2024. 07. 16. kedd
Valter
: 391 Ft   : 359 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Sikeresen teljesítették a harcászati képességellenőrzést a győri katonák

Sikeresen teljesítették a harcászati képességellenőrzést a győri katonák
honvedelem.hu  |  2021. 11. 08., 15:44
Sikeresen teljesítették a harcászati képességellenőrzést a győri katonák

A Magyar Honvédség NATO részére felajánlott közepes lövészdandárának Mistral légvédelmi rakéta alegysége sikeresen teljesítette az értékeléssel és minősítéssel járó nemzeti harcászati képességellenőrzést (NATEVAL). Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonái október 25-29. között a dóci-sándorfalvi gyakorlótéren adtak számot szakmai tudásukról.

Magyarország Kormánya vállalta az úgynevezett közepes lövészdandár képességcél teljesítését. Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár bázisán megalakított kontingens – a szövetség stratégiai koncepciójának megfelelően – képes lesz részt venni a NATO műveleteinek teljes spektrumában, a magas intenzitású kollektív védelmi műveletektől kezdődően, a válságkezelési és békepartnerségi feladatokban. A Közepes Lövészdandár rendeltetése a szárazföldi harc sikeres megvívása, műveletekben való részvétel nemzeti vagy szövetségi alárendeltségben, magasabb szintű kötelék részeként, minden terep és időjárási viszony között.

A kontingens légvédelmi rakétaoltalmazásáért egy Mistral légvédelmi rakéta alegység felel, amely július közepe óta készült a szakmai megmérettetésre. Az érintett katonák számos elméleti és gyakorlati foglalkozáson vettek részt a szövetségi és országvédelmi kötelezettségekből adódó elvárásoknak való megfelelés érdekében. Szeptemberben a győri honvédek - harctéri körülmények között - a Magyar Honvédség Központi Gyakorló és Lőtérén, valamint az ezred gyakorló terén is készültek a légvédelmi rakéta oltalmazási feladatok végrehajtására valósrepüléssel egybekötött célkövetési gyakorlásokkal.

A légvédelmi rakéta alegység egy technikai szemlét – vagyis a haditechnikai eszközök, és azok okmányainak ellenőrzését – követően, október 20-án vonult el közúti menteben Csográd-Csanád megyébe. Az október 25 – 29. között rendezett képességfelmérésen közel százötven katona vett részt, akiknek a Magyar Honvédség Parancsnokságából és alárendelt katonai szervezeteiből kijelölt ellenőri állomány figyelő tekintete elött kellett helytállniuk. A NATO Egyesített Légi Hadműveleti Központ (Combined Air Operation Centre Torrejon) folyamatos vezetése illetve tájékoztatása mellett zajló ellenőrzés célja volt meggyőződni a Mistral légvédelmi rakétaüteg jelenlegi műveleti és alkalmazási képességeiről, feltárni a feladatok végrehajtását esetleg akadályozó tényezőket, valamint NATO-elvek szerint minősíteni az alegységet.

Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred honvédei szakmai munkájukkal az ellenőröknek bebizonyították, hogy képesek a kapott feladatok és parancsok vételére, elemzésére, feldolgozására, a vezetési rendszer kiépítésére, valamint a légvédelmi oltalmazási feladatok egyszerű és bonyolult viszonyok közötti ellátására, honi és többnemzeti környezetben egyaránt.

A Mistral légvédelmi rakéta alegység felkészítése azonban e megmérettetéssel még nem ért véget, ugyanis a Magyar Honvédég Közepes Lövészdandár szolgálatba lépéséig jövőre még egy nemzetközi harcászati képességellenőrzést is teljesíteni kell a győri katonáknak.

További fotókat a linkre kattintva találhatnak Olvasóink!

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-06-07 14:52:48
Olaszországban és Svédországban bizonyítottak a Magyar Honvédség különleges műveleti katonái NATO gyakorlat keretében, ahol tömeges ejtőernyős ugrás, a logisztikai utánpótlás megszervezése, rajtaütés és beépített területen vívott harc szerepelt a feladataik között, de éleslövészeten is megmutatták felkészültségüket.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

„Az elmúlt napok során egy olyan versenynek lehettünk tanúi, ahol a világ legkiválóbb ejtőernyősei mérték össze felkészültségüket, technikai tudásukat, és elhozták ennek a különleges sportnak az izgalmát, szépségét nekünk” – búcsúzott Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese a 46. Ejtőernyős Világbajnokság résztvevőitől a szolnoki RepTárban, július 12-én.