2024. 05. 29. szerda
Magdolna
: 385 Ft   : 355 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Szakalapozó kiképzés a különlegeseknél

Szakalapozó kiképzés a különlegeseknél
Art of WAR  |  2020. 03. 30., 16:35
Szakalapozó kiképzés a különlegeseknél

A kialakult járványügyi helyzet figyelembevételével, és a bevezetett szigorú biztonsági előírások és korlátozások betartásával hajtotta végre az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár mintegy 40 katonája a Különleges Rendeltetésű Katonák Szakalapozó kiképzését.

A képzés célja volt, hogy rendfokozattól és beosztástól függetlenül megismerjék a dandár alapfeladataiból eredő elengedhetetlen harcászati ismereteket és az ezek végrehajtásához szükséges technikai eszközöket. A kiképzés az állomány részére a korábbi kétfázisú tematikától eltérően egy fázisban zajlott, azaz minden katona ugyanabban a képzésben részesült, mint akik a dandárnál harcoló beosztásokba kerülnek. Az alakulat parancsnoksága fontosnak látta egységesíteni a kiképzést és több lehetőséget biztosítani a nem harcoló vagy harctámogató beosztásba tervezett katonáknak, akik így nagyobb harcértékkel tudták befejezni a felkészítést.

A képzés során minden katona egységesen részesült fegyverzettechnikai és lövészeti felkészítésben, amely során a fókusz a biztonságos fegyverkezelésen, a helyes tüzelési testhelyzetek elsajátításán, valamint az alapvető lövészeti készségek fejlesztésén volt. Megismerték az alakulatnál rendszeresített lőfegyvereket, és újra átvették a korábban az alapkiképzésen elsajátított ismereteiket. A már rendszerben lévő AK-63D típusú gépkarabély és a PKM géppuska mellett megismerkedtek a CZ BREN 2 típusú gépkarabéllyal, valamint a Glock 17-es pisztollyal is. Kapáslövések végrehajtása mellett a résztvevő katonák a nagyobb lőtávolságra leadott pontos lövések végrehajtását is begyakorolták. A lőkiképzést éles kézigránát dobása egészítette ki.

A képzésnek a túlélés része minden katona számára szükséges alapismeret. Elsajátították a menedékkészítést a már meglévő-, és szükségeszközökkel, megtanulták a tűzgyújtás és a víztisztítás alapvető lépéseit, valamint a saját csapatokkal és légi eszközökkel történő kapcsolatfelvételt is. Szintén gyakorolták az esetleges sérülések ellátását szükségeszközök alkalmazásával. Ezt támogatta az egészségügyi felkészítés is, ahol mind a légzésbiztosítás, mind pedig a vérzéscsillapítás eszközeit, gyors és hatékony használatát is megismerte az állomány. A különböző kötözési és szállítási módok mellett az oktatók szimulált helyzetekbe helyezték a katonákat, ahol megszerzett ismeretekkel és az egészségügyi protokollt alkalmazva kellett ellátniuk a sebesülteket.

A harcászat során először az egyes harcos, majd tűzpár-, tűzcsoport- kötelékben gyakoroltak a résztvevők, akik a kiképzés során elsősorban az alapkiképzéseken megtanult technikákat mélyítik el, így növeli az egyes katonák egyéni képességeit. Mivel a dandárnál különleges műveleti és rohamlövész harcászati képzések is zajlanak, ezért a nagyobb kötelékekben végrehajtott „kontakt drillek” már az említett képzések harcászati fázisaiban kerülnek elsajátításra.

A harcászati felkészítést az alapvető alpin technikák begyakorlása követte, ahol a katonák megtanulták a lényeges csomó-, és kötéltechnikákat, valamint a biztonságos ereszkedést társbiztosítással. Mindezek mellett a kiképzésen résztvevők a helikopteren való biztonságos tevékenység végrehajtásával, a légi eszköz fogadásával és biztosításával is megismerkedhettek.

További fotókért kattintson a linkre!

 

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 05. 14., 15:51
Az Airbus Helicopters friss bejelentése értelmében, új rendelés érkezett a H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyasra: Brunei hat példányt rendelt a hazánk által is hadrendbe állított helikopterből.
2024. 05. 09., 15:29
Létrejött a közös munka konkrét lépéseinek menetrendjét is tartalmazó együttműködési nyilatkozat a Honvédelmi Minisztérium felügyelete alá tartozó Védelmi Innovációs Kutatóintézet NZrt. (VIKI) és a SAAB svéd vállalatcsoport között – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024. 05. 21., 16:29
A NATO Kooperatív Kibervédelmi Kiválósági Központ 2010 óta szervezi meg éves Locked Shields gyakorlatát. Magyarország az idén is sikeresen képviseltette magát a nemzetközi megmérettetésen, mely ezúttal négy napon át, 40 ország 18 csapatának, közel négyezer szakértőjének részvételével zajlott. A magyar csapat az előkelő negyedik helyen zárt.
2024. 04. 29., 15:46
A NASAMS és Mistral légvédelmi fegyverrendszerek is szerepet kapnak az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred, áprilisban, Újmajorban megrendezett, négyhetes gyakorlatán. A kitelepüléssel az alakulat a Ramstein Legacy 2024-re, a NATO többnemzeti, integrált lég- és rakétavédelmi gyakorlatára készül.
2024-05-09 14:53:56
A NATO keleti térségét helyezi középpontba a Steadfast Defender 2024 részgyakorlata, a Swift Response, amelynek előterében azok a védelmi képességek állnak, amelyekkel egy lehetséges keleti irányból érkező agressziót hárít el a NATO szövetségi rendszer.
2024-04-30 13:06:45
A magyar kormány és a magyar emberek a békében érdekeltek. A Magyar Honvédség képes megteremteni és megvédeni a békét – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter április 29-én, a Veszprém vármegyei Hajmáskéren, a Nullponti Lő- és Gyakorlótéren, egy páncéltörő-képesség hatásbemutató gyakorlat előtt.
2024-04-23 11:46:14
Nehéz szívvel kezdtem bele ennek a cikknek a megírásához, mivel a V-22 Osprey a legelső, róla megpillantott kép óta nagyon is közel áll a szívemhez. Nem egyszerű feladat, ha az embernek egy kedvencéről kell kevéssé biztató híreket írnia.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 28., 13:51
Az MH Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Parancsnokság nyílt napján a nullponti lő- és gyakorlóteret, a legújabb haditechnikákat, valamint az épülő NATO-bázist mutatták be a környékbeli lakosoknak, május 24-én.
2024. 05. 24., 11:37
A hasonló kihívások, a közös geopolitikai helyzet miatt – főleg veszély esetén – létfontosságú a hatékony és baráti együttműködés. Többek között ennek jegyében tartottak szlovén-magyar határmenti vezérkarfőnöki találkozót a Rheinmetall-gyárban, Zalaegerszegen, május 23-án.
2024. 05. 22., 10:22
Láttál már testközelből Gidránt? Szívesen hallanál a katonák mindennapjairól? Megismerkednél a Magyar Honvédség modern, high-tech haditechnikai eszközeivel két napon keresztül? Akkor ne hagyd ki a honvédelmi családi napot! Látogass el május 25-26-án, szombaton és vasárnap a Bálna Honvédelmi Központba és a Nehru-parkba!
2024. 05. 17., 11:24
Rendőrségi bejelentés érkezett a Magyar Honvédség tűzszerész ügyeletére, mely szerint feltételezett robbanóeszközre bukkantak a balassagyarmati Kóvári utcában, egy autóalkatrész-kereskedés hátsó udvarában, árokásás során.

  JETfly Magazin

Az első nyári hónapban repülőnapot rendeznek többek között Dunakeszin, Kadarkúton és Budaörsön is, a Múzeumok Éjszakáján pedig szintén több helyszínen várják a repülés rajongóit!