2023. 09. 25. hétfő
Eufrozina, Kende
: 390 Ft   : 367 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Szakalapozó kiképzés a különlegeseknél

Szakalapozó kiképzés a különlegeseknél
Art of WAR  |  2020. 03. 30., 16:35
Szakalapozó kiképzés a különlegeseknél

A kialakult járványügyi helyzet figyelembevételével, és a bevezetett szigorú biztonsági előírások és korlátozások betartásával hajtotta végre az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár mintegy 40 katonája a Különleges Rendeltetésű Katonák Szakalapozó kiképzését.

A képzés célja volt, hogy rendfokozattól és beosztástól függetlenül megismerjék a dandár alapfeladataiból eredő elengedhetetlen harcászati ismereteket és az ezek végrehajtásához szükséges technikai eszközöket. A kiképzés az állomány részére a korábbi kétfázisú tematikától eltérően egy fázisban zajlott, azaz minden katona ugyanabban a képzésben részesült, mint akik a dandárnál harcoló beosztásokba kerülnek. Az alakulat parancsnoksága fontosnak látta egységesíteni a kiképzést és több lehetőséget biztosítani a nem harcoló vagy harctámogató beosztásba tervezett katonáknak, akik így nagyobb harcértékkel tudták befejezni a felkészítést.

A képzés során minden katona egységesen részesült fegyverzettechnikai és lövészeti felkészítésben, amely során a fókusz a biztonságos fegyverkezelésen, a helyes tüzelési testhelyzetek elsajátításán, valamint az alapvető lövészeti készségek fejlesztésén volt. Megismerték az alakulatnál rendszeresített lőfegyvereket, és újra átvették a korábban az alapkiképzésen elsajátított ismereteiket. A már rendszerben lévő AK-63D típusú gépkarabély és a PKM géppuska mellett megismerkedtek a CZ BREN 2 típusú gépkarabéllyal, valamint a Glock 17-es pisztollyal is. Kapáslövések végrehajtása mellett a résztvevő katonák a nagyobb lőtávolságra leadott pontos lövések végrehajtását is begyakorolták. A lőkiképzést éles kézigránát dobása egészítette ki.

A képzésnek a túlélés része minden katona számára szükséges alapismeret. Elsajátították a menedékkészítést a már meglévő-, és szükségeszközökkel, megtanulták a tűzgyújtás és a víztisztítás alapvető lépéseit, valamint a saját csapatokkal és légi eszközökkel történő kapcsolatfelvételt is. Szintén gyakorolták az esetleges sérülések ellátását szükségeszközök alkalmazásával. Ezt támogatta az egészségügyi felkészítés is, ahol mind a légzésbiztosítás, mind pedig a vérzéscsillapítás eszközeit, gyors és hatékony használatát is megismerte az állomány. A különböző kötözési és szállítási módok mellett az oktatók szimulált helyzetekbe helyezték a katonákat, ahol megszerzett ismeretekkel és az egészségügyi protokollt alkalmazva kellett ellátniuk a sebesülteket.

A harcászat során először az egyes harcos, majd tűzpár-, tűzcsoport- kötelékben gyakoroltak a résztvevők, akik a kiképzés során elsősorban az alapkiképzéseken megtanult technikákat mélyítik el, így növeli az egyes katonák egyéni képességeit. Mivel a dandárnál különleges műveleti és rohamlövész harcászati képzések is zajlanak, ezért a nagyobb kötelékekben végrehajtott „kontakt drillek” már az említett képzések harcászati fázisaiban kerülnek elsajátításra.

A harcászati felkészítést az alapvető alpin technikák begyakorlása követte, ahol a katonák megtanulták a lényeges csomó-, és kötéltechnikákat, valamint a biztonságos ereszkedést társbiztosítással. Mindezek mellett a kiképzésen résztvevők a helikopteren való biztonságos tevékenység végrehajtásával, a légi eszköz fogadásával és biztosításával is megismerkedhettek.

További fotókért kattintson a linkre!

 

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 08. 15., 14:36
Azok a fiatalok, akik kifejezetten a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművek kezelői, toronylövészei, vagy ezekkel a harcjárművekkel harcba szállított lövészkatonák szeretnének lenni, bruttó 737 ezer forintos illetményt kapnak. Ezt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter jelentette be augusztus 11-én, Szentesen.
2023-08-18 14:55:25
Sokan várnak alapvető változásokat attól, hogy egyre több és egyre komolyabb képességű nyugati haditechnikai eszköz kerül az Oroszországgal szemben védekező Ukrajna fegyveres erőihez.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 09. 20., 11:09
Magyar fejlesztésű és magyar gyártású felszereléssel kívánjuk ellátni a Magyar Honvédséget – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NATO DIANA Innovációs Héten.
2023. 09. 19., 14:16
Interjú dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével.
2023. 09. 18., 10:06
A legenda szerint, amikor egy hadifogságba esett német tiszt közelebbről is megnézhetett egy Sherman harckocsi-csoportosítást, azt mondta: „Egy Tigrisünk tíz ilyen harckocsival felér, csak az a baj, hogy Önöknek mindig van egy tizenegyedik.”
2023. 09. 15., 11:14
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár újonnan megnyílt toborzópontján várják azok jelentkezését, akik érdeklődnek a katonai pálya iránt és szívesen csatlakoznak az alakulathoz hivatásos vagy szerződéses katonaként, illetve polgári alkalmazottként.

  JETfly Magazin

A világ legnagyobb nemzetközi légitársasága az utazási kereslet növekedése és szélestörzsű flottájának bővítése miatt tapasztalt pilótákat toboroz Magyarországról is.