2023. 03. 21. kedd
Benedek
: 399 Ft   : 374 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Szakalapozó kiképzés a különlegeseknél

Szakalapozó kiképzés a különlegeseknél
Art of WAR  |  2020. 03. 30., 16:35
Szakalapozó kiképzés a különlegeseknél

A kialakult járványügyi helyzet figyelembevételével, és a bevezetett szigorú biztonsági előírások és korlátozások betartásával hajtotta végre az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár mintegy 40 katonája a Különleges Rendeltetésű Katonák Szakalapozó kiképzését.

A képzés célja volt, hogy rendfokozattól és beosztástól függetlenül megismerjék a dandár alapfeladataiból eredő elengedhetetlen harcászati ismereteket és az ezek végrehajtásához szükséges technikai eszközöket. A kiképzés az állomány részére a korábbi kétfázisú tematikától eltérően egy fázisban zajlott, azaz minden katona ugyanabban a képzésben részesült, mint akik a dandárnál harcoló beosztásokba kerülnek. Az alakulat parancsnoksága fontosnak látta egységesíteni a kiképzést és több lehetőséget biztosítani a nem harcoló vagy harctámogató beosztásba tervezett katonáknak, akik így nagyobb harcértékkel tudták befejezni a felkészítést.

A képzés során minden katona egységesen részesült fegyverzettechnikai és lövészeti felkészítésben, amely során a fókusz a biztonságos fegyverkezelésen, a helyes tüzelési testhelyzetek elsajátításán, valamint az alapvető lövészeti készségek fejlesztésén volt. Megismerték az alakulatnál rendszeresített lőfegyvereket, és újra átvették a korábban az alapkiképzésen elsajátított ismereteiket. A már rendszerben lévő AK-63D típusú gépkarabély és a PKM géppuska mellett megismerkedtek a CZ BREN 2 típusú gépkarabéllyal, valamint a Glock 17-es pisztollyal is. Kapáslövések végrehajtása mellett a résztvevő katonák a nagyobb lőtávolságra leadott pontos lövések végrehajtását is begyakorolták. A lőkiképzést éles kézigránát dobása egészítette ki.

A képzésnek a túlélés része minden katona számára szükséges alapismeret. Elsajátították a menedékkészítést a már meglévő-, és szükségeszközökkel, megtanulták a tűzgyújtás és a víztisztítás alapvető lépéseit, valamint a saját csapatokkal és légi eszközökkel történő kapcsolatfelvételt is. Szintén gyakorolták az esetleges sérülések ellátását szükségeszközök alkalmazásával. Ezt támogatta az egészségügyi felkészítés is, ahol mind a légzésbiztosítás, mind pedig a vérzéscsillapítás eszközeit, gyors és hatékony használatát is megismerte az állomány. A különböző kötözési és szállítási módok mellett az oktatók szimulált helyzetekbe helyezték a katonákat, ahol megszerzett ismeretekkel és az egészségügyi protokollt alkalmazva kellett ellátniuk a sebesülteket.

A harcászat során először az egyes harcos, majd tűzpár-, tűzcsoport- kötelékben gyakoroltak a résztvevők, akik a kiképzés során elsősorban az alapkiképzéseken megtanult technikákat mélyítik el, így növeli az egyes katonák egyéni képességeit. Mivel a dandárnál különleges műveleti és rohamlövész harcászati képzések is zajlanak, ezért a nagyobb kötelékekben végrehajtott „kontakt drillek” már az említett képzések harcászati fázisaiban kerülnek elsajátításra.

A harcászati felkészítést az alapvető alpin technikák begyakorlása követte, ahol a katonák megtanulták a lényeges csomó-, és kötéltechnikákat, valamint a biztonságos ereszkedést társbiztosítással. Mindezek mellett a kiképzésen résztvevők a helikopteren való biztonságos tevékenység végrehajtásával, a légi eszköz fogadásával és biztosításával is megismerkedhettek.

További fotókért kattintson a linkre!

 

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 02. 15., 09:21
Nem csak az új technológia fejlesztésére kell összpontosítanunk, hanem arra is, hogy a már meglévő technológiákat innovatív, újszerű módon alkalmazza a haderő a védelmi és támadó funkciókra.
2023. 02. 14., 09:11
A Duna vízén háromnapos kiképzés keretében tesztelte az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár harctámogató osztagának állománya február nyolcadikától a különleges műveleti képességfejlesztés keretében átépített, újonnan navigációs műszerekkel felszerelt Zodiac Pro 850 típusú hajókat.
2023. 02. 09., 10:25
Banglades ugyan a világ egyik legszegényebb országa, de a haditengerészet védelmi erőinek egyik legfontosabb része, mivel a nagy kiterjedésű Bengáli-öböl, az itt található fontos nemzetközi kikötők, haditengerészeti támaszpontok, valamint a területhez kapcsolódó gazdasági övezet védelméért is felelős.
2023-02-28 13:31:33
2023 februárjában megalakult a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Nonprofit Zrt.-t (VIKI). Koncepciója szerint a VIKI a kettős hasznosítású, azaz polgári és katonai célra egyaránt alkalmazható technológiák feltérképezésére és annak védelmi célú hasznosításának támogatására hivatott.
2023-02-02 13:50:19
Toborzóbuszokkal gazdagodik a Magyar Honvédség eszközállománya. Tíz darab Iveco Daily 35S16 típusú járművet adtak át az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) részére január 31-én az MH Anyagellátó Raktárbázis (MH ARB) Újszász utcai objektumában.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 20., 13:40
Az MH II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred képességei fenntartásához és növeléséhez nélkülözhetetlenek azok a technikai eszközök, amelyek a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretén belül folyamatosan érkeznek az ezredhez.
2023. 03. 20., 13:15
Az Airbus érkezése várostörténeti jelentőséggel bír, a város gazdasága új szintre lépett.
2023. 03. 17., 14:03
Gépjármű vezetői kiképzésen vett részt a közelmúltban az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred logisztikai századának állománya, tábori körülmények között.
2023. 03. 16., 14:41
A szlovén parlament védelmi bizottsága jóváhagyta a fegyveres erők (SAF) hosszú távú fejlesztésére vonatkozó határozatot, amely korábbra tervezi a védelmi kiadások növelését – közölte a szlovén közszolgálati televízió március 8-án, szerdán.

  JETfly Magazin

Befejeződött az Airbus H225M típusú, közepes szállító helikopterek magyar katonai típusalkalmassági vizsgálata. A megrendelt tizenhat többcélú helikopterből kettőt ez év júliusában adnak át az Airbus Helicopters franciaországi, Marignane-i gyártó központjában.