2024. 03. 02. szombat
Lujza
: 394 Ft   : 364 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Szakfelkészítésen a leendő tűzszerészek

Szakfelkészítésen a leendő tűzszerészek
honvedelem.hu  |  2022. 10. 10., 14:51
Szakfelkészítésen a leendő tűzszerészek

Sikeresen lezárult a 2022. évi tűzszerész alapfelkészítés első modulja. A több mint három hónapos szakfelkészítés elején az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred (MH 1. HTHE) segédtűzszerész jelöltjei az improvizált, házilag készített robbanóeszközök elleni speciális tűzszerész tevékenységekről szereztek alapismereteket. A célirányosan felkészített harmadosztályú tűzszerész jelöltek az adott missziós területen minden igényt kielégítően tudják támogatni a tűzszerész csoport tevékenységét és képesek a NATO szabványoknak megfelelően eljárni műveleti területen.

A résztvevők a modul első részében elméleti oktatás keretében megismerik a különböző típusú házi készítésű robbanóeszközök (IED-k) felépítését, illetve azok működési mechanizmusát. Következő lépésben elméleti, és gyakorlati foglalkozások keretében elsajátítják a saját erők eljárásait, képessé válva az együttműködésre a szakcsapatokkal hazai és nemzetközi környezetben.

A szakfelkészítés ezen moduljának a második, középső, technikai szakaszában elvárás a speciális tűzszerész felszerelések készségszintű ismerete is, ami magában foglalja az EOD-9, EOD-10 nehéz tűzszerész bombaruhák, a moduláris rendszerű TAC-6 tűzszerész védőruha szabályszerű előkészítésének képességét és a vészhelyzeti tűzszerész robotkezelési tevékenységeket a nehéz (Andros F6A), és a könnyű (Telemax) robotok esetében egyaránt.

A tűzszerészek elsajátítják emellett a horog-kötél készlet előkészítését és használatát éles helyzetben. A megszerzett tudásukról a tanulók több próba-, majd záró gyakorlati vizsgán adnak számot. A gyakorlati vizsgák elején a konvoj közelbiztosítását végzik.

Ezt követően feladattól függően útvonal, terület, épület átvizsgálást, vagy tűzszerész specifikus gépjármű és épületátvizsgálással folytatják.

„A sikeres modulzáró vizsgát tett katonák képessé, a III. osztályú tűzszerész osztályos fokozat megszerzésével pedig jogosulttá is válnak arra, hogy éles tűzszerész műveletek során felkutassanak házi készítésű robbanószerkezeteket, valamint eredményesen és hatékonyan támogassák egy kirendelt tűzszerész járőr parancsnokát ilyen eszközök hatástalanítása és megsemmisítése során” – mondta Horváth Csaba alezredes, az ezred tűzszerész parancsnokhelyettese.

A képzés általános lőszerismerettel folytatódik.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 15., 15:16
Új-Zéland Védelmi Minisztériuma bejelentette, hogy a Lockheed Martin Marietta-i üzemében lefestették az első C-130J szállító repülőgépüket, mely tervezetten idén érkezhet Új-Zéland légierejéhez.
2024-02-14 13:34:06
Az „Embert a Vasra!" toborzókampány keretében ötszáznál több fiatal jelentkezett Tatára, közülük kerül ki majd a végső állomány – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter február 13-án, Tatán, a Klapka György 1. Páncélosdandár vitéz Barankay József 1. Önjáró Tüzérosztályához jelentkezett állomány bevonulásán.
2024-02-09 11:15:42
Újabb mérföldkő a magyar KC-390-es programban: 2024. február 8-án Brazíliában levegőbe emelkedett a Magyar Honvédség első Embraer KC-390 típusú katonai szállítórepülőgépe, ami a tervek szerint ez év folyamán érkezik Magyarországra.
2024-02-06 11:13:03
A legnagyobb volt, a legtöbb nehézlöveggel felszerelve és egyben a legfényűzőbb. Mielőtt egyáltalán szolgálatba állt volna, már három ország is birtokolta. Ez volt a HMS Agincourt csatahajó, egy igazi különlegesség a hadihajók között.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 02. 29., 10:24
A Védelmi Innovációs Kutatóintézet a NATO Innovációs Alappal együttműködve új lehetőségeket teremt a védelmi technológiát fejlesztő magyar vállalkozásoknak – mondta dr. Porkoláb Imre dandártábornok, a HM védelmi innovációért felelős miniszteri biztosa.
2024. 02. 28., 10:40
A Magyar Honvédség Klapka György 1. Páncélosdandár egy Gidrán harcjárművet biztosít a BOK Sportcsarnokban szervezett rendezvényre.
2024. 02. 27., 10:38
A horvát kormányfő alig két hónapja még kizártnak tartotta a sorkötelezettség visszaállítását. Egy újabb fordulat után kiderült: jövőre mégis indul, csak sorkatonaság helyett kötelező katonai alapképzésnek nevezik, és három hónapig tart.
2024. 02. 22., 09:38
A terv közös katonai gyakorlatokat, konferenciákat, oktatási-, képzési- és kiképzési, hadtörténeti és hadisírgondozási együttműködést, valamint hagyományőrző rendezvényeket, programokat foglal magába a 2024-es évre.

  JETfly Magazin

A Gripen legújabb generációjának számító E változatból Svédország mellett eddig csak Brazília rendelt, ezért a gyártó világszerte új vásárlókat keres: jelenleg európai, ázsiai és dél-amerikai országokkal zajlanak tárgyalások.