2024. 07. 22. hétfő
Magdolna
: 391 Ft   : 360 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Szakfelkészítésen a leendő tűzszerészek

Szakfelkészítésen a leendő tűzszerészek
honvedelem.hu  |  2022. 10. 10., 14:51
Szakfelkészítésen a leendő tűzszerészek

Sikeresen lezárult a 2022. évi tűzszerész alapfelkészítés első modulja. A több mint három hónapos szakfelkészítés elején az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred (MH 1. HTHE) segédtűzszerész jelöltjei az improvizált, házilag készített robbanóeszközök elleni speciális tűzszerész tevékenységekről szereztek alapismereteket. A célirányosan felkészített harmadosztályú tűzszerész jelöltek az adott missziós területen minden igényt kielégítően tudják támogatni a tűzszerész csoport tevékenységét és képesek a NATO szabványoknak megfelelően eljárni műveleti területen.

A résztvevők a modul első részében elméleti oktatás keretében megismerik a különböző típusú házi készítésű robbanóeszközök (IED-k) felépítését, illetve azok működési mechanizmusát. Következő lépésben elméleti, és gyakorlati foglalkozások keretében elsajátítják a saját erők eljárásait, képessé válva az együttműködésre a szakcsapatokkal hazai és nemzetközi környezetben.

A szakfelkészítés ezen moduljának a második, középső, technikai szakaszában elvárás a speciális tűzszerész felszerelések készségszintű ismerete is, ami magában foglalja az EOD-9, EOD-10 nehéz tűzszerész bombaruhák, a moduláris rendszerű TAC-6 tűzszerész védőruha szabályszerű előkészítésének képességét és a vészhelyzeti tűzszerész robotkezelési tevékenységeket a nehéz (Andros F6A), és a könnyű (Telemax) robotok esetében egyaránt.

A tűzszerészek elsajátítják emellett a horog-kötél készlet előkészítését és használatát éles helyzetben. A megszerzett tudásukról a tanulók több próba-, majd záró gyakorlati vizsgán adnak számot. A gyakorlati vizsgák elején a konvoj közelbiztosítását végzik.

Ezt követően feladattól függően útvonal, terület, épület átvizsgálást, vagy tűzszerész specifikus gépjármű és épületátvizsgálással folytatják.

„A sikeres modulzáró vizsgát tett katonák képessé, a III. osztályú tűzszerész osztályos fokozat megszerzésével pedig jogosulttá is válnak arra, hogy éles tűzszerész műveletek során felkutassanak házi készítésű robbanószerkezeteket, valamint eredményesen és hatékonyan támogassák egy kirendelt tűzszerész járőr parancsnokát ilyen eszközök hatástalanítása és megsemmisítése során” – mondta Horváth Csaba alezredes, az ezred tűzszerész parancsnokhelyettese.

A képzés általános lőszerismerettel folytatódik.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-06-07 14:52:48
Olaszországban és Svédországban bizonyítottak a Magyar Honvédség különleges műveleti katonái NATO gyakorlat keretében, ahol tömeges ejtőernyős ugrás, a logisztikai utánpótlás megszervezése, rajtaütés és beépített területen vívott harc szerepelt a feladataik között, de éleslövészeten is megmutatták felkészültségüket.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

Portugália védelmi minisztere, João Nuno Lacerda Teixeira de Melo, június végén jelentette be, hogy a légierő modernizációjának következő lépéseként az Embraer Super Tucano kiképző és könnyű harci repülőgép új változatát vásárolnák meg.

  NÉPSZERŰ HÍREK