2023. 06. 07. szerda
Róbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Szakfelkészítésen a leendő tűzszerészek

Szakfelkészítésen a leendő tűzszerészek
honvedelem.hu  |  2022. 10. 10., 14:51
Szakfelkészítésen a leendő tűzszerészek

Sikeresen lezárult a 2022. évi tűzszerész alapfelkészítés első modulja. A több mint három hónapos szakfelkészítés elején az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred (MH 1. HTHE) segédtűzszerész jelöltjei az improvizált, házilag készített robbanóeszközök elleni speciális tűzszerész tevékenységekről szereztek alapismereteket. A célirányosan felkészített harmadosztályú tűzszerész jelöltek az adott missziós területen minden igényt kielégítően tudják támogatni a tűzszerész csoport tevékenységét és képesek a NATO szabványoknak megfelelően eljárni műveleti területen.

A résztvevők a modul első részében elméleti oktatás keretében megismerik a különböző típusú házi készítésű robbanóeszközök (IED-k) felépítését, illetve azok működési mechanizmusát. Következő lépésben elméleti, és gyakorlati foglalkozások keretében elsajátítják a saját erők eljárásait, képessé válva az együttműködésre a szakcsapatokkal hazai és nemzetközi környezetben.

A szakfelkészítés ezen moduljának a második, középső, technikai szakaszában elvárás a speciális tűzszerész felszerelések készségszintű ismerete is, ami magában foglalja az EOD-9, EOD-10 nehéz tűzszerész bombaruhák, a moduláris rendszerű TAC-6 tűzszerész védőruha szabályszerű előkészítésének képességét és a vészhelyzeti tűzszerész robotkezelési tevékenységeket a nehéz (Andros F6A), és a könnyű (Telemax) robotok esetében egyaránt.

A tűzszerészek elsajátítják emellett a horog-kötél készlet előkészítését és használatát éles helyzetben. A megszerzett tudásukról a tanulók több próba-, majd záró gyakorlati vizsgán adnak számot. A gyakorlati vizsgák elején a konvoj közelbiztosítását végzik.

Ezt követően feladattól függően útvonal, terület, épület átvizsgálást, vagy tűzszerész specifikus gépjármű és épületátvizsgálással folytatják.

„A sikeres modulzáró vizsgát tett katonák képessé, a III. osztályú tűzszerész osztályos fokozat megszerzésével pedig jogosulttá is válnak arra, hogy éles tűzszerész műveletek során felkutassanak házi készítésű robbanószerkezeteket, valamint eredményesen és hatékonyan támogassák egy kirendelt tűzszerész járőr parancsnokát ilyen eszközök hatástalanítása és megsemmisítése során” – mondta Horváth Csaba alezredes, az ezred tűzszerész parancsnokhelyettese.

A képzés általános lőszerismerettel folytatódik.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 09., 10:25
1986. április 26-án történt meg Európa legnagyobb nukleáris katasztrófája. A csernobili Vlagyimir Iljics Lenin atomerőmű 4-es számú RBMK-1000 típusú, grafitrudas szabályozású reaktorblokkja a konstrukció tervezési hibája, illetve sorozatos emberi mulasztások miatt kigyulladt, majd a keletkezett gőz szétvetette magát a reaktort, illetve az annak helyet adó épület tetőszerkezetét is.
2023. 04. 17., 09:54
A Sargasso-tenger évszázadok óta az Atlanti-óceán egyik leghírhedtebb térségének számít, többek között azért, mert területén fekszik a Bermuda-háromszög is.
2023-04-27 12:51:07
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter javaslatára Novák Katalin köztársasági elnök a mai nappal felmentette beosztásából dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagyot, a Honvéd Vezérkar főnökét. A feladat ellátására a honvédelmi miniszter dr. Böröndi Gábor altábornagyot, a Magyar Honvédség brüsszeli NATO és EU Katonai Képviselő Hivatalának vezetőjét javasolja.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 06. 06., 10:40
Elszállították a második világháborús magyar légibombát a főváros II. kerületéből, a Szeréna útról.
2023. 06. 02., 09:19
Magyar idő szerint 2023. április 14-én 14 óra 15 perckor egy Ariane–5 hordozórakétán a francia guyanai Kourouról elindult az Európai Űrügynökség JUICE űrszondája a Jupiter bolygó Euro­pa, Ganymedes és Callisto elnevezésű jeges holdjaihoz, hogy ezeket 2031-ben elérve különféle tudományos vizsgálatokat végezzen.
2023. 06. 01., 09:59
Csehország védelmi kiadásai a jövőben az éves bruttó hazai termék (GDP) legalább két százalékát fogják kitenni. A vonatkozó törvényt a képviselőház után május 31-én, a cseh szenátus is jóváhagyta, érvénybe lépéséhez csak az államfő aláírása szükséges.
2023. 05. 31., 14:34
A Magyar Honvédség éjszakai éleslövészettel egybekötött kiképzési feladatot hajt végre május 31-én és június 1-jén 14.00-24.00 óra között a „nullaponti” lőtéren, Bakonykútiban és térségében.

  JETfly Magazin

Az utazás mindig élményekkel teli kaland, amikor végre kiszakadhatunk a mindennapok rutinjából és átadhatjuk magunkat a felfedezés örömének. A Budapest Airport számára épp ezért fontos, hogy a repülőtéri folyamatok mindenki számára stresszmentesek legyenek.