2024. 07. 16. kedd
Valter
: 391 Ft   : 359 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Támadás – távirányítással

Támadás – távirányítással
honvedelem.hu  |  2021. 10. 25., 12:07

Valódi típuskavalkád irányítása, célravezetése várt a Magyar Honvédség JTAC, azaz előretolt repülésirányító katonáira a Bakonyban. Az immáron a NATO által is akkreditált magyar szervezésű képzés során a kötelező féléves ellenőrzővizsgákat teljesítők mellett a most végző JTAC katonáknak is megadatott, hogy egy napon belül célra vezessenek vadászgépeket, harci és többfunkciós helikoptereket.

Összekötők az ég és a szárazföld között

Harcérintkezések során előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor a szárazföldi csapatoknak légierős beavatkozást kell igénybe venniük. A közöttük folytatott kommunikációt, illetve a szükséges légicsapások pontosságát a JTAC (Joint Terminal Attack Controller), azaz az előretolt repülésirányító katonák biztosítják.

Ha az ellenséges erők legküzdéséhez légitámogatásra van szükség, ma már elengedhetetlen fontossággal bírnak a katonai köznyelvben csak JTAC-es katonáknak nevezett szakemberek. Ők azok, akik a szárazföldi csapatok által vázolt képet átadják, a pilóták számára is értelmezhető perspektívába öntik, legyen az helymeghatározás, vagy célpontazonosítás. Munkájuk leglátványosabb eredménye a precíz pontossággal célba juttatott rakéták és bombák becsapódásai, de a munkájuk ennél sokkal összetettebb.

A JTAC-képességet alkotó katonák azok, akik leegyszerűsítik a harcterület jellemzőit, így például egyértelműen meghatározzák, hogy hol tartózkodnak a saját és az ellenséges erők, valamint, hogy utóbbiak közül kik az aktuális célpontok. A légicsapások levezénylésén túl képesek akár tüzérségi erők célravezetésére is, valamint szükség esetén egészségügyi kiürítés szakszerű igénylésére is. Mindez természetesen nemzetközi környezetben, a közös NATO-sztenderdeknek megfelelően, az angol nyelv igen magas ismerete mellett történik. Mindez úgy, hogy gyakorlatilag minden, a szövetségesek eszközparkjában megtalálható haditechnikai eszközről fejből kell tudniuk a legfontosabb paramétereket, hiszen egyidejűleg akár több légijármű és tüzérségi eszköz munkáját is irányítaniuk kell.

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-06-07 14:52:48
Olaszországban és Svédországban bizonyítottak a Magyar Honvédség különleges műveleti katonái NATO gyakorlat keretében, ahol tömeges ejtőernyős ugrás, a logisztikai utánpótlás megszervezése, rajtaütés és beépített területen vívott harc szerepelt a feladataik között, de éleslövészeten is megmutatták felkészültségüket.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

Újabb két Airbus H225M közepes többcélú helikopter érkezett Magyarországra hétfőn – közölte a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta: a most érkező gépekkel tízre nőtt a Magyar Honvédségben a H225M típusú helikopterek száma.