2024. 02. 27. kedd
Ákos, Bátor
: 389 Ft   : 358 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Tűzszerész ügyelet - Másfél hónap 431 bejelentés

Tűzszerész ügyelet - Másfél hónap 431 bejelentés
Art of WAR  |  2019. 08. 15., 10:03
Tűzszerész ügyelet - Másfél hónap 431 bejelentés

Feladatokkal teli nyár végéhez közelednek az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred katonái. Június 1. és augusztus 11. között összesen 431 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tűzszerész ügyeletére, ebből 97 eset igényelt soron kívüli intézkedést.

A mezőgazdasági munkák és az építkezések során megtalált robbanóeszközöket érintő bejelentések nyomán rengeteg helyszínre vonultak a tűzszerészek országszerte idén nyáron is. Az alábbiakban az elmúlt másfél hónap legkülönlegesebb eseteit szemlézzük.

Június 3-án Gyöngyösön, Honvéd utca 19. szám alatti építkezésről érkezett rendőrségi bejelentés. A helyszínre vonuló tűzszerészek egy darab 81 milliméteres olasz aknavető gránátot három 50 milliméteres magyar aknavető gránátot, kilenc darab 42 mintájú, egy 36 mintájú kézigránátot, fél kilogramm vegyes gyalogsági lőszert és egy kézigránát gyújtószerkezet találtak a helyszínen.

Ugyancsak június 3-án azonosítottak be és szállítottak el egy FAB-100 típusú, szovjet gyártmányú rombolóbombát a tűzszerészek Budapest I. kerületéből, a Logodi utca 26. szám előtti közterületről.

Öt darab 250 kilogrammos szovjet gyakorlóbombát vittek el a tűzszerészek július 3-án Hajdúböszörmény külterületéről a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére későbbi megsemmisítésre. Sínfelújítási munkálatok közben találtak Hegyeshalomnál egy GP-500 típusú, 250 kilogramm súlyú amerikai légibomba maradványt július 9-én. Másnap Pálházán, az Ipartelep út 3. szám alatt hat darab 81 milliméteres német és egy 82 milliméteres szovjet aknavetőgránát került elő, szállítható állapotban.

Július13-án hatástalanították a tűzszerészek azt a második világháborús 100 kilogrammos, kilőtt állapotú, gyújtóval felszerelt, szovjet gyártmányú betonromboló gránátot, amelyre a Rákospalota-Újpest vasútállomás felújítási munkálatai során találtak rá. A rendőrség mintegy 200 méter sugarú körben kiürítette a IV. és XV. kerület érintett részeit, valamint a hatástalanítás ideje alatt két váci vasútvonalon szünetelt a vonatközlekedés. A korlátozások az említett kerületekben mintegy 700 embert érintettek.

Rendőrségi bejelentés alapján vonultak ki világháborús robbanótestekhez a tűzszerészek július 24-én az Erzsébet térre, az óriáskerék közelébe. A helyszínről végül mintegy 100 kilogramm összsúlyban szállítottak el 17 darab különböző típusú második világháborús robbanóeszközt és egy kilogramm robbanótest maradványt. Földmunkák során bukkantak rá arra a második világháborús, szovjet gyártmányú, 100 kilogram tömegű rombolóbombára a budapesti Városligetben zárt építési területen, amelyet július 26-án emeltek ki a földből a tűzszerészek. Ehhez állampolgári korlátozások bevezetésére volt szükség, a bomba elhelyezkedésétől számítva körülbelül 200 méter sugarú körben. A VII. és a XIV. kerületek érintett részein összesen 3500 embernek kellett elhagynia otthonát a mentesítés idejére. A robbanótestet végül elszállították a helyszínről a katonák.

Július 27-én rendőrségi bejelentésre vonult ki tűzszerész járőr Csolnokra, a Kossuth Lajos utcába, ahol építkezésen, földmunkák során második világháborús katonai eredetű robbanótestet találtak. A járőrparancsnok kérésének megfelelően a rendőrség lezárta a Kossuth Lajos utca 300 méteres szakaszát, az ideiglenes korlátozások 22 lakóházat, illetve egy uszodát érintettek, összesen 56 embert kellett kitelepíteni, amíg a tűzszerészek dolgoztak az érintett területen. A műszeres kutatás során a katonák nem bukkantak újabb robbanótestekre, az eredetileg talált eszközt - egy 15 centiméteres átmérőjű, német gyártmányú repesz rombológránátot - a közelben, a helyi rendőri szervek által biztosított külterületen semmisítették meg a katonák.

Négy, korábban Budapesten talált, hatástalanított világháborús robbanótestet semmisítettek meg a tűzszerészek július 30-án, a tatárszentgyörgyi lőtérhez tartozó robbantási területen. A robbanóeszközöket három gödörben semmisítették meg. Az elsőben két százkilós szovjet bomba volt: az egyiket a budapesti Vörösmarty tér felújításakor, a másikat pedig az ugyancsak fővárosi Csörsz utcánál találták zárt építési területen. A második gödörben azt a 250 kilós brit légibombát helyezték el, amelyet a Bozsik-stadion egykori edzőpályájánál találtak, a harmadikba pedig egy egytonnás amerikai légibomba került, amelyet a Duna medréből emeltek ki március végén Budafoknál.

Forrás: https://honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 15., 15:16
Új-Zéland Védelmi Minisztériuma bejelentette, hogy a Lockheed Martin Marietta-i üzemében lefestették az első C-130J szállító repülőgépüket, mely tervezetten idén érkezhet Új-Zéland légierejéhez.
2024. 02. 14., 13:34
Az „Embert a Vasra!" toborzókampány keretében ötszáznál több fiatal jelentkezett Tatára, közülük kerül ki majd a végső állomány – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter február 13-án, Tatán, a Klapka György 1. Páncélosdandár vitéz Barankay József 1. Önjáró Tüzérosztályához jelentkezett állomány bevonulásán.
2024. 02. 09., 11:15
Újabb mérföldkő a magyar KC-390-es programban: 2024. február 8-án Brazíliában levegőbe emelkedett a Magyar Honvédség első Embraer KC-390 típusú katonai szállítórepülőgépe, ami a tervek szerint ez év folyamán érkezik Magyarországra.
2024. 02. 06., 11:13
A legnagyobb volt, a legtöbb nehézlöveggel felszerelve és egyben a legfényűzőbb. Mielőtt egyáltalán szolgálatba állt volna, már három ország is birtokolta. Ez volt a HMS Agincourt csatahajó, egy igazi különlegesség a hadihajók között.
2024-02-01 14:07:08
Az amerikai Bremertonban működő, elsősorban katonai, rendőrségi, tűzoltó és mentöhajók tervezésére és gyártására szakosodott SAFE Boats International (SBI) egyetértési és együttműködési megállapodást írt alá az elektromos meghajtású csónakokra specializálódott brit Vita Power vállalattal egy zéró kibocsátású, kisméretű járőrhajó kifejlesztéséről és gyártásáról.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 02. 27., 10:38
A horvát kormányfő alig két hónapja még kizártnak tartotta a sorkötelezettség visszaállítását. Egy újabb fordulat után kiderült: jövőre mégis indul, csak sorkatonaság helyett kötelező katonai alapképzésnek nevezik, és három hónapig tart.
2024. 02. 22., 09:38
A terv közös katonai gyakorlatokat, konferenciákat, oktatási-, képzési- és kiképzési, hadtörténeti és hadisírgondozási együttműködést, valamint hagyományőrző rendezvényeket, programokat foglal magába a 2024-es évre.
2024. 02. 21., 13:18
Külszolgálati feladataik befejezése előtt ünnepség keretében vehették át a békefenntartásért járó érdemjeleiket az ENSZ Libanoni Békefenntartó Misszióban (United Nations Interim Force in Lebanon – UNIFIL) szolgáló magyar és lengyel katonák.
2024. 02. 20., 15:31
A bizalom és a kölcsönös segítségnyújtás mellett az alapszerződés 5. pontja, ami meghatározó, mondta el Szenes Zoltán, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára.

  JETfly Magazin

A Gripenek beépített tűzfegyvere, a 27 mm-es Mauser BK 27 revolver-gépágyú több európai harci gép fedélzetén is megtalálható. A története egészen a második világháborúig nyúlik vissza - vagy esetleg még tovább?