2023. 06. 07. szerda
Róbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Tűzszerész ügyelet - Másfél hónap 431 bejelentés

Tűzszerész ügyelet - Másfél hónap 431 bejelentés
Art of WAR  |  2019. 08. 15., 10:03
Tűzszerész ügyelet - Másfél hónap 431 bejelentés

Feladatokkal teli nyár végéhez közelednek az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred katonái. Június 1. és augusztus 11. között összesen 431 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tűzszerész ügyeletére, ebből 97 eset igényelt soron kívüli intézkedést.

A mezőgazdasági munkák és az építkezések során megtalált robbanóeszközöket érintő bejelentések nyomán rengeteg helyszínre vonultak a tűzszerészek országszerte idén nyáron is. Az alábbiakban az elmúlt másfél hónap legkülönlegesebb eseteit szemlézzük.

Június 3-án Gyöngyösön, Honvéd utca 19. szám alatti építkezésről érkezett rendőrségi bejelentés. A helyszínre vonuló tűzszerészek egy darab 81 milliméteres olasz aknavető gránátot három 50 milliméteres magyar aknavető gránátot, kilenc darab 42 mintájú, egy 36 mintájú kézigránátot, fél kilogramm vegyes gyalogsági lőszert és egy kézigránát gyújtószerkezet találtak a helyszínen.

Ugyancsak június 3-án azonosítottak be és szállítottak el egy FAB-100 típusú, szovjet gyártmányú rombolóbombát a tűzszerészek Budapest I. kerületéből, a Logodi utca 26. szám előtti közterületről.

Öt darab 250 kilogrammos szovjet gyakorlóbombát vittek el a tűzszerészek július 3-án Hajdúböszörmény külterületéről a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére későbbi megsemmisítésre. Sínfelújítási munkálatok közben találtak Hegyeshalomnál egy GP-500 típusú, 250 kilogramm súlyú amerikai légibomba maradványt július 9-én. Másnap Pálházán, az Ipartelep út 3. szám alatt hat darab 81 milliméteres német és egy 82 milliméteres szovjet aknavetőgránát került elő, szállítható állapotban.

Július13-án hatástalanították a tűzszerészek azt a második világháborús 100 kilogrammos, kilőtt állapotú, gyújtóval felszerelt, szovjet gyártmányú betonromboló gránátot, amelyre a Rákospalota-Újpest vasútállomás felújítási munkálatai során találtak rá. A rendőrség mintegy 200 méter sugarú körben kiürítette a IV. és XV. kerület érintett részeit, valamint a hatástalanítás ideje alatt két váci vasútvonalon szünetelt a vonatközlekedés. A korlátozások az említett kerületekben mintegy 700 embert érintettek.

Rendőrségi bejelentés alapján vonultak ki világháborús robbanótestekhez a tűzszerészek július 24-én az Erzsébet térre, az óriáskerék közelébe. A helyszínről végül mintegy 100 kilogramm összsúlyban szállítottak el 17 darab különböző típusú második világháborús robbanóeszközt és egy kilogramm robbanótest maradványt. Földmunkák során bukkantak rá arra a második világháborús, szovjet gyártmányú, 100 kilogram tömegű rombolóbombára a budapesti Városligetben zárt építési területen, amelyet július 26-án emeltek ki a földből a tűzszerészek. Ehhez állampolgári korlátozások bevezetésére volt szükség, a bomba elhelyezkedésétől számítva körülbelül 200 méter sugarú körben. A VII. és a XIV. kerületek érintett részein összesen 3500 embernek kellett elhagynia otthonát a mentesítés idejére. A robbanótestet végül elszállították a helyszínről a katonák.

Július 27-én rendőrségi bejelentésre vonult ki tűzszerész járőr Csolnokra, a Kossuth Lajos utcába, ahol építkezésen, földmunkák során második világháborús katonai eredetű robbanótestet találtak. A járőrparancsnok kérésének megfelelően a rendőrség lezárta a Kossuth Lajos utca 300 méteres szakaszát, az ideiglenes korlátozások 22 lakóházat, illetve egy uszodát érintettek, összesen 56 embert kellett kitelepíteni, amíg a tűzszerészek dolgoztak az érintett területen. A műszeres kutatás során a katonák nem bukkantak újabb robbanótestekre, az eredetileg talált eszközt - egy 15 centiméteres átmérőjű, német gyártmányú repesz rombológránátot - a közelben, a helyi rendőri szervek által biztosított külterületen semmisítették meg a katonák.

Négy, korábban Budapesten talált, hatástalanított világháborús robbanótestet semmisítettek meg a tűzszerészek július 30-án, a tatárszentgyörgyi lőtérhez tartozó robbantási területen. A robbanóeszközöket három gödörben semmisítették meg. Az elsőben két százkilós szovjet bomba volt: az egyiket a budapesti Vörösmarty tér felújításakor, a másikat pedig az ugyancsak fővárosi Csörsz utcánál találták zárt építési területen. A második gödörben azt a 250 kilós brit légibombát helyezték el, amelyet a Bozsik-stadion egykori edzőpályájánál találtak, a harmadikba pedig egy egytonnás amerikai légibomba került, amelyet a Duna medréből emeltek ki március végén Budafoknál.

Forrás: https://honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 09., 10:25
1986. április 26-án történt meg Európa legnagyobb nukleáris katasztrófája. A csernobili Vlagyimir Iljics Lenin atomerőmű 4-es számú RBMK-1000 típusú, grafitrudas szabályozású reaktorblokkja a konstrukció tervezési hibája, illetve sorozatos emberi mulasztások miatt kigyulladt, majd a keletkezett gőz szétvetette magát a reaktort, illetve az annak helyet adó épület tetőszerkezetét is.
2023. 04. 17., 09:54
A Sargasso-tenger évszázadok óta az Atlanti-óceán egyik leghírhedtebb térségének számít, többek között azért, mert területén fekszik a Bermuda-háromszög is.
2023-04-27 12:51:07
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter javaslatára Novák Katalin köztársasági elnök a mai nappal felmentette beosztásából dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagyot, a Honvéd Vezérkar főnökét. A feladat ellátására a honvédelmi miniszter dr. Böröndi Gábor altábornagyot, a Magyar Honvédség brüsszeli NATO és EU Katonai Képviselő Hivatalának vezetőjét javasolja.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 06. 06., 10:40
Elszállították a második világháborús magyar légibombát a főváros II. kerületéből, a Szeréna útról.
2023. 06. 02., 09:19
Magyar idő szerint 2023. április 14-én 14 óra 15 perckor egy Ariane–5 hordozórakétán a francia guyanai Kourouról elindult az Európai Űrügynökség JUICE űrszondája a Jupiter bolygó Euro­pa, Ganymedes és Callisto elnevezésű jeges holdjaihoz, hogy ezeket 2031-ben elérve különféle tudományos vizsgálatokat végezzen.
2023. 06. 01., 09:59
Csehország védelmi kiadásai a jövőben az éves bruttó hazai termék (GDP) legalább két százalékát fogják kitenni. A vonatkozó törvényt a képviselőház után május 31-én, a cseh szenátus is jóváhagyta, érvénybe lépéséhez csak az államfő aláírása szükséges.
2023. 05. 31., 14:34
A Magyar Honvédség éjszakai éleslövészettel egybekötött kiképzési feladatot hajt végre május 31-én és június 1-jén 14.00-24.00 óra között a „nullaponti” lőtéren, Bakonykútiban és térségében.

  JETfly Magazin

Az utazás mindig élményekkel teli kaland, amikor végre kiszakadhatunk a mindennapok rutinjából és átadhatjuk magunkat a felfedezés örömének. A Budapest Airport számára épp ezért fontos, hogy a repülőtéri folyamatok mindenki számára stresszmentesek legyenek.