2024. 05. 29. szerda
Magdolna
: 385 Ft   : 354 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Tűzszerészek: túl az ezredik bejelentésen

Tűzszerészek: túl az ezredik bejelentésen
Art of WAR  |  2020. 06. 16., 11:10
Tűzszerészek: túl az ezredik bejelentésen

2020. január 1. és június 15. között összesen 1048 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tűzszerész ügyeletére, ebből 225 eset igényelt soron kívüli intézkedést. A katonák számos különleges robbanóeszközhöz vonultak tavasszal.

Normandiából származó import burgonyaszállítmányból kerültek elő feltételezett robbanótestek Dunaegyházán. Az alakulat katonái április 28-án rendőrségi bejelentésre vonultak az érintett üzemi területre, ahol Kovács Viktor őrnagy, tűzszerész kiképzési főnök megállapította: „No 101 Mk II” típusú, brit gyártmányú, első világháborús tüzérségi gyújtószerkezetek keveredtek a krumplik közé. A több mint 100 éves eszközök pirotechnikai anyagot már nem tartalmaztak, így elszállították őket.

Világháborús robbanótestre bukkantak Drávacsehi határában, kukoricavetés közben. A helyszínre érkező tűzszerészek megállapították, hogy egy 81 milliméter átmérőjű, francia gyártmányú repesz aknavetőgránátot találtak 1916 mintájú gyújtószerkezettel szerelve. Ilyen típusú eszköz nagyon ritkán kerül elő hazánkban. A kilőtt állapotú robbanótestet Török Péter törzsőrmester, járőrparancsnok április 30-án a bejelentés helyszínéhez közel megsemmisítette.

Két darab, második világháborús magyar gyártmányú 42M támadó kézigránát került elő Budapesten egy Andrássy úti társasház padlásán május 4-én. A robbanóeszközöket elszállították a tűzszerészek későbbi megsemmisítésre.

A szirmabesenyői Sajó hídhoz riasztották a tűzszerészeket május 14-én, ahol mágneshorgászok feltételezett robbanótestet húztak ki a folyóból. A helyszínre érkezett járőrparancsnok megállapította, hogy egy szovjet gyártmányú F-1-es kézigránátot találtak gyújtószerkezet nélkül, szállítható állapotban. A katonák elvitték a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére.

Szalonnán, a Kossuth utcában, családi ház kertjében található 15 méter mély kútból húztak fel két világháborús pisztoly maradványt és egy kilogrammnyi vegyes gyalogsági lőszert. A tűzszerészek május 21-én elszállították az eszközöket, amelyeket később megsemmisítettek.

Lezárták a rendőrök a soproni Homokbánya utca teljes szakaszát május 28-án, mert egy 50 kilogrammos szovjet gyártmányú légibomba került elő földmunkák során. Az alakulat katonái sikeresen hatástalanították a robbanótestet, az eltávolított orrgyújtó szerkezetet megsemmisítették, a bombatestet pedig a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére szállították.

Kovács Viktor őrnagy, az ezred tűzszerész kiképzési főnöke sikeresen eltávolította Gárdonyban a Vörösmarty és a Határ utca sarkán csatorna ásás közben talált 100 kilogrammos szovjet légibomba fenékgyújtó szerkezetét június 4-én. A robbanótestet és a hozzá tartozó gyújtószerkezetet a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére szállították a katonák későbbi megsemmisítés céljából.

A bajai Szabadság utca egyik társasházának kertjében földmunkák közben találtak egy robbanótestet június 7-én, amelyről a helyszínre érkező tűzszerészek megállapították, hogy egy 5 centiméter átmérőjű szovjet gyártmányú repesz-aknavető gránát. A kilőtt, éles gyújtószerkezettel rendelkező robbanótest állapota a mielőbbi intézkedést indokolta, ezért a tűzszerészek elszállították, és Baja határában megsemmisítették azt.

Második világháborús, 500 kilogrammos, amerikai gyártmányú légibomba került elő Budapesten, Ferencvárosban a Kvassay Jenő út, Hajóállomás utca és a Duna közötti zárt építési területen. A robbanótest biztonságos elszállításához annak helyszíni hatástalanítására volt szükség, ehhez mintegy 700 méter sugarú körben kellett kiüríteni az érintett területet. Tekintettel arra, hogy az állampolgári korlátozások több forgalmas útvonalat érintettek, a tűzszerész műveletre június 11-én az esti-éjszakai órákban került sor. Horváth Csaba őrnagy, megbízott parancsnokhelyettes, Debrődi Péter őrnagy, tűzszerész műveleti főnök és Lévay József őrmester, járőrparancsnok sikeresen eltávolították a légibomba orr- és fenékgyújtó szerkezeteit, amelyeket a helyszín közelében megsemmisítettek. A bombatestet a Magyar Honvédség központi gyújtóhelyére szállították.

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 05. 14., 15:51
Az Airbus Helicopters friss bejelentése értelmében, új rendelés érkezett a H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyasra: Brunei hat példányt rendelt a hazánk által is hadrendbe állított helikopterből.
2024. 05. 09., 15:29
Létrejött a közös munka konkrét lépéseinek menetrendjét is tartalmazó együttműködési nyilatkozat a Honvédelmi Minisztérium felügyelete alá tartozó Védelmi Innovációs Kutatóintézet NZrt. (VIKI) és a SAAB svéd vállalatcsoport között – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024. 05. 21., 16:29
A NATO Kooperatív Kibervédelmi Kiválósági Központ 2010 óta szervezi meg éves Locked Shields gyakorlatát. Magyarország az idén is sikeresen képviseltette magát a nemzetközi megmérettetésen, mely ezúttal négy napon át, 40 ország 18 csapatának, közel négyezer szakértőjének részvételével zajlott. A magyar csapat az előkelő negyedik helyen zárt.
2024. 04. 29., 15:46
A NASAMS és Mistral légvédelmi fegyverrendszerek is szerepet kapnak az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred, áprilisban, Újmajorban megrendezett, négyhetes gyakorlatán. A kitelepüléssel az alakulat a Ramstein Legacy 2024-re, a NATO többnemzeti, integrált lég- és rakétavédelmi gyakorlatára készül.
2024-05-09 14:53:56
A NATO keleti térségét helyezi középpontba a Steadfast Defender 2024 részgyakorlata, a Swift Response, amelynek előterében azok a védelmi képességek állnak, amelyekkel egy lehetséges keleti irányból érkező agressziót hárít el a NATO szövetségi rendszer.
2024-04-30 13:06:45
A magyar kormány és a magyar emberek a békében érdekeltek. A Magyar Honvédség képes megteremteni és megvédeni a békét – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter április 29-én, a Veszprém vármegyei Hajmáskéren, a Nullponti Lő- és Gyakorlótéren, egy páncéltörő-képesség hatásbemutató gyakorlat előtt.
2024-04-23 11:46:14
Nehéz szívvel kezdtem bele ennek a cikknek a megírásához, mivel a V-22 Osprey a legelső, róla megpillantott kép óta nagyon is közel áll a szívemhez. Nem egyszerű feladat, ha az embernek egy kedvencéről kell kevéssé biztató híreket írnia.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 28., 13:51
Az MH Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Parancsnokság nyílt napján a nullponti lő- és gyakorlóteret, a legújabb haditechnikákat, valamint az épülő NATO-bázist mutatták be a környékbeli lakosoknak, május 24-én.
2024. 05. 24., 11:37
A hasonló kihívások, a közös geopolitikai helyzet miatt – főleg veszély esetén – létfontosságú a hatékony és baráti együttműködés. Többek között ennek jegyében tartottak szlovén-magyar határmenti vezérkarfőnöki találkozót a Rheinmetall-gyárban, Zalaegerszegen, május 23-án.
2024. 05. 22., 10:22
Láttál már testközelből Gidránt? Szívesen hallanál a katonák mindennapjairól? Megismerkednél a Magyar Honvédség modern, high-tech haditechnikai eszközeivel két napon keresztül? Akkor ne hagyd ki a honvédelmi családi napot! Látogass el május 25-26-án, szombaton és vasárnap a Bálna Honvédelmi Központba és a Nehru-parkba!
2024. 05. 17., 11:24
Rendőrségi bejelentés érkezett a Magyar Honvédség tűzszerész ügyeletére, mely szerint feltételezett robbanóeszközre bukkantak a balassagyarmati Kóvári utcában, egy autóalkatrész-kereskedés hátsó udvarában, árokásás során.

  JETfly Magazin

A hadműveleti képességek fenntartása, továbbfejlesztése érdekében a Magyar Légierő számára kiemelt jelentőségű NATO egységbe integrálva, nagy kötelékben gyakorlatozni. Rövid beszámoló az idei Lion Effort gyakorlatról.