2023. 09. 27. szerda
Adalbert
: 390 Ft   : 368 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Tűzszerészek: túl az ezredik bejelentésen

Tűzszerészek: túl az ezredik bejelentésen
Art of WAR  |  2020. 06. 16., 11:10
Tűzszerészek: túl az ezredik bejelentésen

2020. január 1. és június 15. között összesen 1048 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tűzszerész ügyeletére, ebből 225 eset igényelt soron kívüli intézkedést. A katonák számos különleges robbanóeszközhöz vonultak tavasszal.

Normandiából származó import burgonyaszállítmányból kerültek elő feltételezett robbanótestek Dunaegyházán. Az alakulat katonái április 28-án rendőrségi bejelentésre vonultak az érintett üzemi területre, ahol Kovács Viktor őrnagy, tűzszerész kiképzési főnök megállapította: „No 101 Mk II” típusú, brit gyártmányú, első világháborús tüzérségi gyújtószerkezetek keveredtek a krumplik közé. A több mint 100 éves eszközök pirotechnikai anyagot már nem tartalmaztak, így elszállították őket.

Világháborús robbanótestre bukkantak Drávacsehi határában, kukoricavetés közben. A helyszínre érkező tűzszerészek megállapították, hogy egy 81 milliméter átmérőjű, francia gyártmányú repesz aknavetőgránátot találtak 1916 mintájú gyújtószerkezettel szerelve. Ilyen típusú eszköz nagyon ritkán kerül elő hazánkban. A kilőtt állapotú robbanótestet Török Péter törzsőrmester, járőrparancsnok április 30-án a bejelentés helyszínéhez közel megsemmisítette.

Két darab, második világháborús magyar gyártmányú 42M támadó kézigránát került elő Budapesten egy Andrássy úti társasház padlásán május 4-én. A robbanóeszközöket elszállították a tűzszerészek későbbi megsemmisítésre.

A szirmabesenyői Sajó hídhoz riasztották a tűzszerészeket május 14-én, ahol mágneshorgászok feltételezett robbanótestet húztak ki a folyóból. A helyszínre érkezett járőrparancsnok megállapította, hogy egy szovjet gyártmányú F-1-es kézigránátot találtak gyújtószerkezet nélkül, szállítható állapotban. A katonák elvitték a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére.

Szalonnán, a Kossuth utcában, családi ház kertjében található 15 méter mély kútból húztak fel két világháborús pisztoly maradványt és egy kilogrammnyi vegyes gyalogsági lőszert. A tűzszerészek május 21-én elszállították az eszközöket, amelyeket később megsemmisítettek.

Lezárták a rendőrök a soproni Homokbánya utca teljes szakaszát május 28-án, mert egy 50 kilogrammos szovjet gyártmányú légibomba került elő földmunkák során. Az alakulat katonái sikeresen hatástalanították a robbanótestet, az eltávolított orrgyújtó szerkezetet megsemmisítették, a bombatestet pedig a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére szállították.

Kovács Viktor őrnagy, az ezred tűzszerész kiképzési főnöke sikeresen eltávolította Gárdonyban a Vörösmarty és a Határ utca sarkán csatorna ásás közben talált 100 kilogrammos szovjet légibomba fenékgyújtó szerkezetét június 4-én. A robbanótestet és a hozzá tartozó gyújtószerkezetet a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére szállították a katonák későbbi megsemmisítés céljából.

A bajai Szabadság utca egyik társasházának kertjében földmunkák közben találtak egy robbanótestet június 7-én, amelyről a helyszínre érkező tűzszerészek megállapították, hogy egy 5 centiméter átmérőjű szovjet gyártmányú repesz-aknavető gránát. A kilőtt, éles gyújtószerkezettel rendelkező robbanótest állapota a mielőbbi intézkedést indokolta, ezért a tűzszerészek elszállították, és Baja határában megsemmisítették azt.

Második világháborús, 500 kilogrammos, amerikai gyártmányú légibomba került elő Budapesten, Ferencvárosban a Kvassay Jenő út, Hajóállomás utca és a Duna közötti zárt építési területen. A robbanótest biztonságos elszállításához annak helyszíni hatástalanítására volt szükség, ehhez mintegy 700 méter sugarú körben kellett kiüríteni az érintett területet. Tekintettel arra, hogy az állampolgári korlátozások több forgalmas útvonalat érintettek, a tűzszerész műveletre június 11-én az esti-éjszakai órákban került sor. Horváth Csaba őrnagy, megbízott parancsnokhelyettes, Debrődi Péter őrnagy, tűzszerész műveleti főnök és Lévay József őrmester, járőrparancsnok sikeresen eltávolították a légibomba orr- és fenékgyújtó szerkezeteit, amelyeket a helyszín közelében megsemmisítettek. A bombatestet a Magyar Honvédség központi gyújtóhelyére szállították.

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 08. 15., 14:36
Azok a fiatalok, akik kifejezetten a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművek kezelői, toronylövészei, vagy ezekkel a harcjárművekkel harcba szállított lövészkatonák szeretnének lenni, bruttó 737 ezer forintos illetményt kapnak. Ezt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter jelentette be augusztus 11-én, Szentesen.
2023-08-18 14:55:25
Sokan várnak alapvető változásokat attól, hogy egyre több és egyre komolyabb képességű nyugati haditechnikai eszköz kerül az Oroszországgal szemben védekező Ukrajna fegyveres erőihez.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 09. 20., 11:09
Magyar fejlesztésű és magyar gyártású felszereléssel kívánjuk ellátni a Magyar Honvédséget – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NATO DIANA Innovációs Héten.
2023. 09. 19., 14:16
Interjú dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével.
2023. 09. 18., 10:06
A legenda szerint, amikor egy hadifogságba esett német tiszt közelebbről is megnézhetett egy Sherman harckocsi-csoportosítást, azt mondta: „Egy Tigrisünk tíz ilyen harckocsival felér, csak az a baj, hogy Önöknek mindig van egy tizenegyedik.”
2023. 09. 15., 11:14
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár újonnan megnyílt toborzópontján várják azok jelentkezését, akik érdeklődnek a katonai pálya iránt és szívesen csatlakoznak az alakulathoz hivatásos vagy szerződéses katonaként, illetve polgári alkalmazottként.

  JETfly Magazin

2023. szeptember 26-án újabb sajtó-, illetve spotternyilvános eseményre várták az érdeklődőket az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál: a Tiger Meet gyakorlatra kitelepülő Gripen flotta 30-as oldalszámú tagja új dekorációt kapott, melyet a keddi napon mutattak be a Kecskeméti Repülőbázison.