2023. 03. 31. péntek
Árpád
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Vasököl 2018, Dynamic Front 2019

Vasököl 2018, Dynamic Front 2019
Art of WAR  |  2018. 11. 27., 13:25
Vasököl 2018, Dynamic Front 2019

A hideg, ködös idő sem akadályozta meg az MH 25. Klapka György Lövészdandár 101. Tüzérosztályát abban, hogy szakmai feladatokat hajtson végre a MH Bakony Harckiképző Központ Központi Gyakorló- és Lőterén, Várpalotán.

Ezekkel egy időben megkezdték a felkészülést a 2019-es évre tervezett Dynamic Front 2019 elnevezésű nemzetközi gyakorlatra.

Nem kímélte az időjárás a tatai tüzéreket a Vasököl 2018 gyakorlat során. Éleslövészet keretében végrehajtották a lövegek beszabályozottság ellenőrzését, illetve létesítettek egy rögzítőpontot, amivel megszervezték a tűzrendszert. Utóbbi jelentősége, hogy távolsági- és oldaljavításokat számolnak belőle, amit a lőelemek meghatározásánál is figyelembe kell venni mint alapjavításokat. Ezt követően éles tűzfeladatokat nem tudtak végrehajtani, az időjárási körülmények miatt. A hirtelen ereszkedő és felszálló köd gyakran 150-200 méterre csökkentette a látótávolságot, de ez sem jelentett akadályt a katonák kiképzése szempontjából. Nem megfelelő látási viszonyoknál lövés kiváltása nélkül gyakorolták a rádióforgalmazást, az irányzást, valamint fiktív megfigyelésekkel és javításokkal a tűzvezetést. Tűzcsapások végrehajtása nélkül ugyan, a Vasököl 2018 során más kiképzési célokat azonban sikeresen teljesítettek a 101. Tüzérosztály katonái.

Új beosztásukban mint optikai figyelőpont parancsnokok először bizonyíthatták tudásukat azok az altisztek, akik a nemrégiben Tatán tartott tüzér altiszti tanfolyamot elvégezték. A gyakorlaton olyan híradórendszerben forgalmaztak, amely a tervezett Dynamic Front 2019 nemzetközi gyakorlaton is várható lesz. A kezelők a híradóeszközök készségszintű használatát gyakorolták. Kiemelten foglalkoztak a tűztámogató rendszer folyamatos működtetésével, s ezt munkamegosztással és dinamikus információáramlással hajtották végre.

Az úgynevezett teljes előkészítés gyakorlásánál az időjárási viszonyok elemzésével határoztak meg olyan értékeket, amiket éles tűzcsapásoknál külön figyelembe kell venni. Ilyen érték például a szél sebessége és iránya miatt szükséges távolsági és oldaljavítási értékek. Gyakorolták továbbá a NATO STANAG szerinti meteorológiai jelentés átkonvertálását a magyar rendszerben használtra, hogy a fent említett értékeket ki tudják számolni.

Vasököl 2018 gyakorlat részeként a 2019-es évre tervezett németországi Dynamic Front 2019 elnevezésű gyakorlatra való felkészülésben közreműködtek a 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár harctéri irányító beosztású katonái. A kölcsönös együttműködés keretében a harctéri irányítók a magyar tüzérséggel való együttműködést, a tüzérek pedig a NATO STANAG (NATO-szabályzók) szerinti angol nyelvű tűzkéréssel és tűzvezetéssel kapcsolatos rádióforgalmazást gyakorolták. Az operátor kiemelte, hogy a tüzérek helyes terminológiát használva, gyorsan és precízen tudnak idegen nyelven forgalmazni.

Összességében a gyakorlatról elmondható, hogy bár éles tűzfeladatokat nem hajtottak végre, az azzal összefüggő szakmai fogásokat „szárazon” gyakorolták a katonák. A kedvezőtlen időjárásban való tevékenykedés szintén jó gyakorlás volt, hiszen a Dynamic Front 2019 nemzetközi gyakorlatot a következő év elejére tervezik.

 

Forrás: https://honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 02. 23., 15:10
Szerbiának erős hadseregre van szüksége, ellenkező esetben az ország három napon belül megsemmisülhetne, ezért a katonaság és a fegyveripar fejlesztésébe az év végéig további 700 millió eurót fektet Belgrád − közölte Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök az Abu-Dzabiban rendezett nemzetközi fegyverkiállítás apropóján.
2023. 02. 15., 09:21
Nem csak az új technológia fejlesztésére kell összpontosítanunk, hanem arra is, hogy a már meglévő technológiákat innovatív, újszerű módon alkalmazza a haderő a védelmi és támadó funkciókra.
2023. 02. 14., 09:11
A Duna vízén háromnapos kiképzés keretében tesztelte az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár harctámogató osztagának állománya február nyolcadikától a különleges műveleti képességfejlesztés keretében átépített, újonnan navigációs műszerekkel felszerelt Zodiac Pro 850 típusú hajókat.
2023. 02. 09., 10:25
Banglades ugyan a világ egyik legszegényebb országa, de a haditengerészet védelmi erőinek egyik legfontosabb része, mivel a nagy kiterjedésű Bengáli-öböl, az itt található fontos nemzetközi kikötők, haditengerészeti támaszpontok, valamint a területhez kapcsolódó gazdasági övezet védelméért is felelős.
2023-02-28 13:31:33
2023 februárjában megalakult a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Nonprofit Zrt.-t (VIKI). Koncepciója szerint a VIKI a kettős hasznosítású, azaz polgári és katonai célra egyaránt alkalmazható technológiák feltérképezésére és annak védelmi célú hasznosításának támogatására hivatott.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 29., 09:41
Az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred hadihajós katonái március 27-én végrehajtották a Mosoni-Duna felderítését egy aknamentesítő hadihajóval és egy tűzszerész járőrhajóval.
2023. 03. 27., 14:26
Az Európai Unió Védelmi Alap (EDF) Űrkutatás témakörében rendeztek szakmai workshopot március 24-én, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campuson.
2023. 03. 24., 10:45
Megalakult az első állandó amerikai helyőrség Lengyelországban március 21-én. A 13 katonából és 140 civil munkatársból álló egység az Egyesült Államok Lengyelországba telepített erőinek logisztikai és infrastrukturális támogatását fogja biztosítani.
2023. 03. 23., 12:52
„High-tech hadsereg, átalakítások, fejlesztések a Magyar Honvédségben” címmel tartott előadást felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke Veszprémben, a Pannon Egyetemen, március 22-én, szerdán.

  JETfly Magazin

Áprilisban sem lesz hiány repülős rendezvényekből, előadásokból és beindul a repülőnapos szezon is! Olvasóinknak összegyűjtöttünk néhány programot, amire érdemes lesz ellátogatni.