2023. 12. 11. hétfő
Árpád
: 381 Ft   : 354 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Vasököl 2018, Dynamic Front 2019

Vasököl 2018, Dynamic Front 2019
Art of WAR  |  2018. 11. 27., 13:25
Vasököl 2018, Dynamic Front 2019

A hideg, ködös idő sem akadályozta meg az MH 25. Klapka György Lövészdandár 101. Tüzérosztályát abban, hogy szakmai feladatokat hajtson végre a MH Bakony Harckiképző Központ Központi Gyakorló- és Lőterén, Várpalotán.

Ezekkel egy időben megkezdték a felkészülést a 2019-es évre tervezett Dynamic Front 2019 elnevezésű nemzetközi gyakorlatra.

Nem kímélte az időjárás a tatai tüzéreket a Vasököl 2018 gyakorlat során. Éleslövészet keretében végrehajtották a lövegek beszabályozottság ellenőrzését, illetve létesítettek egy rögzítőpontot, amivel megszervezték a tűzrendszert. Utóbbi jelentősége, hogy távolsági- és oldaljavításokat számolnak belőle, amit a lőelemek meghatározásánál is figyelembe kell venni mint alapjavításokat. Ezt követően éles tűzfeladatokat nem tudtak végrehajtani, az időjárási körülmények miatt. A hirtelen ereszkedő és felszálló köd gyakran 150-200 méterre csökkentette a látótávolságot, de ez sem jelentett akadályt a katonák kiképzése szempontjából. Nem megfelelő látási viszonyoknál lövés kiváltása nélkül gyakorolták a rádióforgalmazást, az irányzást, valamint fiktív megfigyelésekkel és javításokkal a tűzvezetést. Tűzcsapások végrehajtása nélkül ugyan, a Vasököl 2018 során más kiképzési célokat azonban sikeresen teljesítettek a 101. Tüzérosztály katonái.

Új beosztásukban mint optikai figyelőpont parancsnokok először bizonyíthatták tudásukat azok az altisztek, akik a nemrégiben Tatán tartott tüzér altiszti tanfolyamot elvégezték. A gyakorlaton olyan híradórendszerben forgalmaztak, amely a tervezett Dynamic Front 2019 nemzetközi gyakorlaton is várható lesz. A kezelők a híradóeszközök készségszintű használatát gyakorolták. Kiemelten foglalkoztak a tűztámogató rendszer folyamatos működtetésével, s ezt munkamegosztással és dinamikus információáramlással hajtották végre.

Az úgynevezett teljes előkészítés gyakorlásánál az időjárási viszonyok elemzésével határoztak meg olyan értékeket, amiket éles tűzcsapásoknál külön figyelembe kell venni. Ilyen érték például a szél sebessége és iránya miatt szükséges távolsági és oldaljavítási értékek. Gyakorolták továbbá a NATO STANAG szerinti meteorológiai jelentés átkonvertálását a magyar rendszerben használtra, hogy a fent említett értékeket ki tudják számolni.

Vasököl 2018 gyakorlat részeként a 2019-es évre tervezett németországi Dynamic Front 2019 elnevezésű gyakorlatra való felkészülésben közreműködtek a 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár harctéri irányító beosztású katonái. A kölcsönös együttműködés keretében a harctéri irányítók a magyar tüzérséggel való együttműködést, a tüzérek pedig a NATO STANAG (NATO-szabályzók) szerinti angol nyelvű tűzkéréssel és tűzvezetéssel kapcsolatos rádióforgalmazást gyakorolták. Az operátor kiemelte, hogy a tüzérek helyes terminológiát használva, gyorsan és precízen tudnak idegen nyelven forgalmazni.

Összességében a gyakorlatról elmondható, hogy bár éles tűzfeladatokat nem hajtottak végre, az azzal összefüggő szakmai fogásokat „szárazon” gyakorolták a katonák. A kedvezőtlen időjárásban való tevékenykedés szintén jó gyakorlás volt, hiszen a Dynamic Front 2019 nemzetközi gyakorlatot a következő év elejére tervezik.

 

Forrás: https://honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023. 11. 23., 11:17
Az összecsukható konténereket fejlesztő és gyártó, magyar tulajdonban lévő Continest Technologies Zrt. kanadai leányvállalata, valamint a vízkezeléssel foglalkozó kanadai Innocorps által vezetett Circular City konzorcium nyerte el a Kanadai Védelmi Minisztérium (DND) Védelmi és Biztonsági Innovációs Programja (IDEaS) által kiírt Pop-Up City verseny kétmillió dolláros fődíját – közölte a Continest az MTI-vel.
2023. 11. 20., 14:42
Folytatódik az idén meghirdetett Embert a vasra! toborzókampány, amelynek második fázisában a megújuló tüzérséget jelentő PzH 2000 önjáró tüzérségi eszközök leendő kezelőit szólítja meg a Honvédelmi Minisztérium. Erről Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke beszélt november 16-án, Bakonykútiban.
2023-11-16 13:09:33
„Bemutattuk, hogy a Magyar Honvédség felkészült, képes angol nyelven műveletet vezetni és olyan új típusú, új gondolkodásmódot igénylő eszközt is rendszerbe tud állítani, mint amilyen a PzH 2000-es” – mondta dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke Bakonykútiban, november 15-én, szerdán.
2023-11-16 10:02:20
Észak-Korea 2023. szeptember 6-án bocsátott vízre egy erősen módosított Romeo-osztályú tengeralattjárót a sinpói Pongdae Tengeralattjáró Gyárban. A Hero Kim-Gun-ok jellegzetessége, hogy alaposan megnagyobbított tornyába tíz rakétaindító csövet telepítettek, amelyekből legalább két különböző típusú fegyver bocsátható fel.
2023-10-31 14:21:36
1943. november 5-én az amerikai Sculpin tengeralattjáró kilencedik csendes-óceáni őrjáratára indult Pearl Harborból. Feladata az volt, hogy három társával a Spearfish - sel, a Searavennel és az Apogonnal a félelmetes erőddé kiépített Truk Atoll közelében álljon lesbe és a németektől átvett farkasfalka taktikát alkalmazva lecsapjon a japán hajókra.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 12. 11., 13:20
Az olasz harckocsik és önjáró lövegek észak-afrikai bevetéseiről is olvashatunk dr. Számvéber Norbert: Páncélosok a sivatagban – Páncélos-hadviselés Észak-Afrikában, 1940-1943. című könyvében, amelyet december 15-én mutatnak be a Bálna Honvédelmi Központban.
2023. 12. 07., 11:43
„Hát persze, hogy az volt az első feladat hajnali négykor, hogy ússzak át a folyón” – írja naplójában a svédországi SERE Instruktori kiképzésről Ádám János törzsőrmester, az MH Altiszti Akadémia Speciális Felkészítő Részleg kiképző altisztje.
2023. 12. 06., 10:20
A vezérezredes tájékoztatása szerint a rendszerváltás óta nem volt arra példa, hogy az alakulatoknak önállóan, akár váratlan helyzeteket is megoldva kellett gyakorolniuk az országvédelmi feladatokat együttműködve a közigazgatással és a NATO-erőkkel.
2023. 12. 05., 15:36
A szakkiképzés területén szolgálók számára megtartott állománygyűlésen Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének arról beszélt, hogy jelentősen változik a Magyar Honvédség kiképzési programja, annak metódusa.

  JETfly Magazin

Olvasóink már jól ismerik a sok-sok éve működő JETfly Webáruházat, melyben repüléshez kapcsolódó relikviákat, illetve ruházati termékeket rendelhetnek meg. A kínálat folyamatosan bővül, mutatjuk a legfrissebb ajánlatokat, melyek a közelgő ünnepek kapcsán is szép ajándékok lehetnek!