2024. 07. 16. kedd
Valter
: 391 Ft   : 359 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Vasököl 2018, Dynamic Front 2019

Vasököl 2018, Dynamic Front 2019
Art of WAR  |  2018. 11. 27., 13:25
Vasököl 2018, Dynamic Front 2019

A hideg, ködös idő sem akadályozta meg az MH 25. Klapka György Lövészdandár 101. Tüzérosztályát abban, hogy szakmai feladatokat hajtson végre a MH Bakony Harckiképző Központ Központi Gyakorló- és Lőterén, Várpalotán.

Ezekkel egy időben megkezdték a felkészülést a 2019-es évre tervezett Dynamic Front 2019 elnevezésű nemzetközi gyakorlatra.

Nem kímélte az időjárás a tatai tüzéreket a Vasököl 2018 gyakorlat során. Éleslövészet keretében végrehajtották a lövegek beszabályozottság ellenőrzését, illetve létesítettek egy rögzítőpontot, amivel megszervezték a tűzrendszert. Utóbbi jelentősége, hogy távolsági- és oldaljavításokat számolnak belőle, amit a lőelemek meghatározásánál is figyelembe kell venni mint alapjavításokat. Ezt követően éles tűzfeladatokat nem tudtak végrehajtani, az időjárási körülmények miatt. A hirtelen ereszkedő és felszálló köd gyakran 150-200 méterre csökkentette a látótávolságot, de ez sem jelentett akadályt a katonák kiképzése szempontjából. Nem megfelelő látási viszonyoknál lövés kiváltása nélkül gyakorolták a rádióforgalmazást, az irányzást, valamint fiktív megfigyelésekkel és javításokkal a tűzvezetést. Tűzcsapások végrehajtása nélkül ugyan, a Vasököl 2018 során más kiképzési célokat azonban sikeresen teljesítettek a 101. Tüzérosztály katonái.

Új beosztásukban mint optikai figyelőpont parancsnokok először bizonyíthatták tudásukat azok az altisztek, akik a nemrégiben Tatán tartott tüzér altiszti tanfolyamot elvégezték. A gyakorlaton olyan híradórendszerben forgalmaztak, amely a tervezett Dynamic Front 2019 nemzetközi gyakorlaton is várható lesz. A kezelők a híradóeszközök készségszintű használatát gyakorolták. Kiemelten foglalkoztak a tűztámogató rendszer folyamatos működtetésével, s ezt munkamegosztással és dinamikus információáramlással hajtották végre.

Az úgynevezett teljes előkészítés gyakorlásánál az időjárási viszonyok elemzésével határoztak meg olyan értékeket, amiket éles tűzcsapásoknál külön figyelembe kell venni. Ilyen érték például a szél sebessége és iránya miatt szükséges távolsági és oldaljavítási értékek. Gyakorolták továbbá a NATO STANAG szerinti meteorológiai jelentés átkonvertálását a magyar rendszerben használtra, hogy a fent említett értékeket ki tudják számolni.

Vasököl 2018 gyakorlat részeként a 2019-es évre tervezett németországi Dynamic Front 2019 elnevezésű gyakorlatra való felkészülésben közreműködtek a 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár harctéri irányító beosztású katonái. A kölcsönös együttműködés keretében a harctéri irányítók a magyar tüzérséggel való együttműködést, a tüzérek pedig a NATO STANAG (NATO-szabályzók) szerinti angol nyelvű tűzkéréssel és tűzvezetéssel kapcsolatos rádióforgalmazást gyakorolták. Az operátor kiemelte, hogy a tüzérek helyes terminológiát használva, gyorsan és precízen tudnak idegen nyelven forgalmazni.

Összességében a gyakorlatról elmondható, hogy bár éles tűzfeladatokat nem hajtottak végre, az azzal összefüggő szakmai fogásokat „szárazon” gyakorolták a katonák. A kedvezőtlen időjárásban való tevékenykedés szintén jó gyakorlás volt, hiszen a Dynamic Front 2019 nemzetközi gyakorlatot a következő év elejére tervezik.

 

Forrás: https://honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-06-07 14:52:48
Olaszországban és Svédországban bizonyítottak a Magyar Honvédség különleges műveleti katonái NATO gyakorlat keretében, ahol tömeges ejtőernyős ugrás, a logisztikai utánpótlás megszervezése, rajtaütés és beépített területen vívott harc szerepelt a feladataik között, de éleslövészeten is megmutatták felkészültségüket.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

„Az elmúlt napok során egy olyan versenynek lehettünk tanúi, ahol a világ legkiválóbb ejtőernyősei mérték össze felkészültségüket, technikai tudásukat, és elhozták ennek a különleges sportnak az izgalmát, szépségét nekünk” – búcsúzott Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese a 46. Ejtőernyős Világbajnokság résztvevőitől a szolnoki RepTárban, július 12-én.