2024. 05. 30. csütörtök
Janka, Zsanett
: 385 Ft   : 355 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

VIDEÓ - Ejtőernyős Nap Szolnokon

VIDEÓ - Ejtőernyős Nap Szolnokon
honvedelem.hu  |  2024. 03. 25., 13:49
VIDEÓ - Ejtőernyős Nap Szolnokon

„Az ejtőernyős állomány képességének fenntartása kihívás, felkészítésük nehéz, ám az alkalmazásuk pillanatában rendkívül fontos, nélkülözhetetlen szerepet kapnak” – nyitotta meg kötetlen hangnemben a 2024-es ejtőernyős napot Sánta Gábor dandártábornok, az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár parancsnoka.

Március 22-én gyűltek össze az ország ejtőernyős alakulatai Szolnokon, szokásos éves találkozójukra. Újdonságként szolgált Sánta Gábor dandártábornok kezdeményezése, aki a korábbi esztendők gyakorlatától eltérően az aktív és veterán állomány kapcsolatfelvételét célozta meg, akik így együtt vettek részt a szakmai találkozón. „Az esemény másik sarokköve az a három előadás volt, amelyek az elmúlt négy év képességfejlesztéséről szóltak. Húszéves lemaradást pótoltunk a nemzetközi gyakorlatok, valamint az újonnan rendszerbe állított fegyverrendszerek és harcászati eszközök révén” – fogalmazott.

Az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár tagjai videókkal támogatott előadásukban először az új eszközökről beszéltek. Bemutatták az MC6 típust felváltó OVP-12 SL-1 harcászati ernyőt, amiket a ZVP 80-08 tartalékernyőkkel kiegészítve főleg tanulóugrásokon használnak. Hangsúlyozták annak jelentőségét, hogy ezeket tábori körülmények között is maguk hajtogatják a katonák, amivel valamennyien jobban megértik eszközeik technikai felépítését, működését. Végül előkerültek a szinten tartó ugrásokra fejlesztett MMTS-260 típusú ernyők és a nemrég rendszeresített éjjellátó céltávcső is.

Az előadások második felében a 2020 óta tartott fontosabb együttműködésekre terelődött a szó. Jelentős tapasztalattal szolgál például a sarkkörtől 230 kilométerre északra, a norvég fehér éjszakák helyszínén szervezett tavalyi Swift Response gyakorlat, ahol szélsőséges éghajlati körülmények között, illetve nagyméretű és tömegű felszereléssel végeztek ugrásokat.

„Elégedettek lehetünk, hogy az elmúlt évtizedek szokásával szemben minden esetben magyar honvédségi felszereléssel hajtották végre az ugrásokat. Ezekre támaszkodtak arktikus körülmények között Norvégiában, illetve egy alaszkai foglalkozáson, ahol kivételes alkalmazkodó- és túlélőkészséget szereztek a gyakorlatozók” – értékelt Sánta Gábor dandártábornok.

Az ejtőernyős nap fontos eleme a koszorúzás, amikor a hazájukért életüket áldozó hősökre emlékeznek. Miután az egybegyűltek Kaszab Zoltán főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa vezetésével lerótták kegyeletüket az elhunytak előtt, dinamikus és statikus ejtőernyős képességbemutató következett. A látványos műsor kiegészítéseként a Magyar Különleges Erők Hagyományőrző Egyesület 1970-es évekbeli mélységi felderítőeszközökkel települt ki.

„Ezek a hidegháború idejéből ránk maradt relikviák – ernyők, karabélyok, búvárkések, dobótőrök és más fegyverek – felhívják a figyelmet arra, hogy a felderítők földön, vízen és levegőben is jelentős harcierőt képeznek” – fogalmazott az ünnepnap záróprogramja előtt Kis Dávid őrmester, az aktív és veterán felderítőket is tömörítő hagyományőrző egyesület tagja. „Szeretnénk jövőre újra bemutatót tartani, hiszen kutatóink folyamatosan tárják fel a hadtörténet múltját és harcieszközeit.”

További fotók a linkre kattintva érhetőek el!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 14., 15:51
Az Airbus Helicopters friss bejelentése értelmében, új rendelés érkezett a H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyasra: Brunei hat példányt rendelt a hazánk által is hadrendbe állított helikopterből.
2024. 05. 09., 15:29
Létrejött a közös munka konkrét lépéseinek menetrendjét is tartalmazó együttműködési nyilatkozat a Honvédelmi Minisztérium felügyelete alá tartozó Védelmi Innovációs Kutatóintézet NZrt. (VIKI) és a SAAB svéd vállalatcsoport között – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024. 05. 21., 16:29
A NATO Kooperatív Kibervédelmi Kiválósági Központ 2010 óta szervezi meg éves Locked Shields gyakorlatát. Magyarország az idén is sikeresen képviseltette magát a nemzetközi megmérettetésen, mely ezúttal négy napon át, 40 ország 18 csapatának, közel négyezer szakértőjének részvételével zajlott. A magyar csapat az előkelő negyedik helyen zárt.
2024. 04. 29., 15:46
A NASAMS és Mistral légvédelmi fegyverrendszerek is szerepet kapnak az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred, áprilisban, Újmajorban megrendezett, négyhetes gyakorlatán. A kitelepüléssel az alakulat a Ramstein Legacy 2024-re, a NATO többnemzeti, integrált lég- és rakétavédelmi gyakorlatára készül.
2024-05-09 14:53:56
A NATO keleti térségét helyezi középpontba a Steadfast Defender 2024 részgyakorlata, a Swift Response, amelynek előterében azok a védelmi képességek állnak, amelyekkel egy lehetséges keleti irányból érkező agressziót hárít el a NATO szövetségi rendszer.
2024-04-30 13:06:45
A magyar kormány és a magyar emberek a békében érdekeltek. A Magyar Honvédség képes megteremteni és megvédeni a békét – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter április 29-én, a Veszprém vármegyei Hajmáskéren, a Nullponti Lő- és Gyakorlótéren, egy páncéltörő-képesség hatásbemutató gyakorlat előtt.
2024-04-23 11:46:14
Nehéz szívvel kezdtem bele ennek a cikknek a megírásához, mivel a V-22 Osprey a legelső, róla megpillantott kép óta nagyon is közel áll a szívemhez. Nem egyszerű feladat, ha az embernek egy kedvencéről kell kevéssé biztató híreket írnia.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 28., 13:51
Az MH Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Parancsnokság nyílt napján a nullponti lő- és gyakorlóteret, a legújabb haditechnikákat, valamint az épülő NATO-bázist mutatták be a környékbeli lakosoknak, május 24-én.
2024. 05. 24., 11:37
A hasonló kihívások, a közös geopolitikai helyzet miatt – főleg veszély esetén – létfontosságú a hatékony és baráti együttműködés. Többek között ennek jegyében tartottak szlovén-magyar határmenti vezérkarfőnöki találkozót a Rheinmetall-gyárban, Zalaegerszegen, május 23-án.
2024. 05. 22., 10:22
Láttál már testközelből Gidránt? Szívesen hallanál a katonák mindennapjairól? Megismerkednél a Magyar Honvédség modern, high-tech haditechnikai eszközeivel két napon keresztül? Akkor ne hagyd ki a honvédelmi családi napot! Látogass el május 25-26-án, szombaton és vasárnap a Bálna Honvédelmi Központba és a Nehru-parkba!
2024. 05. 17., 11:24
Rendőrségi bejelentés érkezett a Magyar Honvédség tűzszerész ügyeletére, mely szerint feltételezett robbanóeszközre bukkantak a balassagyarmati Kóvári utcában, egy autóalkatrész-kereskedés hátsó udvarában, árokásás során.

  JETfly Magazin

Az első nyári hónapban repülőnapot rendeznek többek között Dunakeszin, Kadarkúton és Budaörsön is, a Múzeumok Éjszakáján pedig szintén több helyszínen várják a repülés rajongóit!