2023. 09. 30. szombat
Jeromos
: 391 Ft   : 369 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Világbajnokságra készül Szolnok

Világbajnokságra készül Szolnok
Art of WAR  |  2018. 07. 23., 13:01
Világbajnokságra készül Szolnok

Nemzeti válogatottunk korábbi világversenyeken elért sikereinek elismeréseként, hazánknak ítélte az idei a Katonai Ejtőernyős Világbajnokság rendezési jogát a Nemzetközi Katonai Sporttanács (Conseil International Du Sport Militaire - CISM).

A tornán harminckilenc ország válogatottja jelezte a részvételét: ők augusztus 9-20. között, a szandaszőlősi sportrepülőtéren küzdenek majd a helyezésekért. A világbajnokság helyszínére a belépés ingyenes.

A világ legjobbjait várja Szolnok. A Nemzetközi Katonai Sporttanács által hazánknak ítélt 42. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőinek – a versenybírókkal és a kísérőkkel is számolva – közel ötven országból érkező, több mint hétszáz vendég elhelyezéséről, étkeztetéséről és szoros napirendjéről kell gondoskodniuk. Ilyen nagyszabású, rangos katonai bajnokságot a sportág történetében Magyarország még sosem rendezett.

Dr. Bali Tamás ezredes, a házigazda MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnokhelyettese, a világbajnokságot szervező bizottság elnökhelyettese elmondta: a város szállodáinak befogadóképességét jóval meghaladja a vendégek száma. Ezért a Magyar Honvédség két helyszínen, az MH Béketámogató Kiképző Központ és a Ludovika Zászlóalj helikopterbázison lévő épületeiben is biztosít szállást a résztvevőknek, a versenyzők többsége azonban iskolai kollégiumokban lesz elhelyezve.

A résztvevők három versenyszámban, célba ugrásban, formaugrásban és stílusugrás küzdenek majd a helyezésekért – a Magyar Honvédség válogatottja csak célba ugrásban indul. A válogatott edzője Lázár Tibor őrnagy, a helikopterbázis ejtőernyős főtisztje, csapatkapitánya Bánszki Tamás százados, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis ejtőernyős kiszolgáló csoportjának a parancsnoka. A tartalékugró ugyancsak kecskeméti: Gőgös Péter főtörzsőrmester. Rajtuk kívül a keret valamennyi tagja a szolnoki helikopter bázison szolgál: Hirschler Gábor, Varga Tamás zászlósok, Gál Szabolcs törzsőrmester, Asztalos István önkéntes műveleti tartalékos zászlós. A juniorok mezőnyében pedig Horváth Ferenc őrvezető indul.

A verseny lebonyolítását – szakterületeiknek megfelelően – a Magyar Honvédség szinte valamennyi alakulata, katonai szervezete segíti. A szervező bizottság elnöke Szabó László dandártábornok, az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság megbízott parancsnokhelyettese, titkára dr. Eleki Zoltán ezredes, az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság Honvédelmi Felkészítő és Katonai Testnevelési Osztály osztályvezetője. A válogatottunk felkészítését a Szolnoki Honvéd Ejtőernyős Sport Egyesület is jelentős mértékben támogatja. A bajnokság lebonyolításához Szlovénia két PC-6-os, Pilátus repülőgépet ajánlott fel, a versenyközpont személyzete pedig Németországból érkezik.

A Nemzetközi Katonai Sporttanács által szervezett világbajnokságok összes költsége a rendezőket terhelik – jelen estben hazánkat. A sportolóknak és kísérőiknek csak a helyszínre történő utazásuk kiadásait kell állniuk. A nemzeti válogatottak tagjai és kísérőik legkésőbb augusztus 9-ig fognak megérkezni Szolnokra. A világbajnokság megnyitója másnap 08.30-kor kezdődik a Tiszai hajósok terén, délután pedig edzési lehetőséget kapnak a sportolók. A versenyugrásokat augusztus 11-19. közt, minden nap reggel 09.00-tól este 19 óráig fogják végrehajtani az ejtőernyősök. A világbajnokság záró és díjátadó ünnepsége augusztus 20-án 14.30-kor, Közép-Kelet-Európa egyedülálló repüléstörténeti kiállítóhelyén, a RepTárban kezdődik.  

Dr. Bali Tamás ezredes elárulta: a helikopter bázis munkatársai annyira biztosak a katonaválogatott - amely egyben a magyar nemzeti válogatott is - sikerében, hogy a korábbi eredményeikre emlékeztető trófeák közt már ki is jelölték a 42. Katonai Ejtőernyős Világbajnokságon elnyerésre váró serleg helyét.

Fotó: Dévényi Veronika, a szerző (Galambos Sándor) és archív

* * *

A világbajnokság célba ugró versenyszámában 1000 méterről tíz ugrást hajtanak végre a versenyzők. Az ötfős csapat minden tagja minden sorozatban ugrik, a leggyengébb eredményt azonban törlik. A földi cél egy 2 centiméteres kör, amelynek az érintése nulla pontot ér. Amennyiben ez nem sikerül, a célkörtől mért távolságtól függően büntetőpontokat kapnak az ejtőernyősök. Mivel centimétereken múlik az eredmény, a versenyzők egy rafinált trükköt is alkalmaznak: „kihegyezik” a cipőik sarkát, hogy a lehető legpontosabban találják el a célterület közepét. Katonaválogatottunk tagjai amerikai gyártmányú Parafoil-2000-es ernyőkkel ugranak, valamennyi ernyő a Magyar Honvédség tulajdona, kimondottan a válogatott részére lettek vásárolva.

További fotókért kattintson a linkre!

 

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 08. 15., 14:36
Azok a fiatalok, akik kifejezetten a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművek kezelői, toronylövészei, vagy ezekkel a harcjárművekkel harcba szállított lövészkatonák szeretnének lenni, bruttó 737 ezer forintos illetményt kapnak. Ezt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter jelentette be augusztus 11-én, Szentesen.
2023-08-18 14:55:25
Sokan várnak alapvető változásokat attól, hogy egyre több és egyre komolyabb képességű nyugati haditechnikai eszköz kerül az Oroszországgal szemben védekező Ukrajna fegyveres erőihez.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 09. 20., 11:09
Magyar fejlesztésű és magyar gyártású felszereléssel kívánjuk ellátni a Magyar Honvédséget – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NATO DIANA Innovációs Héten.
2023. 09. 19., 14:16
Interjú dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével.
2023. 09. 18., 10:06
A legenda szerint, amikor egy hadifogságba esett német tiszt közelebbről is megnézhetett egy Sherman harckocsi-csoportosítást, azt mondta: „Egy Tigrisünk tíz ilyen harckocsival felér, csak az a baj, hogy Önöknek mindig van egy tizenegyedik.”
2023. 09. 15., 11:14
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár újonnan megnyílt toborzópontján várják azok jelentkezését, akik érdeklődnek a katonai pálya iránt és szívesen csatlakoznak az alakulathoz hivatásos vagy szerződéses katonaként, illetve polgári alkalmazottként.

  JETfly Magazin

2023. szeptember 27-én jelentették be, hogy a cseh kormány jóváhagyta 24 db, ötödik generációs F-35A típusú harci repülőgép megvásárlását, mellyel leváltják 14 gépes JAS 39C/D Gripen flottájukat.

  NÉPSZERŰ HÍREK