2023. 05. 29. hétfő
Magdolna
: 372 Ft   : 347 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Világszínvonalú kézifegyverek hozzáértő kezekben

Világszínvonalú kézifegyverek hozzáértő kezekben
Art of WAR  |  2019. 12. 18., 15:47
Világszínvonalú kézifegyverek hozzáértő kezekben

A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében beszerzett korszerű kézi lőfegyverekkel hajtottak végre kiképzést a tatai dandár 1. Lövészzászlóalj katonái december 10-13. között a szomódi lőtéren. A program egyik kiemelt területe a katona egyéni fegyverzete, felszerelése, ennek keretében állnak rendszerbe a nagy múltú cseh CZ gyár fegyverei a Magyar Honvédség alakulatainál.

Történelmi pillanatokat élhettek át a tatai lövészek; december közepén ugyanis első alkalommal hajtottak végre lövészetet az 5,56 milliméteres CZ BREN-2 gépkarabéllyal és a 9 milliméteres CZ P09 pisztollyal az MH 25. Klapka György Lövészdandár helyőrségi lőtérén. Az éleslövészetet komoly elméleti technikai kiképzés előzte meg, mivel az új fegyverek generációs ugrást jelentenek az eddig alkalmazott fegyverekhez képest. A jelenleg rendszerben lévő, robusztus, szinte elnyűhetetlen Kalasnyikov rendszerű fegyverek még egy másik korban születtek. Mára a gépkarabélyoknál alapkövetelmény a felhasználóbarát, kétkezes (jobb és balkezeseknek is megfelelő) kivitel, valamint a szereléksíneken elhelyezhető kiegészítő felszerelések (optikai irányzék, lámpa, infra és lézeres célmegjelölő). Az új fegyver ebben a tekintetben is hibátlan. További újdonság, hogy a fegyver az 5,56mm-es NATO-szabvány tölténnyel működik.

A decemberi kiképzés tapasztalatai alapján a fegyverek kezelése során a legnagyobb kihívás, hogy az eddigi, az AK rendszerű fegyverekre besulykolt mozdulatokat részben el kell felejteni, és az évek, évtizedek végrehajtási automatizmusát az új fegyvereken ismét el kell érni. A magas szintű kiképzés azonban a lövészkatonák lelkesedésével és a feladathoz való hozzáállásával karöltve garantálta a sikert a szomódi éleslövészeten. Az új lövészfegyverek rendszerbeállítása azonban nem fejeződött be; a következő évben már az új karabélyok és pisztolyok mellett a Carl Gustaf M4 rendszerek hangja is hallatszani fog a szomódi lőtéren.

További fotókért kattintson a linkre!

 

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 04. 17., 09:54
A Sargasso-tenger évszázadok óta az Atlanti-óceán egyik leghírhedtebb térségének számít, többek között azért, mert területén fekszik a Bermuda-háromszög is.
2023-04-27 12:51:07
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter javaslatára Novák Katalin köztársasági elnök a mai nappal felmentette beosztásából dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagyot, a Honvéd Vezérkar főnökét. A feladat ellátására a honvédelmi miniszter dr. Böröndi Gábor altábornagyot, a Magyar Honvédség brüsszeli NATO és EU Katonai Képviselő Hivatalának vezetőjét javasolja.
2023-03-31 12:17:30
Az iráni Iszlám Forradalmi Gárda már számos alkalommal mutatott be meglehetősen sajátos tervezésű, néha igencsak futurisztikus külsejű harci eszközöket, amelyek többsége – legalábbis amennyire tudni lehet – vagy egyszerűen propagandacélokra szolgált, vagy nem lépett túl a prototípus fázison.
2023-03-27 13:23:44
A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 05. 23., 12:47
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 100 forintos forgalmiérme-emlékváltozatot bocsát ki május 23-án, kedden, egymillió példányban – közölte a jegybank az MTI-vel.
2023. 05. 18., 10:53
A honvédelmi tárca vezetője a Magyar Honvédség új toborzó kampányfilmjének megjelenése kapcsán beszélt a TV2, az M1 és a Kossuth Rádió reggeli műsoraiban május 17-én, szerdán.
2023. 05. 15., 10:43
Amszterdamban már messziről látszik, hogy hol található a holland tengerhajózásnak emléket állító Scheepvartmuseum - az irányadó a főváros nevét viselő háromárbócos, az Amsterdam.
2023. 05. 09., 11:12
Izgalmas honvédelmi kiállítás és interaktív tér nyílik a Bálnában épülő honvédelmi központban május 9-én!

  JETfly Magazin

2023. május 26-án, pénteken, ismét kinyitotta kapuit a spotterek előtt az MH Kiss József 86. Helikopterdandár, ahol több újdonság is várta a repülőgépek fotósait. Mutatjuk Olvasóinknak a helyszínen készült felvételeket!