2024. 03. 02. szombat
Lujza
: 394 Ft   : 364 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Világszínvonalú kézifegyverek hozzáértő kezekben

Világszínvonalú kézifegyverek hozzáértő kezekben
Art of WAR  |  2019. 12. 18., 15:47
Világszínvonalú kézifegyverek hozzáértő kezekben

A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében beszerzett korszerű kézi lőfegyverekkel hajtottak végre kiképzést a tatai dandár 1. Lövészzászlóalj katonái december 10-13. között a szomódi lőtéren. A program egyik kiemelt területe a katona egyéni fegyverzete, felszerelése, ennek keretében állnak rendszerbe a nagy múltú cseh CZ gyár fegyverei a Magyar Honvédség alakulatainál.

Történelmi pillanatokat élhettek át a tatai lövészek; december közepén ugyanis első alkalommal hajtottak végre lövészetet az 5,56 milliméteres CZ BREN-2 gépkarabéllyal és a 9 milliméteres CZ P09 pisztollyal az MH 25. Klapka György Lövészdandár helyőrségi lőtérén. Az éleslövészetet komoly elméleti technikai kiképzés előzte meg, mivel az új fegyverek generációs ugrást jelentenek az eddig alkalmazott fegyverekhez képest. A jelenleg rendszerben lévő, robusztus, szinte elnyűhetetlen Kalasnyikov rendszerű fegyverek még egy másik korban születtek. Mára a gépkarabélyoknál alapkövetelmény a felhasználóbarát, kétkezes (jobb és balkezeseknek is megfelelő) kivitel, valamint a szereléksíneken elhelyezhető kiegészítő felszerelések (optikai irányzék, lámpa, infra és lézeres célmegjelölő). Az új fegyver ebben a tekintetben is hibátlan. További újdonság, hogy a fegyver az 5,56mm-es NATO-szabvány tölténnyel működik.

A decemberi kiképzés tapasztalatai alapján a fegyverek kezelése során a legnagyobb kihívás, hogy az eddigi, az AK rendszerű fegyverekre besulykolt mozdulatokat részben el kell felejteni, és az évek, évtizedek végrehajtási automatizmusát az új fegyvereken ismét el kell érni. A magas szintű kiképzés azonban a lövészkatonák lelkesedésével és a feladathoz való hozzáállásával karöltve garantálta a sikert a szomódi éleslövészeten. Az új lövészfegyverek rendszerbeállítása azonban nem fejeződött be; a következő évben már az új karabélyok és pisztolyok mellett a Carl Gustaf M4 rendszerek hangja is hallatszani fog a szomódi lőtéren.

További fotókért kattintson a linkre!

 

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 15., 15:16
Új-Zéland Védelmi Minisztériuma bejelentette, hogy a Lockheed Martin Marietta-i üzemében lefestették az első C-130J szállító repülőgépüket, mely tervezetten idén érkezhet Új-Zéland légierejéhez.
2024-02-14 13:34:06
Az „Embert a Vasra!" toborzókampány keretében ötszáznál több fiatal jelentkezett Tatára, közülük kerül ki majd a végső állomány – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter február 13-án, Tatán, a Klapka György 1. Páncélosdandár vitéz Barankay József 1. Önjáró Tüzérosztályához jelentkezett állomány bevonulásán.
2024-02-09 11:15:42
Újabb mérföldkő a magyar KC-390-es programban: 2024. február 8-án Brazíliában levegőbe emelkedett a Magyar Honvédség első Embraer KC-390 típusú katonai szállítórepülőgépe, ami a tervek szerint ez év folyamán érkezik Magyarországra.
2024-02-06 11:13:03
A legnagyobb volt, a legtöbb nehézlöveggel felszerelve és egyben a legfényűzőbb. Mielőtt egyáltalán szolgálatba állt volna, már három ország is birtokolta. Ez volt a HMS Agincourt csatahajó, egy igazi különlegesség a hadihajók között.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 02. 29., 10:24
A Védelmi Innovációs Kutatóintézet a NATO Innovációs Alappal együttműködve új lehetőségeket teremt a védelmi technológiát fejlesztő magyar vállalkozásoknak – mondta dr. Porkoláb Imre dandártábornok, a HM védelmi innovációért felelős miniszteri biztosa.
2024. 02. 28., 10:40
A Magyar Honvédség Klapka György 1. Páncélosdandár egy Gidrán harcjárművet biztosít a BOK Sportcsarnokban szervezett rendezvényre.
2024. 02. 27., 10:38
A horvát kormányfő alig két hónapja még kizártnak tartotta a sorkötelezettség visszaállítását. Egy újabb fordulat után kiderült: jövőre mégis indul, csak sorkatonaság helyett kötelező katonai alapképzésnek nevezik, és három hónapig tart.
2024. 02. 22., 09:38
A terv közös katonai gyakorlatokat, konferenciákat, oktatási-, képzési- és kiképzési, hadtörténeti és hadisírgondozási együttműködést, valamint hagyományőrző rendezvényeket, programokat foglal magába a 2024-es évre.

  JETfly Magazin

A Gripen legújabb generációjának számító E változatból Svédország mellett eddig csak Brazília rendelt, ezért a gyártó világszerte új vásárlókat keres: jelenleg európai, ázsiai és dél-amerikai országokkal zajlanak tárgyalások.