2024. 02. 23. péntek
Alfréd
: 389 Ft   : 359 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Zajlik a Magyar Honvédség tüzér katonáinak németországi kiképzése

Zajlik a Magyar Honvédség tüzér katonáinak németországi kiképzése
honvedelem.hu  |  2020. 11. 27., 12:20
Zajlik a Magyar Honvédség tüzér katonáinak németországi kiképzése

A német-magyar kétoldalú katonai együttműködés részeként a Bundeswehr kiemelt partnerként támogatja a Magyar Honvédség modernizációját. A támogatás fontos része a kiképzés, amelynek keretében a kijelölt mentor alegységek a német hadiipari szereplőktől beszerzett haditechnikai eszközök üzemeltetésére és műveleti alkalmazására készítik fel a magyar katonákat.

A két haderő szárazföldi haderőnemeinek együttműködése a tervezési fázisból végrehajtási fázisba lépett október 5-én, amikor az MH 25. Klapka György Lövészdandár 101. Tüzérosztálya, valamint az MH Bakony Harckiképző Központ katonái megkezdték a németországi szakfelkészítésüket. A magyar katonák tízhetes, PzH 2000 önjáró löveg kezelői szakfelkészítését a Bundeswehr Weiden városában települő 131. tüzérosztálya vezeti.

A kiképzés - a szigorú járványügyi rendszabályok betartása mellett - a sikeres magyarországi német nyelvi felkészítést követően kezdődhetett meg. Az esetlegesen felmerülő (szak)nyelvi nehézségeket magyar-német szaktolmács segítségével küzdik le.

A tízhetes kiképzés legfontosabb célja, hogy a résztvevők elsajátítsák a PzH 2000 típusú önjáró löveg kezeléséhez szükséges elméleti és gyakorlati alapismereteket, majd ezt a tudást továbbfejlesztve a jövőben képesek legyenek hazai környezetben – immár kiképzőként – a tüzér katonák felkészítésére.

Ennek érdekében a magyarok az első hetekben, az elméleti oktatás részeként megismerték a löveg technikai paramétereit, a kezeléséhez szükséges előírásokat és a biztonsági rendszabályokat. Ezután a kiképzés szimulációval támogatott gyakorlati felkészítéssel és a lövegtöltő berendezés kezelésének begyakorlásával folytatódott, majd egy 36 órás mini-gyakorlattal zárult.

A kiképzés „megkoronázásaként” a magyar katonák PzH 2000 önjáró lövegekkel végrehajtott éleslövészeten vettek részt november 16-20. között, a Grafenwöhr-i gyakorlótéren.

A december közepéig tartó kiképzést követően a katonák visszatérnek az alakulatukhoz, majd - a terveknek megfelelően - 2021. január közepén újra Weiden-be utaznak, ahol lövegparancsnoki szakfelkészítésük 2021 áprilisáig folytatódik.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 15., 15:16
Új-Zéland Védelmi Minisztériuma bejelentette, hogy a Lockheed Martin Marietta-i üzemében lefestették az első C-130J szállító repülőgépüket, mely tervezetten idén érkezhet Új-Zéland légierejéhez.
2024. 02. 14., 13:34
Az „Embert a Vasra!" toborzókampány keretében ötszáznál több fiatal jelentkezett Tatára, közülük kerül ki majd a végső állomány – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter február 13-án, Tatán, a Klapka György 1. Páncélosdandár vitéz Barankay József 1. Önjáró Tüzérosztályához jelentkezett állomány bevonulásán.
2024. 02. 09., 11:15
Újabb mérföldkő a magyar KC-390-es programban: 2024. február 8-án Brazíliában levegőbe emelkedett a Magyar Honvédség első Embraer KC-390 típusú katonai szállítórepülőgépe, ami a tervek szerint ez év folyamán érkezik Magyarországra.
2024. 02. 06., 11:13
A legnagyobb volt, a legtöbb nehézlöveggel felszerelve és egyben a legfényűzőbb. Mielőtt egyáltalán szolgálatba állt volna, már három ország is birtokolta. Ez volt a HMS Agincourt csatahajó, egy igazi különlegesség a hadihajók között.
2024-02-01 14:07:08
Az amerikai Bremertonban működő, elsősorban katonai, rendőrségi, tűzoltó és mentöhajók tervezésére és gyártására szakosodott SAFE Boats International (SBI) egyetértési és együttműködési megállapodást írt alá az elektromos meghajtású csónakokra specializálódott brit Vita Power vállalattal egy zéró kibocsátású, kisméretű járőrhajó kifejlesztéséről és gyártásáról.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 02. 22., 09:38
A terv közös katonai gyakorlatokat, konferenciákat, oktatási-, képzési- és kiképzési, hadtörténeti és hadisírgondozási együttműködést, valamint hagyományőrző rendezvényeket, programokat foglal magába a 2024-es évre.
2024. 02. 21., 13:18
Külszolgálati feladataik befejezése előtt ünnepség keretében vehették át a békefenntartásért járó érdemjeleiket az ENSZ Libanoni Békefenntartó Misszióban (United Nations Interim Force in Lebanon – UNIFIL) szolgáló magyar és lengyel katonák.
2024. 02. 20., 15:31
A bizalom és a kölcsönös segítségnyújtás mellett az alapszerződés 5. pontja, ami meghatározó, mondta el Szenes Zoltán, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára.
2024. 02. 19., 15:54
A NATO Előretolt Szárazföldi Többnemzeti Harccsoport híradó szakállománya felkészítését hajtották végre februárban a székesfehérvári MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandár laktanyájában.

  JETfly Magazin

2024. február 23-án, pénteken, Budapestre érkezett Svédország miniszterelnöke, Ulf Kristersson. Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel folytatott tárgyalássorozat eredményeként többek között arról is megállapodás született, hogy bővül a Magyar Légierő Gripen flottája.