2023. 06. 08. csütörtök
Medárd
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Zárógyakorlaton a Különleges Műveleti Kontingens

Zárógyakorlaton a Különleges Műveleti Kontingens
Art of WAR  |  2020. 05. 05., 14:24
Zárógyakorlaton a Különleges Műveleti Kontingens

Áprilisban zárógyakorlattal ért véget az MH Különleges Műveleti Kontingens 19. váltásának felkészülése az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandárnál.

A kontingens – a NATO Eltökélt Támogatás műveletének részeként – elsősorban az afgán partnererő felkészítését és hatékony bevethetőségét támogatja. A műveletek során a magyar különleges műveleti csoport csak az afgán partnererő mögött mozoghat, és abban az esetben avatkozhat a harcba, ha saját magát kell megvédenie, vagy a partnererő elveszítette manőver- vagy cselekvési szabadságát. A zárógyakorlat végrehajtása során a döntnöki állomány kiemelt figyelemmel mérlegelte a beavatkozást.

A művelet megkezdése előtt a csoport megkapta feladatát: egy ellenállói szervezethez köthető személyt kellett elfogniuk. Ezután angolul jelentették elgondolásukat az elöljárónak, majd átvették az afgán partnererőt játszó állományt – akiknek a szcenárió szerint még folyamatban van a kiképzésük –, és megkezdték a műveletre történő specifikus felkészítést.

Három nappal később, hajnalban indult el a HMMWV-kből, katonai terepjárókból álló harcjárműoszlop Táborfalva irányába. A gyakorlatban az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis két Mi-24 harci helikoptere mint közeli légi támogatás, egy Mi-17 szállító helikoptere mint MEDEVAC, illetve az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis egy JAS-39 Gripen vadászrepülőgépe is részt vett. Utóbbi biztosította a művelet három és fél órás időtartamában a folyamatos légi lefedettséget.

A csoport izolálta és megtisztította az első célobjektumot. A behatolás előtt az épület kerítését és az egyik bejárati ajtót valós töltettel, robbantással nyitották meg. Az épületben letartóztatottaktól nyert információk alapján kiderült, hogy a célszemély és más fegyveresek egy közeli épületben tartózkodtak. Az alegység új tervet dolgozott ki, jelentett az elöljárónak, és megkezdte a második objektum légi megfigyelését. Az épület izolálását követően a behatoló partnererőre rátámadt az ellenerő, emiatt manőverezni kényszerültek. A csoport tanáccsal segítette az „afgán” partnererőt, akik ezt követően körbefogták az épületkomplexumot. A súlyosan sérült célszemélyt itt sikerült letartóztatni.

A művelet során a belső támadás semlegesítésére, a gyors reagálású erők beavatkozásának megakadályozására, valamint az ellenséges aknavető esetleges alkalmazására történő reagálást is gyakorolták. Az előretolt légi irányítónak (JTAC) a zárógyakorlat volt az időközi szakvizsgája, amit sikeresen teljesített a közeli légi eszközök támogatásának irányításával, a kiürítés szinkronizálásával.

A zárógyakorlat elérte célját, mert a csoport a művelet rendszabályai szerint képes volt a feladat kidolgozására, a partnererő felkészítésére és alkalmazásának segítésére, a beavatkozás feltételeit szem előtt tartva, a légi platformok támogatásával, hatékonyan reagált az ellenséges tevékenységekre. A zárógyakorlat sikerességét nagyban növelte az előző váltás állományának bevonása az alájátszás megtervezésébe és a döntnöki feladatokba, hiszen ők rendelkeztek a műveleti területről a legfrissebb információkkal.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 09., 10:25
1986. április 26-án történt meg Európa legnagyobb nukleáris katasztrófája. A csernobili Vlagyimir Iljics Lenin atomerőmű 4-es számú RBMK-1000 típusú, grafitrudas szabályozású reaktorblokkja a konstrukció tervezési hibája, illetve sorozatos emberi mulasztások miatt kigyulladt, majd a keletkezett gőz szétvetette magát a reaktort, illetve az annak helyet adó épület tetőszerkezetét is.
2023. 04. 17., 09:54
A Sargasso-tenger évszázadok óta az Atlanti-óceán egyik leghírhedtebb térségének számít, többek között azért, mert területén fekszik a Bermuda-háromszög is.
2023-04-27 12:51:07
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter javaslatára Novák Katalin köztársasági elnök a mai nappal felmentette beosztásából dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagyot, a Honvéd Vezérkar főnökét. A feladat ellátására a honvédelmi miniszter dr. Böröndi Gábor altábornagyot, a Magyar Honvédség brüsszeli NATO és EU Katonai Képviselő Hivatalának vezetőjét javasolja.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 06. 06., 10:40
Elszállították a második világháborús magyar légibombát a főváros II. kerületéből, a Szeréna útról.
2023. 06. 02., 09:19
Magyar idő szerint 2023. április 14-én 14 óra 15 perckor egy Ariane–5 hordozórakétán a francia guyanai Kourouról elindult az Európai Űrügynökség JUICE űrszondája a Jupiter bolygó Euro­pa, Ganymedes és Callisto elnevezésű jeges holdjaihoz, hogy ezeket 2031-ben elérve különféle tudományos vizsgálatokat végezzen.
2023. 06. 01., 09:59
Csehország védelmi kiadásai a jövőben az éves bruttó hazai termék (GDP) legalább két százalékát fogják kitenni. A vonatkozó törvényt a képviselőház után május 31-én, a cseh szenátus is jóváhagyta, érvénybe lépéséhez csak az államfő aláírása szükséges.
2023. 05. 31., 14:34
A Magyar Honvédség éjszakai éleslövészettel egybekötött kiképzési feladatot hajt végre május 31-én és június 1-jén 14.00-24.00 óra között a „nullaponti” lőtéren, Bakonykútiban és térségében.

  JETfly Magazin

Az utazás mindig élményekkel teli kaland, amikor végre kiszakadhatunk a mindennapok rutinjából és átadhatjuk magunkat a felfedezés örömének. A Budapest Airport számára épp ezért fontos, hogy a repülőtéri folyamatok mindenki számára stresszmentesek legyenek.