2024. 07. 15. hétfő
Henrik, Roland
: 393 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Zárógyakorlaton a Különleges Műveleti Kontingens

Zárógyakorlaton a Különleges Műveleti Kontingens
Art of WAR  |  2020. 05. 05., 14:24
Zárógyakorlaton a Különleges Műveleti Kontingens

Áprilisban zárógyakorlattal ért véget az MH Különleges Műveleti Kontingens 19. váltásának felkészülése az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandárnál.

A kontingens – a NATO Eltökélt Támogatás műveletének részeként – elsősorban az afgán partnererő felkészítését és hatékony bevethetőségét támogatja. A műveletek során a magyar különleges műveleti csoport csak az afgán partnererő mögött mozoghat, és abban az esetben avatkozhat a harcba, ha saját magát kell megvédenie, vagy a partnererő elveszítette manőver- vagy cselekvési szabadságát. A zárógyakorlat végrehajtása során a döntnöki állomány kiemelt figyelemmel mérlegelte a beavatkozást.

A művelet megkezdése előtt a csoport megkapta feladatát: egy ellenállói szervezethez köthető személyt kellett elfogniuk. Ezután angolul jelentették elgondolásukat az elöljárónak, majd átvették az afgán partnererőt játszó állományt – akiknek a szcenárió szerint még folyamatban van a kiképzésük –, és megkezdték a műveletre történő specifikus felkészítést.

Három nappal később, hajnalban indult el a HMMWV-kből, katonai terepjárókból álló harcjárműoszlop Táborfalva irányába. A gyakorlatban az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis két Mi-24 harci helikoptere mint közeli légi támogatás, egy Mi-17 szállító helikoptere mint MEDEVAC, illetve az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis egy JAS-39 Gripen vadászrepülőgépe is részt vett. Utóbbi biztosította a művelet három és fél órás időtartamában a folyamatos légi lefedettséget.

A csoport izolálta és megtisztította az első célobjektumot. A behatolás előtt az épület kerítését és az egyik bejárati ajtót valós töltettel, robbantással nyitották meg. Az épületben letartóztatottaktól nyert információk alapján kiderült, hogy a célszemély és más fegyveresek egy közeli épületben tartózkodtak. Az alegység új tervet dolgozott ki, jelentett az elöljárónak, és megkezdte a második objektum légi megfigyelését. Az épület izolálását követően a behatoló partnererőre rátámadt az ellenerő, emiatt manőverezni kényszerültek. A csoport tanáccsal segítette az „afgán” partnererőt, akik ezt követően körbefogták az épületkomplexumot. A súlyosan sérült célszemélyt itt sikerült letartóztatni.

A művelet során a belső támadás semlegesítésére, a gyors reagálású erők beavatkozásának megakadályozására, valamint az ellenséges aknavető esetleges alkalmazására történő reagálást is gyakorolták. Az előretolt légi irányítónak (JTAC) a zárógyakorlat volt az időközi szakvizsgája, amit sikeresen teljesített a közeli légi eszközök támogatásának irányításával, a kiürítés szinkronizálásával.

A zárógyakorlat elérte célját, mert a csoport a művelet rendszabályai szerint képes volt a feladat kidolgozására, a partnererő felkészítésére és alkalmazásának segítésére, a beavatkozás feltételeit szem előtt tartva, a légi platformok támogatásával, hatékonyan reagált az ellenséges tevékenységekre. A zárógyakorlat sikerességét nagyban növelte az előző váltás állományának bevonása az alájátszás megtervezésébe és a döntnöki feladatokba, hiszen ők rendelkeztek a műveleti területről a legfrissebb információkkal.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-06-07 14:52:48
Olaszországban és Svédországban bizonyítottak a Magyar Honvédség különleges műveleti katonái NATO gyakorlat keretében, ahol tömeges ejtőernyős ugrás, a logisztikai utánpótlás megszervezése, rajtaütés és beépített területen vívott harc szerepelt a feladataik között, de éleslövészeten is megmutatták felkészültségüket.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

„Az elmúlt napok során egy olyan versenynek lehettünk tanúi, ahol a világ legkiválóbb ejtőernyősei mérték össze felkészültségüket, technikai tudásukat, és elhozták ennek a különleges sportnak az izgalmát, szépségét nekünk” – búcsúzott Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese a 46. Ejtőernyős Világbajnokság résztvevőitől a szolnoki RepTárban, július 12-én.