2024. 03. 03.
Kornélia
: 394 Ft   : 364 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Zárógyakorlaton a Különleges Műveleti Kontingens

Zárógyakorlaton a Különleges Műveleti Kontingens
Art of WAR  |  2020. 05. 05., 14:24
Zárógyakorlaton a Különleges Műveleti Kontingens

Áprilisban zárógyakorlattal ért véget az MH Különleges Műveleti Kontingens 19. váltásának felkészülése az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandárnál.

A kontingens – a NATO Eltökélt Támogatás műveletének részeként – elsősorban az afgán partnererő felkészítését és hatékony bevethetőségét támogatja. A műveletek során a magyar különleges műveleti csoport csak az afgán partnererő mögött mozoghat, és abban az esetben avatkozhat a harcba, ha saját magát kell megvédenie, vagy a partnererő elveszítette manőver- vagy cselekvési szabadságát. A zárógyakorlat végrehajtása során a döntnöki állomány kiemelt figyelemmel mérlegelte a beavatkozást.

A művelet megkezdése előtt a csoport megkapta feladatát: egy ellenállói szervezethez köthető személyt kellett elfogniuk. Ezután angolul jelentették elgondolásukat az elöljárónak, majd átvették az afgán partnererőt játszó állományt – akiknek a szcenárió szerint még folyamatban van a kiképzésük –, és megkezdték a műveletre történő specifikus felkészítést.

Három nappal később, hajnalban indult el a HMMWV-kből, katonai terepjárókból álló harcjárműoszlop Táborfalva irányába. A gyakorlatban az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis két Mi-24 harci helikoptere mint közeli légi támogatás, egy Mi-17 szállító helikoptere mint MEDEVAC, illetve az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis egy JAS-39 Gripen vadászrepülőgépe is részt vett. Utóbbi biztosította a művelet három és fél órás időtartamában a folyamatos légi lefedettséget.

A csoport izolálta és megtisztította az első célobjektumot. A behatolás előtt az épület kerítését és az egyik bejárati ajtót valós töltettel, robbantással nyitották meg. Az épületben letartóztatottaktól nyert információk alapján kiderült, hogy a célszemély és más fegyveresek egy közeli épületben tartózkodtak. Az alegység új tervet dolgozott ki, jelentett az elöljárónak, és megkezdte a második objektum légi megfigyelését. Az épület izolálását követően a behatoló partnererőre rátámadt az ellenerő, emiatt manőverezni kényszerültek. A csoport tanáccsal segítette az „afgán” partnererőt, akik ezt követően körbefogták az épületkomplexumot. A súlyosan sérült célszemélyt itt sikerült letartóztatni.

A művelet során a belső támadás semlegesítésére, a gyors reagálású erők beavatkozásának megakadályozására, valamint az ellenséges aknavető esetleges alkalmazására történő reagálást is gyakorolták. Az előretolt légi irányítónak (JTAC) a zárógyakorlat volt az időközi szakvizsgája, amit sikeresen teljesített a közeli légi eszközök támogatásának irányításával, a kiürítés szinkronizálásával.

A zárógyakorlat elérte célját, mert a csoport a művelet rendszabályai szerint képes volt a feladat kidolgozására, a partnererő felkészítésére és alkalmazásának segítésére, a beavatkozás feltételeit szem előtt tartva, a légi platformok támogatásával, hatékonyan reagált az ellenséges tevékenységekre. A zárógyakorlat sikerességét nagyban növelte az előző váltás állományának bevonása az alájátszás megtervezésébe és a döntnöki feladatokba, hiszen ők rendelkeztek a műveleti területről a legfrissebb információkkal.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 15., 15:16
Új-Zéland Védelmi Minisztériuma bejelentette, hogy a Lockheed Martin Marietta-i üzemében lefestették az első C-130J szállító repülőgépüket, mely tervezetten idén érkezhet Új-Zéland légierejéhez.
2024-02-14 13:34:06
Az „Embert a Vasra!" toborzókampány keretében ötszáznál több fiatal jelentkezett Tatára, közülük kerül ki majd a végső állomány – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter február 13-án, Tatán, a Klapka György 1. Páncélosdandár vitéz Barankay József 1. Önjáró Tüzérosztályához jelentkezett állomány bevonulásán.
2024-02-09 11:15:42
Újabb mérföldkő a magyar KC-390-es programban: 2024. február 8-án Brazíliában levegőbe emelkedett a Magyar Honvédség első Embraer KC-390 típusú katonai szállítórepülőgépe, ami a tervek szerint ez év folyamán érkezik Magyarországra.
2024-02-06 11:13:03
A legnagyobb volt, a legtöbb nehézlöveggel felszerelve és egyben a legfényűzőbb. Mielőtt egyáltalán szolgálatba állt volna, már három ország is birtokolta. Ez volt a HMS Agincourt csatahajó, egy igazi különlegesség a hadihajók között.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 02. 29., 10:24
A Védelmi Innovációs Kutatóintézet a NATO Innovációs Alappal együttműködve új lehetőségeket teremt a védelmi technológiát fejlesztő magyar vállalkozásoknak – mondta dr. Porkoláb Imre dandártábornok, a HM védelmi innovációért felelős miniszteri biztosa.
2024. 02. 28., 10:40
A Magyar Honvédség Klapka György 1. Páncélosdandár egy Gidrán harcjárművet biztosít a BOK Sportcsarnokban szervezett rendezvényre.
2024. 02. 27., 10:38
A horvát kormányfő alig két hónapja még kizártnak tartotta a sorkötelezettség visszaállítását. Egy újabb fordulat után kiderült: jövőre mégis indul, csak sorkatonaság helyett kötelező katonai alapképzésnek nevezik, és három hónapig tart.
2024. 02. 22., 09:38
A terv közös katonai gyakorlatokat, konferenciákat, oktatási-, képzési- és kiképzési, hadtörténeti és hadisírgondozási együttműködést, valamint hagyományőrző rendezvényeket, programokat foglal magába a 2024-es évre.

  JETfly Magazin

A Gripen legújabb generációjának számító E változatból Svédország mellett eddig csak Brazília rendelt, ezért a gyártó világszerte új vásárlókat keres: jelenleg európai, ázsiai és dél-amerikai országokkal zajlanak tárgyalások.