2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Kecskemétre látogattak a katonai attasék

Art of WAR  |  2010. 02. 19., 09:13

Kecskemétre, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisra látogattak el csütörtökön a Budapestre akkreditált katonai attasétestület tagjai. A vendégek a katonai repülőtér életével ismerkedtek meg, majd megtekintettek egy kiképzési repülést is: kérdéseikben leginkább a Gripen vadászgépek, illetve a pilóták kiképzése iránt érdeklődtek.

Több mint harminc, Budapestre akkreditált katonai attasé látogatott el február 18-án Kecskemétre, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisra. Az attasétestület tagjait elkísérte Gyenes István mérnök dandártábornok, a HM Nemzetközi Együttmüködési Főosztály vezetője is.

Még a program előtt Halász Iván nyugállományú ezredes, a főosztály attasé összekötő vezető főtanácsosa elmondta: a Nemzetközi Együttmüködési Főosztály minden évben előre megtervezi, hogy a Budapestre akkreditált katonai attasék a következő esztendőben mely magyar alakulatokhoz látogatnak el. Évente általában 8-10 katonai szervezetnél vendégeskednek az attasék. Ilyenkor a katonai szervezetek meg tudják mutatni, hogy milyen eredményeket értek el az előző látogatás óta, s azt is, hogy milyen terveik vannak. Mivel az attasétestület tagjait általában három évente váltják egy-egy alakulatot öt évenként látogatnak meg.

A mostani látogatás az első 2010-ben – árulta el Halász ezredes –, legközelebb, március 10-én, Tatára, az MH 25. Klapka György Lövészdandárhoz mennek. A főtanácsos szerint ezek a látogatások nagyon népszerüek az attasék körében, hiszen nekik legfontosabb feladatuk éppen az, hogy tisztában legyenek a fogadó ország haderejének paramétereivel.

Éppen ezért szolgálati elfoglaltságuk függvényében az attasék igyekeznek részt venni a csapatlátogatásokon – mondta a főtiszt, hozzátéve: Budapestre 33 ország 35 katonai attaséja van akkreditálva, akik egyébként bemutatkozó látogatásukat éppen a Nemzetközi Együttmüködési Főosztály vezetőjénél teszik meg, ő végzi az akkreditációt.

A Kecskemétre érkező attasékat Berec Zoltán ezredes fogadta. A repülőbázis törzsfőnöke rövid tájékoztatójában kitért az alakulat történetére, jelenlegi felépítésére, feladataira, valamint a korábban és jelenleg rendszeresített repülőeszközeire is. Az előadás végén a törzsfőnök elsősorban a Gripen vadászrepülőgépekkel, valamint a pilóták kiképzésével kapcsolatban kapott kérdéseket az attaséktól, de a látogatók egyebek mellett kíváncsiak voltak arra is, hogy milyen gépekkel tervezi pótolni a Magyar Honvédség a rendszerből kivont L–39-es Albatroszokat.

A tájékoztató után a vendégek az egyik hangárban közelről is megtekinthették a jelenleg hadrendben lévő Gripeneket és MiG–29-eseket, illetve a közelmúltban a rendszerből kivont Albatroszokat is.

A Budapestre akkreditált katonai attasék Kecskeméti programját egy Gripen kiképzési repülés megtekintése zárta.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-06-07 14:52:48
Olaszországban és Svédországban bizonyítottak a Magyar Honvédség különleges műveleti katonái NATO gyakorlat keretében, ahol tömeges ejtőernyős ugrás, a logisztikai utánpótlás megszervezése, rajtaütés és beépített területen vívott harc szerepelt a feladataik között, de éleslövészeten is megmutatták felkészültségüket.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  NÉPSZERŰ HÍREK