2024. 03. 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
: 395 Ft   : 365 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Gránátot találtak az olajfinomítóban

Art of WAR  |  2010. 06. 16., 15:12

A 23. héten, azaz június 7–13. között 33 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül 13 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek.

Hadházi Edina szakaszvezető, az alakulat felderítő részlegének munkatársa elmondta azt is, hogy a tüzszerészek idén eddig összesen 938 bejelentést kaptak.

Június 7-én a Pest megyei Törökbálintról kaptak egy telefonhívást a tüzszerészek, amely szerint a helyi ipartelepen több, feltehetően a második világháborúból visszamaradt lőszert találtak. A Sulykovszki Róbert főtörzsőrmester vezetésével helyszínre küldött járőr a terület müszeres átvizsgálása során összesen 86 darab, különféle gyalogsági lőszert talált, melyeket a központi gyüjtőbe szállítottak.

Június 8-án a főváros XI. kerületében, a Károli Gáspár téren akadt dolguk a Magyar Honvédség tüzszerészeinek, ahol egy játszótér építése közben egy 82 milliméteres, szovjet gyártmányú aknavetőgránát került elő. A veszélyes robbanószerkezetet a Szalai Attila zászlós vezette járőr a közelben kijelölt robbantási helyen semmisítette meg.

Június 9-én Keszthelyre vonultak a tüzszerészek, mivel Fodor utcában található iskola udvarán, medenceépítés közben, világháborús robbanószerkezet került elő. A Kiss Henrik törzsőrmester vezetésével helyszínre érkezett járőr a megjelölt helyen egy 88 milliméteres páncéltörő gránátot talált, amelyet a közelben kijelölt helyen meg is semmisített.

Ugyanezen a napon Budapest I. kerületébe, a Budai várba is ki kellett sietniük a Magyar Honvédség tüzszerészeinek, mivel a Sándor-palota közelében végzett földmunkálatok során egy 152 milliméteres repeszromboló-gránát került a felszínre. A veszélyes szerkezetet a Hadházi Sándor zászlós vezette járőr semmisíttette meg.

Június 11-én Százhalombattáról, az olajfinomítóból kapták a bejelentést a tüzszerészek, amely szerint a gyár területén egy, a második világháborúból visszamarat, 82 milliméteres repeszaknavető-gránátot találtak. A gránátot a Kiss Henrik törzsőrmester vezette járőr szállította el a gyárból és a közelben kijelölt helyen megsemmisítették.

Június 12-én Miskolcra kellett kivonulniuk a tüzszerészeknek, mivel az Andrássy úton található élelmiszerbolt előtt, földmunkálatok közben több világháborús robbanószerkezet is előkerült. A Pajtli Norbert vezetésével helyszínre küldött járőr a megjelölt területen egy 37 és egy 45 milliméteres páncéltörő gránátot, valamint egy 85 milliméteres légvédelmi repeszgránátot talált. A tüzszerészek a gránátokat a közelben kijelölt helyen semmisítették meg.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 22., 13:32
Az Olasz Légierő a közelmúltban búcsúzott a HH-212A helikoptertől, amely több mint 40 év intenzív olaszországi és külföldi szolgálat után vonult nyugdíjba. A HH-212A típus hadrendbe állítása óta több mint 180 000 órát repült, és több száz életet mentett meg.
2024. 03. 11., 11:50
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
2024. 03. 18., 15:07
2024-ben az EUFOR parancsnoki teendőit ellátó nemzet, így magyar csoport biztosítja a misszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét. Beszélgetés a misszióra való felkészülés részleteiről és a külföldi szolgálat körülményeiről Dajka Attila alezredessel, az EUFOR Helikopter Alegység parancsnokával és dr. Forgács Levente hadnaggyal, az alegység egyik orvosával.
2024. 03. 07., 11:04
Semmi, mert egy hasonló méretű, ARV vontatókocsi siet segítségére, hogy biztonságos helyre szállítsa. A pótolhatatlan eszköz kezelését öthetes kiképzés alatt sajátították el a hódmezővásárhelyi és tatai honvédek, tudásukról pedig a március első hetében rendezett táborfalvai vizsganapokon adtak számot.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 03. 27., 10:10
„Több évtized után indul újra a fegyvertervező és -gyártó mérnökképzés hazánkban” – többek közt erről állapodott meg dr. Czermann János a Neumann János Egyetem képviselőivel.
2024. 03. 19., 12:55
Március elején több magas szintű delegáció látogatott a nápolyi Szövetséges Összhaderőnemi Parancsnokságra. A látogatások célja az volt, hogy megtárgyalják és kidolgozzák a NATO déli szomszédságával (Közel-Kelet, Észak-Afrika és a Száhel régiók) kapcsolatos partnerségi terveket.
2024. 03. 11., 10:30
A hatvanas években három komolyabb, halálos áldozatokat követelő tűzeset történt az amerikai haditengerészet repülőgép-hordozóin.
2024. 03. 07., 11:37
A római katolikus temetőben a csata emlékére állított obeliszknél a város és a honvédség képviselői koszorúztak.

  JETfly Magazin

20 évvel ezelőtt, 2004. március 16-án érkezett meg Olaszországba két F-104 Starfighter kíséretében az első Eurofighter Typhoon. A jeles évforduló alkalmából nem maradhatott el egy jubileumi festésű példány bemutatása sem.