2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Kinyittatták tíz éve bezárt laktanyájuk kapuját

Art of WAR  |  2011. 06. 28., 13:12

Az MH 36. Gábor Áron Páncéltörő Tüzérezred felszámolásának 10. évfordulójára emlékeztek június 25-én, szombaton a kiskunhalasi tüzérek. Kilencvennyolcan vettek részt a „jubileumi” bajtársi találkozón. Eljött az alakulat két egykori parancsnoka is: Romvári Frigyes nyugállományú ezredes és dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke.

Kinyittatták tíz éve bezárt laktanyájuk kapujátEgy napra ismét „tüzérnek állt” a Honvéd Vezérkar főnöke: Kiskunhalason találkozott egykori katonatársaival. Dr. Benkő Tibor vezérezredes kiválóan végzett fiatal főhadnagyként itt kezdte a katonai pályáját, és mint az ezredből dandárrá lett, aztán később újra ezreddé alakult, MH 36. Gábor Áron Páncéltörő Tüzérezred parancsnoka hagyta el a várost.

A vezérkari főnök a honvedelem.hu-nak elmondta: azóta is többször járt már Kiskunhalason, most viszont felemás érzésekkel vett részt a találkozón, mert nagyon kellemesen érezte ugyan magát az egykori kollégái társaságában – még a volt parancsnoki sofőrjével, Fésüs András akkori szakaszvezetővel is találkozott –, de a laktanya bezárása számára is fájó emlék.

Az viszont örömet jelentett a számára, hogy tíz év után is ennyire összetart a felszámolt ezred személyi állománya.

A rendhagyó megemlékezést a Kiskunhalasi Honvéd Kulturális Egyesület megbízásából Ölveti Gábor és Madarász László nyugállományú alezredesek, Szegletes László nyugállományú törzszászlós és a közelmúltban elhunyt Szalka Balázs nyugállományú zászlós szervezték.

Kinyittatták tíz éve bezárt laktanyájuk kapujátMeghívtak mindenkit, akik valamikor itt szolgáltak, vagy valamilyen formában kötődnek az ezredhez – kilencvennyolcan tudták elfogadni a meghívást. Közülük ketten, Szörényi István és Kiss Imre már a 80. életévüket is betöltötték.

A találkozó résztvevői a tiszti klub udvarán gyülekeztek. Az érkezőket a Madarasi Gyermek- és Ifjúsági Fúvószenekar szórakoztatta, majd Ölveti Gábor invitálására buszra szálltak, hogy tíz év után ismét megnézzék belülről volt laktanyájukat. Természetesen mindenki megkereste azt az épületet, mühelyt is, ahol korábban szolgált. Közülük a legszerencsésebb Czeller Ferencné és Szlobonyi János voltak: ők a saját nevüket is megtalálták egy-egy lelakatolt ajtón. A mintegy másfél órás „nosztalgiázás” után a bajtársi találkozó résztvevői megkoszorúzták a klub falán lévő márványtáblát, amely a Kiskunhalas helyőrségben szolgálatot teljesített katonák emlékét őrzi.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-06-07 14:52:48
Olaszországban és Svédországban bizonyítottak a Magyar Honvédség különleges műveleti katonái NATO gyakorlat keretében, ahol tömeges ejtőernyős ugrás, a logisztikai utánpótlás megszervezése, rajtaütés és beépített területen vívott harc szerepelt a feladataik között, de éleslövészeten is megmutatták felkészültségüket.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  NÉPSZERŰ HÍREK