2024. 04. 19. péntek
Emma
: 394 Ft   : 369 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Zászlós úr, gránátot találtam!

Art of WAR  |  2011. 08. 01., 13:20

Egykoron a Somogy megyében települt magyar és szovjet katonai alakulatok lőtere volt, ma pedig a HM Kaszó Erdőgazdaság Zrt. kezelésében lévő terület. Mint minden lőtéren, itt is milliószámra lehet találni kisebb-nagyobb repeszdarabokat, félbe tört lövedékeket, sőt néhány egészben megmaradt gránátot is. Utóbbiak komoly veszélyt jelenthetnek akkor, ha a területen megindul a fakitermelés.

Márpedig az erőgazdaság éppen a lőtér egykori célterületén található fákat szeretné kitermelni a közeljövőben, így felkérték az MH 1. Honvéd Tüzszerész és Hadihajós Ezredet a terület mentesítésére – mindezt dr. Horváth Tibor mérnök alezredestől, az alakulat parancsnokhelyettesétől tudom meg, miközben a tüzszerészek Rába típusú teherautójával zötykölődünk az erdei úton a mentesítésre kijelölt terület felé. A hatalmas, konténerszállító gépszörnynek meg sem kottyan a felázott, kisebb nagyobb gödrökkel és kiszáradt patakmedrekkel tarkított terep.

Zászlós úr, gránátot találtam!Mélyen benn az erdőben, több mint hat kilométerre a Nagyatádot Berzencével összekötő úttól találjuk meg a mentesítést végző tüzszerész csoportot. Ide már nem jut be semmi a „civilizáció zajából”, az erdő szinte érintetlennek tünik, a máshol szokásos, emberi jelenlétre utaló szemétnek, illegálisan lerakott építési törmeléknek itt szerencsére nyoma sincsen. Elég ötven méterre eltávolodni az erdei úttól, az ember mögött összezárulnak a fák lombjai, és az az érzése, mintha sürü vadonban lenne…

Ebben az évben ez a negyedik hét, hogy a tüzszerészek a területen dolgoznak. Heti váltásban, általában tizennégy katona serénykedik azon, hogy a rájuk bízott feladatot elvégezzék, s a kivágásra ítélt erdőterületen valóban ne maradjon egyetlen, fel nem robbant gránát sem.

Nem is a fák kivágásakor okoznának gondot az épen maradt tüzérségi és harckocsigránátok, hanem akkor, amikor a törzsek elszállítása után a munkások nekiállnak elégetni a gallyakat. A hő miatt könnyen „elmüködhetnek” a földfelszínen lévő és a felszín közvetlen közelében található robbanószerkezetek – magyarázza Sulykovszki Róbert zászlós, tüzszerész járőrparancsnok, aki ezen a héten a mentesítendő terület parancsnoka.

Éppen ezért – teszi hozzá – azt a feladatot kapták, hogy negyven centiméteres mélységig kutassanak fel minden veszélyes robbanószerkezetet a földből.

A munka nem egyszerü, bár mint Sulykovszki zászlós elárulja: szakmailag nem is túl bonyolult. Mindössze az teszi nehézzé, hogy a mentesítendő területet sürü aljnövényzet borítja. Erőiket megosztva a csapat nagyobbik része a már növényzettől megtisztított erdőterületen végzi a müszeres felderítést, míg ketten azon dolgoznak, hogy a következő napokra kijelölt sávokat megszabadítsák az aljnövényzettől és az évek során kidőlt hatalmas fák nagyobb ágaitól.

A három, müszeres felderítést végző katona az alakulatnál rendszeresített ML-1614C típusú fémdetektort használja, e berendezés maximum 80 centiméteres mélységben képes „felfedezni” a földben lapuló apró fémdarabokat, azaz most „félállásba állítva” használják. A detektorok szinte folyamatosan sípolnak, munkát adva a müszeresek mellett ásóval haladó tüzszerészeknek. Az ő feladatuk, hogy megtalálják, mit is jelzett a müszer.

Zászlós úr, gránátot találtam!„Rengeteg a jelzés a detektoron” – mondja Sulykovszki zászlós, azonban szinte minden esetben csak kisebb-nagyobb repeszdarabokat találnak. Ritkábban néhány félbetört gránát is előkerül, s naponta egy-két egészben maradt gránátra, géppuska- vagy gépágyú-lőszerre is rábukkannak.

„Zászlós úr, gránátot találtam!” – jelzi is, mintegy végszóra az egyik müszeres katona. Az előírásoknak megfelelően ilyenkor abbahagyja a munkát, és biztonságos távolságra húzódik, amíg a járőrparancsnok megvizsgálja a „leletet”. A mostani 100 milliméteres gránát szerencsére nem veszélyes, bár a becsapódás után egészben maradt, gyújtószerkezete letört, s már nem tartalmaz robbanóanyagot sem. A több kilós, rozsdás fémdarabot a kicsit távolabb kialakított „ideiglenes gyüjtőbe” helyezik – már néhány kisebb lőszer is található a földbe rejtett lőszeres ládában, mind a mai nap „termése” – és majd a nap végén megsemmisítik.

Amíg a járőrparancsnok a gránátot a gyüjtőbe viszi, Jansik Attila századostól, az ezred megbízott felderítő főnökétől megtudom: az erdőgazdaság 2009-ben kérte fel az alakulatot a mentesítésre. A közel száz hektárnyi terület negyedét már az első évben sikerült megtisztítaniuk a veszélyes robbanószerkezetekről. A munkát 2010-ben is folytatták, ekkor 16,5 hektárral végeztek. Idén 20-25 hektárt szeretnének mentesíteni, az elmúlt három hét alatt kicsit több mint hat hektáros területet vizsgáltak át.

Mivel a területet egykoron – az 1950-es és az 1980-as évek között – elsősorban harckocsi- és tüzérségi lőtérként használták, leginkább 100 milliméteres repeszromboló gránátok, és 23 milliméteres páncéltörő gránátok kerülnek elő a földből. Ezek mellett pedig még gépkarabély-, géppuska- és gépágyú-lőszerekkel is találkoztak a tüzszerészek az elmúlt években.

Zászlós úr, gránátot találtam!

A munka az előírásoknak megfelelően és gördülékenyen zajlik, így az ezredparancsnok-helyettes be is fejezi az ellenőrzést. A területről kifelé tartva még megtudom tőle: a tüzszerész és hadihajós ezred több, az ittenihez hasonló mentesítési feladatot is kapott az elmúlt években. Amennyiben a közszolgálati munka azt lehetővé teszi, igyekeznek ezeket a területeket minél hamarabb megtisztítani a robbanószerkezetektől.

Ezek mellett pedig fontos feladat számukra a jelenleg is müködő honvédségi lőterek – például a Veszprém „fölötti” nullaponti, a Várpalota közelében található csörlőházi, vagy éppen a tatárszentgyörgyi – folyamatos mentesítése is – mondja Horváth Tibor alezredes.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 18., 13:56
Az Oroszország és Ukrajna közötti háborúban mindkét fél, de elsősorban az ukránok több ízben bevettettek különböző típusú és méretű (pl. Sea Baby, Magura, stb.), robbanóanyaggal megrakott drónhajókat, hogy ezekkel mérjenek csapást az ellenfél tengeri és kikötői célpontjaira.
2024. 03. 11., 11:50
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
2024-04-11 10:21:28
2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024-04-04 12:53:29
„Európa legmodernebb tüzérségi lövedékeket gyártó fegyvergyártóműve épül Várpalota keleti városrészén – húzta alá prof. dr. Palkovics László, az N7 Holding Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt. vezérigazgatója a Várpalotai Védelmiipari Komplexum 155 milliméteres tüzérségi lőszereket gyártó épületének alapkőletételén, április 3-án, szerdán.
2024-03-22 13:32:24
Az Olasz Légierő a közelmúltban búcsúzott a HH-212A helikoptertől, amely több mint 40 év intenzív olaszországi és külföldi szolgálat után vonult nyugdíjba. A HH-212A típus hadrendbe állítása óta több mint 180 000 órát repült, és több száz életet mentett meg.
2024-03-18 15:07:54
2024-ben az EUFOR parancsnoki teendőit ellátó nemzet, így magyar csoport biztosítja a misszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét. Beszélgetés a misszióra való felkészülés részleteiről és a külföldi szolgálat körülményeiről Dajka Attila alezredessel, az EUFOR Helikopter Alegység parancsnokával és dr. Forgács Levente hadnaggyal, az alegység egyik orvosával.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 17., 13:42
Fodor László számtalan alkalommal és szerepkörben bizonyította, hogy a hazai lövészet központi alakja, hiszen többek között lövészetvezető, bíró, edző, fegyvermester és szerszámkészítő. Nem mellesleg, közelgő nyugdíjba vonulása előtt több, mint négy évtizeden át vezette a szentendrei laktanya lőterét.
2024. 04. 16., 12:25
Ma már alig emlékszik valaki Tankó Béla grafikusművészre, aki az ötvenes évektől kezdődően a nyolcvanas évek elejéig alkotott.
2024. 04. 16., 10:37
Tizennyolc nemzet hallgatóinak részvételével kezdődött a 44. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam április 8-án, az MH Béketámogató Kiképző Központban.
2024. 04. 15., 13:26
Harckocsi vezetési gyakorlatot tartott az MH Klapka György 1. Páncélosdandár Szomódon, április 9-én. A tatai katonák a „harcmezők királyával”, a Leopard 2A4HU típusú harckocsival manővereztek a változatos terepen.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.