2024. 04. 19. péntek
Emma
: 394 Ft   : 369 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Véget ért a Magyar Honvédség idei legnagyobb kiképzési rendezvénye

Art of WAR  |  2013. 05. 22., 11:41

Sikeresen befejeződött az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 39. lövészzászlóalj bázisán létrehozott zászlóalj harccsoport (ZHCS) bakonyi kihelyezése, amely a CREVAL (Combat Readiness Evaluation) megmérettetéssel ért véget.

Magyarország NATO vállalásainak egyik legfontosabb alappillére az a két zászlóalj harccsoport,  amelyek közül az első (az 5/62. lövészzászlóaljra épülő) tavaly ősszel ismét megvédte a „Harcra kész”, azaz angolul Combat Ready minősítését. Idén ezúttal a 39-eseken volt a sor, akik szintén sikeresen védték meg három évvel korábbi címüket.

A felkészülés a gyakorlatra már tavaly novemberben megkezdődött a hajdúhadházi Vay Ádám Kiképzőbázison. A Bakonyba történő átcsoportosítás áprilisi kezdetéig a 39-esek századszintig végrehajtották az alegységek összekovácsolását, valamint a kötelezően előírt megelőző egyéni- és kötelék lőgyakorlatokat. Megtörtént a CIMIC-, a légvédelmi-, a müszaki- és a vegyivédelmi modulok integrálása, valamint a tevékenységi rendek egységesítése.

Az MH Bakony Harckiképző Központ (MH BHK) Hajmáskér–Veszprém-Újdörögd térségében található kiképzési bázisain az első három hét a speciális és a magasabb szintü kiképzésekkel telt. A 39-esek gyakorlataira egy sor egyéb gyakorlatot is „felfüztek”; összesen mintegy másfélezer katonát és több száz technikai eszközt mozgatott meg a Magyar Honvédség idei legnagyobb kiképzési rendezvénye. Sor került a 24. Bornemissza Gergely Felderítő-zászlóalj „Rejtett Portya”  elnevezésü szakfelkészítésére, a dandár harctámogató elemeinek lövészeteire „Bocskai Tüze” néven, valamint a Magyar Honvédség  kiképzési rendszerét megújítani kívánó „Harcos Program” kísérleti projektjére, a „Gyalogos tanfolyamra” is.

A felderítők gyakorlatán az elmúlt évek nemzetközi együttmüködésének eredményeként francia vendégek is részt vettek. A tucatnyi külföldi ejtőernyős nemcsak a csapatfelderítők és a mélységi felderítők több napos feladatain vett részt, de közös ejtőernyős ugrásokra és helikopter fedélzeti lövészetekre is sor került. Szintén a felderítők gyakorlatához köthető, hogy több mint tíz év után ismét hegyi lőgyakorlatot hajtottak végre magyar katonák hazai lőtéren. Az ideiglenes hegyi lőteret mobil lőtérkészlet felhasználásával rendezték be a Mórocz-tető oldalában.

Lehetőség nyílt a 39-esek századai mellett a 3. Bercsényi Miklós Lövészzászlóalj manőverszázadának éleslövészettel egybekötött harcászati gyakorlatára is. A 39-esek egyik százada ellenőrző foglalkozásának éles mozzanatát eredményes – külső szemlélő számára pedig látványos - éjszakai lövészet formájában hajtotta végre, amelyet Hende Csaba honvédelmi miniszter is megtekintett. Az 5/3. lövészzászlóalj említett manőverszázada volt a házigazdája a magyar–szerb szakaszszintü cserekiképzésének is, amelynek során Újdörögdön, a „Romvárosban” gyakorlatoztak együtt a szerb és magyar katonák.

Az igazi csúcspontot mégis a 39-esek CREVAL-ja jelentette. Öt területen több mint 1300 szempont alapján kellett a ZHCS-nak megfelelnie. A CREVAL második fázisát jelentő, éleslövészettel egybekötött komplex harcászati gyakorlat a „Bátor Harcos” elnevezést kapta, és csaknem három napig tartott. A gyakorlatban ötvöződtek a hagyományos és aszimmetrikus hadviselésre jellemző incidensek. Az incidenslistát az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP) főnökségeinek bevonásával úgy dolgozták ki, hogy mérni lehessen a kötelezően előírt szempontokat. Az MH ÖHP népes ellenőri állományának szabályos és következetes tevékenységét a NATO által delegált két főtiszt felügyelte.

Az ellenőrcsoport vezetője az ellenőrzés végén kiemelte, hogy a gyakorlat a korábbi évek hasonló rendeltetésü hazai megmérettetéseinek is komplexebb és bonyolultabb feladatot jelentett a végrehajtók számára. Nemcsak összfegyvernemi, de összhaderőnemi együttmüködési készségüket is bizonyítaniuk kellett, közben aktív manőverező tevékenységet kellett folytatniuk. Ennek ellenére jó és kiváló értékeléseket kaptak mind az öt területen, ami a korábbi évek eredményes CREVAL-jaihoz képest is előrelépést jelentett.

Az előírások alapján a gyakorlatnak nem kellett volna éleslövészeti mozzanatot tartalmaznia. A gyakorlattervezők azonban egy, a teljes zászlóaljat „megmozgató” lövészetet terveztek be a ZHCS-nak, amelynek során mindhárom harcoló század és a harctámogató alegységek is lehetőséget kaptak, hogy „éles” mozzanatban is bizonyítsák felkészültségüket. Harcukat kérésre a légierő Gripenjei támogatták, a vadászgépek pilótái szintén éles lőgyakorlatra használták fel a lehetőséget. A CREVAL szempontjából „mellékes” éles mozzanat 96 százalékos kiváló eredménnyel zárult. 

A modulokkal együtt több, mint 900 fős ZHCS körletmunkában, incidensekkel tüzdelt harcszerü előrevonás során, átkarolással kombinált támadás végrehajtásában, majd részleges feltöltés után újabb váratlan feladat során kellett, hogy bizonyítsa felkészültségét. A harcolók nem teljesíthették volna sikeresen feladataikat, ha a harctámogató és harckiszolgáló-támogató, a híradó, a logisztikai és az egészségügyi elemek nem lettek volna a helyzet magaslatán. A térben és időben is kiterjedt tevékenységet „non-stop üzemmódban” vezette és irányította a modulok szaktisztjeivel megerősített ZHCS törzse, s a gyakorlatot egyre tapasztaltabban tervező és levezető dandártörzs teljesítménye is hozzájárult az eredményes megmérettetéshez.

A „Bátor Harcos” végét jelentő parancs elhangzása után nem egészen három órával a hajmáskéri vasútállomáson megkezdődött az első „katonavonat” berakása. A helyőrségekbe való visszaérkezés után egy héttel a 39-esek megkezdik felkészülésüket a balkáni és az afganisztáni hadszíntereken végrehajtandó misszióikra.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 18., 13:56
Az Oroszország és Ukrajna közötti háborúban mindkét fél, de elsősorban az ukránok több ízben bevettettek különböző típusú és méretű (pl. Sea Baby, Magura, stb.), robbanóanyaggal megrakott drónhajókat, hogy ezekkel mérjenek csapást az ellenfél tengeri és kikötői célpontjaira.
2024. 03. 11., 11:50
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
2024-04-11 10:21:28
2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024-04-04 12:53:29
„Európa legmodernebb tüzérségi lövedékeket gyártó fegyvergyártóműve épül Várpalota keleti városrészén – húzta alá prof. dr. Palkovics László, az N7 Holding Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt. vezérigazgatója a Várpalotai Védelmiipari Komplexum 155 milliméteres tüzérségi lőszereket gyártó épületének alapkőletételén, április 3-án, szerdán.
2024-03-22 13:32:24
Az Olasz Légierő a közelmúltban búcsúzott a HH-212A helikoptertől, amely több mint 40 év intenzív olaszországi és külföldi szolgálat után vonult nyugdíjba. A HH-212A típus hadrendbe állítása óta több mint 180 000 órát repült, és több száz életet mentett meg.
2024-03-18 15:07:54
2024-ben az EUFOR parancsnoki teendőit ellátó nemzet, így magyar csoport biztosítja a misszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét. Beszélgetés a misszióra való felkészülés részleteiről és a külföldi szolgálat körülményeiről Dajka Attila alezredessel, az EUFOR Helikopter Alegység parancsnokával és dr. Forgács Levente hadnaggyal, az alegység egyik orvosával.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 17., 13:42
Fodor László számtalan alkalommal és szerepkörben bizonyította, hogy a hazai lövészet központi alakja, hiszen többek között lövészetvezető, bíró, edző, fegyvermester és szerszámkészítő. Nem mellesleg, közelgő nyugdíjba vonulása előtt több, mint négy évtizeden át vezette a szentendrei laktanya lőterét.
2024. 04. 16., 12:25
Ma már alig emlékszik valaki Tankó Béla grafikusművészre, aki az ötvenes évektől kezdődően a nyolcvanas évek elejéig alkotott.
2024. 04. 16., 10:37
Tizennyolc nemzet hallgatóinak részvételével kezdődött a 44. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam április 8-án, az MH Béketámogató Kiképző Központban.
2024. 04. 15., 13:26
Harckocsi vezetési gyakorlatot tartott az MH Klapka György 1. Páncélosdandár Szomódon, április 9-én. A tatai katonák a „harcmezők királyával”, a Leopard 2A4HU típusú harckocsival manővereztek a változatos terepen.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.