2024. 03. 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
: 396 Ft   : 367 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

NEWFIP gyakorlaton a győri katonák

Art of WAR  |  2015. 06. 25., 10:25

Kiképzési szempontból rendkívül intenzív időszakon mennek keresztül a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonái, hiszen a „TOBRUQ LEGACY 2015” többnemzeti légvédelmi rakéta harcászati gyakorlatra és éleslövészetre már úton van a kontingens Csehország felé, ezzel párhuzamosan pedig egy több, mint százfős állomány a „NEWFIP 2015” Elektronikai hadviselési kiképzésen és gyakorlaton vesz részt Kecskeméten.

A 2015. június 22-26. között megrendezésre kerülő, harcászati szintü gyakorlat minden évben komoly felkészülést követel a skatlátpiros barettsapkás egységtől, ám idén a valós harci helyzetet szimuláló tüzvezetési gyakorlásokon és elméleti képzéseken túl, az április elején – szintén Bács-Kiskun Megye székhelyén – tartott „Blue Target” elektronikai hadviselési kiképzés is segítségére volt a győri honvédeknek. Természetesen a két esemény sok hasonlóság ellenére sem tekinthető azonosnak, hiszen a kontingens létszámán túl abban is jelentős különbség mutatkozik, hogy most már nem csak a JAS-39-es Gripen vadászgépek önvédelmi rendszerei, hanem zavaró elektronikai jeleket sugárzó konténerekkel felszerelt egyéb légi jármüvek is nehezítik a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonáinak dolgát, vagyis az ellenséges repülő eszközök felderítését, követésbe vételét és – jelen esetben – imitált megsemmisítését.

Mivel az elektronikai hadviselés viszonyai között harcászati repülő, valamint légvédelmi rakéta és radar alegységekkel végrehajtásra kerülő, valós repüléssel egybekötött rendszergyakorlat célja a magyar légierő egységeinek egyidejü, de területileg elkülönült, valós elektronikai zavarviszonyok közti gyakoroltatása, így a győri ezreden kívül a Magyar Honvédség további négy alakulata is képviselteti magát.

Az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis feladata a légi lefogás, valamint, a fedélzeti radarok zavarvédelmi üzemmódjai alkalmazásának gyakorlása, az MH 54. Veszprém Radarezred elektronikai zavarótevékenységet folytató légijármüvek helyzetének meghatározását végzi, az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ az azonosított légi helyzetképet állítja elő, míg az MH Pápa Bázisrepülőtér, mint kitérő repülőtér vesz részt a gyakorlatban, mely ráadásul többnemzetinek is tekinthető, lévén a kiképzési esemény a NATO ramsteini, valamint torejoni parancsnokságának irányítása alatt zajlik, ahol nemzetközi katonákból álló törzs teljesít szolgálatot.

A 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred – főként felderítőkből, híradókból, tüzelosztókból, tüzirányítókból, légvédelmi lövészekből és harcjármü-vezetőkből álló – kontingense Bozsóki Attila alezredes, csoportosításparancsnok vezetésével június 20-án szombat indult úgynevezett kombinált menettel Kecskemétre, vagyis a személyi állomány közúton, míg – a kis hatótávolságú KUB, illetve a közeli hatótávolságú MISTRAL légvédelmi rakétarendszer elemeit is magába foglaló – 50 technikai eszköz vasúti manőverrel. A vasárnap a légvédelmi alegységek és a vezetési pont telepítésével, valamint rendszerellenőrzéssel és az összeköttetések ellenőrzésével telt. Az érdemi munka hétfőn kezdődhetett, mely nem fog véget érni a 27-i visszatelepüléssel, hiszen az elemző-értékelő csoport a további eredményes szakmai fejlődés érdekében még jelentést készít a zavarás hatékonyságáról, s annak a légvédelmi irányításra gyakorolt hatásáról, az alkalmazott zavarcsökkentő eljárások hatékonyságáról, továbbá javaslatot tesz a jövőben végrehajtásra kerülő gyakorlatok során bevezetendő módosításokra is.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 22., 13:32
Az Olasz Légierő a közelmúltban búcsúzott a HH-212A helikoptertől, amely több mint 40 év intenzív olaszországi és külföldi szolgálat után vonult nyugdíjba. A HH-212A típus hadrendbe állítása óta több mint 180 000 órát repült, és több száz életet mentett meg.
2024. 03. 11., 11:50
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
2024. 03. 18., 15:07
2024-ben az EUFOR parancsnoki teendőit ellátó nemzet, így magyar csoport biztosítja a misszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét. Beszélgetés a misszióra való felkészülés részleteiről és a külföldi szolgálat körülményeiről Dajka Attila alezredessel, az EUFOR Helikopter Alegység parancsnokával és dr. Forgács Levente hadnaggyal, az alegység egyik orvosával.
2024. 03. 07., 11:04
Semmi, mert egy hasonló méretű, ARV vontatókocsi siet segítségére, hogy biztonságos helyre szállítsa. A pótolhatatlan eszköz kezelését öthetes kiképzés alatt sajátították el a hódmezővásárhelyi és tatai honvédek, tudásukról pedig a március első hetében rendezett táborfalvai vizsganapokon adtak számot.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 03. 27., 10:10
„Több évtized után indul újra a fegyvertervező és -gyártó mérnökképzés hazánkban” – többek közt erről állapodott meg dr. Czermann János a Neumann János Egyetem képviselőivel.
2024. 03. 19., 12:55
Március elején több magas szintű delegáció látogatott a nápolyi Szövetséges Összhaderőnemi Parancsnokságra. A látogatások célja az volt, hogy megtárgyalják és kidolgozzák a NATO déli szomszédságával (Közel-Kelet, Észak-Afrika és a Száhel régiók) kapcsolatos partnerségi terveket.
2024. 03. 11., 10:30
A hatvanas években három komolyabb, halálos áldozatokat követelő tűzeset történt az amerikai haditengerészet repülőgép-hordozóin.
2024. 03. 07., 11:37
A római katolikus temetőben a csata emlékére állított obeliszknél a város és a honvédség képviselői koszorúztak.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Dánia - az F-35-ösök érkezésével - folyamatosan vonja ki a hadrendből F-16-os vadászbombázóit, melyek értékesítését már korábban meghirdették. A lehetséges vásárló kilétét a napokban hozták nyilvánosságra.