2024. 06. 24. hétfő
Iván
: 395 Ft   : 369 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Átadták a NASAMS légvédelmi rakétarendszert Győrben

Átadták a NASAMS légvédelmi rakétarendszert Győrben
honvedelem.hu  |  2023. 10. 27., 11:26
Átadták a NASAMS légvédelmi rakétarendszert Győrben

„Nincs nemzeti szuverenitás, nincs biztonság és nincs honvédelem jól működő, földi telepítésű légvédelmi rendszerek nélkül” – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NASAMS légvédelmi rakétarendszer ünnepélyes átadóünnepségén, Győrben, az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezrednél, október 26-án.

„A mai nappal Magyarország erősödik. A Magyar Honvédség egy olyan képesség birtokába jutott, amelyen keresztül a magyar emberek biztonsága és vagyona az eddigieknél sokkal jobban védhető és garantálható. Egy olyan vadonatúj, a legmodernebb technológiát képviselő légvédelmi rakétarendszer birtokába kerültünk, amely egy nagy kirakós új eleme, az átalakuláson keresztülmenő és teljes átfegyverzésre kerülő haderő képességeinek egyik új, meghatározó jelentőségű ékköve lesz” – fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Kristóf a NASAMS (National/Norwegian Adcanced Surface to Air Missile System/Nemzeti Fejlett Felszín-Levegő Rakétarendszer) légvédelmi rakétarendszer átadóünnepségén. A tárcavezető elmondta: a 2022. február 24-én kirobbant orosz-ukrán háború, és az 1948 óta fennálló, a közelmúltban kiújult izraeli-palesztin konfliktus is jól példázza a földi telepítésű légvédelmi rendszerek alkalmazásának kulcsfontosságát.

„Már csak ezért is kiemelten fontos, hogy Magyarország, azután, hogy sok éven át csak leépült a hadereje, most vissza tudja építeni a nagymagasságú és közepes hatótávolságú önálló nemzeti oltalmazási képességet, amelynek eszközei itt sorakoznak mögöttem” – mondta a honvédelmi miniszter, aki emlékeztetett: a Magyar Honvédség 2020. november 30-án írta alá a norvég Kongsberg és az amerikai Raytheon cégek által eredetileg a Norvég Királyi Légierőnek fejlesztett légvédelmi rakétarendszerek vásárlásáról szóló szerződést.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf tájékoztatása szerint a NASAMS légvédelmi rakétarendszer a világ élvonalát képviseli: eddig tizennégy állam – köztük az Amerikai Egyesült Államok, Ausztrália, Chile, Spanyolország, Litvánia és Omán – hadereje rendszeresítette, komoly harci tapasztalatról bizonyságot téve pedig először az ukrán haderő kezdte meg a gyakorlati alkalmazását. A honvédelmi miniszter hozzátette: a légvédelmi rendszerhez két tűzalegység (üteg) érkezett idén, a következő évben 4 +1 tűzalegységet várnak. „Emellett megérkeznek a szükséges kiegészítő- és képzést biztosító elemek is; üzemkész, komplett, gyakorló és ellenőrző berendezés érkezik” – magyarázta.

„Ennek a rendszernek az egyik legnagyobb képessége az, hogy az irányítóállomások kapcsolatára épülő hálózati kialakítást tesz lehetővé, ezen keresztül páratlan rugalmasságot biztosít” – értékelte Szalay-Bobrovniczky Kristóf, aki arról is beszélt, hogy a szisztéma azokkal az AMRAAM rakétákkal működik, amelyek a NATO-tagállamokban „rendkívül elterjedt, biztonságos, kiváló amerikai gyártmányú fegyvereknek és egyben a Gripen vadászrepülők alapfegyverzetének” számítanak.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf kiemelte: a NASAMS rendszer a győri légvédelmi rakétaezred eszköze lesz, a modern beszerzés egy évtizedes szovjet rendszert cserél le. „Egészen biztos vagyok benne, hogy ez a kiváló és szakképzett ezred, ahogy eddig is, immáron a 21. század színvonalát jelentő képességgel a kezében, továbbra is eredményesen fog szolgálatot teljesíteni” – fogalmazott.

Kyrre Lohne, a Kongsberg norvég védelmi ipari vállalat alelnöke az ünnepségen elmondta: Magyarország volt a tizenkettedik ország a világon, amely a NASAMS légvédelmi rakétarendszerre bízza légtereinek biztonságát, és az első NATO-tagállammá válik, amely az AMRAAM-ER megnövelt hatótávolságú légvédelmi rakétával rendelkezik. „Nagy büszkeséggel nyugtázzuk, hogy a NASAMS minden nap nagyszerű tevékenységgel oltalmazza az eget, menti az emberéleteket és védi a kritikus infrastruktúrát. A NASAMS a NATO légvédelmi szabványává vált, Magyarország a legújabb és legmodernebb változatával rendelkezik, így a szövetség egyik legképzettebb légvédelmi képességét nyújtja” – hangsúlyozta. A Kongsberg alelnöke arra kérte a magyar haderő képviselőit, hogy mivel hazánk valószínűleg még húsz, de elképzelhetően akár harminc-negyven év múlva is üzemeltetni fogja a rendszert, osszák meg tapasztalataikat más felhasználó nemzetekkel a későbbiekben.

A norvég cég egyik vezetője és Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter – Kajári Ferenc altábornaggyal, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettesével és Matyi Tibor Mihály ezredessel, a győri ezred parancsnokával közösen – adta át hivatalosan az eszközöket. Nagy Sándor alezredes, a NASAMS Légvédelmi Rakétaosztály parancsnoka ezt követően ismertette a NASAMS légvédelmi rendszer statikus bemutatón kiállított eszközeinek használatát.

A NASAMS légvédelmi rakétarendszer ünnepélyes átadásán – mások mellett – részt vett Gion Gábor, a Honvédelmi Minisztérium védelmi stratégiáért és humánpolitikáért felelős államtitkára, Radnóti Ákos, Győr megyei jogú város alpolgármestere, Németh Zoltán, Győr-Moson-Sopron vármegyei közgyűlés elnöke, Kürtös László, a Kongsberg Hungária Kft. cégvezetője és Trine Skymoen, a Norvég Királyság budapesti nagykövete is.

További fotók a linkre kattintva érhetőek el!

Új légvédelmi rendszer a horizonton

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 10., 14:42
Lynx harcjárművel hajtott végre éleslövészetet az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár Tatárszentgyörgyön. A szcenárió keretében nemcsak lőttek az ellenségre, hanem a visszavonulást segítő köddel is zavarták őket.
2024. 06. 07., 14:52
Olaszországban és Svédországban bizonyítottak a Magyar Honvédség különleges műveleti katonái NATO gyakorlat keretében, ahol tömeges ejtőernyős ugrás, a logisztikai utánpótlás megszervezése, rajtaütés és beépített területen vívott harc szerepelt a feladataik között, de éleslövészeten is megmutatták felkészültségüket.
2024. 05. 28., 13:25
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024-06-05 13:05:43
Átalakulás kiképzés által, avagy transformation through training – ez a NATO Összhaderőnemi Kiképző Központ (NATO JFTC) mottója, amely többek között a védelmi szervezeten belüli közös és nemzeti kiképzéssel, a koncepciófejlesztéssel, illetve az interoperabilitás elősegítésével foglalkozik.
2024-05-27 12:25:53
Megvan a következő magyar űrhajós! Kapu Tibor lehet az a magyar, aki a világűrbe mehet - jelentette be közösségi oldalán Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter. A Magyar Honvédség nagy szerepet vállalt az űrhajósok felkészítésében.
2024-05-24 10:15:38
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
2024-05-22 12:52:38
A Japán Birodalmi Haditengerészet repülőgép-hordozói a 2. világháború kezdetén legyőzhetetlenek voltak, a fedélzetükről felszálló harci gépek uralták a Csendes-óceán égboltját.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 24., 14:56
A NATO Előretolt Szárazföldi Többnemzeti Harccsoport gyakorlatozott a nullponti, az újmajori, illetve a Kőrös-hegyi lőterén. A Black Raven 2024 gyakorlat zárómozzanatát és a többnemzeti harccsoport tevékenységét megtekintette dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke is.
2024. 06. 20., 10:17
Carl Gustaf M4-es típusú páncéltörő fegyverrel tartottak éleslövészetet az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár 1. Gránátos Zászlóalj katonái a táborfalvai lőtéren.
2024. 06. 18., 11:47
A Bálna Honvédelmi Központ mellett a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum, a börgöndi repülőtér és a Pintér Művek Haditechnikai Park is várja a haditechnika iránt érdeklődőket június 22-én, a Múzeumok éjszakáján.
2024. 06. 14., 14:19
A hajdúszoboszlói Hőgyes Endre Gimnázium is bekapcsolódott a Honvéd Kadét Programba.

  JETfly Magazin

„A sikerhez kevés csupán az eszköz és a technika, kell hozzá motivált, tenni akaró állomány elszánt, odaadó parancsnokkal az élén” – fogalmazott köszöntő beszédében Könczöl Ferenc ezredes, az MH Légierő Parancsnokság megbízott parancsnoka az MH 47. Bázisrepülőtér parancsnoki beosztás átadás-átvétele alkalmából rendezett ünnepségen, június 21-én.