2023. 12. 07. csütörtök
Ambrus
: 381 Ft   : 353 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Átadták a NASAMS légvédelmi rakétarendszert Győrben

Átadták a NASAMS légvédelmi rakétarendszert Győrben
honvedelem.hu  |  2023. 10. 27., 11:26
Átadták a NASAMS légvédelmi rakétarendszert Győrben

„Nincs nemzeti szuverenitás, nincs biztonság és nincs honvédelem jól működő, földi telepítésű légvédelmi rendszerek nélkül” – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NASAMS légvédelmi rakétarendszer ünnepélyes átadóünnepségén, Győrben, az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezrednél, október 26-án.

„A mai nappal Magyarország erősödik. A Magyar Honvédség egy olyan képesség birtokába jutott, amelyen keresztül a magyar emberek biztonsága és vagyona az eddigieknél sokkal jobban védhető és garantálható. Egy olyan vadonatúj, a legmodernebb technológiát képviselő légvédelmi rakétarendszer birtokába kerültünk, amely egy nagy kirakós új eleme, az átalakuláson keresztülmenő és teljes átfegyverzésre kerülő haderő képességeinek egyik új, meghatározó jelentőségű ékköve lesz” – fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Kristóf a NASAMS (National/Norwegian Adcanced Surface to Air Missile System/Nemzeti Fejlett Felszín-Levegő Rakétarendszer) légvédelmi rakétarendszer átadóünnepségén. A tárcavezető elmondta: a 2022. február 24-én kirobbant orosz-ukrán háború, és az 1948 óta fennálló, a közelmúltban kiújult izraeli-palesztin konfliktus is jól példázza a földi telepítésű légvédelmi rendszerek alkalmazásának kulcsfontosságát.

„Már csak ezért is kiemelten fontos, hogy Magyarország, azután, hogy sok éven át csak leépült a hadereje, most vissza tudja építeni a nagymagasságú és közepes hatótávolságú önálló nemzeti oltalmazási képességet, amelynek eszközei itt sorakoznak mögöttem” – mondta a honvédelmi miniszter, aki emlékeztetett: a Magyar Honvédség 2020. november 30-án írta alá a norvég Kongsberg és az amerikai Raytheon cégek által eredetileg a Norvég Királyi Légierőnek fejlesztett légvédelmi rakétarendszerek vásárlásáról szóló szerződést.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf tájékoztatása szerint a NASAMS légvédelmi rakétarendszer a világ élvonalát képviseli: eddig tizennégy állam – köztük az Amerikai Egyesült Államok, Ausztrália, Chile, Spanyolország, Litvánia és Omán – hadereje rendszeresítette, komoly harci tapasztalatról bizonyságot téve pedig először az ukrán haderő kezdte meg a gyakorlati alkalmazását. A honvédelmi miniszter hozzátette: a légvédelmi rendszerhez két tűzalegység (üteg) érkezett idén, a következő évben 4 +1 tűzalegységet várnak. „Emellett megérkeznek a szükséges kiegészítő- és képzést biztosító elemek is; üzemkész, komplett, gyakorló és ellenőrző berendezés érkezik” – magyarázta.

„Ennek a rendszernek az egyik legnagyobb képessége az, hogy az irányítóállomások kapcsolatára épülő hálózati kialakítást tesz lehetővé, ezen keresztül páratlan rugalmasságot biztosít” – értékelte Szalay-Bobrovniczky Kristóf, aki arról is beszélt, hogy a szisztéma azokkal az AMRAAM rakétákkal működik, amelyek a NATO-tagállamokban „rendkívül elterjedt, biztonságos, kiváló amerikai gyártmányú fegyvereknek és egyben a Gripen vadászrepülők alapfegyverzetének” számítanak.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf kiemelte: a NASAMS rendszer a győri légvédelmi rakétaezred eszköze lesz, a modern beszerzés egy évtizedes szovjet rendszert cserél le. „Egészen biztos vagyok benne, hogy ez a kiváló és szakképzett ezred, ahogy eddig is, immáron a 21. század színvonalát jelentő képességgel a kezében, továbbra is eredményesen fog szolgálatot teljesíteni” – fogalmazott.

Kyrre Lohne, a Kongsberg norvég védelmi ipari vállalat alelnöke az ünnepségen elmondta: Magyarország volt a tizenkettedik ország a világon, amely a NASAMS légvédelmi rakétarendszerre bízza légtereinek biztonságát, és az első NATO-tagállammá válik, amely az AMRAAM-ER megnövelt hatótávolságú légvédelmi rakétával rendelkezik. „Nagy büszkeséggel nyugtázzuk, hogy a NASAMS minden nap nagyszerű tevékenységgel oltalmazza az eget, menti az emberéleteket és védi a kritikus infrastruktúrát. A NASAMS a NATO légvédelmi szabványává vált, Magyarország a legújabb és legmodernebb változatával rendelkezik, így a szövetség egyik legképzettebb légvédelmi képességét nyújtja” – hangsúlyozta. A Kongsberg alelnöke arra kérte a magyar haderő képviselőit, hogy mivel hazánk valószínűleg még húsz, de elképzelhetően akár harminc-negyven év múlva is üzemeltetni fogja a rendszert, osszák meg tapasztalataikat más felhasználó nemzetekkel a későbbiekben.

A norvég cég egyik vezetője és Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter – Kajári Ferenc altábornaggyal, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettesével és Matyi Tibor Mihály ezredessel, a győri ezred parancsnokával közösen – adta át hivatalosan az eszközöket. Nagy Sándor alezredes, a NASAMS Légvédelmi Rakétaosztály parancsnoka ezt követően ismertette a NASAMS légvédelmi rendszer statikus bemutatón kiállított eszközeinek használatát.

A NASAMS légvédelmi rakétarendszer ünnepélyes átadásán – mások mellett – részt vett Gion Gábor, a Honvédelmi Minisztérium védelmi stratégiáért és humánpolitikáért felelős államtitkára, Radnóti Ákos, Győr megyei jogú város alpolgármestere, Németh Zoltán, Győr-Moson-Sopron vármegyei közgyűlés elnöke, Kürtös László, a Kongsberg Hungária Kft. cégvezetője és Trine Skymoen, a Norvég Királyság budapesti nagykövete is.

További fotók a linkre kattintva érhetőek el!

Új légvédelmi rendszer a horizonton

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 11. 23., 11:17
Az összecsukható konténereket fejlesztő és gyártó, magyar tulajdonban lévő Continest Technologies Zrt. kanadai leányvállalata, valamint a vízkezeléssel foglalkozó kanadai Innocorps által vezetett Circular City konzorcium nyerte el a Kanadai Védelmi Minisztérium (DND) Védelmi és Biztonsági Innovációs Programja (IDEaS) által kiírt Pop-Up City verseny kétmillió dolláros fődíját – közölte a Continest az MTI-vel.
2023. 11. 20., 14:42
Folytatódik az idén meghirdetett Embert a vasra! toborzókampány, amelynek második fázisában a megújuló tüzérséget jelentő PzH 2000 önjáró tüzérségi eszközök leendő kezelőit szólítja meg a Honvédelmi Minisztérium. Erről Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke beszélt november 16-án, Bakonykútiban.
2023. 11. 16., 13:09
„Bemutattuk, hogy a Magyar Honvédség felkészült, képes angol nyelven műveletet vezetni és olyan új típusú, új gondolkodásmódot igénylő eszközt is rendszerbe tud állítani, mint amilyen a PzH 2000-es” – mondta dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke Bakonykútiban, november 15-én, szerdán.
2023. 11. 16., 10:02
Észak-Korea 2023. szeptember 6-án bocsátott vízre egy erősen módosított Romeo-osztályú tengeralattjárót a sinpói Pongdae Tengeralattjáró Gyárban. A Hero Kim-Gun-ok jellegzetessége, hogy alaposan megnagyobbított tornyába tíz rakétaindító csövet telepítettek, amelyekből legalább két különböző típusú fegyver bocsátható fel.
2023-10-31 14:21:36
1943. november 5-én az amerikai Sculpin tengeralattjáró kilencedik csendes-óceáni őrjáratára indult Pearl Harborból. Feladata az volt, hogy három társával a Spearfish - sel, a Searavennel és az Apogonnal a félelmetes erőddé kiépített Truk Atoll közelében álljon lesbe és a németektől átvett farkasfalka taktikát alkalmazva lecsapjon a japán hajókra.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 12. 07., 11:43
„Hát persze, hogy az volt az első feladat hajnali négykor, hogy ússzak át a folyón” – írja naplójában a svédországi SERE Instruktori kiképzésről Ádám János törzsőrmester, az MH Altiszti Akadémia Speciális Felkészítő Részleg kiképző altisztje.
2023. 12. 06., 10:20
A vezérezredes tájékoztatása szerint a rendszerváltás óta nem volt arra példa, hogy az alakulatoknak önállóan, akár váratlan helyzeteket is megoldva kellett gyakorolniuk az országvédelmi feladatokat együttműködve a közigazgatással és a NATO-erőkkel.
2023. 12. 05., 15:36
A szakkiképzés területén szolgálók számára megtartott állománygyűlésen Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének arról beszélt, hogy jelentősen változik a Magyar Honvédség kiképzési programja, annak metódusa.
2023. 12. 04., 09:56
Fegyvernemi ünnepéhez közeledve – az MH Légierő Parancsnoksággal közösen – szakmai konferenciát rendezett az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred december 1-jén.

  JETfly Magazin

Összesen 40 darab használt Eurofighter Typhoon vadászbombázót vásárolna Törökország – a szándékot, melyről már korábban is volt szó,Yasar Guler védelmi miniszter jelentette be a közelmúltban.