2023. 03. 29. szerda
Auguszta
: 381 Ft   : 351 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Bravo, Charlie!

Bravo, Charlie!
honvedelem.hu  |  2021. 02. 24., 14:37
Bravo, Charlie!

Múlt héten a különleges műveleti csoport parancsnoki eleméről szólt a bejegyzés. Folytatva a sort, ejtsünk pár szót két „különlegesebb” beosztásról: a fegyveres és a műszaki specialistáról.

A „Bravo”-k

A fiatal jelöltek között ez a legnépszerűbb beosztás. Ezen nincs mit csodálkozni, hiszen kevés olyan macsós dolog van, mint egy teljesen felszerelt optikával ellátott terepszínű M4-es! Látványos, jól néz ki és a filmekben mindig lángcsóvát okádva aprítják vele az ellent. A fiúgyerekek amúgy is pisztolyokkal, puskákkal játszanak. Ebből a szempontból vagyunk páran, akik nem nőnek fel és felnőtt korban is megtaláljuk a saját „játékszereiket”.

Sokakban él az a kép, hogy ő a mesterlövész, rengeteget lő, kisujjában van minden fegyver, ballisztikai tábla, látja a kilőtt lövedéket. Egy „Bravo” tényleg puskabolond, tisztában van a szakirodalommal, aminek csöve van, azzal tud lőni, többen közülük külföldi iskolákban is végeznek. Képzése során ezres nagyságrendű mennyiséget lő el az összes rendszeresített fegyverrel. Bekötött szemmel is összerak alkatrészeiből öt-hat különböző fegyvert, de olyan prózai dolgokat is tud fejből idézni, mint például a lőtéren betartandó biztonsági rendszabályok.

Mivel a fegyveres specialista a legmagasabban képzett puskaforgató, a többieket is ő fogja oktatni. Lőszert igényel, lövészeteket, lőgyakorlatokat állít össze és - míg a többiek a saját képességeiket fejlesztik - ő a sípot fújja, a hibákat korrigálja a lövészetek alatt.

Rendszerint a civil életben is rendelkezik saját fegyverrel, néha sportlövői vagy vadász múlttal bír. Mikor mélységi felderítő alakulatból átnyergeltünk a különleges műveleti szakterületre, az egykori géppuskásokból lettek a fegyveres specialisták. Ez bevett szokás, hiszen jó taktikai érzékkel megáldva, ő cipeli a legerősebb sorozatlövő fegyvert a csapatban.

Számos példa van a különleges művelet történetében, amikor hazai vagy szövetséges területeken rejtetten szerveznek meg ellenállási mozgalmakat.
bővebben ...

Hadd ragadjam meg itt az alkalmat, hogy a géppuskások munkáját méltassam. Az az elterjedt nézet, miszerint a géppuskások nem annyira okosak, viszont rendkívül erősek, degradálja a beosztást. Ennek eredete már a múlt homályába vész, mindenesetre hibás megállapítás! Szakaszparancsnokként a legnagyobb tűzerővel rendelkező eszközt biztos olyan katonára bíznám, aki elég okos és tapasztalt ahhoz, hogy parancs nélkül is felismerje és leküzdje a fontos célokat. Erre tökéletesen alkalmas egy motivált géppuskás. Amennyiben megnézzük az elmúlt száz év konfliktusait, láthatjuk, hogy egy jó géppuskással csatát lehet nyerni. Ezt már az első világháborúban is felismerték, visszaemlékezésekből tudjuk: a „masina puskát” nem engedték veszni hagyni, még sebesülten is önfeláldozóan működtették, míg eszméletüknél voltak.

A „Charlie”-k

A műszaki specialistát is legendák lengik körül. Amerikai elnevezése a „Charlie”. Sokan azt hiszik tűzszerész, holott kis túlzással kőművesbe oltott asztalos, villanyszerelői vénával megáldva. Talán a filmek okozzák ezt, vagy a média, nem tudni. Egy biztos: az építés és a rombolás is a feladatai közé tartozik.

Amit lehet, fel tud robbantani, ugyanakkor nem esik kétségbe, ha építenie kell pár gerendából és deszkából valamit. Sokszor autószerelők, kőművesek, ácsok, útépítő végzettséggel rendelkezők jelentkeznek erre a szakterületre. Ez az egyik legdrágább kiképzés – persze a maga módján mindegyik az – hiszen a kilenc hónap alatt, úgymond „nulláról” kell neki négy-öt szakmát megtanítani. Felel az álcázásért, erődítési munkákért. Van, aki lefoglalt fegyvereket, lőszereket semmisíthet meg, de sokszor hétköznapibb munkák jutnak osztályrészül, mint például azokat a helyi munkásokat irányítani, akik a bázis falához szükséges zúzott követ pakolják munkagépek és kéziszerszámok segítségével.

A „Bravó” -hoz hasonlóan neki is rengeteget kell tanulnia, így ide olyan jó eszű jelöltek kellenek, akik nem idegenkednek a matematikától, ugyanis a képzés során rengeteg képlettel, formulával találkoznak.

 

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 02. 23., 15:10
Szerbiának erős hadseregre van szüksége, ellenkező esetben az ország három napon belül megsemmisülhetne, ezért a katonaság és a fegyveripar fejlesztésébe az év végéig további 700 millió eurót fektet Belgrád − közölte Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök az Abu-Dzabiban rendezett nemzetközi fegyverkiállítás apropóján.
2023. 02. 15., 09:21
Nem csak az új technológia fejlesztésére kell összpontosítanunk, hanem arra is, hogy a már meglévő technológiákat innovatív, újszerű módon alkalmazza a haderő a védelmi és támadó funkciókra.
2023. 02. 14., 09:11
A Duna vízén háromnapos kiképzés keretében tesztelte az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár harctámogató osztagának állománya február nyolcadikától a különleges műveleti képességfejlesztés keretében átépített, újonnan navigációs műszerekkel felszerelt Zodiac Pro 850 típusú hajókat.
2023. 02. 09., 10:25
Banglades ugyan a világ egyik legszegényebb országa, de a haditengerészet védelmi erőinek egyik legfontosabb része, mivel a nagy kiterjedésű Bengáli-öböl, az itt található fontos nemzetközi kikötők, haditengerészeti támaszpontok, valamint a területhez kapcsolódó gazdasági övezet védelméért is felelős.
2023-02-28 13:31:33
2023 februárjában megalakult a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Nonprofit Zrt.-t (VIKI). Koncepciója szerint a VIKI a kettős hasznosítású, azaz polgári és katonai célra egyaránt alkalmazható technológiák feltérképezésére és annak védelmi célú hasznosításának támogatására hivatott.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 29., 09:41
Az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred hadihajós katonái március 27-én végrehajtották a Mosoni-Duna felderítését egy aknamentesítő hadihajóval és egy tűzszerész járőrhajóval.
2023. 03. 27., 14:26
Az Európai Unió Védelmi Alap (EDF) Űrkutatás témakörében rendeztek szakmai workshopot március 24-én, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campuson.
2023. 03. 24., 10:45
Megalakult az első állandó amerikai helyőrség Lengyelországban március 21-én. A 13 katonából és 140 civil munkatársból álló egység az Egyesült Államok Lengyelországba telepített erőinek logisztikai és infrastrukturális támogatását fogja biztosítani.
2023. 03. 23., 12:52
„High-tech hadsereg, átalakítások, fejlesztések a Magyar Honvédségben” címmel tartott előadást felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke Veszprémben, a Pannon Egyetemen, március 22-én, szerdán.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Svédország a Grob G 120TP típust választotta az alapfokú kiképző repülőgép kategóriára, felváltva idővel a kiöregedő SK 60-as flottát.