2023. 06. 01. csütörtök
Tünde
: 371 Ft   : 347 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

´´Piszkos´´ tizenkettő

´´Piszkos´´ tizenkettő
honvedelem.hu  |  2021. 02. 11., 10:19
´´Piszkos´´ tizenkettő

Számos példa van a különleges művelet történetében, amikor hazai vagy szövetséges területeken rejtetten szerveznek meg ellenállási mozgalmakat. A csoport ilyenkor általában önállóan dolgozik és a hagyományos erők támogatását már csak a „csapás” pillanataiban veszik igénybe, így biztosítva azt, hogy a küldetésük lehetőség szerint titokban maradjon. A továbbiakban egy kis ízelítőt adunk abból, hogy ezt a sokrétű szakmai hozzáértést egy tizenkét fős csoport hogyan tudja biztosítani mind a felkészülés, mind a feladat végrehajtása során. Szóval nem a filmművészet ikonikus alkotásáról lesz szó.

A korábbi cikkben lehetett olvasni a különleges műveletek összetettségéről, fontosságáról, stratégiai és politikai hatásairól. A feladatok igen sokrétűek lehetnek, például idegen hadseregek katonai erőinek a kiképzése egy dzsungel mélyén vagy a sivatag oázisaiban. Lehet a klasszikus elitalakulatos sorozatokban látott fontos célpontok kiemelése, vagy éppen megsemmisítése.

Először - az olvasók kedvéért - az egyes harcos beosztásokat vesszük szemügyre. Az amerikai példát követve: tizenkét katonából áll a „raj”.

A történelem során néha nőtt a létszám, de lényegében ezt tekinthetjük az alapnak. A csoportot két külön részre oszthatjuk: az egyik a vezető elem, amely általában három-négy főből áll. A csoportparancsnok, a helyettes, a hadműveleti altiszt végzi a vezetéssel kapcsolatos feladatokat. Nem a szó szoros értelmében vett vezető elem, de ide soroljuk a felderítő altisztet. A másik rész egy-egy szakterület specialistáját foglalja magába. Alapvetően a csoportban mindenki harcos, fegyverforgató, ha úgy tetszik lövész katona, erre épül rá a beosztásához szükséges szakképzettsége. Velük később foglalkozunk, most a vezető elemmel kezdünk. Katonai rendszerben gondolkodva nem mindenki parancsnok, de lehet az. Jó példa erre, mikor egy adott ország általunk kiképzett katonái mellé egy csoporttagot (specialistát) küldünk, hogy vezesse őket, ha szükség van rá.

A csoport parancsnoka tiszt. Ez kicsit szokatlannak számít a Magyar Honvédség szervezeti felépítésén belül, hiszen itt – ha úgy vesszük - egy megerősített raj létszáma adja ki a csoportot, a rajparancsnoki beosztás pedig tipikusan altiszti feladat. A másik furcsaság, amihez nekünk is hozzá kellett szoknunk, hogy a legénységi, altiszti állományra sokkal több felelősség hárul, mint a reguláris erőknél. Gyakran előfordul, hogy tizedesek, szakaszvezetők fognak veszélyes anyagot, frekvenciát igényelni, Power Point előadásokat készíteni vagy éppen kiképezni más alakulatok katonáit.

Lássuk hát ezt a tizenkét főt. Egy régi számítógépes játék elején volt egy bemutató videó, ahol egy igazi zöldsapkás magyarázta el a csoport felépítését. Csak ajánlani tudom, mert nagyon jól szerkesztett anyag. Megpróbálom közérthetően leírni, hiszen a feladatok megoszlásáról sok a legenda és félreértés. Ez tisztán látszik, mikor a jelölteket arról faggatjuk, ki milyen területre szeretne specializálódni. Előre bocsátom, hogy minden szakterületnek, beosztásnak megvan a maga „keresztje”, nincs könnyebb vagy nehezebb „meló”.

parancsnok. Azon kívül, hogy övé a döntési felelősség, tisztként a tervezés és a koordináció súlya nyomja a vállát. Egyeztetnie kell a különböző szintekkel, figyelembe kell venni az egyes specialisták munkáját, szerepét egy adott feladatban, mérlegelni kell a kockázatokat satöbbi. A jó kommunikációs és tárgyalóképesség mellett szükséges, hogy jól átgondolt, előremutató döntéseket hozzon.

csoportparancsnok-helyettes. Altiszt vagy korábban csoport altiszt volt körülbelül 5-7 évig, vagy több mint 10 év csoportban leszolgált idővel rendelkezik. Egy, de akár két szakterületnek is a művelője, így több részfeladatot lát át. Második a parancsnoki láncban. Amennyiben a csoport két részre oszlik, ő az egyik rész vezetője. A parancsnoknak ad tanácsot, a csoporttagok hosszútávú kiképzéséért felel.

hadműveleti altiszt. Őt több névvel illetik, illették (tervezőaltiszt, csoport altiszt), amerikai rendszerből vettük át. Ő a „Zulu”, a legidősebb altiszt, 15 vagy annál is több év szolgálati idővel, amiből 8-9 évet csoportban töltött el. Több szakterületen képzett, szintén a kiképzésért felel.

Bár nem a vezetői állomány része, de a felderítő altiszt a lelke a műveleteknek. Ő a mindentudó varázsló, az információk birtokosa. Követi a nemzetközi eseményeket, naprakész és jól tájékozott a nemzetközi hadszíntér alakulásáról. Akármilyen jó harcosokból is verbuválódik össze a csapat, az ő megszerzett információi híján nem nagyon tudják merre is kellene indulni, hogy csapást mérjenek az ellenségre. Fontos és nehéz munkát végez, olyan beosztás ez, amire születni kell. Külön gondolkodásmódot igényel, hiszen a feladatával soha nem végez, mindig van egy adat, amit hozzá tud tenni a mondanivalójához. Folyamatosan a képernyők közé temetve gyűjti az információt, adatokat elemez, ami a mai világban, a folyton változó viszonyok között az információ terjedésének sebességét tekintve, nem kis feladat. Tehát nem favágónak öltözve Glock-kal az oldalán járkál a bázison.

 

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 09., 10:25
1986. április 26-án történt meg Európa legnagyobb nukleáris katasztrófája. A csernobili Vlagyimir Iljics Lenin atomerőmű 4-es számú RBMK-1000 típusú, grafitrudas szabályozású reaktorblokkja a konstrukció tervezési hibája, illetve sorozatos emberi mulasztások miatt kigyulladt, majd a keletkezett gőz szétvetette magát a reaktort, illetve az annak helyet adó épület tetőszerkezetét is.
2023. 04. 17., 09:54
A Sargasso-tenger évszázadok óta az Atlanti-óceán egyik leghírhedtebb térségének számít, többek között azért, mert területén fekszik a Bermuda-háromszög is.
2023-03-31 12:17:30
Az iráni Iszlám Forradalmi Gárda már számos alkalommal mutatott be meglehetősen sajátos tervezésű, néha igencsak futurisztikus külsejű harci eszközöket, amelyek többsége – legalábbis amennyire tudni lehet – vagy egyszerűen propagandacélokra szolgált, vagy nem lépett túl a prototípus fázison.
2023-03-27 13:23:44
A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.
2023-03-21 15:21:41
Egy igazán sűrű, de eredményes 2022-es évet tudhat maga mögött a Gestamen Kutatás Fejlesztés Zrt. Az új magyar fegyvercsalád – a Magyar Honvédség szakembereivel történő – közös fejlesztésével ugyanis korántsem értek véget a feladatok és kihívások.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 06. 01., 09:59
Csehország védelmi kiadásai a jövőben az éves bruttó hazai termék (GDP) legalább két százalékát fogják kitenni. A vonatkozó törvényt a képviselőház után május 31-én, a cseh szenátus is jóváhagyta, érvénybe lépéséhez csak az államfő aláírása szükséges.
2023. 05. 31., 14:34
A Magyar Honvédség éjszakai éleslövészettel egybekötött kiképzési feladatot hajt végre május 31-én és június 1-jén 14.00-24.00 óra között a „nullaponti” lőtéren, Bakonykútiban és térségében.
2023. 05. 23., 12:47
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 100 forintos forgalmiérme-emlékváltozatot bocsát ki május 23-án, kedden, egymillió példányban – közölte a jegybank az MTI-vel.
2023. 05. 18., 10:53
A honvédelmi tárca vezetője a Magyar Honvédség új toborzó kampányfilmjének megjelenése kapcsán beszélt a TV2, az M1 és a Kossuth Rádió reggeli műsoraiban május 17-én, szerdán.

  JETfly Magazin

Két év rekordveszteség után újra nyereséges évet zárt tavaly a Budapest Airport, így a vállalatnak sikerült a koronavírus-járvány ideje alatt felhalmozott súlyos veszteségből némileg lefaragnia.