2024. 06. 17. hétfő
Alida, Laura
: 396 Ft   : 370 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

´´Piszkos´´ tizenkettő

´´Piszkos´´ tizenkettő
honvedelem.hu  |  2021. 02. 11., 10:19
´´Piszkos´´ tizenkettő

Számos példa van a különleges művelet történetében, amikor hazai vagy szövetséges területeken rejtetten szerveznek meg ellenállási mozgalmakat. A csoport ilyenkor általában önállóan dolgozik és a hagyományos erők támogatását már csak a „csapás” pillanataiban veszik igénybe, így biztosítva azt, hogy a küldetésük lehetőség szerint titokban maradjon. A továbbiakban egy kis ízelítőt adunk abból, hogy ezt a sokrétű szakmai hozzáértést egy tizenkét fős csoport hogyan tudja biztosítani mind a felkészülés, mind a feladat végrehajtása során. Szóval nem a filmművészet ikonikus alkotásáról lesz szó.

A korábbi cikkben lehetett olvasni a különleges műveletek összetettségéről, fontosságáról, stratégiai és politikai hatásairól. A feladatok igen sokrétűek lehetnek, például idegen hadseregek katonai erőinek a kiképzése egy dzsungel mélyén vagy a sivatag oázisaiban. Lehet a klasszikus elitalakulatos sorozatokban látott fontos célpontok kiemelése, vagy éppen megsemmisítése.

Először - az olvasók kedvéért - az egyes harcos beosztásokat vesszük szemügyre. Az amerikai példát követve: tizenkét katonából áll a „raj”.

A történelem során néha nőtt a létszám, de lényegében ezt tekinthetjük az alapnak. A csoportot két külön részre oszthatjuk: az egyik a vezető elem, amely általában három-négy főből áll. A csoportparancsnok, a helyettes, a hadműveleti altiszt végzi a vezetéssel kapcsolatos feladatokat. Nem a szó szoros értelmében vett vezető elem, de ide soroljuk a felderítő altisztet. A másik rész egy-egy szakterület specialistáját foglalja magába. Alapvetően a csoportban mindenki harcos, fegyverforgató, ha úgy tetszik lövész katona, erre épül rá a beosztásához szükséges szakképzettsége. Velük később foglalkozunk, most a vezető elemmel kezdünk. Katonai rendszerben gondolkodva nem mindenki parancsnok, de lehet az. Jó példa erre, mikor egy adott ország általunk kiképzett katonái mellé egy csoporttagot (specialistát) küldünk, hogy vezesse őket, ha szükség van rá.

A csoport parancsnoka tiszt. Ez kicsit szokatlannak számít a Magyar Honvédség szervezeti felépítésén belül, hiszen itt – ha úgy vesszük - egy megerősített raj létszáma adja ki a csoportot, a rajparancsnoki beosztás pedig tipikusan altiszti feladat. A másik furcsaság, amihez nekünk is hozzá kellett szoknunk, hogy a legénységi, altiszti állományra sokkal több felelősség hárul, mint a reguláris erőknél. Gyakran előfordul, hogy tizedesek, szakaszvezetők fognak veszélyes anyagot, frekvenciát igényelni, Power Point előadásokat készíteni vagy éppen kiképezni más alakulatok katonáit.

Lássuk hát ezt a tizenkét főt. Egy régi számítógépes játék elején volt egy bemutató videó, ahol egy igazi zöldsapkás magyarázta el a csoport felépítését. Csak ajánlani tudom, mert nagyon jól szerkesztett anyag. Megpróbálom közérthetően leírni, hiszen a feladatok megoszlásáról sok a legenda és félreértés. Ez tisztán látszik, mikor a jelölteket arról faggatjuk, ki milyen területre szeretne specializálódni. Előre bocsátom, hogy minden szakterületnek, beosztásnak megvan a maga „keresztje”, nincs könnyebb vagy nehezebb „meló”.

parancsnok. Azon kívül, hogy övé a döntési felelősség, tisztként a tervezés és a koordináció súlya nyomja a vállát. Egyeztetnie kell a különböző szintekkel, figyelembe kell venni az egyes specialisták munkáját, szerepét egy adott feladatban, mérlegelni kell a kockázatokat satöbbi. A jó kommunikációs és tárgyalóképesség mellett szükséges, hogy jól átgondolt, előremutató döntéseket hozzon.

csoportparancsnok-helyettes. Altiszt vagy korábban csoport altiszt volt körülbelül 5-7 évig, vagy több mint 10 év csoportban leszolgált idővel rendelkezik. Egy, de akár két szakterületnek is a művelője, így több részfeladatot lát át. Második a parancsnoki láncban. Amennyiben a csoport két részre oszlik, ő az egyik rész vezetője. A parancsnoknak ad tanácsot, a csoporttagok hosszútávú kiképzéséért felel.

hadműveleti altiszt. Őt több névvel illetik, illették (tervezőaltiszt, csoport altiszt), amerikai rendszerből vettük át. Ő a „Zulu”, a legidősebb altiszt, 15 vagy annál is több év szolgálati idővel, amiből 8-9 évet csoportban töltött el. Több szakterületen képzett, szintén a kiképzésért felel.

Bár nem a vezetői állomány része, de a felderítő altiszt a lelke a műveleteknek. Ő a mindentudó varázsló, az információk birtokosa. Követi a nemzetközi eseményeket, naprakész és jól tájékozott a nemzetközi hadszíntér alakulásáról. Akármilyen jó harcosokból is verbuválódik össze a csapat, az ő megszerzett információi híján nem nagyon tudják merre is kellene indulni, hogy csapást mérjenek az ellenségre. Fontos és nehéz munkát végez, olyan beosztás ez, amire születni kell. Külön gondolkodásmódot igényel, hiszen a feladatával soha nem végez, mindig van egy adat, amit hozzá tud tenni a mondanivalójához. Folyamatosan a képernyők közé temetve gyűjti az információt, adatokat elemez, ami a mai világban, a folyton változó viszonyok között az információ terjedésének sebességét tekintve, nem kis feladat. Tehát nem favágónak öltözve Glock-kal az oldalán járkál a bázison.

 

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 07., 14:52
Olaszországban és Svédországban bizonyítottak a Magyar Honvédség különleges műveleti katonái NATO gyakorlat keretében, ahol tömeges ejtőernyős ugrás, a logisztikai utánpótlás megszervezése, rajtaütés és beépített területen vívott harc szerepelt a feladataik között, de éleslövészeten is megmutatták felkészültségüket.
2024. 05. 28., 13:25
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024. 06. 05., 13:05
Átalakulás kiképzés által, avagy transformation through training – ez a NATO Összhaderőnemi Kiképző Központ (NATO JFTC) mottója, amely többek között a védelmi szervezeten belüli közös és nemzeti kiképzéssel, a koncepciófejlesztéssel, illetve az interoperabilitás elősegítésével foglalkozik.
2024. 05. 24., 10:15
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
2024. 05. 14., 15:51
Az Airbus Helicopters friss bejelentése értelmében, új rendelés érkezett a H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyasra: Brunei hat példányt rendelt a hazánk által is hadrendbe állított helikopterből.
2024-05-22 12:52:38
A Japán Birodalmi Haditengerészet repülőgép-hordozói a 2. világháború kezdetén legyőzhetetlenek voltak, a fedélzetükről felszálló harci gépek uralták a Csendes-óceán égboltját.
2024-05-09 14:53:56
A NATO keleti térségét helyezi középpontba a Steadfast Defender 2024 részgyakorlata, a Swift Response, amelynek előterében azok a védelmi képességek állnak, amelyekkel egy lehetséges keleti irányból érkező agressziót hárít el a NATO szövetségi rendszer.
2024-04-29 15:46:31
A NASAMS és Mistral légvédelmi fegyverrendszerek is szerepet kapnak az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred, áprilisban, Újmajorban megrendezett, négyhetes gyakorlatán. A kitelepüléssel az alakulat a Ramstein Legacy 2024-re, a NATO többnemzeti, integrált lég- és rakétavédelmi gyakorlatára készül.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 14., 14:19
A hajdúszoboszlói Hőgyes Endre Gimnázium is bekapcsolódott a Honvéd Kadét Programba.
2024. 06. 11., 13:54
Magas szintű szerb delegáció látogatása Magyarországon.
2024. 06. 10., 14:25
A Magyar Honvédség katonákkal és eszközökkel segíti a megáradt Rába mentén az árvízi védekezést – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf, június 10-én, hétfőn.
2024. 05. 31., 12:16
Dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke és Gheorghiţă Vlad vezérezredes, a Román Fegyveres Erők vezérkari főnöke időszerű katonai kérdésekről egyeztettek bilaterális tárgyalás keretében Hódmezővásárhelyen, május 30-án, az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandárnál tartott határmenti találkozójukon.

  JETfly Magazin

A legnagyobb nemzetközi légitársaság újabb jelentős lépést tett a légi közlekedés károsanyag-kibocsátásának csökkentéséért. Az Emirates több más járatához hasonlóan, már a Szingapúrból induló repülőgépeit is környezetkímélőbb üzemanyaggal üzemelteti.