2024. 03. 03.
Kornélia
: 394 Ft   : 364 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

´´Piszkos´´ tizenkettő

´´Piszkos´´ tizenkettő
honvedelem.hu  |  2021. 02. 11., 10:19
´´Piszkos´´ tizenkettő

Számos példa van a különleges művelet történetében, amikor hazai vagy szövetséges területeken rejtetten szerveznek meg ellenállási mozgalmakat. A csoport ilyenkor általában önállóan dolgozik és a hagyományos erők támogatását már csak a „csapás” pillanataiban veszik igénybe, így biztosítva azt, hogy a küldetésük lehetőség szerint titokban maradjon. A továbbiakban egy kis ízelítőt adunk abból, hogy ezt a sokrétű szakmai hozzáértést egy tizenkét fős csoport hogyan tudja biztosítani mind a felkészülés, mind a feladat végrehajtása során. Szóval nem a filmművészet ikonikus alkotásáról lesz szó.

A korábbi cikkben lehetett olvasni a különleges műveletek összetettségéről, fontosságáról, stratégiai és politikai hatásairól. A feladatok igen sokrétűek lehetnek, például idegen hadseregek katonai erőinek a kiképzése egy dzsungel mélyén vagy a sivatag oázisaiban. Lehet a klasszikus elitalakulatos sorozatokban látott fontos célpontok kiemelése, vagy éppen megsemmisítése.

Először - az olvasók kedvéért - az egyes harcos beosztásokat vesszük szemügyre. Az amerikai példát követve: tizenkét katonából áll a „raj”.

A történelem során néha nőtt a létszám, de lényegében ezt tekinthetjük az alapnak. A csoportot két külön részre oszthatjuk: az egyik a vezető elem, amely általában három-négy főből áll. A csoportparancsnok, a helyettes, a hadműveleti altiszt végzi a vezetéssel kapcsolatos feladatokat. Nem a szó szoros értelmében vett vezető elem, de ide soroljuk a felderítő altisztet. A másik rész egy-egy szakterület specialistáját foglalja magába. Alapvetően a csoportban mindenki harcos, fegyverforgató, ha úgy tetszik lövész katona, erre épül rá a beosztásához szükséges szakképzettsége. Velük később foglalkozunk, most a vezető elemmel kezdünk. Katonai rendszerben gondolkodva nem mindenki parancsnok, de lehet az. Jó példa erre, mikor egy adott ország általunk kiképzett katonái mellé egy csoporttagot (specialistát) küldünk, hogy vezesse őket, ha szükség van rá.

A csoport parancsnoka tiszt. Ez kicsit szokatlannak számít a Magyar Honvédség szervezeti felépítésén belül, hiszen itt – ha úgy vesszük - egy megerősített raj létszáma adja ki a csoportot, a rajparancsnoki beosztás pedig tipikusan altiszti feladat. A másik furcsaság, amihez nekünk is hozzá kellett szoknunk, hogy a legénységi, altiszti állományra sokkal több felelősség hárul, mint a reguláris erőknél. Gyakran előfordul, hogy tizedesek, szakaszvezetők fognak veszélyes anyagot, frekvenciát igényelni, Power Point előadásokat készíteni vagy éppen kiképezni más alakulatok katonáit.

Lássuk hát ezt a tizenkét főt. Egy régi számítógépes játék elején volt egy bemutató videó, ahol egy igazi zöldsapkás magyarázta el a csoport felépítését. Csak ajánlani tudom, mert nagyon jól szerkesztett anyag. Megpróbálom közérthetően leírni, hiszen a feladatok megoszlásáról sok a legenda és félreértés. Ez tisztán látszik, mikor a jelölteket arról faggatjuk, ki milyen területre szeretne specializálódni. Előre bocsátom, hogy minden szakterületnek, beosztásnak megvan a maga „keresztje”, nincs könnyebb vagy nehezebb „meló”.

parancsnok. Azon kívül, hogy övé a döntési felelősség, tisztként a tervezés és a koordináció súlya nyomja a vállát. Egyeztetnie kell a különböző szintekkel, figyelembe kell venni az egyes specialisták munkáját, szerepét egy adott feladatban, mérlegelni kell a kockázatokat satöbbi. A jó kommunikációs és tárgyalóképesség mellett szükséges, hogy jól átgondolt, előremutató döntéseket hozzon.

csoportparancsnok-helyettes. Altiszt vagy korábban csoport altiszt volt körülbelül 5-7 évig, vagy több mint 10 év csoportban leszolgált idővel rendelkezik. Egy, de akár két szakterületnek is a művelője, így több részfeladatot lát át. Második a parancsnoki láncban. Amennyiben a csoport két részre oszlik, ő az egyik rész vezetője. A parancsnoknak ad tanácsot, a csoporttagok hosszútávú kiképzéséért felel.

hadműveleti altiszt. Őt több névvel illetik, illették (tervezőaltiszt, csoport altiszt), amerikai rendszerből vettük át. Ő a „Zulu”, a legidősebb altiszt, 15 vagy annál is több év szolgálati idővel, amiből 8-9 évet csoportban töltött el. Több szakterületen képzett, szintén a kiképzésért felel.

Bár nem a vezetői állomány része, de a felderítő altiszt a lelke a műveleteknek. Ő a mindentudó varázsló, az információk birtokosa. Követi a nemzetközi eseményeket, naprakész és jól tájékozott a nemzetközi hadszíntér alakulásáról. Akármilyen jó harcosokból is verbuválódik össze a csapat, az ő megszerzett információi híján nem nagyon tudják merre is kellene indulni, hogy csapást mérjenek az ellenségre. Fontos és nehéz munkát végez, olyan beosztás ez, amire születni kell. Külön gondolkodásmódot igényel, hiszen a feladatával soha nem végez, mindig van egy adat, amit hozzá tud tenni a mondanivalójához. Folyamatosan a képernyők közé temetve gyűjti az információt, adatokat elemez, ami a mai világban, a folyton változó viszonyok között az információ terjedésének sebességét tekintve, nem kis feladat. Tehát nem favágónak öltözve Glock-kal az oldalán járkál a bázison.

 

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 15., 15:16
Új-Zéland Védelmi Minisztériuma bejelentette, hogy a Lockheed Martin Marietta-i üzemében lefestették az első C-130J szállító repülőgépüket, mely tervezetten idén érkezhet Új-Zéland légierejéhez.
2024-02-09 11:15:42
Újabb mérföldkő a magyar KC-390-es programban: 2024. február 8-án Brazíliában levegőbe emelkedett a Magyar Honvédség első Embraer KC-390 típusú katonai szállítórepülőgépe, ami a tervek szerint ez év folyamán érkezik Magyarországra.
2024-02-06 11:13:03
A legnagyobb volt, a legtöbb nehézlöveggel felszerelve és egyben a legfényűzőbb. Mielőtt egyáltalán szolgálatba állt volna, már három ország is birtokolta. Ez volt a HMS Agincourt csatahajó, egy igazi különlegesség a hadihajók között.
2024-02-05 13:57:16
2024. január 12-én Detrich István úr és a Meteor Természetbarát Turista Egyesület meghívására a kaposvári Takáts Gyula Könyvtárban tartott vetítőképes előadást Huszár András, „A hadak útján – Katonahőseink nyomában” címmel. Az előadás anyaga már visszanézhető!
2024-02-01 14:07:08
Az amerikai Bremertonban működő, elsősorban katonai, rendőrségi, tűzoltó és mentöhajók tervezésére és gyártására szakosodott SAFE Boats International (SBI) egyetértési és együttműködési megállapodást írt alá az elektromos meghajtású csónakokra specializálódott brit Vita Power vállalattal egy zéró kibocsátású, kisméretű járőrhajó kifejlesztéséről és gyártásáról.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 02. 29., 10:24
A Védelmi Innovációs Kutatóintézet a NATO Innovációs Alappal együttműködve új lehetőségeket teremt a védelmi technológiát fejlesztő magyar vállalkozásoknak – mondta dr. Porkoláb Imre dandártábornok, a HM védelmi innovációért felelős miniszteri biztosa.
2024. 02. 28., 10:40
A Magyar Honvédség Klapka György 1. Páncélosdandár egy Gidrán harcjárművet biztosít a BOK Sportcsarnokban szervezett rendezvényre.
2024. 02. 27., 10:38
A horvát kormányfő alig két hónapja még kizártnak tartotta a sorkötelezettség visszaállítását. Egy újabb fordulat után kiderült: jövőre mégis indul, csak sorkatonaság helyett kötelező katonai alapképzésnek nevezik, és három hónapig tart.
2024. 02. 22., 09:38
A terv közös katonai gyakorlatokat, konferenciákat, oktatási-, képzési- és kiképzési, hadtörténeti és hadisírgondozási együttműködést, valamint hagyományőrző rendezvényeket, programokat foglal magába a 2024-es évre.

  JETfly Magazin

A Gripen legújabb generációjának számító E változatból Svédország mellett eddig csak Brazília rendelt, ezért a gyártó világszerte új vásárlókat keres: jelenleg európai, ázsiai és dél-amerikai országokkal zajlanak tárgyalások.