2023. 03. 29. szerda
Auguszta
: 385 Ft   : 356 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Finisben a Hawk Strike gyakorlat

Finisben a Hawk Strike gyakorlat
Art of WAR  |  2020. 03. 09., 14:03
Finisben a Hawk Strike gyakorlat

Többnemzeti harcászati gyakorlaton vett részt az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár 882-es Rohamlövész Osztaga.

Az amerikai 1-8 CAV (a csak nevében „lovassági” 1. Hadosztály 2. dandár harccsoport/8. „lovassági” ezred 1. zászlóalj) kijelölt alegysége mintegy századnyi erővel érkezett Magyarországra, hogy az alapvetően páncélos felderítő katonák – nemzetközi kötelék részeként – ismerkedjenek meg a könnyűlövész harcászat elemeivel és -a légimozgékonyságból eredő- tervezési- és harcfeladatok végrehajtásával. Az amerikai katonák ezúttal nem hozták magukkal az általuk széles körben alkalmazott Bradley M2/M3 típusú gyalogsági harcjárműveiket, ellenben velük érkeztek azok az UH-60-as Black Hawk és CH-47-es Chinook típusú közepes- és nehéz szállítóhelikopterek, amelyek az elmúlt időszakban több helyen is feltűntek az országban – gyakorlóterek és Budapest felett.

A közös kiképzés és gyakorlás a dandár 882-es Rohamlövész Osztagának bemutatkozó foglalkozásaival és eligazításaival kezdődött. Az alegység a közelmúltban sikeresen befejezte a rohamlövész orientációs felkészítést, valamint a különleges rendeltetésű katonák szakkiképzését. A gyakorlat lehetőséget adott az osztag vezetésének, a beosztott törzseknek, valamint a rohamlövész csoportok állományának, hogy közelebbről megismerjék az amerikai harceljárásokat, valamint azokat a kihívásokat, amelyeket a koalíciós erők katonáiként egy többnemzeti gyakorlat végrehajtása jelent.

 

A kiképzés ezek után az egymás harceljárásainak megismerésével, elsősorban a gyalogosan végrehajtott járőrözési technikák begyakorlásával és átismétlésével kezdődött. A szolnoki taktikai ház mellett nagy szerepet kapott a város külterületén található volt laktanyakomplexum is, amely változatos lehetőségeket biztosított a kötelékek számára a beépített területeken vívott harc és az épületharc technikájának gyakorlásához. Minden magyar csoport mellett egy amerikai szakasz is tevékenykedett, őket egészítette ki a Bakony Harckiképző Központ ellenerő századának egy szakasza. A képzés során a csoportok elsősorban az úgynevezett „kontakt drillek”-et gyakorolták, vagyis az ellenséges erőkkel történő találkozás és harc során alkalmazott eljárásokat.

A képzés magába foglalta mind a magyar, mind pedig az amerikai helikopterek bemutatását, valamint az ezekből történő deszantolás végrehajtását is. Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis által biztosított épületben az „alpin” módszerrel történő ereszkedés és a hegyi felszerelések helyes használatát gyakorolhatták. Ezt követte az „élesben” történő végrehajtás a közelben található reptereken, nappal és éjszaka.

A megtanultakat a folytatásban a két csapat egy közös harcászati gyakorlat keretében tesztelte. A kapott feladat szerint az ellenséges ország egy ismeretlen eredetű drónja zuhant le a baráti erők kék országának területén, aminek felkutatására egy fegyveres csoport lépte át a határt azzal a céllal, hogy az eszközt visszaszerezze. A többnemzeti erők előzetes felderítési információk alapján közösen dolgoztak ki tervet arra, hogy a behatolókat felderítsék, majd semlegesítsék és az általuk megkeresett eszközt zsákmányul ejtsék. A tervezést párhuzamosan közös begyakorlások követték Szolnokon, majd a feladat végrehajtásra került a BHK újdörögdi gyakorlóterén, az úgynevezett „Romváros” területén. A közös kötelék az amerikai helikopterekkel érkezett a célpont közvetlen közelébe, melyet ezt megelőzően a magyar légierő Mi-24-es helikopterei vettek tűz alá. A légi fedezetet kihasználva a helikopterek sikeresen kitették a végrehajtó csoportokat, melyek megkezdték az épületek módszeres átvizsgálását és a célpontok semlegesítését. A magyar és amerikai csapatok egymást biztosítva, házról-házra, terepszakaszról terepszakaszra haladtak előre, ügyelve az összehangolt mozgásra valamint a tűzfedezet időbeli áthelyezésére. A szimulált sérülteket a magyar fél Harctéri Mentő Katonái látták el az ideiglenes sebesültgyűjtő helyeken, majd a magyar előretolt repülésirányító (JTAC) kérésére egy MEDEVAC-helikopter emelte ki a sérülteket. A sikeres végrehajtást követően a kötelék újraszerveződött és helikopterekkel érkezett vissza szolnoki bázisára.

A feladatot váltott parancsnoki állománnyal hajtották végre a résztvevők, amely mindkét fél számára lehetőséget biztosított a gyakorlásra.

A közös feladat bebizonyította, hogy mind a magyar, mind pedig az amerikai alegység hatékonyan képes együttműködni más, NATO-tagország fegyveres erőivel. A szakmai napon tett látogatása során Joe Jarrard vezérőrnagy, az Amerikai Egyesült Államok Európában állomásozó szárazföldi erőinek (USAREUR) parancsnokhelyettese is sikeresre értékelte a közös kiképzést.

További fotókért kattintson a linkre!

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 02. 23., 15:10
Szerbiának erős hadseregre van szüksége, ellenkező esetben az ország három napon belül megsemmisülhetne, ezért a katonaság és a fegyveripar fejlesztésébe az év végéig további 700 millió eurót fektet Belgrád − közölte Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök az Abu-Dzabiban rendezett nemzetközi fegyverkiállítás apropóján.
2023. 02. 15., 09:21
Nem csak az új technológia fejlesztésére kell összpontosítanunk, hanem arra is, hogy a már meglévő technológiákat innovatív, újszerű módon alkalmazza a haderő a védelmi és támadó funkciókra.
2023. 02. 14., 09:11
A Duna vízén háromnapos kiképzés keretében tesztelte az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár harctámogató osztagának állománya február nyolcadikától a különleges műveleti képességfejlesztés keretében átépített, újonnan navigációs műszerekkel felszerelt Zodiac Pro 850 típusú hajókat.
2023. 02. 09., 10:25
Banglades ugyan a világ egyik legszegényebb országa, de a haditengerészet védelmi erőinek egyik legfontosabb része, mivel a nagy kiterjedésű Bengáli-öböl, az itt található fontos nemzetközi kikötők, haditengerészeti támaszpontok, valamint a területhez kapcsolódó gazdasági övezet védelméért is felelős.
2023-02-28 13:31:33
2023 februárjában megalakult a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Nonprofit Zrt.-t (VIKI). Koncepciója szerint a VIKI a kettős hasznosítású, azaz polgári és katonai célra egyaránt alkalmazható technológiák feltérképezésére és annak védelmi célú hasznosításának támogatására hivatott.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 27., 14:26
Az Európai Unió Védelmi Alap (EDF) Űrkutatás témakörében rendeztek szakmai workshopot március 24-én, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campuson.
2023. 03. 24., 10:45
Megalakult az első állandó amerikai helyőrség Lengyelországban március 21-én. A 13 katonából és 140 civil munkatársból álló egység az Egyesült Államok Lengyelországba telepített erőinek logisztikai és infrastrukturális támogatását fogja biztosítani.
2023. 03. 23., 12:52
„High-tech hadsereg, átalakítások, fejlesztések a Magyar Honvédségben” címmel tartott előadást felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke Veszprémben, a Pannon Egyetemen, március 22-én, szerdán.
2023. 03. 20., 13:40
Az MH II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred képességei fenntartásához és növeléséhez nélkülözhetetlenek azok a technikai eszközök, amelyek a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretén belül folyamatosan érkeznek az ezredhez.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Svédország a Grob G 120TP típust választotta az alapfokú kiképző repülőgép kategóriára, felváltva idővel a kiöregedő SK 60-as flottát.