2024. 05. 21. kedd
Konstantin
: 388 Ft   : 358 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Finisben a Hawk Strike gyakorlat

Finisben a Hawk Strike gyakorlat
Art of WAR  |  2020. 03. 09., 14:03
Finisben a Hawk Strike gyakorlat

Többnemzeti harcászati gyakorlaton vett részt az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár 882-es Rohamlövész Osztaga.

Az amerikai 1-8 CAV (a csak nevében „lovassági” 1. Hadosztály 2. dandár harccsoport/8. „lovassági” ezred 1. zászlóalj) kijelölt alegysége mintegy századnyi erővel érkezett Magyarországra, hogy az alapvetően páncélos felderítő katonák – nemzetközi kötelék részeként – ismerkedjenek meg a könnyűlövész harcászat elemeivel és -a légimozgékonyságból eredő- tervezési- és harcfeladatok végrehajtásával. Az amerikai katonák ezúttal nem hozták magukkal az általuk széles körben alkalmazott Bradley M2/M3 típusú gyalogsági harcjárműveiket, ellenben velük érkeztek azok az UH-60-as Black Hawk és CH-47-es Chinook típusú közepes- és nehéz szállítóhelikopterek, amelyek az elmúlt időszakban több helyen is feltűntek az országban – gyakorlóterek és Budapest felett.

A közös kiképzés és gyakorlás a dandár 882-es Rohamlövész Osztagának bemutatkozó foglalkozásaival és eligazításaival kezdődött. Az alegység a közelmúltban sikeresen befejezte a rohamlövész orientációs felkészítést, valamint a különleges rendeltetésű katonák szakkiképzését. A gyakorlat lehetőséget adott az osztag vezetésének, a beosztott törzseknek, valamint a rohamlövész csoportok állományának, hogy közelebbről megismerjék az amerikai harceljárásokat, valamint azokat a kihívásokat, amelyeket a koalíciós erők katonáiként egy többnemzeti gyakorlat végrehajtása jelent.

 

A kiképzés ezek után az egymás harceljárásainak megismerésével, elsősorban a gyalogosan végrehajtott járőrözési technikák begyakorlásával és átismétlésével kezdődött. A szolnoki taktikai ház mellett nagy szerepet kapott a város külterületén található volt laktanyakomplexum is, amely változatos lehetőségeket biztosított a kötelékek számára a beépített területeken vívott harc és az épületharc technikájának gyakorlásához. Minden magyar csoport mellett egy amerikai szakasz is tevékenykedett, őket egészítette ki a Bakony Harckiképző Központ ellenerő századának egy szakasza. A képzés során a csoportok elsősorban az úgynevezett „kontakt drillek”-et gyakorolták, vagyis az ellenséges erőkkel történő találkozás és harc során alkalmazott eljárásokat.

A képzés magába foglalta mind a magyar, mind pedig az amerikai helikopterek bemutatását, valamint az ezekből történő deszantolás végrehajtását is. Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis által biztosított épületben az „alpin” módszerrel történő ereszkedés és a hegyi felszerelések helyes használatát gyakorolhatták. Ezt követte az „élesben” történő végrehajtás a közelben található reptereken, nappal és éjszaka.

A megtanultakat a folytatásban a két csapat egy közös harcászati gyakorlat keretében tesztelte. A kapott feladat szerint az ellenséges ország egy ismeretlen eredetű drónja zuhant le a baráti erők kék országának területén, aminek felkutatására egy fegyveres csoport lépte át a határt azzal a céllal, hogy az eszközt visszaszerezze. A többnemzeti erők előzetes felderítési információk alapján közösen dolgoztak ki tervet arra, hogy a behatolókat felderítsék, majd semlegesítsék és az általuk megkeresett eszközt zsákmányul ejtsék. A tervezést párhuzamosan közös begyakorlások követték Szolnokon, majd a feladat végrehajtásra került a BHK újdörögdi gyakorlóterén, az úgynevezett „Romváros” területén. A közös kötelék az amerikai helikopterekkel érkezett a célpont közvetlen közelébe, melyet ezt megelőzően a magyar légierő Mi-24-es helikopterei vettek tűz alá. A légi fedezetet kihasználva a helikopterek sikeresen kitették a végrehajtó csoportokat, melyek megkezdték az épületek módszeres átvizsgálását és a célpontok semlegesítését. A magyar és amerikai csapatok egymást biztosítva, házról-házra, terepszakaszról terepszakaszra haladtak előre, ügyelve az összehangolt mozgásra valamint a tűzfedezet időbeli áthelyezésére. A szimulált sérülteket a magyar fél Harctéri Mentő Katonái látták el az ideiglenes sebesültgyűjtő helyeken, majd a magyar előretolt repülésirányító (JTAC) kérésére egy MEDEVAC-helikopter emelte ki a sérülteket. A sikeres végrehajtást követően a kötelék újraszerveződött és helikopterekkel érkezett vissza szolnoki bázisára.

A feladatot váltott parancsnoki állománnyal hajtották végre a résztvevők, amely mindkét fél számára lehetőséget biztosított a gyakorlásra.

A közös feladat bebizonyította, hogy mind a magyar, mind pedig az amerikai alegység hatékonyan képes együttműködni más, NATO-tagország fegyveres erőivel. A szakmai napon tett látogatása során Joe Jarrard vezérőrnagy, az Amerikai Egyesült Államok Európában állomásozó szárazföldi erőinek (USAREUR) parancsnokhelyettese is sikeresre értékelte a közös kiképzést.

További fotókért kattintson a linkre!

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 04. 30., 13:06
A magyar kormány és a magyar emberek a békében érdekeltek. A Magyar Honvédség képes megteremteni és megvédeni a békét – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter április 29-én, a Veszprém vármegyei Hajmáskéren, a Nullponti Lő- és Gyakorlótéren, egy páncéltörő-képesség hatásbemutató gyakorlat előtt.
2024. 04. 23., 11:46
Nehéz szívvel kezdtem bele ennek a cikknek a megírásához, mivel a V-22 Osprey a legelső, róla megpillantott kép óta nagyon is közel áll a szívemhez. Nem egyszerű feladat, ha az embernek egy kedvencéről kell kevéssé biztató híreket írnia.
2024. 04. 03., 10:37
A Taiho vagyis Nagy Főnix (más fordítás szerint Óriás Főnix) 1944 nyarán a japán flotta legújabb, legmodernebb és egyben legerősebb repülőgép-hordozójának számított.
2024-04-11 10:21:28
2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024-04-04 12:53:29
„Európa legmodernebb tüzérségi lövedékeket gyártó fegyvergyártóműve épül Várpalota keleti városrészén – húzta alá prof. dr. Palkovics László, az N7 Holding Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt. vezérigazgatója a Várpalotai Védelmiipari Komplexum 155 milliméteres tüzérségi lőszereket gyártó épületének alapkőletételén, április 3-án, szerdán.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 17., 11:24
Rendőrségi bejelentés érkezett a Magyar Honvédség tűzszerész ügyeletére, mely szerint feltételezett robbanóeszközre bukkantak a balassagyarmati Kóvári utcában, egy autóalkatrész-kereskedés hátsó udvarában, árokásás során.
2024. 05. 16., 10:13
Interjú Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterrel és dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével.
2024. 05. 13., 12:22
Egymást követik a kiképzések a Brave Warrior 2024 többnemzeti gyakorlat során a Bakonyban.
2024. 05. 09., 15:13
Egyhetes gyakorlatukat töltik az „Acélkocka” altisztképzési rendszer általános repülőműszaki üzembentartó altiszt szakmai tanfolyam résztvevői az MH 47. Bázisrepülőtéren, ahol egyebek mellett betekintést nyertek a H145M helikoptereken végzett vizsgálatok munkafolyamatába is.

  JETfly Magazin

Nem könnyű a semleges országok élete. Pláne nem, ha kicsik és védelmi iparuk nem fejlett. Így járt Ausztria is: éppen ezért jelent most komoly fejtörést légierejének fejlesztése.