2024. 04. 13. szombat
Ida
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Különleges felszerelések

Art of WAR  |  2016. 08. 17., 13:13

A különleges műveletek biztonságos és hatékony végrehajtásához különleges eszközök, fegyverek szükségesek.

Köszönhetően a kiváló és évekre visszanyúló amerikai-magyar együttműködésnek, újabb modern felszerelésekkel gyarapodott a Magyar Honvédség.

Mint magazinunk júliusi számában már hírt adtunk róla, június 15-én új fegyverzeti és egyéni felszerelési eszközöket kapott az MH 2. Különleges Rendeltetésű Ezred (MH 2. KRE). Az eszközöket most az ezred szakembereivel vehettük alaposabban is szemügyre.

A civil szemnek leglátványosabb talán a mesterlövészek két új fegyvere. Az egyik, az amerikai Knight’s Armament Company által fejlesztett és gyártott M110 félautomata, öntöltő mesterlövészfegyver, a Szolnokon is használt Remington M24-es és a honvédségben széles körben alkalmazott SzVD utódjának is számít. A hangtompítóval is felszerelt, 7,62×51 milliméteres NATO-kaliberű fegyver 20-as tárral rendelkezik, hatásos lőtávolsága, megfelelően képzett lövészszel, eléri a 800 métert is.

Amint azt a minket kísérő szolnoki mesterlövész megjegyezte, éppen az öntöltő képesség az egyik legfontosabb előnye a forgózáras fegyverekhez képest. A célponton kívül itt nem kell mással foglalkozni, így nem kell megmozdulni az újratöltéshez sem. Igaz, kellő rutin esetén a lövész mozgásában már benne van a töltés is, nem kell külön fi gyelni erre – tette hozzá a szakember. A hadrendben álló SzVD-hez képest az M110 hatalmas váltásnak számít. A kiváló Leupold optika 14-szeres nagyítást és igen pontos célzást biztosít. Ergonómiailag nagyon jól kialakított, állítható válltámasszal ellátott, „felhasználóbarát” fegyverről beszélhetünk. Az AN/PVS–22 éjjellátó rendszert használva, a tapasztalatok szerint, 600 méterig kivehető egy harckocsi sziluettje.

– A másik mesterlövészfegyver az Mk–13 Mod 5. Ez .300 WinMag lőszert tüzel, mechanikus, forgózáras kialakítású, s kifejezetten az amerikai különleges erők kérésének és igényeinek megfelelően fejlesztették ki az Egyesült Államokban. A fegyver tárkapacitása öt lőszer, hatásos lőtávolsága eléri az 1000 métert is. Nagy, 800 m/s-os sebessége miatt a lövedék hatalmas átütőerővel rendelkezik távolabbi célpontok esetén is. Ennek köszönhetően a repesz- vagy golyóálló mellényt viselő célpontok leküzdése sem jelent akadályt. A modern fegyver behajtható válltámasszal és beállítható arctámasszal „szabható” kezelőjére. A tizenkétszeres nagyítású Schmidt&Bender távcső sokat segít a célok felderítésében, s az élesség mellett minden olyan paraméter is állítható, amely a cél eredményes leküzdéséhez szükséges. A fegyver természetesen hangtompítóval is rendelkezik, a Picatinny sínre éjjellátó rendszer is illeszthető a látcső elé – mondta a mesterlövész.

Digitális íriszkép-rögzítés

Az MH 2. KRE felderítő-altisztjeinek, illetve a felderítést támogató részleg szakembereinek szerveztek haladó SSE-tanfolyamot (Sensitive Site Exploitation – érzékeny helyszínek felderítése) Szolnokon, felhasználva a most kapott amerikai eszközöket is. A fő feladat a nyomrögzítés volt, a tanfolyam időtartamának zömében a különböző műveletek utáni ujjlenyomat-levételt gyakorolták a katonák. Természetesen a bizonyítékgyűjtés, a DNS-minták begyűjtése sem maradhatott ki az elméleti, majd gyakorlati oktatásból.

A képzést egy ötfős, amerikai mobil kiképzőcsoport végezte. A rendőrségi nyomrögzítő háttérrel rendelkező szakemberek Irakban és Afganisztánban is dolgoztak az amerikai hadsereggel, így rendelkeznek missziós tapasztalattal. Mint ahogy azt a szolnoki specialista is elmondta, az általuk oktatott rendőrségi nyomrögzítést „át kell ültetni” a katonai műveleteknek megfelelően, hiszen itt sokkal kevesebb idő áll az operátorok rendelkezésére, nincs lehetőség minden bizonyítékot begyűjteni. A helyszínen el kell dönteni, hogy milyen nyomokat tart fontosnak az ember, és azokat hogyan rögzíti. Az idő rövidsége miatt a bizonyítékokat (fegyvereket, tárgyakat, dokumentumokat, fényképeket, laptopokat stb.) általában gyűjtőtasakokba rakják, s a későbbiekben, már nyugodt körülmények között veszik le róla a nyomokat. Ha van olyan tárgy, amit nem lehet mozgatni, s a nyomrögzítéshez van elegendő idő, akkor arról a helyszínen veszik le az ujjlenyomatokat.

Ha elfogták a gyanúsítottat, következhet a digitalizált ujjlenyomat-vétel is

Az ezred szempontjából fontos ez a képesség. A nyomrögzítés és -feldolgozás (s az így nyert új információk) eredménye újabb műveletek megindítása lehet, de a már zajló műveletek során ezekkel tudják alátámasztani bizonyos személyek érintettségét is. A DNS-minták, az ujjlenyomatok segítségével egyes emberek „képbe kerülhetnek”, összekapcsolhatók különböző helyszínekkel, eseményekkel, köszönhetően a már máshol levett mintákat tartalmazó adatbázisnak.

Júniusban új, feltöltött, úgynevezett Pelican ládákat és hátizsákokat vehetett át az MH 2. KRE. Ezek nagy része ujjlenyomat-rögzítéshez szükséges eszközöket tartalmaz (különböző méretű bizonyítékgyűjtő zacskók, az ujjlenyomatok levételéhez szükséges speciális műanyag szalagok, papírok, különböző színű felületeken alkalmazható porok), amelyek a gyakorlatokon, a műveleti területeken fogyóeszköznek számítanak.

AN/PEQ–15 ATPIAL célzórendszer a gépkarabély csövének tetején

Több új éjjellátó eszközzel is gazdagodott az ezred fegyvertára. Az AN/PVS–15 a legnagyobb előrelépést elődeihez képest a két különálló csöves kialakításnak köszönheti, mert segítségével érzékelhető a mélységélesség. A PVS–15-ösön nézve a gödör valóban gödörnek látszik, nem pedig egy sötét foltnak az éjszakában. Fontos különbség az is, hogy amíg az eddig alkalmazott, egycsöves PVS–7-esek és 14-esek látómezeje kimondottan szűk volt, addig a PVS–15-nél 47 fokos látómezőről beszélhetünk. A harmadik generációs eszköz még manuális fókusszal rendelkezik, s ha az operátort hirtelen erős fénnyel világítják meg, akkor a készülék automatikusan szűri ezt, vagy akár ki is kapcsol, így felhasználója nem vakul el. A PVS–15-ös rendelkezik infrajelző képességgel, azaz infravörös fényt is ki tud vetíteni. Ezek az eszközök a maradékfény-erősítés elve alapján dolgoznak, így valamilyen minimális külső fény (csillag- vagy holdfény, beszűrődő mesterséges fény) szükséges a használatukhoz. Pincében, földalatti ütegekben, más zárt helyeken azonban nincs fény; ekkor hasznos az integrált infravörös fényforrás.

Az eszköz kesztyűs kézzel is jól kezelhető, látszik, hogy katonáknak tervezték. Gyártanak hozzá külső akkumulátor-csomagot is, amely a sisak hátsó részére szerelve kiegyensúlyozza az elejére helyezett szemüveget. Nagy változás az is, hogy új, stabilabb, szilárdabb rögzítést adó sisakadaptert rendszeresítettek a készülékhez. Ennek hiányában lehetőség van a külső hevederes rögzítésre is, de ez természetesen kevésbé stabil.

Ujjlenyomatvétel hagyományos módon

Az AN/PVS–21-esnél megpróbálták a tervezők az éjjellátót a lehető legközelebb helyezni az archoz. A fej mozgása szabadabb lesz, hiszen nem lóg ki az eszköz a sisak elé. Ez főleg épületekben, akadályokkal teli, zsúfolt helyeken dolgozva fontos. Mivel közvetlenül a szem elé vetítik fel az éjjellátó képét, így sokkal nagyobba kivetített látómező is. Későbbi fejlesztés tárgya lehet az adatátviteli képesség, amelynek segítségével a szemüveg képét valós időben lehet továbbítani a vezetési pontra vagy az illetékes parancsnokságra. Ennél a szemüvegnél is fontos a jó minőségű csatlakozó, hiszen itt az archoz közel kell elhelyezni azt, pontosan a szem elé beállítva. Az eszköz szintén rendelkezik külső áramforrással, amelyre szükség is van a kiegyensúlyozáshoz, valamint annak biztosításához, hogy ne mozduljon el.

– Egyéni fegyverzetre irányzékként rögzíthető, de megfigyelőeszközként is alkalmazható az AN/PAS–13G(V)1. A PAS–13-as család régebbi, 13A változatával már korábban is rendelkeztünk, használtuk műveleti területen is. Az új eszköz jóval kisebb méretű és minimális tömegű, felhasználja a környezet hőjét. Ugyanakkor hátránya, hogy nincs maradékfény-erősítés. Ha a megfigyelni kívánt tárgy vagy személy hőmérséklete beleolvad a környezetébe, akkor nem látható. Kevéssé ismert az a naponta kétszer, napfelkelte és naplemente környékén tapasztalható jelenség, amikor a környezet és a levegő hőmérséklete 30–90 percen keresztül szinte tökéletesen megegyezik. Ekkor a hőkép jelentősen elmosódik– jegyezte meg az operátor.

PVS–15 típusú, kétcsöves éjjellátó készülék

A PAS–13G nemcsak jelentősen könnyebb, de jobb képminőséggel is rendelkezik. Viszont számottevő az energiafogyasztása. Ezt a gyártó is tudja, így egy speciális, kesztyűben is könnyen alkalmazható elemtartó segítségével nagyon gyorsan cserélhetők az áramforrások. Az energiaigény miatt a megfigyelés helyett inkább fegyverirányzékként használható jobban, hiszen ekkor ritkán kell hosszú ideig működtetni. A rögzítése, a kiváló minőségű LaRue gyorszáras adapternek köszönhetően, egyszerű és stabil. A PAS–13G beépített zoom-mal is rendelkezik, így széles és szűk látómező között lehet választani. Manuálisan állítható a fényerő, a szürketartomány, s kiválasztható az is, hogy a meleg pontot fekete vagy fehér színnel mutassa; ez a terepviszonyok eltérése miatt fontos. Az eszközbe több fegyver adatait is beprogramozták, így fegyverirányzékként használva könnyen kiválaszthatja a megfelelő beállítást az operátor. Videofelvevőt is rá lehet csatlakoztatni, így a kép rögzíthető, és megfelelő kommunikációs rendszerrel továbbítható. Sokkal gyorsabban ki- és bekapcsolható, mint elődje, szinte pillanatok alatt működőképessé tehető. Gyorsan levehető a porvédő lencse, s a szemnél a kilépő fény útját egy gumiharang állja el, így nem „világít” vele a felhasználó.

Az AN/PVS–22 kifejezetten a fegyverekhez szánt éjjellátó rendszer. Fontos tulajdonsága, hogy nem kell megbolygatni a mesterlövészek fegyvereinek belőtt optikáját, mert közvetlenül a fegyvertávcső elé rögzíthető. Saját céljelet is ad a PVS–22, mert nem biztos, hogy a nappali optika célkeresztje jól látható marad. Alkalmazásával ugyan 5-600 méterre csökken a hatásos lőtávolság, de még így is sokkal nagyobb fenyegetést jelent egy „egyszerű” lövészkatonához képest.

Az AN/PEQ–15 ATPIAL fegyverekre felszerelhető célzórendszer; jelentős előrelépést hoz a már jól ismert AN/PEQ–2-höz és az AN/PEQ–2A-hoz képest. A sokkal könnyebb eszköz többet is tud, mint elődei. Míg a PEQ–2 és 2A csak infravörös sugarat bocsát ki, addig a PEQ–15 látható vörös lézersugarat is képes alkalmazni.

Nem mindig van idő a helyszíni nyomrögzítésre Fotó: Dévényi Veronika

– Ha azt akarom, hogy ne lássanak, akkor infravörös sugarat használok. Ha azonban inkább a figyelmeztető funkció a fontos, akkor jól jön a látható, vörös fénysugár. Igen meggyőző tud lenni, ha valakin megjelenik a vörös pötty, vagy poros, párás környezetben kirajzolódik a sugár – tette hozzá az operátor.

A célzórendszer rendelkezik egy beépített infravörös fényforrással, amely a PVS–15-öséhez képest jelentősen nagyobb fényerővel bír. Így akár terület-átvizsgálásra, terület-bevilágításra is alkalmas. A kibocsátott infravörös sugár zoomolható, a feladatnak megfelelően így pontszerű (nagyobb távolság) vagy szélesebb, derített fény (nagyobb terület) is használható. A legkisebb átmérőt alkalmazva, meghibásodás esetén akár a célzósugarat is helyettesíti. Szalagkapcsolóval távirányítható, s ez igen népszerű a katonák körében. Az eszköz a fegyver tetejére vagy oldalára helyezett Picatinny sínekre is rögzíthető.

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 18., 13:56
Az Oroszország és Ukrajna közötti háborúban mindkét fél, de elsősorban az ukránok több ízben bevettettek különböző típusú és méretű (pl. Sea Baby, Magura, stb.), robbanóanyaggal megrakott drónhajókat, hogy ezekkel mérjenek csapást az ellenfél tengeri és kikötői célpontjaira.
2024. 03. 11., 11:50
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
2024. 03. 18., 15:07
2024-ben az EUFOR parancsnoki teendőit ellátó nemzet, így magyar csoport biztosítja a misszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét. Beszélgetés a misszióra való felkészülés részleteiről és a külföldi szolgálat körülményeiről Dajka Attila alezredessel, az EUFOR Helikopter Alegység parancsnokával és dr. Forgács Levente hadnaggyal, az alegység egyik orvosával.
2024-03-22 13:32:24
Az Olasz Légierő a közelmúltban búcsúzott a HH-212A helikoptertől, amely több mint 40 év intenzív olaszországi és külföldi szolgálat után vonult nyugdíjba. A HH-212A típus hadrendbe állítása óta több mint 180 000 órát repült, és több száz életet mentett meg.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 11., 10:42
Az MH Egészségügyi Központ állománya a ROLE-2 egészségügyi komplexum elemeinek telepítését gyakorolta.
2024. 04. 09., 13:17
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter dr. Töll László ezredes, hadtörténész, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka személyében új miniszteri biztost nevezett ki.
2024. 04. 08., 14:59
Hatvanhárom második világháborús aknagránát szunnyadt egy Csép melletti szántóföldön, több mint 250 kilogrammnyi össztömegben. Az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred katonái többnapos munkával tisztították meg a területet.
2024. 04. 05., 13:00
A Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnoksága köszöntötte csütörtökön a 100 éve született Tóth Lajost.

  JETfly Magazin

2024. április 12-én, pénteken nem sokkal fél 10 után érkezett meg Kecskemétre a magyar részre készült, PT-ZHP ideiglenes lajstrommal ellátott KC-390-es katonai szállítógép. Helyszíni fotókkal frissítjük cikkünket!