2023. 12. 05. kedd
Vilma
: 380 Ft   : 349 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Szakmai nap a légi kutató-mentő gyakorlaton

Szakmai nap a légi kutató-mentő gyakorlaton
honvedelem.hu  |  2020. 09. 09., 11:38
Szakmai nap a légi kutató-mentő gyakorlaton

„Immár negyedik éve hajtjuk végre az Air Wolf Hunting elnevezésű légi kutató-mentő gyakorlatot, amelynek célja, hogy a Magyar Honvédség ezirányú képességét folyamatosan fejlesszük és teszteljük is” – mondta a Gyöngyös melletti Pipishegyen a képzési esemény szeptember 8-ai, keddi szakmai napját megtekintő Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka.

Korom Ferenc vezérezredes leszögezte: a feladatban résztvevők a magyar emberek biztonsága érdekében a lehető legmagasabban képzett és a legmagasabb készenléti fokban lévő katonák. Elhangzott: a Magyar Honvédség 1976 óta látja el hivatalosan az ország területén a légi kutató-mentő feladatokat. Az alapfeladat azóta sem változott: a bajba jutott légijárművek, azok kezelőszemélyzetének és utasainak megsegítése.


A szakmai napra meghívottak – köztük dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója - Kilián Nándor vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága légierő haderőnemi szemlélője, valamint dr. Koller József dandártábornok, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka előadásából szerezhettek részletes ismeretet a légi kutatás-mentés szervezeti felépítéséről, hazai és nemzetközi jogszabályi hátteréről, a működési, alkalmazási feltételekről és módszerekről. Természetesen szó esett a jelenleg alkalmazott és a jövőben használandó helikoptertípusokról is. A vendégek megtekinthették a jelenleg is szolgálatban álló Mi-8-as kutató-mentő helikoptert, illetve a feladatra tervezett, nemrég érkezett Airbus H145M típusú forgószárnyast is.

A szakmai nap résztvevői ezután egy látványos, dinamikus bemutatót vehettek szemügyre. A forgatókönyv szerint az AS350B2 Ecureuil helikopter a faroklégcsavar hibája miatt bajba került s ráadásul a föld közelében egy gépkocsinak ütközött. A helyszínre először a kutató-mentő Mi-8-as érkezett, ami a felderítést, illetve a szélirány bemérését végrehajtva a szűk terület miatt függeszkedve, alpintechnikát alkalmazva juttatta a káreset helyszínére a műszaki mentésre kiképzett specialistákat, illetve a felcsert. Hamar érkezett csörlőn a feszítő-vágó szerkezet is, hiszen a gépjárműbe szorult sérültet jelképező „ambubabát” csak így lehetett kiszabadítani. Az AS350B2-esben lévő egy-egy súlyos és könnyebb sérültet a második gépként érkező H145M szállította el, két hordágya segítségével – hiszen ez a típus, méreténél fogva alkalmas a kisebb, tiszta helyeken történő leszállásra is. A harmadik sérültet pedig egy speciális hordággyal, csörlővel emelték fel a Mi-8-as fedélzetére, és szállították kórházba.

További fotók a linkekre kattintva érhetőek el: link1 és link2

 

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 11. 20., 14:42
Folytatódik az idén meghirdetett Embert a vasra! toborzókampány, amelynek második fázisában a megújuló tüzérséget jelentő PzH 2000 önjáró tüzérségi eszközök leendő kezelőit szólítja meg a Honvédelmi Minisztérium. Erről Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke beszélt november 16-án, Bakonykútiban.
2023. 10. 31., 14:21
1943. november 5-én az amerikai Sculpin tengeralattjáró kilencedik csendes-óceáni őrjáratára indult Pearl Harborból. Feladata az volt, hogy három társával a Spearfish - sel, a Searavennel és az Apogonnal a félelmetes erőddé kiépített Truk Atoll közelében álljon lesbe és a németektől átvett farkasfalka taktikát alkalmazva lecsapjon a japán hajókra.
2023-10-25 15:50:04
A csádi elnök meghívására katonai misszió indulna az afrikai országba, ennek keretében 2024 tavaszától maximum 200 katona teljesítene ott szolgálatot - mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az Országgyűlés október 25-ei ülésén, a honvédség csádi katonai szerepvállalásáról szóló határozati javaslat általános vitájában.
2023-10-06 10:14:31
Jövőbemutató, életmentésre alkalmas technológiát mutattak be a 4iG Csoport tagvállalatai – a Vodafone Magyarország és a Rotors & Cams – október 3-án, a Balatonon. A drónos vízimentést az Internet Hungary-n, Magyarország egyik legfontosabb szakmai konferenciáján szemléltették.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 12. 04., 09:56
Fegyvernemi ünnepéhez közeledve – az MH Légierő Parancsnoksággal közösen – szakmai konferenciát rendezett az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred december 1-jén.
2023. 11. 30., 10:06
A helyszín ismét Hollandia, Maastrich közvetlen és kicsit távolabbi környéke, ahol a tiszta, rendezett kisvárosok közterein a háborús relikviák is helyet kaptak és a városkép szerves részei lettek.
2023. 11. 29., 16:38
Megérkezett az új kedvenc a JETfly Webáruházba! Kiváló minőségű softshell dzseki military zöld színben! A termék megrendelhető női és férfi változatban, önmagában vagy felvarrókhoz tépőzárakkal előkészítve!
2023. 11. 29., 13:32
Az Iraki Kiképzés-Biztosító Kontingens 17. váltása közös lövészeten vett részt észt partnereivel november 24-én az Erbil melletti „Satur Areal Gunnery” lőtéren. A közös lövészeten arra is lehetőség volt, hogy a magyar és észt katonák kölcsönösen megismerjék és kipróbálják a két nemzet haderejében rendszeresített lőfegyvereket.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Románia exnorvég F-16-osokkal bővíti flottáját. Az első három példány 2023. november 29-én meg is érkezett keleti szomszédunkhoz.