2024. 06. 20. csütörtök
Rafael
: 396 Ft   : 368 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Szakmai nap a légi kutató-mentő gyakorlaton

Szakmai nap a légi kutató-mentő gyakorlaton
honvedelem.hu  |  2020. 09. 09., 11:38
Szakmai nap a légi kutató-mentő gyakorlaton

„Immár negyedik éve hajtjuk végre az Air Wolf Hunting elnevezésű légi kutató-mentő gyakorlatot, amelynek célja, hogy a Magyar Honvédség ezirányú képességét folyamatosan fejlesszük és teszteljük is” – mondta a Gyöngyös melletti Pipishegyen a képzési esemény szeptember 8-ai, keddi szakmai napját megtekintő Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka.

Korom Ferenc vezérezredes leszögezte: a feladatban résztvevők a magyar emberek biztonsága érdekében a lehető legmagasabban képzett és a legmagasabb készenléti fokban lévő katonák. Elhangzott: a Magyar Honvédség 1976 óta látja el hivatalosan az ország területén a légi kutató-mentő feladatokat. Az alapfeladat azóta sem változott: a bajba jutott légijárművek, azok kezelőszemélyzetének és utasainak megsegítése.


A szakmai napra meghívottak – köztük dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója - Kilián Nándor vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága légierő haderőnemi szemlélője, valamint dr. Koller József dandártábornok, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka előadásából szerezhettek részletes ismeretet a légi kutatás-mentés szervezeti felépítéséről, hazai és nemzetközi jogszabályi hátteréről, a működési, alkalmazási feltételekről és módszerekről. Természetesen szó esett a jelenleg alkalmazott és a jövőben használandó helikoptertípusokról is. A vendégek megtekinthették a jelenleg is szolgálatban álló Mi-8-as kutató-mentő helikoptert, illetve a feladatra tervezett, nemrég érkezett Airbus H145M típusú forgószárnyast is.

A szakmai nap résztvevői ezután egy látványos, dinamikus bemutatót vehettek szemügyre. A forgatókönyv szerint az AS350B2 Ecureuil helikopter a faroklégcsavar hibája miatt bajba került s ráadásul a föld közelében egy gépkocsinak ütközött. A helyszínre először a kutató-mentő Mi-8-as érkezett, ami a felderítést, illetve a szélirány bemérését végrehajtva a szűk terület miatt függeszkedve, alpintechnikát alkalmazva juttatta a káreset helyszínére a műszaki mentésre kiképzett specialistákat, illetve a felcsert. Hamar érkezett csörlőn a feszítő-vágó szerkezet is, hiszen a gépjárműbe szorult sérültet jelképező „ambubabát” csak így lehetett kiszabadítani. Az AS350B2-esben lévő egy-egy súlyos és könnyebb sérültet a második gépként érkező H145M szállította el, két hordágya segítségével – hiszen ez a típus, méreténél fogva alkalmas a kisebb, tiszta helyeken történő leszállásra is. A harmadik sérültet pedig egy speciális hordággyal, csörlővel emelték fel a Mi-8-as fedélzetére, és szállították kórházba.

További fotók a linkekre kattintva érhetőek el: link1 és link2

 

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 07., 14:52
Olaszországban és Svédországban bizonyítottak a Magyar Honvédség különleges műveleti katonái NATO gyakorlat keretében, ahol tömeges ejtőernyős ugrás, a logisztikai utánpótlás megszervezése, rajtaütés és beépített területen vívott harc szerepelt a feladataik között, de éleslövészeten is megmutatták felkészültségüket.
2024. 05. 28., 13:25
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024. 06. 05., 13:05
Átalakulás kiképzés által, avagy transformation through training – ez a NATO Összhaderőnemi Kiképző Központ (NATO JFTC) mottója, amely többek között a védelmi szervezeten belüli közös és nemzeti kiképzéssel, a koncepciófejlesztéssel, illetve az interoperabilitás elősegítésével foglalkozik.
2024. 05. 24., 10:15
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
2024. 05. 14., 15:51
Az Airbus Helicopters friss bejelentése értelmében, új rendelés érkezett a H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyasra: Brunei hat példányt rendelt a hazánk által is hadrendbe állított helikopterből.
2024-05-27 12:25:53
Megvan a következő magyar űrhajós! Kapu Tibor lehet az a magyar, aki a világűrbe mehet - jelentette be közösségi oldalán Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter. A Magyar Honvédség nagy szerepet vállalt az űrhajósok felkészítésében.
2024-05-22 12:52:38
A Japán Birodalmi Haditengerészet repülőgép-hordozói a 2. világháború kezdetén legyőzhetetlenek voltak, a fedélzetükről felszálló harci gépek uralták a Csendes-óceán égboltját.
2024-05-21 16:29:52
A NATO Kooperatív Kibervédelmi Kiválósági Központ 2010 óta szervezi meg éves Locked Shields gyakorlatát. Magyarország az idén is sikeresen képviseltette magát a nemzetközi megmérettetésen, mely ezúttal négy napon át, 40 ország 18 csapatának, közel négyezer szakértőjének részvételével zajlott. A magyar csapat az előkelő negyedik helyen zárt.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 18., 11:47
A Bálna Honvédelmi Központ mellett a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum, a börgöndi repülőtér és a Pintér Művek Haditechnikai Park is várja a haditechnika iránt érdeklődőket június 22-én, a Múzeumok éjszakáján.
2024. 06. 14., 14:19
A hajdúszoboszlói Hőgyes Endre Gimnázium is bekapcsolódott a Honvéd Kadét Programba.
2024. 06. 11., 13:54
Magas szintű szerb delegáció látogatása Magyarországon.
2024. 06. 10., 14:25
A Magyar Honvédség katonákkal és eszközökkel segíti a megáradt Rába mentén az árvízi védekezést – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf, június 10-én, hétfőn.

  JETfly Magazin

A legfrissebb információk szerint Svédország - a légierő modernizációs folyamatának részeként - már 2024 vége előtt dönthet a kiöregedő Lockheed Martin C-130H szállító repülőgép flottájuk cseréjéről.