2023. 03. 31. péntek
Árpád
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Szakmai nap a légi kutató-mentő gyakorlaton

Szakmai nap a légi kutató-mentő gyakorlaton
honvedelem.hu  |  2020. 09. 09., 11:38
Szakmai nap a légi kutató-mentő gyakorlaton

„Immár negyedik éve hajtjuk végre az Air Wolf Hunting elnevezésű légi kutató-mentő gyakorlatot, amelynek célja, hogy a Magyar Honvédség ezirányú képességét folyamatosan fejlesszük és teszteljük is” – mondta a Gyöngyös melletti Pipishegyen a képzési esemény szeptember 8-ai, keddi szakmai napját megtekintő Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka.

Korom Ferenc vezérezredes leszögezte: a feladatban résztvevők a magyar emberek biztonsága érdekében a lehető legmagasabban képzett és a legmagasabb készenléti fokban lévő katonák. Elhangzott: a Magyar Honvédség 1976 óta látja el hivatalosan az ország területén a légi kutató-mentő feladatokat. Az alapfeladat azóta sem változott: a bajba jutott légijárművek, azok kezelőszemélyzetének és utasainak megsegítése.


A szakmai napra meghívottak – köztük dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója - Kilián Nándor vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága légierő haderőnemi szemlélője, valamint dr. Koller József dandártábornok, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka előadásából szerezhettek részletes ismeretet a légi kutatás-mentés szervezeti felépítéséről, hazai és nemzetközi jogszabályi hátteréről, a működési, alkalmazási feltételekről és módszerekről. Természetesen szó esett a jelenleg alkalmazott és a jövőben használandó helikoptertípusokról is. A vendégek megtekinthették a jelenleg is szolgálatban álló Mi-8-as kutató-mentő helikoptert, illetve a feladatra tervezett, nemrég érkezett Airbus H145M típusú forgószárnyast is.

A szakmai nap résztvevői ezután egy látványos, dinamikus bemutatót vehettek szemügyre. A forgatókönyv szerint az AS350B2 Ecureuil helikopter a faroklégcsavar hibája miatt bajba került s ráadásul a föld közelében egy gépkocsinak ütközött. A helyszínre először a kutató-mentő Mi-8-as érkezett, ami a felderítést, illetve a szélirány bemérését végrehajtva a szűk terület miatt függeszkedve, alpintechnikát alkalmazva juttatta a káreset helyszínére a műszaki mentésre kiképzett specialistákat, illetve a felcsert. Hamar érkezett csörlőn a feszítő-vágó szerkezet is, hiszen a gépjárműbe szorult sérültet jelképező „ambubabát” csak így lehetett kiszabadítani. Az AS350B2-esben lévő egy-egy súlyos és könnyebb sérültet a második gépként érkező H145M szállította el, két hordágya segítségével – hiszen ez a típus, méreténél fogva alkalmas a kisebb, tiszta helyeken történő leszállásra is. A harmadik sérültet pedig egy speciális hordággyal, csörlővel emelték fel a Mi-8-as fedélzetére, és szállították kórházba.

További fotók a linkekre kattintva érhetőek el: link1 és link2

 

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 03., 15:52
Ünnepi sorakozót és emléktábla avatást tartottak az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred megalakulása alkalmából március 1-jén, szerdán. Egyúttal megnyitották a Hadikikötőben található hajózástörténeti kiállítást is, ahol a látogatók megismerhetik a folyamőrség történetét.
2023. 03. 03., 13:10
1939. szeptember 10-én, még csak kilenc napja tartott a II. világháború, amikor a Royal Navy elvesztette első hajóját, a HMS Oxley tengeralattjárót. A történteket nemcsak tragikussá, hanem felettébb kínossá is tette, hogy az egyébként már eléggé elavultnak számító egységet nem egy német U-Boot küldte a tenger fenekére, hanem egy másik brit tengeralattjáró, a HMS Triton.
2023. 02. 23., 15:10
Szerbiának erős hadseregre van szüksége, ellenkező esetben az ország három napon belül megsemmisülhetne, ezért a katonaság és a fegyveripar fejlesztésébe az év végéig további 700 millió eurót fektet Belgrád − közölte Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök az Abu-Dzabiban rendezett nemzetközi fegyverkiállítás apropóján.
2023. 02. 15., 09:21
Nem csak az új technológia fejlesztésére kell összpontosítanunk, hanem arra is, hogy a már meglévő technológiákat innovatív, újszerű módon alkalmazza a haderő a védelmi és támadó funkciókra.
2023-02-28 13:31:33
2023 februárjában megalakult a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Nonprofit Zrt.-t (VIKI). Koncepciója szerint a VIKI a kettős hasznosítású, azaz polgári és katonai célra egyaránt alkalmazható technológiák feltérképezésére és annak védelmi célú hasznosításának támogatására hivatott.
2023-02-14 09:11:19
A Duna vízén háromnapos kiképzés keretében tesztelte az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár harctámogató osztagának állománya február nyolcadikától a különleges műveleti képességfejlesztés keretében átépített, újonnan navigációs műszerekkel felszerelt Zodiac Pro 850 típusú hajókat.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 29., 09:41
Az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred hadihajós katonái március 27-én végrehajtották a Mosoni-Duna felderítését egy aknamentesítő hadihajóval és egy tűzszerész járőrhajóval.
2023. 03. 27., 14:26
Az Európai Unió Védelmi Alap (EDF) Űrkutatás témakörében rendeztek szakmai workshopot március 24-én, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campuson.
2023. 03. 24., 10:45
Megalakult az első állandó amerikai helyőrség Lengyelországban március 21-én. A 13 katonából és 140 civil munkatársból álló egység az Egyesült Államok Lengyelországba telepített erőinek logisztikai és infrastrukturális támogatását fogja biztosítani.
2023. 03. 23., 12:52
„High-tech hadsereg, átalakítások, fejlesztések a Magyar Honvédségben” címmel tartott előadást felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke Veszprémben, a Pannon Egyetemen, március 22-én, szerdán.

  JETfly Magazin

Áprilisban sem lesz hiány repülős rendezvényekből, előadásokból és beindul a repülőnapos szezon is! Olvasóinknak összegyűjtöttünk néhány programot, amire érdemes lesz ellátogatni.