2023. 09. 22. péntek
Móric
: 386 Ft   : 362 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Szolnok felkészült a világbajnokságra

Szolnok felkészült a világbajnokságra
Art of WAR  |  2018. 08. 08., 13:29
Szolnok felkészült a világbajnokságra

Az előkészületek befejeződtek, már csak néhány helyszín berendezése van hátra – Szolnok felkészült a 42. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság megrendezésére. Augusztus 9-20. közt harminckilenc nemzet sportolói küzdenek majd a helyezésekért célba ugrás, stílusugrás és formaugrás versenyszámokban. Az osztrák és a német válogatott már meg is érkezett.

A Nemzetközi Katonai Sporttanács (Conseil International du Sport Militaire - CISM) által hazánknak ítélt 42. Katonai Ejtőernyős Világbajnokságra harminckilenc ország csapata jelezte részvételi szándékát. További öt országból pedig csak versenybírókat várnak - a szervezőknek negyvennégy nemzet képviselőinek szoros napirendjéről kell gondoskodniuk. Ilyen nagyszabású, rangos katonai bajnokságot a sportág történetében Magyarország még sosem rendezett. A verseny lebonyolítását a Magyar Honvédség szinte valamennyi alakulata, katonai szervezete segíti.

Dr. Bali Tamás ezredes, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnokhelyettese, a világbajnokság szervezőbizottságának elnökhelyettese az augusztus 7-én, kedden tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a verseny két helyszínen zajlik majd: a szandaszőlősi sportrepülőtéren és a helikopterbázison. A sportrepülőtérre a belépés ingyenes. A bajnokság lebonyolítása a szlovén légierő két PC-6-os repülőgépével és a légierő két Mi-17-es szállítóhelikopterével történik. A résztvevők három versenyszámban, küzdenek majd az egyéni és a csapat helyezésekért. A célba ugrásban az élmezőnyt a magyarok, az oroszok, a kínaiak és a fehéroroszok képviselik, formaugrásban a katariak és a belgák a világvezetők, stílusugrásban pedig a németek és a franciák meghatározóak.

A Magyar Honvédség válogatottja csak célba ugrásban indul. A csapat kapitánya Bánszki Tamás százados (8500 ugrás), az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis ejtőernyős kiszolgáló csoportjának parancsnoka. Sporttársai a szolnoki helikopter bázison szolgálnak: Hirschler Gábor (9350 ugrás), Varga Tamás (9000 ugrás) zászlósok, Gál Szabolcs törzsőrmester (3100 ugrás), Asztalos István önkéntes műveleti tartalékos zászlós (9800 ugrás). A juniorok mezőnyében pedig Horváth Ferenc őrvezető (800 ugrás) indul. A válogatott edzője Lázár Tibor őrnagy, a helikopterbázis ejtőernyős főtisztje.

A rendezvény megnyitója augusztus 10-én, 9 órakor kezdődik a Hild téren, délután egy órától pedig a versenyzők bemelegítő ugrásokat hajtanak végre a helikopterbázison és a szandaszőlősi reptéren. A verseny augusztus 11-én, 08.30-kor kezdődik, és augusztus 19-én, este hét óráig fog tartani. A világbajnokság záró- és díjátadó ünnepsége augusztus 20-án 14.30-tól, Kelet-Közép-Európa egyedülálló repüléstörténeti kiállítóhelyén, a szolnoki RepTárban lesz.

A világbajnokság helyszínének kiválasztásában meghatározó volt az a sikersorozat, amelynek eredményeként a Magyar Honvédség ejtőernyős válogatott tagjait a világ legjobbjai közt tartják számon. Hosszú évek óta dobogós helyezéseket érnek el minden versenyen, 2016-ban pedig Oroszországban a magyar ejtőernyőzés történetének első világbajnoki aranyérmét is megszerezték. Az ejtőernyősök az elmúlt évet is elismerésre méltóan zárták: a németországi Warendorfban megrendezett katonai világbajnokságon bronzérmet nyertek, a montenegrói Európa-bajnokságon negyedik helyen végeztek.

Magyarország az 1974-es szolnoki és az 1996-os békéscsabai civil ejtőernyős vb után rendezheti az idén a katonai ejtőernyős világbajnokságot.

 

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 08. 15., 14:36
Azok a fiatalok, akik kifejezetten a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművek kezelői, toronylövészei, vagy ezekkel a harcjárművekkel harcba szállított lövészkatonák szeretnének lenni, bruttó 737 ezer forintos illetményt kapnak. Ezt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter jelentette be augusztus 11-én, Szentesen.
2023-08-18 14:55:25
Sokan várnak alapvető változásokat attól, hogy egyre több és egyre komolyabb képességű nyugati haditechnikai eszköz kerül az Oroszországgal szemben védekező Ukrajna fegyveres erőihez.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 09. 20., 11:09
Magyar fejlesztésű és magyar gyártású felszereléssel kívánjuk ellátni a Magyar Honvédséget – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NATO DIANA Innovációs Héten.
2023. 09. 19., 14:16
Interjú dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével.
2023. 09. 18., 10:06
A legenda szerint, amikor egy hadifogságba esett német tiszt közelebbről is megnézhetett egy Sherman harckocsi-csoportosítást, azt mondta: „Egy Tigrisünk tíz ilyen harckocsival felér, csak az a baj, hogy Önöknek mindig van egy tizenegyedik.”
2023. 09. 15., 11:14
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár újonnan megnyílt toborzópontján várják azok jelentkezését, akik érdeklődnek a katonai pálya iránt és szívesen csatlakoznak az alakulathoz hivatásos vagy szerződéses katonaként, illetve polgári alkalmazottként.

  JETfly Magazin

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.