2023. 03. 29. szerda
Auguszta
: 381 Ft   : 351 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Videó a katonabúvárok hidegvízi merüléséről

Videó a katonabúvárok hidegvízi merüléséről
honvedelem.hu  |  2023. 01. 27., 09:56
Videó a katonabúvárok hidegvízi merüléséről

Hideg is, látni is alig lehet a felszín alatt, de a muszáj nagy úr. Márpedig gyakorolni muszáj még téli körülmények között is, éppen ezért hódítják meg évről-évre a csongrádi Holt-Tisza olykor fagyott, máskor „csak” roppant hideg vizét az MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred katonabúvárai.

A műszaki búvárok naptárában visszatérő program az év eleji, hidegvízi merülés, amit, ha az időjárási körülmények engedik, felvált a jég alá merülés. Ez számukra nem extrémsportot, hanem olyan kiképzési foglalkozást jelent, ami egyszerre idézi fel és mélyíti el a szakemberek tudását igencsak összetett körülmények között. Bár külső szemlélő számára látszólag ugyanaz a folyamat megy végbe, mint egy rutinszerű, az év bármelyik időszakában végrehajtható merülés alkalmával, a fagypont közeli vízközegbe lépés előtt akad pár olyan teendő, ami egyszerre növeli a biztonságot és a feladatvégrehajtás teljesíthetőségét.

A szárazbúvárruha alá plusz rétegek kerülnek, az eligazítás során még nagyobb hangsúlyt fektetnek a biztonsági ismeretek elismétlésére, vagyis még egyszer elhangzik minden olyan fontos tudnivaló, ami vészhelyzet esetén életmentő lehet. Aztán következik a merülés. Hiába a több réteg, a fagypont közeli víz kegyetlenül öleli körbe a katonabúvárokat. Egy utolsó felszerelés-ellenőrzés és a gondosan felkészített műszaki katona eltűnik a víz felszínéről. Pár pillanatig még heves, majd egyre ritkább buborékok jelzik útjának nyomvonalát, de innentől kezdve az alámerülők és a szárazföld közti kapcsolatot mindössze egy-egy kötél jelenti. Ezen jelez egymásnak mindkét fél, s szavak helyett csak feszítések és lazítások sora kommunikál.

A víz mindössze kétfokos zord hőmérséklete mellett tovább növeli a kihívás súlyát a gyakorlatilag nulla méteres látótávolság, ami mindössze tapogatózó haladást enged meg a merülőknek. Bár odalent nagy a csend és a magány, a megszerzett elméleti ismereteknek és a lelkiismeretes kiképzőknek hála még a búvárkodásban kevésbé jártas katonák is jól teljesítenek. Némelyikük utólag ugyan elismeri, hogy egy-egy pillanat erejére úrrá lett rajta az ijedtség, a jelmondatként betanultak – úgy, mint „állj meg, lélegezz, gondolkozz!” – hamar átlendítette a fordulóponton.

A hidegvízi merülés kihívásairól és jellemzőiről szólva Harsányi Dávid főtörzsőrmester, az MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred kiképzője elmondta, hogy a mai nap feladatait az előző napon is begyakorolták ugyanazokkal a felszerelésekkel, ugyanazon kritériumok mentén. Az időjárás azonban sokat változott egy nap alatt, a hőmérséklet még jobban lehűlt. Ennek köszönhetően a laikus számára is könnyen érthető eredmények születettek, amik jól mutatják, hogy mit is jelent akár csak pár fok hőmérsékleti különbség az emberi szervezet teljesítőképességében. „Ugyanazok a búvárok hajtják végre a merülést. A tegnapi nap 40 perc alatt, ebben a vízközegben, ugyanaz a búvár 50 bar nyomású légzőgázt használt el. Lehűlt a vízközeg, lehűlt a léghőmérséklet, a mai nap ugyanaz a búvár 100 bar légzőgázt használt el. Ennyire befolyásolják a körülmények a búvárunkat és a feladat ugyanaz volt” – részletezte a kiképző.

Harsányi főtörzsőrmester arra is rávilágított, hogy a korábbiaktól eltérően egy duplapalackos légzőkészüléket használnak, ami értelemszerűen több víz alatt tölthető időt enged a merülőknek. Ennek ellenére egy-egy merülés bármikor lerövidülhet, ha a búvár olyan jól azonosítható tüneteket észlel magán, mint a borzongás, érzi, hogy a gondolkodása lassul, remeg, de akár a palackból beszívott levegő fémes íze is arról árulkodhat, hogy fennáll a hipotermiás állapot beállta.

S hogy ezekre fel lehet-e készülni, lehet-e kontrollálni, egyáltalán meg lehet-e tanulni észrevenni kellő bizonyossággal, az ezred kiképzője igennel felelt. Hozzátette, éppen erre valók a mostanihoz hasonló kiképzési foglalkozások, ahol kontrollált, jól előkészített és biztonságos körülmények között gyakorolhatnak, szoktatva szervezetüket az extrém körülményekhez.

További fotók a linkre kattintva érhetőek el!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 02. 23., 15:10
Szerbiának erős hadseregre van szüksége, ellenkező esetben az ország három napon belül megsemmisülhetne, ezért a katonaság és a fegyveripar fejlesztésébe az év végéig további 700 millió eurót fektet Belgrád − közölte Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök az Abu-Dzabiban rendezett nemzetközi fegyverkiállítás apropóján.
2023. 02. 15., 09:21
Nem csak az új technológia fejlesztésére kell összpontosítanunk, hanem arra is, hogy a már meglévő technológiákat innovatív, újszerű módon alkalmazza a haderő a védelmi és támadó funkciókra.
2023. 02. 14., 09:11
A Duna vízén háromnapos kiképzés keretében tesztelte az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár harctámogató osztagának állománya február nyolcadikától a különleges műveleti képességfejlesztés keretében átépített, újonnan navigációs műszerekkel felszerelt Zodiac Pro 850 típusú hajókat.
2023. 02. 09., 10:25
Banglades ugyan a világ egyik legszegényebb országa, de a haditengerészet védelmi erőinek egyik legfontosabb része, mivel a nagy kiterjedésű Bengáli-öböl, az itt található fontos nemzetközi kikötők, haditengerészeti támaszpontok, valamint a területhez kapcsolódó gazdasági övezet védelméért is felelős.
2023-02-28 13:31:33
2023 februárjában megalakult a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Nonprofit Zrt.-t (VIKI). Koncepciója szerint a VIKI a kettős hasznosítású, azaz polgári és katonai célra egyaránt alkalmazható technológiák feltérképezésére és annak védelmi célú hasznosításának támogatására hivatott.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 29., 09:41
Az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred hadihajós katonái március 27-én végrehajtották a Mosoni-Duna felderítését egy aknamentesítő hadihajóval és egy tűzszerész járőrhajóval.
2023. 03. 27., 14:26
Az Európai Unió Védelmi Alap (EDF) Űrkutatás témakörében rendeztek szakmai workshopot március 24-én, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campuson.
2023. 03. 24., 10:45
Megalakult az első állandó amerikai helyőrség Lengyelországban március 21-én. A 13 katonából és 140 civil munkatársból álló egység az Egyesült Államok Lengyelországba telepített erőinek logisztikai és infrastrukturális támogatását fogja biztosítani.
2023. 03. 23., 12:52
„High-tech hadsereg, átalakítások, fejlesztések a Magyar Honvédségben” címmel tartott előadást felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke Veszprémben, a Pannon Egyetemen, március 22-én, szerdán.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Svédország a Grob G 120TP típust választotta az alapfokú kiképző repülőgép kategóriára, felváltva idővel a kiöregedő SK 60-as flottát.