2023. 12. 02. szombat
Melinda, Vivien
: 380 Ft   : 349 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Videó a katonabúvárok hidegvízi merüléséről

Videó a katonabúvárok hidegvízi merüléséről
honvedelem.hu  |  2023. 01. 27., 09:56
Videó a katonabúvárok hidegvízi merüléséről

Hideg is, látni is alig lehet a felszín alatt, de a muszáj nagy úr. Márpedig gyakorolni muszáj még téli körülmények között is, éppen ezért hódítják meg évről-évre a csongrádi Holt-Tisza olykor fagyott, máskor „csak” roppant hideg vizét az MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred katonabúvárai.

A műszaki búvárok naptárában visszatérő program az év eleji, hidegvízi merülés, amit, ha az időjárási körülmények engedik, felvált a jég alá merülés. Ez számukra nem extrémsportot, hanem olyan kiképzési foglalkozást jelent, ami egyszerre idézi fel és mélyíti el a szakemberek tudását igencsak összetett körülmények között. Bár külső szemlélő számára látszólag ugyanaz a folyamat megy végbe, mint egy rutinszerű, az év bármelyik időszakában végrehajtható merülés alkalmával, a fagypont közeli vízközegbe lépés előtt akad pár olyan teendő, ami egyszerre növeli a biztonságot és a feladatvégrehajtás teljesíthetőségét.

A szárazbúvárruha alá plusz rétegek kerülnek, az eligazítás során még nagyobb hangsúlyt fektetnek a biztonsági ismeretek elismétlésére, vagyis még egyszer elhangzik minden olyan fontos tudnivaló, ami vészhelyzet esetén életmentő lehet. Aztán következik a merülés. Hiába a több réteg, a fagypont közeli víz kegyetlenül öleli körbe a katonabúvárokat. Egy utolsó felszerelés-ellenőrzés és a gondosan felkészített műszaki katona eltűnik a víz felszínéről. Pár pillanatig még heves, majd egyre ritkább buborékok jelzik útjának nyomvonalát, de innentől kezdve az alámerülők és a szárazföld közti kapcsolatot mindössze egy-egy kötél jelenti. Ezen jelez egymásnak mindkét fél, s szavak helyett csak feszítések és lazítások sora kommunikál.

A víz mindössze kétfokos zord hőmérséklete mellett tovább növeli a kihívás súlyát a gyakorlatilag nulla méteres látótávolság, ami mindössze tapogatózó haladást enged meg a merülőknek. Bár odalent nagy a csend és a magány, a megszerzett elméleti ismereteknek és a lelkiismeretes kiképzőknek hála még a búvárkodásban kevésbé jártas katonák is jól teljesítenek. Némelyikük utólag ugyan elismeri, hogy egy-egy pillanat erejére úrrá lett rajta az ijedtség, a jelmondatként betanultak – úgy, mint „állj meg, lélegezz, gondolkozz!” – hamar átlendítette a fordulóponton.

A hidegvízi merülés kihívásairól és jellemzőiről szólva Harsányi Dávid főtörzsőrmester, az MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred kiképzője elmondta, hogy a mai nap feladatait az előző napon is begyakorolták ugyanazokkal a felszerelésekkel, ugyanazon kritériumok mentén. Az időjárás azonban sokat változott egy nap alatt, a hőmérséklet még jobban lehűlt. Ennek köszönhetően a laikus számára is könnyen érthető eredmények születettek, amik jól mutatják, hogy mit is jelent akár csak pár fok hőmérsékleti különbség az emberi szervezet teljesítőképességében. „Ugyanazok a búvárok hajtják végre a merülést. A tegnapi nap 40 perc alatt, ebben a vízközegben, ugyanaz a búvár 50 bar nyomású légzőgázt használt el. Lehűlt a vízközeg, lehűlt a léghőmérséklet, a mai nap ugyanaz a búvár 100 bar légzőgázt használt el. Ennyire befolyásolják a körülmények a búvárunkat és a feladat ugyanaz volt” – részletezte a kiképző.

Harsányi főtörzsőrmester arra is rávilágított, hogy a korábbiaktól eltérően egy duplapalackos légzőkészüléket használnak, ami értelemszerűen több víz alatt tölthető időt enged a merülőknek. Ennek ellenére egy-egy merülés bármikor lerövidülhet, ha a búvár olyan jól azonosítható tüneteket észlel magán, mint a borzongás, érzi, hogy a gondolkodása lassul, remeg, de akár a palackból beszívott levegő fémes íze is arról árulkodhat, hogy fennáll a hipotermiás állapot beállta.

S hogy ezekre fel lehet-e készülni, lehet-e kontrollálni, egyáltalán meg lehet-e tanulni észrevenni kellő bizonyossággal, az ezred kiképzője igennel felelt. Hozzátette, éppen erre valók a mostanihoz hasonló kiképzési foglalkozások, ahol kontrollált, jól előkészített és biztonságos körülmények között gyakorolhatnak, szoktatva szervezetüket az extrém körülményekhez.

További fotók a linkre kattintva érhetőek el!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 11. 20., 14:42
Folytatódik az idén meghirdetett Embert a vasra! toborzókampány, amelynek második fázisában a megújuló tüzérséget jelentő PzH 2000 önjáró tüzérségi eszközök leendő kezelőit szólítja meg a Honvédelmi Minisztérium. Erről Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke beszélt november 16-án, Bakonykútiban.
2023. 10. 31., 14:21
1943. november 5-én az amerikai Sculpin tengeralattjáró kilencedik csendes-óceáni őrjáratára indult Pearl Harborból. Feladata az volt, hogy három társával a Spearfish - sel, a Searavennel és az Apogonnal a félelmetes erőddé kiépített Truk Atoll közelében álljon lesbe és a németektől átvett farkasfalka taktikát alkalmazva lecsapjon a japán hajókra.
2023-10-25 15:50:04
A csádi elnök meghívására katonai misszió indulna az afrikai országba, ennek keretében 2024 tavaszától maximum 200 katona teljesítene ott szolgálatot - mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az Országgyűlés október 25-ei ülésén, a honvédség csádi katonai szerepvállalásáról szóló határozati javaslat általános vitájában.
2023-10-06 10:14:31
Jövőbemutató, életmentésre alkalmas technológiát mutattak be a 4iG Csoport tagvállalatai – a Vodafone Magyarország és a Rotors & Cams – október 3-án, a Balatonon. A drónos vízimentést az Internet Hungary-n, Magyarország egyik legfontosabb szakmai konferenciáján szemléltették.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 11. 30., 10:06
A helyszín ismét Hollandia, Maastrich közvetlen és kicsit távolabbi környéke, ahol a tiszta, rendezett kisvárosok közterein a háborús relikviák is helyet kaptak és a városkép szerves részei lettek.
2023. 11. 29., 16:38
Megérkezett az új kedvenc a JETfly Webáruházba! Kiváló minőségű softshell dzseki military zöld színben! A termék megrendelhető női és férfi változatban, önmagában vagy felvarrókhoz tépőzárakkal előkészítve!
2023. 11. 29., 13:32
Az Iraki Kiképzés-Biztosító Kontingens 17. váltása közös lövészeten vett részt észt partnereivel november 24-én az Erbil melletti „Satur Areal Gunnery” lőtéren. A közös lövészeten arra is lehetőség volt, hogy a magyar és észt katonák kölcsönösen megismerjék és kipróbálják a két nemzet haderejében rendszeresített lőfegyvereket.
2023. 11. 28., 10:50
Akkreditációs látogatás keretén belül fogadta Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese az új olasz véderő, valamint az új görög véderő-, katonai és légügyi attasét.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Románia exnorvég F-16-osokkal bővíti flottáját. Az első három példány 2023. november 29-én meg is érkezett keleti szomszédunkhoz.