2024. 06. 17. hétfő
Alida, Laura
: 396 Ft   : 370 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A doni katasztrófa hőseire emlékeztek

A doni katasztrófa hőseire emlékeztek
honvedelem.hu  |  2024. 01. 12., 14:13
A doni katasztrófa hőseire emlékeztek

A doni áttörés nyolcvanegyedik évfordulóján a Magyar királyi 2. honvéd hadsereg elesett hőseire emlékeztek Budapesten, a Ludovika téren. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem rendezvényén – többek között – koszorút helyezett el dr. Czermann János, a Honvédelmi Minisztérium stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára és Somogyi Zoltán vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar törzsigazgatója.

A második világháborúban 1943. január 12-én megpecsételődött a Magyar királyi 2. honvéd hadsereg sorsa, ugyanis a szovjet csapatok tapogatódzása Uriv közelében átfogó támadásba fordult, ami nemcsak a magyarokat, hanem a német csapatokat is meglepte. A kegyetlen hideg és a szovjet túlerő óriási magyar veszteséget eredményezett, kétszázezer honvédből csupán hatvanegyezer élte túl az összecsapást.

„Doni Hőseink azt üzenik, hogy problémáink zöme, melyeket ide hoztunk gondolatban, bármelyikük számára kívánatosabb lenne, mint az, amit ők éltek meg! Milyen körülmények voltak ezek? A 2. magyar hadsereg Voronyezs térségében mintegy kétszáz kilométer hosszú frontszakaszon foglalta el pozícióját, a német egységek támogatása mellett a fő feladata a szovjet csapatok áttörésének megakadályozása volt. A feladat a mínusz 30-40 Celsius-fok körüli hőmérséklet, a hiányos haditechnika, és a már sok hősi halott és az élők betegségei miatt csak a nagyon optimistáknak tűnt reménytelinek” – mondta megemlékező beszédében Markovics Milán Mór őrnagy, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Hadtörténelmi, Filozófiai és Kultúrtörténeti Tanszék tanársegéde.

Az őrnagy hangsúlyozta, a Don-kanyarban harcoló katonák nem akartak hőssé válni, csupán szerettek volna szerető családjukhoz, otthonaikba hazatérni. Ez azonban legtöbbjüknek nem adatott meg, helyette életüket áldozták bajtársaikért és hazájukért. „Tisztán hazafiak, tisztán hősök” – fogalmazott Markovics Milán.

Az ünnepi beszédet követően – mások mellett – dr. Czermann János, a HM stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára, Somogyi Zoltán vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar törzsigazgatója és dr. Lippai Péter dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának megbízott dékánja megkoszorúzták az első és második világháború névtelen katonahőseinek szobrát.

Az ünnepség zárásaként a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar hallgatói és az MH Ludovika Zászlóalj honvéd tisztjelöltjei a meghívott vendégekkel közösen mécsesekkel emlékeztek a hős honvédekre.

További fotók a linkre kattintva érhetőek el!

„Most tél van és csend és hó és halál”

Megemlékezés és teljesítménytúra a doni hősök emlékére Sopronban

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 07., 14:52
Olaszországban és Svédországban bizonyítottak a Magyar Honvédség különleges műveleti katonái NATO gyakorlat keretében, ahol tömeges ejtőernyős ugrás, a logisztikai utánpótlás megszervezése, rajtaütés és beépített területen vívott harc szerepelt a feladataik között, de éleslövészeten is megmutatták felkészültségüket.
2024. 05. 28., 13:25
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024. 06. 05., 13:05
Átalakulás kiképzés által, avagy transformation through training – ez a NATO Összhaderőnemi Kiképző Központ (NATO JFTC) mottója, amely többek között a védelmi szervezeten belüli közös és nemzeti kiképzéssel, a koncepciófejlesztéssel, illetve az interoperabilitás elősegítésével foglalkozik.
2024. 05. 24., 10:15
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
2024. 05. 14., 15:51
Az Airbus Helicopters friss bejelentése értelmében, új rendelés érkezett a H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyasra: Brunei hat példányt rendelt a hazánk által is hadrendbe állított helikopterből.
2024-05-27 12:25:53
Megvan a következő magyar űrhajós! Kapu Tibor lehet az a magyar, aki a világűrbe mehet - jelentette be közösségi oldalán Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter. A Magyar Honvédség nagy szerepet vállalt az űrhajósok felkészítésében.
2024-05-22 12:52:38
A Japán Birodalmi Haditengerészet repülőgép-hordozói a 2. világháború kezdetén legyőzhetetlenek voltak, a fedélzetükről felszálló harci gépek uralták a Csendes-óceán égboltját.
2024-05-21 16:29:52
A NATO Kooperatív Kibervédelmi Kiválósági Központ 2010 óta szervezi meg éves Locked Shields gyakorlatát. Magyarország az idén is sikeresen képviseltette magát a nemzetközi megmérettetésen, mely ezúttal négy napon át, 40 ország 18 csapatának, közel négyezer szakértőjének részvételével zajlott. A magyar csapat az előkelő negyedik helyen zárt.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 14., 14:19
A hajdúszoboszlói Hőgyes Endre Gimnázium is bekapcsolódott a Honvéd Kadét Programba.
2024. 06. 11., 13:54
Magas szintű szerb delegáció látogatása Magyarországon.
2024. 06. 10., 14:25
A Magyar Honvédség katonákkal és eszközökkel segíti a megáradt Rába mentén az árvízi védekezést – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf, június 10-én, hétfőn.
2024. 05. 31., 12:16
Dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke és Gheorghiţă Vlad vezérezredes, a Román Fegyveres Erők vezérkari főnöke időszerű katonai kérdésekről egyeztettek bilaterális tárgyalás keretében Hódmezővásárhelyen, május 30-án, az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandárnál tartott határmenti találkozójukon.

  JETfly Magazin

A legnagyobb nemzetközi légitársaság újabb jelentős lépést tett a légi közlekedés károsanyag-kibocsátásának csökkentéséért. Az Emirates több más járatához hasonlóan, már a Szingapúrból induló repülőgépeit is környezetkímélőbb üzemanyaggal üzemelteti.