2024. 02. 21. szerda
Eleonóra
: 388 Ft   : 359 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A doni katasztrófa hőseire emlékeztek

A doni katasztrófa hőseire emlékeztek
honvedelem.hu  |  2024. 01. 12., 14:13
A doni katasztrófa hőseire emlékeztek

A doni áttörés nyolcvanegyedik évfordulóján a Magyar királyi 2. honvéd hadsereg elesett hőseire emlékeztek Budapesten, a Ludovika téren. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem rendezvényén – többek között – koszorút helyezett el dr. Czermann János, a Honvédelmi Minisztérium stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára és Somogyi Zoltán vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar törzsigazgatója.

A második világháborúban 1943. január 12-én megpecsételődött a Magyar királyi 2. honvéd hadsereg sorsa, ugyanis a szovjet csapatok tapogatódzása Uriv közelében átfogó támadásba fordult, ami nemcsak a magyarokat, hanem a német csapatokat is meglepte. A kegyetlen hideg és a szovjet túlerő óriási magyar veszteséget eredményezett, kétszázezer honvédből csupán hatvanegyezer élte túl az összecsapást.

„Doni Hőseink azt üzenik, hogy problémáink zöme, melyeket ide hoztunk gondolatban, bármelyikük számára kívánatosabb lenne, mint az, amit ők éltek meg! Milyen körülmények voltak ezek? A 2. magyar hadsereg Voronyezs térségében mintegy kétszáz kilométer hosszú frontszakaszon foglalta el pozícióját, a német egységek támogatása mellett a fő feladata a szovjet csapatok áttörésének megakadályozása volt. A feladat a mínusz 30-40 Celsius-fok körüli hőmérséklet, a hiányos haditechnika, és a már sok hősi halott és az élők betegségei miatt csak a nagyon optimistáknak tűnt reménytelinek” – mondta megemlékező beszédében Markovics Milán Mór őrnagy, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Hadtörténelmi, Filozófiai és Kultúrtörténeti Tanszék tanársegéde.

Az őrnagy hangsúlyozta, a Don-kanyarban harcoló katonák nem akartak hőssé válni, csupán szerettek volna szerető családjukhoz, otthonaikba hazatérni. Ez azonban legtöbbjüknek nem adatott meg, helyette életüket áldozták bajtársaikért és hazájukért. „Tisztán hazafiak, tisztán hősök” – fogalmazott Markovics Milán.

Az ünnepi beszédet követően – mások mellett – dr. Czermann János, a HM stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára, Somogyi Zoltán vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar törzsigazgatója és dr. Lippai Péter dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának megbízott dékánja megkoszorúzták az első és második világháború névtelen katonahőseinek szobrát.

Az ünnepség zárásaként a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar hallgatói és az MH Ludovika Zászlóalj honvéd tisztjelöltjei a meghívott vendégekkel közösen mécsesekkel emlékeztek a hős honvédekre.

További fotók a linkre kattintva érhetőek el!

„Most tél van és csend és hó és halál”

Megemlékezés és teljesítménytúra a doni hősök emlékére Sopronban

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:34
Az „Embert a Vasra!" toborzókampány keretében ötszáznál több fiatal jelentkezett Tatára, közülük kerül ki majd a végső állomány – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter február 13-án, Tatán, a Klapka György 1. Páncélosdandár vitéz Barankay József 1. Önjáró Tüzérosztályához jelentkezett állomány bevonulásán.
2024. 02. 09., 11:15
Újabb mérföldkő a magyar KC-390-es programban: 2024. február 8-án Brazíliában levegőbe emelkedett a Magyar Honvédség első Embraer KC-390 típusú katonai szállítórepülőgépe, ami a tervek szerint ez év folyamán érkezik Magyarországra.
2024. 02. 06., 11:13
A legnagyobb volt, a legtöbb nehézlöveggel felszerelve és egyben a legfényűzőbb. Mielőtt egyáltalán szolgálatba állt volna, már három ország is birtokolta. Ez volt a HMS Agincourt csatahajó, egy igazi különlegesség a hadihajók között.
2024. 02. 05., 13:57
2024. január 12-én Detrich István úr és a Meteor Természetbarát Turista Egyesület meghívására a kaposvári Takáts Gyula Könyvtárban tartott vetítőképes előadást Huszár András, „A hadak útján – Katonahőseink nyomában” címmel. Az előadás anyaga már visszanézhető!
2024. 02. 01., 14:07
Az amerikai Bremertonban működő, elsősorban katonai, rendőrségi, tűzoltó és mentöhajók tervezésére és gyártására szakosodott SAFE Boats International (SBI) egyetértési és együttműködési megállapodást írt alá az elektromos meghajtású csónakokra specializálódott brit Vita Power vállalattal egy zéró kibocsátású, kisméretű járőrhajó kifejlesztéséről és gyártásáról.
2024. 01. 30., 16:04
A közelmúltban jelentették be, hogy amerikai részről jóváhagyták további UH-60M Black Hawk típusú, közepes, többfeladatú szállító helikopterek eladását a típust már üzemeltető Horvátország számára.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 02. 21., 13:18
Külszolgálati feladataik befejezése előtt ünnepség keretében vehették át a békefenntartásért járó érdemjeleiket az ENSZ Libanoni Békefenntartó Misszióban (United Nations Interim Force in Lebanon – UNIFIL) szolgáló magyar és lengyel katonák.
2024. 02. 20., 15:31
A bizalom és a kölcsönös segítségnyújtás mellett az alapszerződés 5. pontja, ami meghatározó, mondta el Szenes Zoltán, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára.
2024. 02. 19., 15:54
A NATO Előretolt Szárazföldi Többnemzeti Harccsoport híradó szakállománya felkészítését hajtották végre februárban a székesfehérvári MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandár laktanyájában.
2024. 02. 15., 09:20
A kétszázalékos védelmi kiadási küszöböt így az Észak-atlanti Szerződés Szervezete harmincegy tagállamának több mint fele éri el, köztük Magyarország is.

  JETfly Magazin

2024. február 21. újabb mérföldkőként vonul be a Török Légierő történetébe, hiszen teljesítette első repülését az ötödik generációs, KAAN harci repülőgép prototípusa. Mutatjuk a videót!