2024. 07. 16. kedd
Valter
: 391 Ft   : 359 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A Szent István csatahajó elsüllyedésére emlékeztek Pulában

A Szent István csatahajó elsüllyedésére emlékeztek Pulában
Art of WAR  |  2018. 06. 13., 09:39
A Szent István csatahajó elsüllyedésére emlékeztek Pulában

A Szent István csatahajó elsüllyedésének 100. évfordulója alkalmából tartott megemlékező koszorúzást a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) június 9-én, szombaton, a horvátországi Pula város haditengerészeti temetőjében.

Szent István csatahajó az Osztrák-Magyar Monarchia és a magyar hajógyártás büszkesége volt. 1912-ben kezdték el megépíteni, első osztályú magyar mérnökök felügyeletével. 1914-ben készült el a Fiumei Ganz és Társa Danubius Gép-, Waggon- és Hajógyárban. Vízre bocsátása után a korszak lehető legerősebb tüzérségével szerelték fel, majd 1915 novemberében hadrendbe állították. A 151 méter hosszú, 27 méter széles, 8 méter merülésű hajó, a pulai osztrák-magyar hadikikötőben állomásozott, egészen 1918 júniusáig. A csaknem húszezer tonnás csatahajó ekkor testvérhajója, a TEGETTHOFF és a két csatahajót kísérő rombolók, valamint torpedónaszádok társaságában kihajózott Pulából, hogy fedezetet nyújtson az Otrantói-tengerzár elleni támadásban részt vevő egységeknek. Hajnalban azonban - sorozatos véletlenek következtében- a hajót olasz torpedótámadás érte. Többórás haláltusa után, a matrózok hősies küzdelme ellenére, 6 óra 12 perckor merült örökre hullámsírba. Aznap a flotta egyik legnagyobb hajójának személyzetéből nyolcvankilencen haltak hősi halált.

A csatahajó elsüllyedésének 100. évfordulója alkalmából Lőcsei József, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége Isztriai Egyesületének elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. „Az elesettek emlékének megőrzése, emlékműveink, emléktábláink, a hősi temetők gondozása erkölcsi kötelességünk, hiszen a hősöknek szóló tisztelgés üzenet az emlékezésről, a megbékélésről és a jövőről” - mondta.

A pulai haditengerészeti temetőben dr. Kovács Vilmos ezredes beszédében a magyar és a horvát nemzet múlt évszázadaira és tengerészeik küzdelmes életére emlékezett. „A Szent István katasztrófájának centenáriumán meg kell emlékeznünk azokról a magyar haditengerészekről is, akik a Dunán, a Száván, az Adrián és a Földközi-tengeren, a Nagy Háború során haltak hősi halált” - fogalmazott a HM HIM parancsnoka. Hozzátette: „a mai megemlékezésünkkel azon egykori bajtársaink előtt tisztelgünk, akik kihajózásuk előtt a tengerészek imáját mormolták”.

Fotók: Dévényi Veronika

Dr. Lomnici Zoltán országgyűlési képviselő beszédében úgy fogalmazott: ez az emlékmű nagyon fontos az isztirai magyarság szempontjából. Itt minden évben emlékezhetnek a hősökre és arra, hogy az egységes magyar nemzethez tartoznak. Beszédét követően Magyar József, hazánk horvátországi nagykövete zárta a felszólalók sorát. „Vannak pillanatok, amikor az évfordulók alkalmából valaki ünnepel, valaki emlékezik. Mi, magyarok úgy vagyunk ezzel: a nemzet és az emlékezet összetartozik” - fogalmazott.  

A magyar és horvát nyelvű emléktábla előtt elsőként dr. Kovács Vilmos ezredes helyezte el az emlékezés virágait, ezt követően a horvát védelmi minisztérium képviselői koszorúztak. Az emlékműnél Magyar József nagykövet és Szendrői László alezredes, Magyarország zágrábi katonai attaséja is fejet hajtott. A Nagy Háború tengeri ütközetei során elhunyt magyar áldozatokra emlékezett dr. Lomnici Zoltán és Tóth Kálmán országgyűlési képviselő, valamint Bagi Szilárd őrnagy, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred parancsnokhelyettese. A magyar tengerészek emlékművénél végül Jankovics Róbert parlamenti képviselő és Lőcsei József koszorúzott.

A résztvevők – köztük a horvátországi magyar közösség - az egykori osztrák-magyar (K.u.K. haditengerész) temetőben elhelyezett, 2004-ben állított kétnyelvű emléktáblánál is megemlékeztek hősi halottjaikról.

A magyar építésű csatahajó elsüllyedésének centenáriuma alkalmából a HM HIM június 23-án nyitja meg az „Őfelsége hadihajója, az SMS Szent István – 100 éves »hadisír« az Adriai-tenger mélyén” című kiállítását. A tárlat az Osztrák-Magyar Monarchia haditengerészetének, valamint a fegyvernem állományában szolgáló sok ezernyi matróznak, altisztnek és tisztnek állít emléket. A kiállításban – más egyéb mellett - megtekinthető lesz annak a Masjon Károly sorhajókapitánynak néhány egyenruhadarabja is, aki az I. csatahajóosztály törzsfőnökeként, az utolsók között hagyta el a süllyedő hajó fedélzetét.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
2024-06-07 14:52:48
Olaszországban és Svédországban bizonyítottak a Magyar Honvédség különleges műveleti katonái NATO gyakorlat keretében, ahol tömeges ejtőernyős ugrás, a logisztikai utánpótlás megszervezése, rajtaütés és beépített területen vívott harc szerepelt a feladataik között, de éleslövészeten is megmutatták felkészültségüket.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

Újabb két Airbus H225M közepes többcélú helikopter érkezett Magyarországra hétfőn – közölte a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta: a most érkező gépekkel tízre nőtt a Magyar Honvédségben a H225M típusú helikopterek száma.