2023. 03. 28. kedd
Gedeon, Johanna
: 385 Ft   : 356 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A Szent István csatahajó elsüllyedésére emlékeztek Pulában

A Szent István csatahajó elsüllyedésére emlékeztek Pulában
Art of WAR  |  2018. 06. 13., 09:39
A Szent István csatahajó elsüllyedésére emlékeztek Pulában

A Szent István csatahajó elsüllyedésének 100. évfordulója alkalmából tartott megemlékező koszorúzást a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) június 9-én, szombaton, a horvátországi Pula város haditengerészeti temetőjében.

Szent István csatahajó az Osztrák-Magyar Monarchia és a magyar hajógyártás büszkesége volt. 1912-ben kezdték el megépíteni, első osztályú magyar mérnökök felügyeletével. 1914-ben készült el a Fiumei Ganz és Társa Danubius Gép-, Waggon- és Hajógyárban. Vízre bocsátása után a korszak lehető legerősebb tüzérségével szerelték fel, majd 1915 novemberében hadrendbe állították. A 151 méter hosszú, 27 méter széles, 8 méter merülésű hajó, a pulai osztrák-magyar hadikikötőben állomásozott, egészen 1918 júniusáig. A csaknem húszezer tonnás csatahajó ekkor testvérhajója, a TEGETTHOFF és a két csatahajót kísérő rombolók, valamint torpedónaszádok társaságában kihajózott Pulából, hogy fedezetet nyújtson az Otrantói-tengerzár elleni támadásban részt vevő egységeknek. Hajnalban azonban - sorozatos véletlenek következtében- a hajót olasz torpedótámadás érte. Többórás haláltusa után, a matrózok hősies küzdelme ellenére, 6 óra 12 perckor merült örökre hullámsírba. Aznap a flotta egyik legnagyobb hajójának személyzetéből nyolcvankilencen haltak hősi halált.

A csatahajó elsüllyedésének 100. évfordulója alkalmából Lőcsei József, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége Isztriai Egyesületének elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. „Az elesettek emlékének megőrzése, emlékműveink, emléktábláink, a hősi temetők gondozása erkölcsi kötelességünk, hiszen a hősöknek szóló tisztelgés üzenet az emlékezésről, a megbékélésről és a jövőről” - mondta.

A pulai haditengerészeti temetőben dr. Kovács Vilmos ezredes beszédében a magyar és a horvát nemzet múlt évszázadaira és tengerészeik küzdelmes életére emlékezett. „A Szent István katasztrófájának centenáriumán meg kell emlékeznünk azokról a magyar haditengerészekről is, akik a Dunán, a Száván, az Adrián és a Földközi-tengeren, a Nagy Háború során haltak hősi halált” - fogalmazott a HM HIM parancsnoka. Hozzátette: „a mai megemlékezésünkkel azon egykori bajtársaink előtt tisztelgünk, akik kihajózásuk előtt a tengerészek imáját mormolták”.

Fotók: Dévényi Veronika

Dr. Lomnici Zoltán országgyűlési képviselő beszédében úgy fogalmazott: ez az emlékmű nagyon fontos az isztirai magyarság szempontjából. Itt minden évben emlékezhetnek a hősökre és arra, hogy az egységes magyar nemzethez tartoznak. Beszédét követően Magyar József, hazánk horvátországi nagykövete zárta a felszólalók sorát. „Vannak pillanatok, amikor az évfordulók alkalmából valaki ünnepel, valaki emlékezik. Mi, magyarok úgy vagyunk ezzel: a nemzet és az emlékezet összetartozik” - fogalmazott.  

A magyar és horvát nyelvű emléktábla előtt elsőként dr. Kovács Vilmos ezredes helyezte el az emlékezés virágait, ezt követően a horvát védelmi minisztérium képviselői koszorúztak. Az emlékműnél Magyar József nagykövet és Szendrői László alezredes, Magyarország zágrábi katonai attaséja is fejet hajtott. A Nagy Háború tengeri ütközetei során elhunyt magyar áldozatokra emlékezett dr. Lomnici Zoltán és Tóth Kálmán országgyűlési képviselő, valamint Bagi Szilárd őrnagy, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred parancsnokhelyettese. A magyar tengerészek emlékművénél végül Jankovics Róbert parlamenti képviselő és Lőcsei József koszorúzott.

A résztvevők – köztük a horvátországi magyar közösség - az egykori osztrák-magyar (K.u.K. haditengerész) temetőben elhelyezett, 2004-ben állított kétnyelvű emléktáblánál is megemlékeztek hősi halottjaikról.

A magyar építésű csatahajó elsüllyedésének centenáriuma alkalmából a HM HIM június 23-án nyitja meg az „Őfelsége hadihajója, az SMS Szent István – 100 éves »hadisír« az Adriai-tenger mélyén” című kiállítását. A tárlat az Osztrák-Magyar Monarchia haditengerészetének, valamint a fegyvernem állományában szolgáló sok ezernyi matróznak, altisztnek és tisztnek állít emléket. A kiállításban – más egyéb mellett - megtekinthető lesz annak a Masjon Károly sorhajókapitánynak néhány egyenruhadarabja is, aki az I. csatahajóosztály törzsfőnökeként, az utolsók között hagyta el a süllyedő hajó fedélzetét.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 02. 23., 15:10
Szerbiának erős hadseregre van szüksége, ellenkező esetben az ország három napon belül megsemmisülhetne, ezért a katonaság és a fegyveripar fejlesztésébe az év végéig további 700 millió eurót fektet Belgrád − közölte Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök az Abu-Dzabiban rendezett nemzetközi fegyverkiállítás apropóján.
2023. 02. 15., 09:21
Nem csak az új technológia fejlesztésére kell összpontosítanunk, hanem arra is, hogy a már meglévő technológiákat innovatív, újszerű módon alkalmazza a haderő a védelmi és támadó funkciókra.
2023. 02. 14., 09:11
A Duna vízén háromnapos kiképzés keretében tesztelte az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár harctámogató osztagának állománya február nyolcadikától a különleges műveleti képességfejlesztés keretében átépített, újonnan navigációs műszerekkel felszerelt Zodiac Pro 850 típusú hajókat.
2023. 02. 09., 10:25
Banglades ugyan a világ egyik legszegényebb országa, de a haditengerészet védelmi erőinek egyik legfontosabb része, mivel a nagy kiterjedésű Bengáli-öböl, az itt található fontos nemzetközi kikötők, haditengerészeti támaszpontok, valamint a területhez kapcsolódó gazdasági övezet védelméért is felelős.
2023-02-28 13:31:33
2023 februárjában megalakult a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Nonprofit Zrt.-t (VIKI). Koncepciója szerint a VIKI a kettős hasznosítású, azaz polgári és katonai célra egyaránt alkalmazható technológiák feltérképezésére és annak védelmi célú hasznosításának támogatására hivatott.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 27., 14:26
Az Európai Unió Védelmi Alap (EDF) Űrkutatás témakörében rendeztek szakmai workshopot március 24-én, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campuson.
2023. 03. 24., 10:45
Megalakult az első állandó amerikai helyőrség Lengyelországban március 21-én. A 13 katonából és 140 civil munkatársból álló egység az Egyesült Államok Lengyelországba telepített erőinek logisztikai és infrastrukturális támogatását fogja biztosítani.
2023. 03. 23., 12:52
„High-tech hadsereg, átalakítások, fejlesztések a Magyar Honvédségben” címmel tartott előadást felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke Veszprémben, a Pannon Egyetemen, március 22-én, szerdán.
2023. 03. 20., 13:40
Az MH II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred képességei fenntartásához és növeléséhez nélkülözhetetlenek azok a technikai eszközök, amelyek a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretén belül folyamatosan érkeznek az ezredhez.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Svédország a Grob G 120TP típust választotta az alapfokú kiképző repülőgép kategóriára, felváltva idővel a kiöregedő SK 60-as flottát.