2024. 02. 23. péntek
Alfréd
: 389 Ft   : 359 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A Szent István csatahajó elsüllyedésére emlékeztek Pulában

A Szent István csatahajó elsüllyedésére emlékeztek Pulában
Art of WAR  |  2018. 06. 13., 09:39
A Szent István csatahajó elsüllyedésére emlékeztek Pulában

A Szent István csatahajó elsüllyedésének 100. évfordulója alkalmából tartott megemlékező koszorúzást a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) június 9-én, szombaton, a horvátországi Pula város haditengerészeti temetőjében.

Szent István csatahajó az Osztrák-Magyar Monarchia és a magyar hajógyártás büszkesége volt. 1912-ben kezdték el megépíteni, első osztályú magyar mérnökök felügyeletével. 1914-ben készült el a Fiumei Ganz és Társa Danubius Gép-, Waggon- és Hajógyárban. Vízre bocsátása után a korszak lehető legerősebb tüzérségével szerelték fel, majd 1915 novemberében hadrendbe állították. A 151 méter hosszú, 27 méter széles, 8 méter merülésű hajó, a pulai osztrák-magyar hadikikötőben állomásozott, egészen 1918 júniusáig. A csaknem húszezer tonnás csatahajó ekkor testvérhajója, a TEGETTHOFF és a két csatahajót kísérő rombolók, valamint torpedónaszádok társaságában kihajózott Pulából, hogy fedezetet nyújtson az Otrantói-tengerzár elleni támadásban részt vevő egységeknek. Hajnalban azonban - sorozatos véletlenek következtében- a hajót olasz torpedótámadás érte. Többórás haláltusa után, a matrózok hősies küzdelme ellenére, 6 óra 12 perckor merült örökre hullámsírba. Aznap a flotta egyik legnagyobb hajójának személyzetéből nyolcvankilencen haltak hősi halált.

A csatahajó elsüllyedésének 100. évfordulója alkalmából Lőcsei József, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége Isztriai Egyesületének elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. „Az elesettek emlékének megőrzése, emlékműveink, emléktábláink, a hősi temetők gondozása erkölcsi kötelességünk, hiszen a hősöknek szóló tisztelgés üzenet az emlékezésről, a megbékélésről és a jövőről” - mondta.

A pulai haditengerészeti temetőben dr. Kovács Vilmos ezredes beszédében a magyar és a horvát nemzet múlt évszázadaira és tengerészeik küzdelmes életére emlékezett. „A Szent István katasztrófájának centenáriumán meg kell emlékeznünk azokról a magyar haditengerészekről is, akik a Dunán, a Száván, az Adrián és a Földközi-tengeren, a Nagy Háború során haltak hősi halált” - fogalmazott a HM HIM parancsnoka. Hozzátette: „a mai megemlékezésünkkel azon egykori bajtársaink előtt tisztelgünk, akik kihajózásuk előtt a tengerészek imáját mormolták”.

Fotók: Dévényi Veronika

Dr. Lomnici Zoltán országgyűlési képviselő beszédében úgy fogalmazott: ez az emlékmű nagyon fontos az isztirai magyarság szempontjából. Itt minden évben emlékezhetnek a hősökre és arra, hogy az egységes magyar nemzethez tartoznak. Beszédét követően Magyar József, hazánk horvátországi nagykövete zárta a felszólalók sorát. „Vannak pillanatok, amikor az évfordulók alkalmából valaki ünnepel, valaki emlékezik. Mi, magyarok úgy vagyunk ezzel: a nemzet és az emlékezet összetartozik” - fogalmazott.  

A magyar és horvát nyelvű emléktábla előtt elsőként dr. Kovács Vilmos ezredes helyezte el az emlékezés virágait, ezt követően a horvát védelmi minisztérium képviselői koszorúztak. Az emlékműnél Magyar József nagykövet és Szendrői László alezredes, Magyarország zágrábi katonai attaséja is fejet hajtott. A Nagy Háború tengeri ütközetei során elhunyt magyar áldozatokra emlékezett dr. Lomnici Zoltán és Tóth Kálmán országgyűlési képviselő, valamint Bagi Szilárd őrnagy, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred parancsnokhelyettese. A magyar tengerészek emlékművénél végül Jankovics Róbert parlamenti képviselő és Lőcsei József koszorúzott.

A résztvevők – köztük a horvátországi magyar közösség - az egykori osztrák-magyar (K.u.K. haditengerész) temetőben elhelyezett, 2004-ben állított kétnyelvű emléktáblánál is megemlékeztek hősi halottjaikról.

A magyar építésű csatahajó elsüllyedésének centenáriuma alkalmából a HM HIM június 23-án nyitja meg az „Őfelsége hadihajója, az SMS Szent István – 100 éves »hadisír« az Adriai-tenger mélyén” című kiállítását. A tárlat az Osztrák-Magyar Monarchia haditengerészetének, valamint a fegyvernem állományában szolgáló sok ezernyi matróznak, altisztnek és tisztnek állít emléket. A kiállításban – más egyéb mellett - megtekinthető lesz annak a Masjon Károly sorhajókapitánynak néhány egyenruhadarabja is, aki az I. csatahajóosztály törzsfőnökeként, az utolsók között hagyta el a süllyedő hajó fedélzetét.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 15., 15:16
Új-Zéland Védelmi Minisztériuma bejelentette, hogy a Lockheed Martin Marietta-i üzemében lefestették az első C-130J szállító repülőgépüket, mely tervezetten idén érkezhet Új-Zéland légierejéhez.
2024. 02. 14., 13:34
Az „Embert a Vasra!" toborzókampány keretében ötszáznál több fiatal jelentkezett Tatára, közülük kerül ki majd a végső állomány – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter február 13-án, Tatán, a Klapka György 1. Páncélosdandár vitéz Barankay József 1. Önjáró Tüzérosztályához jelentkezett állomány bevonulásán.
2024. 02. 09., 11:15
Újabb mérföldkő a magyar KC-390-es programban: 2024. február 8-án Brazíliában levegőbe emelkedett a Magyar Honvédség első Embraer KC-390 típusú katonai szállítórepülőgépe, ami a tervek szerint ez év folyamán érkezik Magyarországra.
2024. 02. 06., 11:13
A legnagyobb volt, a legtöbb nehézlöveggel felszerelve és egyben a legfényűzőbb. Mielőtt egyáltalán szolgálatba állt volna, már három ország is birtokolta. Ez volt a HMS Agincourt csatahajó, egy igazi különlegesség a hadihajók között.
2024-02-01 14:07:08
Az amerikai Bremertonban működő, elsősorban katonai, rendőrségi, tűzoltó és mentöhajók tervezésére és gyártására szakosodott SAFE Boats International (SBI) egyetértési és együttműködési megállapodást írt alá az elektromos meghajtású csónakokra specializálódott brit Vita Power vállalattal egy zéró kibocsátású, kisméretű járőrhajó kifejlesztéséről és gyártásáról.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 02. 22., 09:38
A terv közös katonai gyakorlatokat, konferenciákat, oktatási-, képzési- és kiképzési, hadtörténeti és hadisírgondozási együttműködést, valamint hagyományőrző rendezvényeket, programokat foglal magába a 2024-es évre.
2024. 02. 21., 13:18
Külszolgálati feladataik befejezése előtt ünnepség keretében vehették át a békefenntartásért járó érdemjeleiket az ENSZ Libanoni Békefenntartó Misszióban (United Nations Interim Force in Lebanon – UNIFIL) szolgáló magyar és lengyel katonák.
2024. 02. 20., 15:31
A bizalom és a kölcsönös segítségnyújtás mellett az alapszerződés 5. pontja, ami meghatározó, mondta el Szenes Zoltán, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára.
2024. 02. 19., 15:54
A NATO Előretolt Szárazföldi Többnemzeti Harccsoport híradó szakállománya felkészítését hajtották végre februárban a székesfehérvári MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandár laktanyájában.

  JETfly Magazin

2024. február 23-án, pénteken, Budapestre érkezett Svédország miniszterelnöke, Ulf Kristersson. Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel folytatott tárgyalássorozat eredményeként többek között arról is megállapodás született, hogy bővül a Magyar Légierő Gripen flottája.