2023. 12. 07. csütörtök
Ambrus
: 381 Ft   : 353 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

III. Nagyatádi Honvédtalálkozó

III. Nagyatádi Honvédtalálkozó
Art of WAR  |  2019. 09. 24., 10:05
III. Nagyatádi Honvédtalálkozó

Immáron harmadik alkalommal rendezték meg a Nagyatádi Honvédtalálkozót szeptember 20-án és 21-én. A kétnapos programsorozat tisztelgés az egykori katonavárosban szolgálók és a Magyar Honvédség mai egyenruhásai előtt, egyben lehetőség, hogy a jövő katonái megismerhessék a katonai hivatást.

A díszünnepségen jelenlévő Szabó István honvédelmi államtitkár beszédében Wass Alberttől idézve úgy fogalmazott: „A múlt szerves és elválaszthatatlan része a jelennek, mint ahogy a jelen sem egyéb, mint a jövendő kezdete.” Hozzátette, hogy a III. Nagyatádi Honvédtalálkozón a múlt, jelen és jövő karöltve van jelen. „A múlt a város katonamúltja, amely hagyományokat, szellemi örökséget hagyott az itt élőkre, ezzel is hozzájárulva Nagyatádhoz, Nagyatád fejlődéséhez, például a hadiparkhoz, ami a maga nemében egyedülálló itt a városban. A jelen része pedig a mai honvédtalálkozó, ahova eljöttek az egykori katonák, és bemutatkozik napjaink Magyar Honvédsége is, ezáltal megszólíthatjuk azokat az állampolgárokat, lakosokat, akik mindannyiunk jövője érdekében szeretnék szolgálni hazánkat szerződéses, vagy hivatásos katonaként, esetleg önkéntes tartalékosként” – mondta Szabó István.

A honvédelmi államtitkár kijelentette: bár Magyarországon jelenleg békében élünk, ez a béke rendkívül törékeny. Megváltozott a globális biztonsági helyzet körülöttünk, egyre inkább teret nyer a terrorizmus és az illegális migráció, amely miatt hazánknak is új biztonsági kihívásokkal kell szembenéznie. Éppen ezért – a béke megőrzése és a biztonság garantálása a jövő nemzedékek számára – felelősségteljesen, határozott célokkal és a megvalósítás reális lehetőségeivel kell a jövőre készülni. Ezt szolgálja az elmúlt huszonöt év legátfogóbb honvédelmi és haderőfejlesztési programja is, amely kapcsán Szabó István rávilágított: „A technikai fejlesztés azonban önmagában kevés. Jól képzett, elhivatott katonákra is szükség van és szükség van a társadalom támogatására is. Olyan felelősen gondolkodó emberekre, akik önként, de tudatosan tesznek az ország biztonságáért.”

Az egykori katonaváros kapcsán kiemelte, hogy Nagyatád együtt élt a katonákkal, a katonák együtt éltek a várossal. Az pedig sokak munkája, hogy azokat az évtizedeket, amikor hivatásos és sorállományú katonák itt szolgáltak, nemcsak az emlékezet őrzi, hanem a nagyközönség számára is megismerhető válnak a történetek. „A III. Nagyatádi Honvédtalálkozó tisztelgés az elődök áldozatos munkája előtt. Köszönetemet fejezem ki a város önkormányzatának a rendezvény életre hívásáért, az együttműködő szervezeteknek pedig a támogató együttműködésért. Időt és energiát nem sajnálva dolgoztak és dolgoznak azon, hogy a mai honvédtalálkozó sikeres legyen, és hagyományt teremtve a jövőben is találkozzanak Nagyatádon katonák, civilek, fiatalok és idősek.”

A rendezvény két napja alatt több fotó- és makettkiállítás, statikus és dinamikus program várta a katonaélet iránt érdeklődőket. A város egyik legnevesebb múzeumi tárlata, a Hadipark mindkét nap tárt kapukkal várta a látogatókat. Nagyatád egykori laktanyájának mára elhagyatott útjai és épületei újra élettel teltek meg, hiszen az egykor itt szolgálókon túl számtalan helyi lakos és turista is felkereste a bázist, ahol a szervezők látványos airsoft bemutatóval és egy nyolcvan megmérettetésből álló akadálypályával készültek.

A szeptember 21-én megrendezett díszünnepség keretében bemutatkoztak a Magyar Honvédség mai katonái is: az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegység katonái parádés díszelgő előadással kápráztatták el a nézőket, majd a kaposvári helyőrségi zenekar elevenített fel katonadalokat. A rendezvényen jelen voltak továbbá aktív és területvédelmi tartalékos katonák is, akik részletes tájékoztatást nyújtottak minden érdeklődő számára a katonai életpálya lehetőségei kapcsán.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 11. 23., 11:17
Az összecsukható konténereket fejlesztő és gyártó, magyar tulajdonban lévő Continest Technologies Zrt. kanadai leányvállalata, valamint a vízkezeléssel foglalkozó kanadai Innocorps által vezetett Circular City konzorcium nyerte el a Kanadai Védelmi Minisztérium (DND) Védelmi és Biztonsági Innovációs Programja (IDEaS) által kiírt Pop-Up City verseny kétmillió dolláros fődíját – közölte a Continest az MTI-vel.
2023. 11. 20., 14:42
Folytatódik az idén meghirdetett Embert a vasra! toborzókampány, amelynek második fázisában a megújuló tüzérséget jelentő PzH 2000 önjáró tüzérségi eszközök leendő kezelőit szólítja meg a Honvédelmi Minisztérium. Erről Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke beszélt november 16-án, Bakonykútiban.
2023. 11. 16., 13:09
„Bemutattuk, hogy a Magyar Honvédség felkészült, képes angol nyelven műveletet vezetni és olyan új típusú, új gondolkodásmódot igénylő eszközt is rendszerbe tud állítani, mint amilyen a PzH 2000-es” – mondta dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke Bakonykútiban, november 15-én, szerdán.
2023. 11. 16., 10:02
Észak-Korea 2023. szeptember 6-án bocsátott vízre egy erősen módosított Romeo-osztályú tengeralattjárót a sinpói Pongdae Tengeralattjáró Gyárban. A Hero Kim-Gun-ok jellegzetessége, hogy alaposan megnagyobbított tornyába tíz rakétaindító csövet telepítettek, amelyekből legalább két különböző típusú fegyver bocsátható fel.
2023-10-31 14:21:36
1943. november 5-én az amerikai Sculpin tengeralattjáró kilencedik csendes-óceáni őrjáratára indult Pearl Harborból. Feladata az volt, hogy három társával a Spearfish - sel, a Searavennel és az Apogonnal a félelmetes erőddé kiépített Truk Atoll közelében álljon lesbe és a németektől átvett farkasfalka taktikát alkalmazva lecsapjon a japán hajókra.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 12. 07., 11:43
„Hát persze, hogy az volt az első feladat hajnali négykor, hogy ússzak át a folyón” – írja naplójában a svédországi SERE Instruktori kiképzésről Ádám János törzsőrmester, az MH Altiszti Akadémia Speciális Felkészítő Részleg kiképző altisztje.
2023. 12. 06., 10:20
A vezérezredes tájékoztatása szerint a rendszerváltás óta nem volt arra példa, hogy az alakulatoknak önállóan, akár váratlan helyzeteket is megoldva kellett gyakorolniuk az országvédelmi feladatokat együttműködve a közigazgatással és a NATO-erőkkel.
2023. 12. 05., 15:36
A szakkiképzés területén szolgálók számára megtartott állománygyűlésen Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének arról beszélt, hogy jelentősen változik a Magyar Honvédség kiképzési programja, annak metódusa.
2023. 12. 04., 09:56
Fegyvernemi ünnepéhez közeledve – az MH Légierő Parancsnoksággal közösen – szakmai konferenciát rendezett az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred december 1-jén.

  JETfly Magazin

Összesen 40 darab használt Eurofighter Typhoon vadászbombázót vásárolna Törökország – a szándékot, melyről már korábban is volt szó,Yasar Guler védelmi miniszter jelentette be a közelmúltban.