2023. 03. 28. kedd
Gedeon, Johanna
: 385 Ft   : 356 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Kilencedik évadát kezdi a Katonai Emlékpark Pákozd

Kilencedik évadát kezdi a Katonai Emlékpark Pákozd
Art of WAR  |  2018. 03. 10., 14:48
Kilencedik évadát kezdi a Katonai Emlékpark Pákozd

Vargha Tamás miniszterhelyettes, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára jutalmazta a kilencedik évadát kezdő Pákozdi Katonai Park kiemelkedő segítőit.

A Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely 9. évadnyitója a Magyar Honvédség születésének 170. évében a magyar katona sorstörténete bemutatását célul tűző Nemzeti Emlékhelyen, kiemelkedő ünnep. 1848. március 15-i forradalmi események eredményeit már a forradalom lánglelkű vezetői is tudták, hogy meg kell védeniük. Ekkor és ezért alakult meg a Honvédség. Itt a Pákozd – Pátka - Sukoró térségében megvívott első, győztes csata már bizonyságát adta annak, hogy a céljainkért, a vívmányaink tartóssá tétele érdekében meg kell harcolni. Pákozd egy vérrel szentelt hely, ahol elődeink küzdöttek, így méltó helyen emlékezhetünk hősi helytállásukra, és áldozatuk előtt fejet hajtva erőt is meríthetünk egykori sikereikből. Az egyet akarás, a kitartó küzdelem sikert eredményez, még a legerősebbnek gondolt ellenséges erők ellen is.

A Katonai Emlékpark Pákozd létrejötte civil szervezetek egyet-akarásának és összefogásának nagyszerű példája, amit az Országgyűlés is méltónak tartott arra, hogy a Nemzeti Emlékhelyek sorába emelje. Már öt éve, hogy sztélé is jelöli és hirdeti, hogy ez egy jeles hely, mely négy év óta - a Honvédelmi Minisztérium kiemelt szerepvállalásának köszönhetően - egyre határozottabb sikereket ér el. A 2017-es év az eddigi legsikeresebb volt, amit a nézőszámok és az üzleti eredmény is fémjelez.

A KEMPP emlékhely és jeles turisztikai célpont is egyben, amelyet az előző évben közel 70 ezren kerestek fel. A látogatók apró emléket is szeretnének hazavinni, ami később is emlékezteti a jeles helyekre, amit felkerestek. Ennek szándékával indította útjára Osztravából Ersilová Iva asszony a Turista érem ötletét. Mára a világ sok pontján kedvelt emléktárgy a kis fakorong. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékére a forradalom jeles helyszínein beszerezhető ez az emléktárgy, melynek felavatására az ünnepség keretében került sor.

A rendezvényen Tessely Zoltán országgyűlési képviselő úr és Vargha Tamás miniszterhelyettes úr tartott ünnepi beszédet, majd Tolcsvay Béla Kossuth Díjas zeneszerző, énekmondó 1848 márciusát megidéző műsorát hallhatták a szép számmal megjelentek.

Képgaléria megtekintése (19 db kép)

Az Emlékpark munkájában aktív szerepet vállalt személyek kiemelkedő munkáját KEMPP-ért emlékéremmel köszönték meg a tulajdonosok, melyet Vargha Tamás parlamenti államtitkár úr adott át. A rendezvényt a Székesfehérvárról indult „Emlékfutás a hősökért” befutója nyitotta, s a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar térzenéje foglalta keretbe.

A mai naptól a Katonai Emlékpark folyamatos nyitva tartással, folyamatosan gazdagodó kiállításokkal és számtalan programmal várja a látogatókat.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 02. 23., 15:10
Szerbiának erős hadseregre van szüksége, ellenkező esetben az ország három napon belül megsemmisülhetne, ezért a katonaság és a fegyveripar fejlesztésébe az év végéig további 700 millió eurót fektet Belgrád − közölte Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök az Abu-Dzabiban rendezett nemzetközi fegyverkiállítás apropóján.
2023. 02. 15., 09:21
Nem csak az új technológia fejlesztésére kell összpontosítanunk, hanem arra is, hogy a már meglévő technológiákat innovatív, újszerű módon alkalmazza a haderő a védelmi és támadó funkciókra.
2023. 02. 14., 09:11
A Duna vízén háromnapos kiképzés keretében tesztelte az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár harctámogató osztagának állománya február nyolcadikától a különleges műveleti képességfejlesztés keretében átépített, újonnan navigációs műszerekkel felszerelt Zodiac Pro 850 típusú hajókat.
2023. 02. 09., 10:25
Banglades ugyan a világ egyik legszegényebb országa, de a haditengerészet védelmi erőinek egyik legfontosabb része, mivel a nagy kiterjedésű Bengáli-öböl, az itt található fontos nemzetközi kikötők, haditengerészeti támaszpontok, valamint a területhez kapcsolódó gazdasági övezet védelméért is felelős.
2023-02-28 13:31:33
2023 februárjában megalakult a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Nonprofit Zrt.-t (VIKI). Koncepciója szerint a VIKI a kettős hasznosítású, azaz polgári és katonai célra egyaránt alkalmazható technológiák feltérképezésére és annak védelmi célú hasznosításának támogatására hivatott.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 27., 14:26
Az Európai Unió Védelmi Alap (EDF) Űrkutatás témakörében rendeztek szakmai workshopot március 24-én, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campuson.
2023. 03. 24., 10:45
Megalakult az első állandó amerikai helyőrség Lengyelországban március 21-én. A 13 katonából és 140 civil munkatársból álló egység az Egyesült Államok Lengyelországba telepített erőinek logisztikai és infrastrukturális támogatását fogja biztosítani.
2023. 03. 23., 12:52
„High-tech hadsereg, átalakítások, fejlesztések a Magyar Honvédségben” címmel tartott előadást felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke Veszprémben, a Pannon Egyetemen, március 22-én, szerdán.
2023. 03. 20., 13:40
Az MH II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred képességei fenntartásához és növeléséhez nélkülözhetetlenek azok a technikai eszközök, amelyek a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretén belül folyamatosan érkeznek az ezredhez.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Svédország a Grob G 120TP típust választotta az alapfokú kiképző repülőgép kategóriára, felváltva idővel a kiöregedő SK 60-as flottát.