2018. 03. 20. kedd
Klaudia
: 311 Ft   : 253 Ft Benzin: 366 Ft/l   Dízel: 376 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Kilencedik évadát kezdi a Katonai Emlékpark Pákozd

Art of WAR  |  2018. 03. 10., 14:48

Vargha Tamás miniszterhelyettes, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára jutalmazta a kilencedik évadát kezdő Pákozdi Katonai Park kiemelkedő segítőit.

A Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely 9. évadnyitója a Magyar Honvédség születésének 170. évében a magyar katona sorstörténete bemutatását célul tűző Nemzeti Emlékhelyen, kiemelkedő ünnep. 1848. március 15-i forradalmi események eredményeit már a forradalom lánglelkű vezetői is tudták, hogy meg kell védeniük. Ekkor és ezért alakult meg a Honvédség. Itt a Pákozd – Pátka - Sukoró térségében megvívott első, győztes csata már bizonyságát adta annak, hogy a céljainkért, a vívmányaink tartóssá tétele érdekében meg kell harcolni. Pákozd egy vérrel szentelt hely, ahol elődeink küzdöttek, így méltó helyen emlékezhetünk hősi helytállásukra, és áldozatuk előtt fejet hajtva erőt is meríthetünk egykori sikereikből. Az egyet akarás, a kitartó küzdelem sikert eredményez, még a legerősebbnek gondolt ellenséges erők ellen is.

A Katonai Emlékpark Pákozd létrejötte civil szervezetek egyet-akarásának és összefogásának nagyszerű példája, amit az Országgyűlés is méltónak tartott arra, hogy a Nemzeti Emlékhelyek sorába emelje. Már öt éve, hogy sztélé is jelöli és hirdeti, hogy ez egy jeles hely, mely négy év óta - a Honvédelmi Minisztérium kiemelt szerepvállalásának köszönhetően - egyre határozottabb sikereket ér el. A 2017-es év az eddigi legsikeresebb volt, amit a nézőszámok és az üzleti eredmény is fémjelez.

A KEMPP emlékhely és jeles turisztikai célpont is egyben, amelyet az előző évben közel 70 ezren kerestek fel. A látogatók apró emléket is szeretnének hazavinni, ami később is emlékezteti a jeles helyekre, amit felkerestek. Ennek szándékával indította útjára Osztravából Ersilová Iva asszony a Turista érem ötletét. Mára a világ sok pontján kedvelt emléktárgy a kis fakorong. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékére a forradalom jeles helyszínein beszerezhető ez az emléktárgy, melynek felavatására az ünnepség keretében került sor.

A rendezvényen Tessely Zoltán országgyűlési képviselő úr és Vargha Tamás miniszterhelyettes úr tartott ünnepi beszédet, majd Tolcsvay Béla Kossuth Díjas zeneszerző, énekmondó 1848 márciusát megidéző műsorát hallhatták a szép számmal megjelentek.

Képgaléria megtekintése (19 db kép)

Az Emlékpark munkájában aktív szerepet vállalt személyek kiemelkedő munkáját KEMPP-ért emlékéremmel köszönték meg a tulajdonosok, melyet Vargha Tamás parlamenti államtitkár úr adott át. A rendezvényt a Székesfehérvárról indult „Emlékfutás a hősökért” befutója nyitotta, s a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar térzenéje foglalta keretbe.

A mai naptól a Katonai Emlékpark folyamatos nyitva tartással, folyamatosan gazdagodó kiállításokkal és számtalan programmal várja a látogatókat.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 03. 09., 11:45
A jelek szerint leállt az iraki hadsereg M1A1 Abrams nehézharckocsijainak karbantartása. A feladattal megbízott amerikai cég munkatársainak jelentős részét ugyanis hazahívta.
2018-03-01 14:52:29
A Brit Hadsereg „lerántotta a leplet” a Sky Sabre névre hallgató újgenerációs, közepes hatótávolságú földi telepítésű légvédelmi rendszeréről, a 16. Királyi Tüzérezrednek otthont adó Thorney Island-en.
2018-02-27 10:35:58
Gigantikus, 3,2 milliárd dolláros fejlesztést hajt végre Svédország légvédelme területén. A Foreign Military Sales program keretein belül beszerzett PAC-3+ rendszer az Eurosam (Thales és MBDA) konzorcium SAMP/T (Sol-Air Moyenne Portée/Terrestre - surface-to-air medium range/land) ajánlatát utasította maga mögé.
   MÁSOK ÍRTÁK
2018. 03. 13., 14:37
02-es vagy 20-as pálya, többször többféle leszállási engedély. Hogy került a gép a torony és a forgalmi előtér fölé? Katmandu kockázatai.
2018. 03. 12., 10:17
Szentesen, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezrednél a napokban megkezdődött a a PTSZ-M típusú közepes, lánctalpas úszó gépkocsik nehézgépkezelői tanfolyamának gyakorlati része.
2018. 03. 09., 10:42
Kétségtelen, hogy a technika- és tudománytörténet legnépszerűbb lapjai közé tartoznak a különféle teljesítmény-rekordokat számon tartó listák.
2018. 03. 08., 10:17
Magyarország és Horvátország Európa legbiztonságosabb országai közé tartoznak, ami a magyar és horvát katonák együttműködésének, a közös katonai gyakorlatoknak is köszönhető.

  JETfly Magazin

2022-ig kell elvégeznie a MiG repülőgépgyárnak Bulgária MiG-29-esein a nagyjavítást. A munkálatokban 15 darab, még a szovjet időkből származó vadászrepülőgép érintett.