2023. 11. 29. szerda
Taksony
: 378 Ft   : 345 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Kilencedik évadát kezdi a Katonai Emlékpark Pákozd

Kilencedik évadát kezdi a Katonai Emlékpark Pákozd
Art of WAR  |  2018. 03. 10., 14:48
Kilencedik évadát kezdi a Katonai Emlékpark Pákozd

Vargha Tamás miniszterhelyettes, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára jutalmazta a kilencedik évadát kezdő Pákozdi Katonai Park kiemelkedő segítőit.

A Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely 9. évadnyitója a Magyar Honvédség születésének 170. évében a magyar katona sorstörténete bemutatását célul tűző Nemzeti Emlékhelyen, kiemelkedő ünnep. 1848. március 15-i forradalmi események eredményeit már a forradalom lánglelkű vezetői is tudták, hogy meg kell védeniük. Ekkor és ezért alakult meg a Honvédség. Itt a Pákozd – Pátka - Sukoró térségében megvívott első, győztes csata már bizonyságát adta annak, hogy a céljainkért, a vívmányaink tartóssá tétele érdekében meg kell harcolni. Pákozd egy vérrel szentelt hely, ahol elődeink küzdöttek, így méltó helyen emlékezhetünk hősi helytállásukra, és áldozatuk előtt fejet hajtva erőt is meríthetünk egykori sikereikből. Az egyet akarás, a kitartó küzdelem sikert eredményez, még a legerősebbnek gondolt ellenséges erők ellen is.

A Katonai Emlékpark Pákozd létrejötte civil szervezetek egyet-akarásának és összefogásának nagyszerű példája, amit az Országgyűlés is méltónak tartott arra, hogy a Nemzeti Emlékhelyek sorába emelje. Már öt éve, hogy sztélé is jelöli és hirdeti, hogy ez egy jeles hely, mely négy év óta - a Honvédelmi Minisztérium kiemelt szerepvállalásának köszönhetően - egyre határozottabb sikereket ér el. A 2017-es év az eddigi legsikeresebb volt, amit a nézőszámok és az üzleti eredmény is fémjelez.

A KEMPP emlékhely és jeles turisztikai célpont is egyben, amelyet az előző évben közel 70 ezren kerestek fel. A látogatók apró emléket is szeretnének hazavinni, ami később is emlékezteti a jeles helyekre, amit felkerestek. Ennek szándékával indította útjára Osztravából Ersilová Iva asszony a Turista érem ötletét. Mára a világ sok pontján kedvelt emléktárgy a kis fakorong. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékére a forradalom jeles helyszínein beszerezhető ez az emléktárgy, melynek felavatására az ünnepség keretében került sor.

A rendezvényen Tessely Zoltán országgyűlési képviselő úr és Vargha Tamás miniszterhelyettes úr tartott ünnepi beszédet, majd Tolcsvay Béla Kossuth Díjas zeneszerző, énekmondó 1848 márciusát megidéző műsorát hallhatták a szép számmal megjelentek.

Képgaléria megtekintése (19 db kép)

Az Emlékpark munkájában aktív szerepet vállalt személyek kiemelkedő munkáját KEMPP-ért emlékéremmel köszönték meg a tulajdonosok, melyet Vargha Tamás parlamenti államtitkár úr adott át. A rendezvényt a Székesfehérvárról indult „Emlékfutás a hősökért” befutója nyitotta, s a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar térzenéje foglalta keretbe.

A mai naptól a Katonai Emlékpark folyamatos nyitva tartással, folyamatosan gazdagodó kiállításokkal és számtalan programmal várja a látogatókat.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 11. 20., 14:42
Folytatódik az idén meghirdetett Embert a vasra! toborzókampány, amelynek második fázisában a megújuló tüzérséget jelentő PzH 2000 önjáró tüzérségi eszközök leendő kezelőit szólítja meg a Honvédelmi Minisztérium. Erről Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke beszélt november 16-án, Bakonykútiban.
2023. 10. 31., 14:21
1943. november 5-én az amerikai Sculpin tengeralattjáró kilencedik csendes-óceáni őrjáratára indult Pearl Harborból. Feladata az volt, hogy három társával a Spearfish - sel, a Searavennel és az Apogonnal a félelmetes erőddé kiépített Truk Atoll közelében álljon lesbe és a németektől átvett farkasfalka taktikát alkalmazva lecsapjon a japán hajókra.
2023-10-25 15:50:04
A csádi elnök meghívására katonai misszió indulna az afrikai országba, ennek keretében 2024 tavaszától maximum 200 katona teljesítene ott szolgálatot - mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az Országgyűlés október 25-ei ülésén, a honvédség csádi katonai szerepvállalásáról szóló határozati javaslat általános vitájában.
2023-10-06 10:14:31
Jövőbemutató, életmentésre alkalmas technológiát mutattak be a 4iG Csoport tagvállalatai – a Vodafone Magyarország és a Rotors & Cams – október 3-án, a Balatonon. A drónos vízimentést az Internet Hungary-n, Magyarország egyik legfontosabb szakmai konferenciáján szemléltették.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 11. 29., 16:38
Megérkezett az új kedvenc a JETfly Webáruházba! Kiváló minőségű softshell dzseki military zöld színben! A termék megrendelhető női és férfi változatban, önmagában vagy felvarrókhoz tépőzárakkal előkészítve!
2023. 11. 29., 13:32
Az Iraki Kiképzés-Biztosító Kontingens 17. váltása közös lövészeten vett részt észt partnereivel november 24-én az Erbil melletti „Satur Areal Gunnery” lőtéren. A közös lövészeten arra is lehetőség volt, hogy a magyar és észt katonák kölcsönösen megismerjék és kipróbálják a két nemzet haderejében rendszeresített lőfegyvereket.
2023. 11. 28., 10:50
Akkreditációs látogatás keretén belül fogadta Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese az új olasz véderő, valamint az új görög véderő-, katonai és légügyi attasét.
2023. 11. 24., 10:45
Delegáció élén Párizsba látogatott dr. Sticz László vezérőrnagy, az Európai Unió EUFOR ALTHEA műveletének következő parancsnoka november 20-án. A látogatás célja a bosznia-hercegovinai francia szerepvállalás és a francia-bosnyák kapcsolatok részleteiben történő megismerése volt.

  JETfly Magazin

A korábban bejelentett 95 darab új Boeing és 15 darab új Airbus repülőgép beszerzésével az Emirates légiflottája 310 szélestörzsű repülőgéppel bővül az elkövetkező években. A flotta kiszolgálására új, hipermodern műszaki bázist is épít a légitársaság.