2024. 06. 25. kedd
Vilmos
: 395 Ft   : 368 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Kilencedik évadát kezdi a Katonai Emlékpark Pákozd

Kilencedik évadát kezdi a Katonai Emlékpark Pákozd
Art of WAR  |  2018. 03. 10., 14:48
Kilencedik évadát kezdi a Katonai Emlékpark Pákozd

Vargha Tamás miniszterhelyettes, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára jutalmazta a kilencedik évadát kezdő Pákozdi Katonai Park kiemelkedő segítőit.

A Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely 9. évadnyitója a Magyar Honvédség születésének 170. évében a magyar katona sorstörténete bemutatását célul tűző Nemzeti Emlékhelyen, kiemelkedő ünnep. 1848. március 15-i forradalmi események eredményeit már a forradalom lánglelkű vezetői is tudták, hogy meg kell védeniük. Ekkor és ezért alakult meg a Honvédség. Itt a Pákozd – Pátka - Sukoró térségében megvívott első, győztes csata már bizonyságát adta annak, hogy a céljainkért, a vívmányaink tartóssá tétele érdekében meg kell harcolni. Pákozd egy vérrel szentelt hely, ahol elődeink küzdöttek, így méltó helyen emlékezhetünk hősi helytállásukra, és áldozatuk előtt fejet hajtva erőt is meríthetünk egykori sikereikből. Az egyet akarás, a kitartó küzdelem sikert eredményez, még a legerősebbnek gondolt ellenséges erők ellen is.

A Katonai Emlékpark Pákozd létrejötte civil szervezetek egyet-akarásának és összefogásának nagyszerű példája, amit az Országgyűlés is méltónak tartott arra, hogy a Nemzeti Emlékhelyek sorába emelje. Már öt éve, hogy sztélé is jelöli és hirdeti, hogy ez egy jeles hely, mely négy év óta - a Honvédelmi Minisztérium kiemelt szerepvállalásának köszönhetően - egyre határozottabb sikereket ér el. A 2017-es év az eddigi legsikeresebb volt, amit a nézőszámok és az üzleti eredmény is fémjelez.

A KEMPP emlékhely és jeles turisztikai célpont is egyben, amelyet az előző évben közel 70 ezren kerestek fel. A látogatók apró emléket is szeretnének hazavinni, ami később is emlékezteti a jeles helyekre, amit felkerestek. Ennek szándékával indította útjára Osztravából Ersilová Iva asszony a Turista érem ötletét. Mára a világ sok pontján kedvelt emléktárgy a kis fakorong. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékére a forradalom jeles helyszínein beszerezhető ez az emléktárgy, melynek felavatására az ünnepség keretében került sor.

A rendezvényen Tessely Zoltán országgyűlési képviselő úr és Vargha Tamás miniszterhelyettes úr tartott ünnepi beszédet, majd Tolcsvay Béla Kossuth Díjas zeneszerző, énekmondó 1848 márciusát megidéző műsorát hallhatták a szép számmal megjelentek.

Képgaléria megtekintése (19 db kép)

Az Emlékpark munkájában aktív szerepet vállalt személyek kiemelkedő munkáját KEMPP-ért emlékéremmel köszönték meg a tulajdonosok, melyet Vargha Tamás parlamenti államtitkár úr adott át. A rendezvényt a Székesfehérvárról indult „Emlékfutás a hősökért” befutója nyitotta, s a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar térzenéje foglalta keretbe.

A mai naptól a Katonai Emlékpark folyamatos nyitva tartással, folyamatosan gazdagodó kiállításokkal és számtalan programmal várja a látogatókat.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 10., 14:42
Lynx harcjárművel hajtott végre éleslövészetet az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár Tatárszentgyörgyön. A szcenárió keretében nemcsak lőttek az ellenségre, hanem a visszavonulást segítő köddel is zavarták őket.
2024. 06. 07., 14:52
Olaszországban és Svédországban bizonyítottak a Magyar Honvédség különleges műveleti katonái NATO gyakorlat keretében, ahol tömeges ejtőernyős ugrás, a logisztikai utánpótlás megszervezése, rajtaütés és beépített területen vívott harc szerepelt a feladataik között, de éleslövészeten is megmutatták felkészültségüket.
2024. 05. 28., 13:25
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024-06-05 13:05:43
Átalakulás kiképzés által, avagy transformation through training – ez a NATO Összhaderőnemi Kiképző Központ (NATO JFTC) mottója, amely többek között a védelmi szervezeten belüli közös és nemzeti kiképzéssel, a koncepciófejlesztéssel, illetve az interoperabilitás elősegítésével foglalkozik.
2024-05-27 12:25:53
Megvan a következő magyar űrhajós! Kapu Tibor lehet az a magyar, aki a világűrbe mehet - jelentette be közösségi oldalán Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter. A Magyar Honvédség nagy szerepet vállalt az űrhajósok felkészítésében.
2024-05-24 10:15:38
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
2024-05-22 12:52:38
A Japán Birodalmi Haditengerészet repülőgép-hordozói a 2. világháború kezdetén legyőzhetetlenek voltak, a fedélzetükről felszálló harci gépek uralták a Csendes-óceán égboltját.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 24., 14:56
A NATO Előretolt Szárazföldi Többnemzeti Harccsoport gyakorlatozott a nullponti, az újmajori, illetve a Kőrös-hegyi lőterén. A Black Raven 2024 gyakorlat zárómozzanatát és a többnemzeti harccsoport tevékenységét megtekintette dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke is.
2024. 06. 20., 10:17
Carl Gustaf M4-es típusú páncéltörő fegyverrel tartottak éleslövészetet az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár 1. Gránátos Zászlóalj katonái a táborfalvai lőtéren.
2024. 06. 18., 11:47
A Bálna Honvédelmi Központ mellett a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum, a börgöndi repülőtér és a Pintér Művek Haditechnikai Park is várja a haditechnika iránt érdeklődőket június 22-én, a Múzeumok éjszakáján.
2024. 06. 14., 14:19
A hajdúszoboszlói Hőgyes Endre Gimnázium is bekapcsolódott a Honvéd Kadét Programba.

  JETfly Magazin

Az esős tavasz után végre itt a nyár, vele együtt a vakáció és a várva várt nyaralások időszaka is. Ha külföldi kikapcsolódásra vágyunk, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről 130 városba juthatunk el átszállás nélkül.