2024. 06. 13. csütörtök
Anett, Antal
: 395 Ft   : 367 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Hamarosan Gidrán harcjárműveket fognak gyártani Győrben

Hamarosan Gidrán harcjárműveket fognak gyártani Győrben
honvedelem.hu  |  2023. 10. 31., 14:02
Hamarosan Gidrán harcjárműveket fognak gyártani Győrben

Hamarosan Gidrán harcjárműveket fognak gyártani Győrben – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a Honvédelmi Minisztériumban tartott sajtótájékoztatóján október 31-én, kedden, Budapesten.

Egyetértési megállapodást írt alá vegyesvállalat létrehozásáról Ergin Ufuk Aykol, a Nurol Makina török hadiipari vállalat vezérigazgatója, Mehmet Atak, a Nurol Makina Hungary Kft. vezérigazgatója, valamint dr. Palkovics László, az N7 Holding Nemzetvédelmi Ipari Innovációs Zrt. vezérigazgatója és Hetzmann Béla, a RÁBA Autóipari Holding Nyrt. vezérigazgatója Budapesten. A megállapodást Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter ellenjegyezte.

Az aláírást követő sajtótájékoztatón a miniszter úgy fogalmazott: a magyar haderőfejlesztés magabiztosan halad előre, aminek számos jelét látni, legyen szó akár új fegyverrendszerek beszerzéséről, vagy éppen egy hadi és védelmi ipari beruházás megkezdéséről.

„A magyar kormány már 2015-2016-ban felismerte, hogy a közép-európai régió egyre nagyobb biztonsági kihívásokkal szembesül, ezért a magyar haderőt fel kell készíteni arra, hogy mindenkor garantálni tudja a magyar emberek biztonságát” – mondta a honvédelmi miniszter, hangsúlyozva: a magyar védelmi ipar kiépítése a hazai gazdaság megerősítését szolgálja, ami nemzeti érdekünk.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf kiemelte: ebben a tekintetben hazánk kiemelt stratégiai partnere a – nemzetközi viszonylatban is jelentős - Nurol Makina gyár, amelynek köszönhetően immár ötven, Gidrán páncélozott harcjármű állhatott a Magyar Honvédség szolgálatába. A magyar haderőben – az ősi magyar lófajta után - „Gidrán” névre keresztelt harcjármű rendszeresítésével olyan képességre tett szert a fejlődő Magyar Honvédség, amely nagyon hamar elengedhetetlen részévé vált a katonák minden tevékenységének.

A tárca vezetője felidézte, a Gidrán járművek védelmi integrációja – azaz a török alap gépjármű felszerelése harcászati, rádiótechnikai, elektronikai eszközökkel, érzékelőkkel – Kaposváron zajlott, és továbbra is ott marad. A most aláírt egyetértési megállapodás szerint magának a harcjárműnek gyártását is hazánkban, Győrben végzik ezentúl. A gyártási tevékenység mellett ugyanakkor nagy hangsúlyt kapna a kutatás fejlesztés és az innováció is. „Itt nem pusztán arról van szó, hogy a Magyar Honvédség saját igényeire történne itt a gyártás, ez is sok száz darabot jelent az elkövetkezendő években, hanem itt egy exporttermék is születni fog. A közös gyártókapacitás a nemzetközi piacokra is gyártani fog.”

A honvédelmi miniszter kiemelte, egy ilyen együttműködés a tudás és technológia transzferrel, illetve új munkahelyek teremtésével jár. „Legalább kétszáz új munkahelyet látunk, amely a most körvonalazódó megállapodás keretében mindenképpen létrejön és a beszállítói láncok építése, erősítése, a magyar tulajdonú és Magyarországon működő beszállítói lánc fejlesztése is elválaszthatatlanul kapcsolódik a gyártáshoz” – tette hozzá Szalay-Bobrovniczky Kristóf, aki bejelentette azt is, a közös vállalatot is Gidrán néven kívánják bejegyezni.

 

További fotók a linkre kattintva érhetőek el!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 28., 13:25
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024. 06. 05., 13:05
Átalakulás kiképzés által, avagy transformation through training – ez a NATO Összhaderőnemi Kiképző Központ (NATO JFTC) mottója, amely többek között a védelmi szervezeten belüli közös és nemzeti kiképzéssel, a koncepciófejlesztéssel, illetve az interoperabilitás elősegítésével foglalkozik.
2024. 05. 24., 10:15
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
2024. 05. 14., 15:51
Az Airbus Helicopters friss bejelentése értelmében, új rendelés érkezett a H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyasra: Brunei hat példányt rendelt a hazánk által is hadrendbe állított helikopterből.
2024. 05. 22., 12:52
A Japán Birodalmi Haditengerészet repülőgép-hordozói a 2. világháború kezdetén legyőzhetetlenek voltak, a fedélzetükről felszálló harci gépek uralták a Csendes-óceán égboltját.
2024-05-27 12:25:53
Megvan a következő magyar űrhajós! Kapu Tibor lehet az a magyar, aki a világűrbe mehet - jelentette be közösségi oldalán Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter. A Magyar Honvédség nagy szerepet vállalt az űrhajósok felkészítésében.
2024-05-21 16:29:52
A NATO Kooperatív Kibervédelmi Kiválósági Központ 2010 óta szervezi meg éves Locked Shields gyakorlatát. Magyarország az idén is sikeresen képviseltette magát a nemzetközi megmérettetésen, mely ezúttal négy napon át, 40 ország 18 csapatának, közel négyezer szakértőjének részvételével zajlott. A magyar csapat az előkelő negyedik helyen zárt.
2024-05-09 15:29:15
Létrejött a közös munka konkrét lépéseinek menetrendjét is tartalmazó együttműködési nyilatkozat a Honvédelmi Minisztérium felügyelete alá tartozó Védelmi Innovációs Kutatóintézet NZrt. (VIKI) és a SAAB svéd vállalatcsoport között – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024-04-30 13:06:45
A magyar kormány és a magyar emberek a békében érdekeltek. A Magyar Honvédség képes megteremteni és megvédeni a békét – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter április 29-én, a Veszprém vármegyei Hajmáskéren, a Nullponti Lő- és Gyakorlótéren, egy páncéltörő-képesség hatásbemutató gyakorlat előtt.
2024-04-29 15:46:31
A NASAMS és Mistral légvédelmi fegyverrendszerek is szerepet kapnak az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred, áprilisban, Újmajorban megrendezett, négyhetes gyakorlatán. A kitelepüléssel az alakulat a Ramstein Legacy 2024-re, a NATO többnemzeti, integrált lég- és rakétavédelmi gyakorlatára készül.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 11., 13:54
Magas szintű szerb delegáció látogatása Magyarországon.
2024. 06. 10., 14:25
A Magyar Honvédség katonákkal és eszközökkel segíti a megáradt Rába mentén az árvízi védekezést – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf, június 10-én, hétfőn.
2024. 05. 31., 12:16
Dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke és Gheorghiţă Vlad vezérezredes, a Román Fegyveres Erők vezérkari főnöke időszerű katonai kérdésekről egyeztettek bilaterális tárgyalás keretében Hódmezővásárhelyen, május 30-án, az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandárnál tartott határmenti találkozójukon.
2024. 05. 28., 13:51
Az MH Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Parancsnokság nyílt napján a nullponti lő- és gyakorlóteret, a legújabb haditechnikákat, valamint az épülő NATO-bázist mutatták be a környékbeli lakosoknak, május 24-én.

  JETfly Magazin

Az elmúlt napokban a típus gyártására vonatkozóan kedvező híreket kapott az Eurofighter Typhoon gyártósora, hiszen Olaszország és Németország is vásárolna további példányokat.