2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Megbízhatatlan lövedékek okoznak aggodalmat

Art of WAR  |  2006. 12. 21., 12:12

Indiának továbbra is gondjai vannak a 155 mm ágyúiból kilőhető, orosz gyártmányú lézerirányítású Krasznopol lövedékeivel. A nehézségek már a lövedékek első éles bevetése során, 1999-ben a Kasmírban található kargili régióban, Pakisztánnal vívott összecsapásokban jelentkeztek.

Akkor csupán a lövedékek 28%-a müködött úgy, ahogy kellett volna. A maradék vagy célt tévesztett, vagy jó helyre csapódott be, de nem robbant. Ennek ellenére India további 8000 db Krasznopolt rendelt 2002 elején darabonként 40 000 dolláros áron. Mivel feltételezések szerint az orosz lézeres célmegjelölők nem müködtek kielégítően, ezért Izraeltől vásároltak ilyen eszközöket.

A Krasznopol irányított lövedéket eredetileg az orosz 152 mm tarackokhoz tervezték még az 1990-es években. A lövedéket módosították, hogy azokat a 155 mm ágyúkból is ki lehessen lőni. Az orosz gyártó állítása szerint a kezdeti hibákat kijavították, ám indiai próbák során bebizonyosodott, hogy a lövedékek egy része továbbra sem találja el a célt, illetve ha igen, akkor előfordulhat, hogy nem robban.

Krasznopol a hozzá tartozó célmegjelölővel

Az irányított lövedékek hatékony alkalmazása nem új kihívás a fejlesztők számára. Az 1980-as években irdatlan fejlesztési költségek felhasználásával jelent meg az amerikai 155 mm Copperhead irányított lövedék, amelynek feladata tankok kilövése volt. A Copperhead is lézerirányítású volt, azaz előretolt megfigyelők világították meg lézerrel a kérdéses célokat ugyanúgy, mint a lézerirányítású bombáknál. A Copperhead azonban rendkívül költségesnek bizonyult. Az első példányok félmillió dollárba kerültek, míg a gyártás során sikerült elérni a néhány százezer dolláros árat. Így csupán kb. 27000 db Copperhead készült. Egy közönséges tüzérségi lövedék ára száz dollár körül mozog, és a támadott cél 75 méter átmérőjü körén belül fog becsapódni, míg a Copperhead 1-2 méteres pontossággal találta el célját. Az 1991-es Öböl-háborúban sikeresen használtak néhány Copperheadet iraki tankok semlegesítésére, ám ennél lényegesen olcsóbb fegyverekkel is hatástalanítani lehetett a páncélosokat.

Épp egy néhány százezer dolláros Copperhead lövedéket "hackelnek" bicskával

Indiának azonban kimondottan irányított lövedékekre van szüksége, mivel a kasmíri tartomány hegyes terepén ellenséges bunkereket szeretne vele megsemmisíteni. Természetesen hagyományos lövedékekkel tüzzáport is zúdíthat az adott célra, ám ez könnyen lavinát okozhat, illetve az amúgy is nehéz terepen a keletkezett kráterek miatt még nehezebben lehetne előrenyomulni.

A fejlesztés alatt álló Excalibur "lelkivilága"

Az irányított lövedékek fejlesztésének nehézségét jól példázza az amerikai fejlesztésü Excalibur is, amely célját nem lézer segítségével, hanem GPS-támogatással találja meg. A kilövéséhez azonban alaposan át kell alakítani a jelenleg használt ágyúkat, esetleg teljesen újakat kell gyártani. Az Excaliburt városi környezetben kívánják majd bevetni.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  NÉPSZERŰ HÍREK