2024. 07. 12. péntek
Dalma, Izabella
: 393 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A rohamkarabély

Art of WAR  |  2007. 03. 26., 07:02

A francia fegyveres erőknél és természetesen az idegenlégióban rendszeresített egyéni lőfegyver több tekintetben is különlegesnek számít. A FAMAS gépkarabély nem közismert típus, ezért érdemes részletesebben is bemutatni.

A fegyver neve a Fusil d Assault de Manufacture d’Armes de St. Etienne rövidítése, amelynek jelentése „a St. Etienne-i Fegyvergyár rohamkarabélya”. Egyes forrásokban tévesen az Assault szó helyett az Automatique meghatározás is felbukkan.A tervezök egy általános rendeltetésü fegyvert kívántak létrehozni, amely a géppisztoly, a gépkarabély és a golyószóró feladatát is képes ellátni. Ez nem sikerült teljesen, hiszen sokféle célra nem lehet egyetlen fegyvert használni. A FAMAS a NATO-szabványú 5,56 mm-es M193-as löszerrel müködik, de elvileg használható az M855-ös löszerrel is. Ezt az teszi lehetövé, hogy az újabb szériájú FAMAS F1-es gépkarabélyok huzagolása megváltozott, 228 mm alatt tesz meg egy fordulatot. A huzagok száma mindössze három, és jobbcsavarzatúak. Ugyanakkor a francia fegyveres eröknél rendszeresített, belga gyártmányú Minimi golyószórók hasonló ürméretü tölténye nem csereszabatos, mivel annak hüvelye rézböl készül.A FAMAS a megszokott görgös késleltetésü tömegzár helyett emelökaros tömegzárral ellátott. Az ilyen reteszelési eljárás nagyon ritka; az egyik elsö ilyen elven müködö fegyver az M39-es típusú magyar gyártmányú géppisztoly volt, amelyet Király Pál tervezett.A FAMAS külsö megjelenése is elég furcsa, sok egyedi megoldást alkalmaztak, valamint több fontos alkatrész is müanyagból készült. A karabély Bull-Pup elrendezésü, vagyis a tár a pisztolymarkolat mögött csatlakoztatható a fegyverbe. Emiatt a FAMAS viszonylag rövid, mindössze 757 mm. Ugyanakkor a csöhossza 488 mm, ez 53 mm-rel nagyobb, mint az AK–47-es típusé! Aránylag rövid kialakításának köszönhetöen majdnem ugyanúgy lehet a vállhoz emelve célozva mozogni, mint egy géppisztollyal. Ez különösen a helyiségharcoknál lehet nagyon hasznos, de a harckocsizók és az ejtöernyösök számára is elönyös a rövid fegyver. A francia különleges erök is használják, de a géppisztolyok mellett. A FAMAS ergonómiai kialakítása is megfelelö, jól kézre áll, csípöböl és egy kézzel is könnyen lehet vele löni. Tömege a tár nélkül 3,55 kg. A lövedék kezdösebessége 960 m/s, az elméleti tüzgyorsaság 900 lövés/perc.

A fegyver összesen tizennyolc alkatrészre szedhetö szét, köztük egészen kis méretüekre is. A fegyvertok, a tokfedél a hordfogantyúval és a tus borítása is müanyagból készült. Utóbbiban mozog a tömegzár, és a sorozatlövö-mechanizmus is ebben található. A karabély az egyes és sorozatlövésen kívül alkalmas a rögzített háromlövéses sorozat (tüzlökés) lövésére is.A rögzített sorozathoz az elsütöbillentyü elötti tüzváltó kart sorozatra, a tár mögötti sorozatlövö-mechanizmuson lévö kapcsolót 3-asra kell állítani. Ennek a másik állása 0, ilyenkor a sorozat hosszát az elsütöbillentyüvel lehet a hagyományos módon szabályozni, természetesen a tüzváltó kart is sorozatlövésre kell állítani.A tüzváltó kar háromállású. A középsö, S (Surteé) helyzetben biztosítva van, míg a jobb oldali 1-es állásban egyes lövést, a bal oldali R (Rafale) helyzetben sorozatot lö. A tüzváltó kar a pisztolymarkolat elengedése nélkül könnyen átállítható a jobb mutatóujjal sorozatlövésre. Balkezesek az egyes lövést állíthatják könynyebben.A fegyver tervezésénél figyelembe vették, hogy könnyen át lehessen szerelni jobb- és balkezesre. Erre azért volt nagy szükség, mert a hüvelykivetö nyílás célzott lövés esetén pont az arcnál van. A lövésnél elöször így is furcsa, hogy a tömegzár az arcnál mozog. A hüvelykivetés irányának megváltoztatásához szükséges átszerelés mindössze egy percet vesz igénybe. A zárfejet kiszerelve fel kell cserélni a hüvelykivetö és -betoló, gyógyszerkapszula méretü alkatrészeket. Ezután az arctámaszt a kívánt oldalon rá kell csatolni az egyik hüvelykivetö nyílásra, ez utóbbi ugyanis mindkét oldalon megtalálható. Végül a fegyver hordszíját is a kívánt oldalra kell szerelni. Ha az arctámaszt rossz oldalra csatoljuk fel, akkor sincs nagy probléma: a hüvely a lövés után keresztbe áll, és megállítja az újratöltés folyamatát. A kétkezes használatot segíti az is, hogy a felhúzókart a hordfogantyú alatt, középen helyezték el.

A fegyver a francia hagyományokhoz híven meglehetösen bonyolult szerkezetü: nagyon sok mozgatható alkatrész található a külsö részén, ezek legtöbbje valamilyen irányzék.A hagyományos tüzeléshez a fegyver diopteres irányzéka használható. A nézöke elött és mögött két lehajtható müanyag korong található. A hátsón egy alig 0,5 mm-es furat van, ezen át nézve a célgömböt távolabbi célok leküzdésére nyílik mód 300 m-ig. Ezt használva egy átlagos lövész egyes lövéssel elsöre leküzdhet egy fejméretü célalakot 200 méteres távolságból. A kisméretü furaton keresztül azonban csak a külvilág egy szük szelete látható, s ez nagyban akadályozza a gyors célváltást. Ezt a beszükült látóteret lehet kibövíteni a hátsó korong lehajtásával. A másik korongon már nagyobb furat található, de ezen keresztül célozva csak közelebbi célok leküzdésére alkalmas a szórás pontossága. Mindkét korongot lehajtva már láthatóvá válik a célterület nagy része, de ezt már csak közelharcban lehet hatásosan alkalmazni. A célgömböt és a nézökét nem lehet a lötávolság függvényében állítani. A gépkarabélyból kilött lövedék lapos röppályája 300 méterig garantálja egy térdelö alakon a találatot. A pontos célzás érdekében kihajtható fegyverlábakat is alkalmaznak a karabélynál. Az irányzóvonal hossza 303 mm.A nézökén és a célgömbön egy-egy kis kerékkel lehet a fegyver belövését elvégezni. Kétszáz méteres lötávolságból a kerekekkel egy kattanással 6 cm-t lehet állítani a kívánt irányban. A nézökén a becsapódás magasságának, a célgömbön az oldalszögnek megfelelöen lehet beállítani a szükséges korrekciót.A nézöke korongjait lehajtva lehet használni a fegyver éjszakai irányzékát is. Ennek nézökéje a hordfogantyúban van. Nyílt kialakítása hasonló az AK-rendszerü karabélyokéhoz, de fixen rögzített. Két fehér pont segíti a sötétben a célzást; ilyen fehér pont van az éjszakai célgömbön is. Ez a müanyag alkatrész a hagyományos célgömbön csúsztatható fel az alkalmazás elött. A rendszer mintegy 100 m-es távolságig alkalmazható a sötétben.

Az irányzékok felsorolásának ezzel még nincs vége, ugyanis a puskagránátok lövéséhez két külön rendszert is terveztek. A FAMAS álló, vagyis hagyományos célzott lövési helyzetböl képes kilöni a páncéltörö puskagránátot. Ehhez egy felhajtható irányzék van a hordfogantyúban az éjszakai irányzék elött. Két lötávolságot, 75 és 100 métert lehet rajta beállítani. Az irányzékhoz a hagyományos célgömböt kell használni.A puskagránát álló helyzetböl történö kilövésekor jobbkezes lövö esetén a hordhevedert a bal alkarra kell feltekerni, és ugyanezzel a kézzel a tust hátulról meg kell markolni, majd így betámasztani a jobb vállhoz. Jobb kézzel a bal könyökre feltámasztva a fegyvert enyhén elöre kell dölni. Minderre azért van szükség, mert a gránát kilövésekor tekintélyes hátralökö erö keletkezik.Fekvö testhelyzetben a repeszgránátot lehet kilöni. Ebben az esetben a karabélyt a földre kell támasztani a fegyver tusával. Ilyen célzási móddal már nagyobb célzott lötávolságot is el lehet érni, ennek maximuma 340 méter. Az irányzás itt válik igazán bonyolulttá. A felhúzókar elött van egy müanyagból készült, mindkét irányba kihajtható célzórúd. Ebben egy vájat van, amelynek az elején nézökét, a végén célgömböt alakítottak ki. Ezt a rudat két fix állású szögben, 44°-ban és 75°-ban lehet kihajtani, ezután a rudat vízszintesen tartva a célra kell irányítani, így a fegyver csöve a megadott szöget zárja be a vízszintessel. Az indítás elött a kívánt lötávolságnak megfelelöen be kell állítani a csö keresztirányú bordáin mozgatható gyürüt. A csövön a beosztások 7-töl 17-ig terjednek. 44° esetén hússzal, 75° esetén pedig tízzel megszorozva kapjuk meg a lötávolságot. A gyürü azt szabályozza, hogy a puskagránátot milyen hosszan lehet a csöre ráhúzni, vagyis mennyi ideig gyorsul a lövés után. Maga a rendszer elég pontos, csak a cél távolságát kell hozzá jól megadni.A gránáttal lövésnél ügyelni kell arra, hogy a hüvelykivetö nyílás a talaj felé nézzen. A sátorvas is kihajtható, hogy ne zavarja a lövész ujját. A kemény célok elleni, kumulatív töltetü páncéltörö gránát típusjele AC–58-as (Anti-Char 58–58 mm átméröjü, harckocsi-elhárító gránát). Ennek a gránátnak a páncélátütö képessége 150 mm, és éleslöszerrel kell indítani. A másik gránát az APAV–40-es (Anti Personelle-Anti Vehicle 40 mm – jármü és élöerö elleni 40 mm átméröjü gránát), amelyet régebben egy erösített töltetü vaklöszerrel indítottak. Az eltérö módból adódó tévedések már több tragikus balesetet okoztak, ezért az APAV–40-est módosították: ma már mindkét gránátot éleslöszer lövésével indítják.

A FAMAS hordhevedere is többféle alkalmazási módra ad lehetöséget. A hevedert az egyik végén az alkalmazott hüvelykivetési iránnyal ellentétes oldali fegyverláb forgási csomópontjához rögzítették, átvezetve a tus végén fixált gyürün, a végét ismét a fegyverlábhoz rögzítették egy oldható kapcsolódású gyürüvel. A hevedert hagyományosan használva is lehet hordani, a kívánt hosszra beállítva, de egy mozdulattal oldva a lekapcsolható gyürüt, harchelyzetbe lehet állítani a hevedert. Ilyenkor a gyürü a hevederen csúszik, egy hurokba fogja a lövész testét. A fegyvert lazán oldalra lehet engedni, szabaddá téve a két kezet.Ha a hevedert a maximális hosszra állítjuk, két hurkot alkothatunk, ezeket mint egy hátizsák hevedereit lehet használni. Ebben a hordhelyzetben a FAMAS stabilan felfekszik a hátra, sziklamászás vagy futás közben sem zavarja a viselöjét.A FAMAS-nak kis szórása és jó ergonómiai kialakítása ellenére sok a hátránya. A müanyag fegyvertok és a tokfedél közötti résen sok szennyezödés kerülhet a fegyver belsö részébe. Az acél alkatrészek nagyon érzékenyek a korrózióra, hamar megjelenhetnek a rozsdafoltok. A FAMAS csövét folyamatosan olajozni kell, viszont a lövészetek elött ki kell húzni szárazra. A lögyakorlat után ismét azonnal be kell olajozni.A fegyvert tehát állandóan és gondosan karban kell tartani. Egy képzett katona számára ez természetes, de a harctéri körülmények nem mindig teszik lehetövé. A Kalasnyikov fegyverekhez szokott lövésznek furcsa az állandó karbantartási igény. A tábori fegyvertisztítás körülményeit nem vették figyelembe a tervezök, ugyanis müanyagból készült, összecsavarozható tisztítóvesszöt rendszeresítettek a fegyvercsö karbantartására. A kis kaliberü csövön ezzel nehéz áthúzni a tisztításra használt vászondarabot. A müanyag vesszö törik, a menet elszakad, ezért a katonák fém tisztítóvesszöt vásárolnak, de ez a szétszerelés után nem fér el a málhaöv fegyverszerelékének tartójában, ugyanis a fegyveren megoldhatatlan a tisztítóvesszö tárolása. Ezzel szemben a pisztolymarkolatban kialakítottak egy zárható üreget, amelyben olajozóflakont lehet tartani.

További hátrány, hogy a FAMAS arctámasztója gyorsan oldható, egy kattintással el lehet távolítani, vagyis könnyen elvész.Szintén efféle problémák akadnak a fegyver tokfedelét és tusát rögzítö csapszegekkel: ezek is könnyen oldhatók, és a végük nem akad meg a vájatukban, mint például az M16A2-es esetében.A legnagyobb probléma azonban a 25 löszert befogadó tár rossz minösége. A vékony fémlemezböl sajtolt tár ajkai és a tárakasztó bütykök könnyen deformálódnak. Amennyiben ez utóbbi egy kissé megkopik, már nem kapcsolódik tökéletesen a fegyverbe, és akár egy-két milliméternyi kicsúszás esetén az elöremozgó zárfej nem tudja a löszert betolni a töltényürbe. Az csak humoros eset, ha díszszemlén esik ki a tár, de a harc közbeni akadály végzetes következményekkel járhat. A tárakat folyamatosan kell cserélni, hogy a müködöképesség fennmaradjon. A tárajkak alakváltozása is könnyen okoz akadályt lövés közben.A karabély csövére bajonettet is lehet csatlakoztatni, de ennek inkább csak díszelgéskor van szerepe; a bajonett anyagának minösége miatt másra nem is használják.A FAMAS F1-est némileg módosították, de típusjele a régi maradt. A jelenleg szolgálatban lévö fegyverek csöve kisebb huzagszámú, és a hordfogantyún egy sínt helyeztek el. Erre szerelhetö a J4-es típusú, négyszeres nagyítású piros pontos optikai vagy az OB–50-es éjszakai célzókészülék, valamint egy lézeres célmegjelölö. Ezekkel az eszközökkel a hatásos lötávolság 450 m-re nött, és éjszaka is hatékonyabban alkalmazható a fegyver, mint a mechanikus irányzékkal. A sínt és a kiegészítöket már alkalmazzák a légió ezredeiben is.A FAMAS több módosított változatát is kifejlesztették. A FAMAS G1-es csak egy átmeneti típus volt, amelyen a sátorvas már az egész kezet védi. A G2-es változat már az M16-os 30-as STANAG táraival müködik. A különleges erök FAMAS gépkarabélyait esetenként felszerelik az amerikai M203-as gránátvetövel, s ez kissé furcsa, mert ezek szerint a puskagránátokkal valamilyen okból nem voltak elégedettek.

Az újabb változatok közt megtalálható a rövidebb fegyvertokkal és csövel „géppisztolynak”, valamint a csak rövidebb csövel ellátott „Commando” változatnak nevezett karabély is. Létezik nehezebb és hosszabb csövü mesterlövész FAMAS is, valamint egyes példányokat Picatinny sínnel láttak el, amelyekre nemcsak a francia célzókészülékek, kiegészítök szerelhetöek fel.A módosított változatokból nagyon keveset rendszeresítettek eddig a francia fegyveres eröknél. A légióban még mindig az alapváltozat FAMAS F1-est használják, egyedüli újdonság a már említett, hordfogantyúra szerelt sín.Igazán korszerü megoldásként 2008-tól tervbe vették a FAMAS FELIN rendszer szolgálatba állítását. Ez a FAMAS G2-esen alapul, a fegyver sátorvasa jóval nagyobb, és egy mellsö markolatot is kapott. A felhúzókar mindkét oldalra kihajtható. A tokfedél is teljesen átalakul, a hordfoganytú kisebb méretü, és rajta, valamint elötte egy-egy sín található. A hátsó sínre felszerelhetö a közös egységbe épített éjszakai és nappali célzókészülék. A fegyver legfontosabb berendezése egy kamera lesz, amely a katona sisakjára erösített, a szem elött lévö kisméretü képernyöre drót nélküli kapcsolattal továbbítja a képeket. Ennek a segítségével a fegyverrel a katona fedezék mögül körülnézhet és löhet, vagyis kisebb veszélynek teszi ki magát. A kamera képét továbbíthatják más katonák, parancsnoki központok számára is, ezáltal létrejöhet a jövö hálózatközpontú csatatere.A FAMAS gépkarabélynak a számos kedvezö tulajdonsága mellett sok hátránya is van, talán ezért nem terjedt el széles körben; mindössze az Egyesült Arab Emírségek és Szenegál vásárolt belöle kisebb tételt. Egyes francia rendöri alakulatok is más gépkarabélyokat használnak.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

Vannak katonák, akiket – kis áthallással – bölcső helyett a levegő ringatott. A magyar válogatott tagjai már gyermekkorukat is a reptéren töltötték, vagy fiatalon szerettek bele az ejtőernyőzésbe, a honvédség iránti elköteleződésüket is a sport szeretete inspirálta.