2024. 03. 29. péntek
Auguszta
: 396 Ft   : 367 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Hatásos ellenszert fejlesztettek ki az orvlövészek ellen

Art of WAR  |  2008. 12. 24., 16:17

Az orvlövészek a második helyen állnak Irakban és Afganisztánban a halálos áldozatok szedése terén. A csapatok a feladatuk végrehajtása közben a peremvonalakon és az ellenség mélységében is szinte védtelenek az ilyesféle támadások esetén. Eddig az orvlövészket felderítő rendszerek járműveken vagy helyhez kötött figyelőpontokon voltak elhelyezve, míg a gyalogos katona szinte védtelen volt. Ez az állapot idáig tartott, ugyanis az AUSA 2008 kiállításon olyan eszközöket mutattak be, melyeket egy katona könnyedén elbír és magával vihet feladata végrehajtása közben, így védettséget szerezve az orvul megbújó lövészek ellen.

Az orvlövészek elleni felderítő eszközök két fajtáját mutatták be az AUSA-n. Mindkettő a US military számára lett kifejlesztve. Használják őket kisebb rajtaütésekben egyes célok felderítésére és nagyobb katonai akciókban kollektív védelmi célokra az ellenség egységei elhelyezkedésének lokalizálására.  A Bumeráng elnevezésü akusztikus felderítő rendszert a BBN fejlesztette ki. Manapság több mint 1000 db Bumeráng rendszer van használatban, és további 8000 db vár szállításra. Az eredetileg csak jármüvökön való elhelyezésre tervezett továbbfejlesztett rendszer, katona által egyéni felszerelésként vihető kiegészítőkkel bővült. A Bumeráng rendszer statikus részei telepíthetőek személyszállító jármüveken kívül, jármüvezető nélküli eszközre is. A személyre szerelhető kiegészítőkkel együtt a rendszer maximális hatékonysággal képes felderíteni az ellenséges tüz irányát, helyzetét és mindezt nagyon gyorsan.

Bumeráng kiegészítő a csuklóra helyezve

A tovább fejlesztett rendszer nagy előnye még, hogy interoperábilis különböző távirányítható fegyvertornyokba szerelt irőnyzó berendezésekkel és több rendszer még hálózatba is köthető.

Párhuzamos fejlesztéssel folyamatosan készül a nagyobb kötelékben végrehajtott katonai akciók kiszolgálására szánt Warfighter Wearable Gunshot & Sniper Detection rendszer. A QinetiQ North America, mely fejlesztője ennek az  eszköznek, több mint 10 millió dolláros megrendelést kapott a US Army -tól. A QinetiQ az EARS nevü fejlesztését az AUSA-án emutatta be. A fejlesztési munkálatok ennek a rendszernek a tekintetében azonban csak 2009-ben készülnek el.

EARS

A rendszer a kb. fél kilogamm tömegü EARS Gunshot Localization System-ből és a vállra helyezhető, egy tenyérben is elférő  EARS-150 érzékelőből áll.  Az érzékelő 360 fokos szögben képes a felderítésre úgy, hogy egy másodpercen belül jelzi az ellenség lövészeinek helyzetét egy lövés leadása után.

Az akusztikus felderítő rendszerek, azonban nem egyedülállóak az ellenség orvlövészei felderítése terén. Az elektro-optikai rendszerek még náluk is gyorsabbak. Két izraeli gyártású rendszer ismeretes ezen a téren. A Rafael cég SWIR nevü  rendszere és az  OptigO cég Transient Event Detection (TED) rendszere.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 22., 13:32
Az Olasz Légierő a közelmúltban búcsúzott a HH-212A helikoptertől, amely több mint 40 év intenzív olaszországi és külföldi szolgálat után vonult nyugdíjba. A HH-212A típus hadrendbe állítása óta több mint 180 000 órát repült, és több száz életet mentett meg.
2024. 03. 11., 11:50
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
2024. 03. 18., 15:07
2024-ben az EUFOR parancsnoki teendőit ellátó nemzet, így magyar csoport biztosítja a misszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét. Beszélgetés a misszióra való felkészülés részleteiről és a külföldi szolgálat körülményeiről Dajka Attila alezredessel, az EUFOR Helikopter Alegység parancsnokával és dr. Forgács Levente hadnaggyal, az alegység egyik orvosával.
2024. 03. 07., 11:04
Semmi, mert egy hasonló méretű, ARV vontatókocsi siet segítségére, hogy biztonságos helyre szállítsa. A pótolhatatlan eszköz kezelését öthetes kiképzés alatt sajátították el a hódmezővásárhelyi és tatai honvédek, tudásukról pedig a március első hetében rendezett táborfalvai vizsganapokon adtak számot.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 03. 27., 10:10
„Több évtized után indul újra a fegyvertervező és -gyártó mérnökképzés hazánkban” – többek közt erről állapodott meg dr. Czermann János a Neumann János Egyetem képviselőivel.
2024. 03. 19., 12:55
Március elején több magas szintű delegáció látogatott a nápolyi Szövetséges Összhaderőnemi Parancsnokságra. A látogatások célja az volt, hogy megtárgyalják és kidolgozzák a NATO déli szomszédságával (Közel-Kelet, Észak-Afrika és a Száhel régiók) kapcsolatos partnerségi terveket.
2024. 03. 11., 10:30
A hatvanas években három komolyabb, halálos áldozatokat követelő tűzeset történt az amerikai haditengerészet repülőgép-hordozóin.
2024. 03. 07., 11:37
A római katolikus temetőben a csata emlékére állított obeliszknél a város és a honvédség képviselői koszorúztak.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Dánia - az F-35-ösök érkezésével - folyamatosan vonja ki a hadrendből F-16-os vadászbombázóit, melyek értékesítését már korábban meghirdették. A lehetséges vásárló kilétét a napokban hozták nyilvánosságra.