2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Orosz harckocsi egyszeregy

Art of WAR  |  2009. 07. 07., 09:27

Orosz tömegtájékoztatási eszközök július 1-jén közölték a legújabb – katonai hírforrásra hivatkozva – az orosz hadsereg reformját radikálisan érintő terveket. Ez alkalommal a harckocsizó csapatok csökkentése van napirenden. Az átalakítás nemcsak szervezeti változásokat jelent, hanem a hírek szerint radikális csökkentést, melynek során a meglévő harckocsi állomány kilencven százalékát is leszervezik. Hivatalosan még nem erősítették meg a hírt. Mindazonáltal a hírt támasztja alá az a tény, hogy új technika kis számban érkezik az egységekhez, és az orosz harckocsipark sokszínűsége nemcsak frissítést igényel, hanem arra való törekvést is, hogy lehetőség szerint egy típus köré épüljön fel a technikai állomány.

2008 szeptemberében, a Harckocsizók Napja alkalmából az orosz hadsereg szárazföldi csapatainak főparancsnoka adott interjút hadsereg hivatalos lapjának, a Krasznaja Zvezdanak (Vörös Csillag). A beszélgetés során több érdekes dolgot mondott el a harckocsizó csapatok helyzetéről, valamint a fejlesztés lehetőségeiről, bár az ünnepi interjú nem volt túl optimista hangvételü.

A harckocsizó csapatok alapvető problémája, amely Vlagyimir Bolgyirev hadseregtábornok, a szárazföldi csapatok főparancsnoka szerint a volt Szovjetunióról maradt Oroszországra, a sokszínüség, ami esetünkben a sok típusra utal. Jelenleg a harckocsi arzenálban különböző korszakok és nemzedékek harckocsi típusai találhatók meg, úgymint a T-62, T-64, T-72, T-80, T-90, valamint ezen típusok különböző modifikációi. Fő típusnak a T-90 számít, azonban mint ahogyan arra Bolgyirev is utalt, ez a típus még csekély számban áll rendszerben az alakulatoknál.

Amennyiben hihetünk az adatoknak, 1992 óta, amikor is elkezdődött a T-90 típus sorozatgyártása, az orosz hadsereg mindössze közel 500 darabot vett át belőle. Szergej Ivanov orosz miniszterelnök-helyettes azt nyilatkozta korábban, hogy 2009-ben 63 darab T-90 típusú harckocsit kell, hogy kapjon a védelmi minisztérium, ami nem rossz szám a korábbi tervekhez képest.

Az orosz T-90 típussal kapcsolatos helyzet eléggé paradox. Napjainkban Oroszország mellett mindössze néhány ország – India, Ciprus, Algéria és Szaúd-Arábia – vásárolt, vagy rendelt a típusból. India azt tervezi, hogy 2020-ra a T-90 harckocsi arzenált 1650 darabra növeli, miközben az orosz hadsereg lehetősége a típusra történő átfegyverzése eléggé homályos. Az orosz harckocsi indiai sikeréhez nagyban hozzájárult az a tény, hogy az indiai saját fejlesztésü harckocsi, az Arjun több évtizedes fejlesztése sem váltotta be a reményeket.

Az Interfax hírügynökség információja szerint az orosz hadsereg harckocsizó csapatai mindazon túl, hogy átstrukturálódnak, technikai állománya radikálisan csökken, amelynek eredményeképpen a harckocsik száma a 2005-ös darabszám tizedére csökken, és így mindössze körülbelül 2000 darab marad rendszerben.

A harckocsizó csapatok felépítése a jövőben két önálló harckocsi dandárból, valamint ezek alárendeltségében több mint húsz zászlóaljból fog összeállni. A harckocsi dandárok ennek megfelelően a szibériai és a moszkvai katonai körzetekben fognak települni.

Napjainkban az orosz harckocsizó csapatok fő ereje három hadosztályból, a három dandárból és három ezredből áll.

A Krasznaja Zvezdaban közölt interjúban a szárazföldi csapatok parancsnoka beszélt arról is, hogy a katonai vezetés tervei szerint modernizálják a T-72 és T-80 típusú harckocsikat, amely felújítás fő iránya a harcászati és üzemeltetési jellemzők javítása, valamint az üzemeltetési idő meghosszabbítása.

Napjainkban nyilvánvaló, hogy egy, a T-90 típusra épülő harckocsiparkról beszélni még a jelenleg rendszerben lévő harckocsik számának drasztikus csökkentésével sem lehet. Így érthető, hogy nem zárkóznak el egyes típusok modernizációjától.

A harckocsizó csapatok szerepéről ma a világ számos hadseregében nem kis vita van. A világ vezető hatalmai, egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a légierőre, ezen belül is a pilótanélküli légijármüvek fejlesztésére. Oroszország is hasonló taktikát folytat egy kisebb, de modernebb harckocsizó csapatok felállításával.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  NÉPSZERŰ HÍREK