2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Láthatatlan harckocsi a jövő fegyvere

Art of WAR  |  2011. 01. 15., 13:06

A páncélozott haditechnikai járműveknél a közeljövőben egy forradalmian új technológiának köszönhetően olyan álcázást alkalmazhatnak, amely ha nem is láthatatlanná, de a környezetbe olvadóvá teszi a harcjárművet, amely így nehezebben lesz felderíthető. Az új módszert „e-álcázásnak” (elektronikus álcázás) nevezik, amely technológia az „elektronikus tinta” továbbfejlesztése.

Az elképzelések szerint nagyérzékenységü szenzorokat erősítenek a harckocsik külsejére, amelyek segítségével a jármüvet körülvevő környezet képeit a harckocsi felületére vetítik, amely így összeolvad a tájjal, felderíthetősége csökken.

A hagyományos álcázási módszerekkel ellentétben az „e-álcázás” esetén, a harcjármüveken látható képek mindig az adott környezettel összhangban változnának, így a harckocsik folyamatosan álcázottak maradnak.

Az afganisztáni Helmand tartományban a brit erők sivatagi álcázású harcjármüveket alkalmaznak, amelyek kevésbé használhatóak „Zöld zónákban”, illetve olyan területeken ahol a talibánok növénytermesztéssel foglalkoznak.

Míg korábban az ilyen technológiákról azt gondolták, hogy azok csak a tudományos-fantasztikus irodalomban bukkanhatnak fel, a BAE Systems szakemberei már hisznek abban, hogy az ilyen „láthatatlanság” hamarosan tudományos tény lesz.

A BAE Systems tudósai hisznek abban, hogy az új technológia a közeljövőben elérhetővé válik a Dél-Afganisztánban állomásozó brit egységek számára, illetve alkalmazhatóak lesznek más konfliktus helyszíneken is.

A program jelenleg hét jármü fejlesztésén dolgozik, amelyek között éppen úgy megtalálhatóak a személyzettel ellátottak, mint a személyzet nélküli harcjármüvek.

Az e-álcázással ellátott személyzet nélküli harcjármüvek (harctéri robotok) képesek lesznek ellenséges területen veszélyes küldetések végrehajtására, aknamentesítésre, valamint sebesültek evakuálására.

A tervezett jármüvek:

„Pointer” (Mutató): egy olyan mozgékony robot, amely olyan veszélyes küldetések végrehajtására alkalmas, mint a felderítés, vagy az aknamentesítés;

„Bearer” (Hordozó): egy olyan moduláris platform, amely lehet akár mobil fedezék, légvédelmi rakétarendszer, de akár mentő is;

„Wraith” (Kísértet): egy felderítő jármü;

„Safeguard” (Oltalom): egy ultra-típusú gyalogsági szállító, vagy parancsnoki, irányító központ;

„Charger” (Csataló): egy halálos, túlélésre módosított támadó harcjármü;

„Raider” (Támadó): egy távirányítású vagy független felderítő és támadó– a Batmobile-re hasonlító – jármü;

„Atlas” (Atlasz): egy olyan kísérő (fedezetet biztosító) rendszer, amely leváltja a bajbajutott vezetőt.

BAE Systems Raider és a BatmobileBAE Systems "Raider" és a Batmobile

Az előzetes tervek szerint négy éven belül elkészül a prototípus és 2013-tól megkezdődhetnek a tesztsorozatok.

A cél egy könnyü (30 tonna) harcjármü, amit egy hybrid elektromotor hajt meg, és amely rendelkezik azokkal a jellemzőkkel, túlélési képességekkel, mint a jelenlegi harckocsik. A brit erők jelenlegi fő harckocsi típusa a Challenger 2, amelynek tömege 62,5 t, és amit egy V12-s, 1200 LE-s dízelmotor hajt meg.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  NÉPSZERŰ HÍREK