2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Páncélozott meglepetés Grúziából

Art of WAR  |  2012. 03. 01., 09:30

2012. február 25-én, Mihail Szaakasvili grúz elnök jelenlétében mutatták be hivatalosan az új, saját gyártmányú gyalogsági harcjárművet, amely a Lazika nevet kapta. Nem igazán tisztázott, hogy minek köszönhető a harcjármű létrejötte, de nem elképzelhetetlen, hogy Grúzia egyszerűen „vágyott” egy saját, modern haditechnikai eszközre. Bármi is késztette a mérnököket egy ilyen technikai eszköz megalkotására, az mindenképpen meglepetés az országtól, hiszen hasonló, páncélozott fegyverzet tervezésében ez idáig nem jeleskedtek.

2009-2010-ben készítettek eddig grúz mérnökök „egy” önhordó, páncélozott jármüvet. Ez a „valami” volt Didgori páncélozott tacsanka (géppisztolyos kocsi). Napjainkban zajlik a grúz páncélozott haditechnikai eszközök bővítése. A BMP projekt a grúz védelmi minisztériumhoz tartozó, Tbilisziben található „Delta” tudományos-kutatóintézetben zajlott.

Mihail Szaakasvili grúz elnök a bemutatón

Szakértők véleménye szerint a Lazika fejlesztését nem a nulláról kezdték, hanem ahhoz felhasználták a szovjet BMP-1 és BMP-2 alapjait. Elemzők úgy vélik a Lazika prototípusa (prototípusai) az előbb említett szovjet páncélozott jármüvek „lerövidített” változata öt futógörgővel, az „eredetileg” alkalmazott hattal szemben. Mindemellett nem tisztázott a grúz BMP motorjának eredete sem. Érdekes a futógörgők számának csökkentése. Látszólag a hegyvidéki és városi viszonyok közötti manőverezőképesség javítása céljából alkalmazták ezt a megoldást. Ezzel együtt azonban csökkent a jármü felfekvési felülete, ami a szovjet BMP-k tömegét és felfüggesztését figyelembe véve mozgás közben a páncéltest nagymérvü kilengéséhez vetethet. Ez a tény negatívan befolyásolja az alkalmazott fegyverek pontosságát, valamint rossz hatással van a személyzet és a szállított katonák állapotára. Mindazonáltal a speciális futómüvel a Lazika 70 km/h sebesség elérése képes, illetve egy üzemanyag feltöltéssel 400 km távolságot képes megtenni.

A Lazika golyóálló páncélzata egyes információk szerint megfelel a NATO STANAG 4569-ben meghatározott 4-es szabványnak. Grúz mérnökök azt állítják, hogy a páncélzat ellenáll a 14,5 mm-es lövedéknek, arról azonban hallgatnak, hogy milyen szögből és távolságból képes felfogni azt. A későbbiekben elképzelhető, hogy a Lazikat kiegészítő védelemmel fogják ellátni, köztük valószínüleg dinamikus védelmi elemekkel is. Ezek a kiegészítések azonban növelni fogják a jármü tömegét, ami figyelembe véve a kisebb felfekvési felületet, a nem túl erős motort jelentősen befolyásolják a BMP harcászati jellemzőit.

A híradások nem tesznek említést a Lazika aknavédelmével kapcsolatban, ami szintén gyanakvásra ad okot.

A Lazika fegyverzete első látásra igen idejétmúltnak tünik. A grúz gyalogsági harcjármü elsődleges fegyverzete egy 23 mm-es gépágyú, míg a másodlagos egy 7,62 mm-es géppuska, azonban ezek pontos típusa nem ismert. A géppuska „gyanúsan hasonlít” a PKT-hez (a Kalasnyikov géppuska harckocsiba épített változata), a gépágyú a BMP-2-n alkalmazott 2A42 típusra emlékeztet. Igaz, az 2A42 típusú gépágyú 30 mm-es, míg a Lazika gépágyúja 23 mm-es. A gépágyú és a géppuska mellett a Lazika mindössze nyolc, füstgránát kilövésére szolgáló cső található.

A Lazika személyzete három fő: parancsnok, fegyverkezelő és technikus-vezető. A személyzet a jármü első felében foglal helyet. A vezető helye ugyanott van, mint a BMP-1/2-ben, míg a parancsnok és a fegyverkezelő mögötte. a deszant térben kilenc katona számára van ülőhely.

Figyelembe véve mindazokat, amik kiderültek a Lazika-ról, azt a következtetést lehet levonni, hogy ez még nem kész harcjármü, mindössze kísérlet arra, hogy egy többé-kevésbé alkalmazható páncélozott jármüvet készítsenek a jövőben.

Galéria: Páncélozott meglepetés Grúziából

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  NÉPSZERŰ HÍREK