2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Mistral: A közellégvédelem hatékony eszköze

Art of WAR  |  2014. 07. 21., 09:00

Sokan ismerik, sokan tisztelik. Ez a Magyar Honvédségben rendszeresített közel hatótávolságú légvédelmi rakétarendszer a Mistral. Az eszköz 1999  óta oltalmazza a magyar légteret, s bár civil lakosságból is sokan felismerik, nem tudják, hány és hány féle kivitelben létezik, valamint, hogy alkalmazási lehetőségeinek tárháza milyen széleskörű. Ez a cikk szeretné bemutatni a Mistral egyéb alkalmazási területeit, módjait és ezek platformjait.

De mi is az a Mistral? – tehetné fel a kérdést egy laikus olvasó. A Mistral egy francia fejlesztésü, nagyfokú mobilitással rendelkező, felszíni telepítésü, közel hatótávolságú légvédelmi rakétarendszer, mely fejlesztése az SATCP program keretein belül kezdődött meg az 1970-es években. A 19 kg-os rakéta infravörös követő fejjel ellátott passzív önrávezetésü, a robbanófej elmüködtetéséről pedig egy közelségi lézer, valamint becsapódás érzékelő gyújtóberendezés gondoskodik. Effektív hatótávolsága 300 métertől mintegy 5 km-ig terjed, ezt a távot 2,5 Mach maximális sebességgel teszi meg. Hatalmas előnyének számít -  a különböző hordozó és indító eszközök segítségével biztosított - nagyfokú mobilitása. Nem is csoda tehát, hogy a gyártó MBDA konzorcium mai napig folyamatos export cikkének számít, mind Európában, mind Ázsiában és Dél – Amerikában.

Rendszeresített hordozó és indító platformjai:

SATCP: avagy az eredeti indító állvány. A legkisebb és a legnagyobb fokú mobilitást biztosító mindközül.  Az SATCP egy háromlábú állványból, a bal oldalán elhelyezett kezelő felületből és a lövész stabilitását szolgáló székből áll. Az 1970-ben meghirdetett program nevét, amely rövidítés franciául „közel hatótávolságú földi telepítésü légvédelmi rakéta”, mint az első kifejlesztett állvány örökölte.

Mistral

ATLAS: A Magyar Honvédségben is rendszeresített változat nagy előnye az SATCP-hez képest, hogy két rakéta indítását teszi lehetővé, minimális többlet súly ellenében. Az állvány telepíthető könnyü páncélzatú jármüvekre, valamint használható földre telepítve is.

Mistral

ALBI: az ALBI indítóállvány szintén két rakéta indítását teszi lehetővé, de az ATLAS-sal ellentétben már csak a könnyü páncélzattal ellátott - azaz a manőverező erők oltalmazására egyik legalkalmasabb kivitelezésü - jármüvekre való telepítésre lett optimalizálva. 

Mistral

ASPIC: a szintén csak gépjármüvekre rögzíthető ASPIC indítóállvány az eddigiektől eltérően távirányítású, automata célkövető rendszerrel felszerelt komplex rendszer, melyen 2x2 rakéta indítósín között kapott helyet a nappali és éjszakai automatikus célkövetést lehetővé tevő eszköz. A nagyfokú automatizáltság csökkenti a reakció időt, és növeli a cél megsemmisítés valószínüségét gyorsan mozgó légi célok esetén. Az ASPIC követőrendszere a legtöbb NATO ország által használt indítóállványba integrálható.

Mistral

ATAM: az ATAM indítósín a MISTRAL légvédelmi rakéta helikopterekről történő alkalmazását teszi lehetővé. A rendszert csak Franciaországban alkalmazzák.

Mistral

SIMBAD: A módosított ATLAS indítóállvány a rakéta tengerfelszíni egységekről történő alkalmazását teszi lehetővé. A tengeri hadviselés kritériumainak megfelelően a lövész - a két válltámaszba dőlve - állva foglal helyet, így téve lehetővé, hogy könnyüszerrel kompenzálja a hajó mozgását egy-egy célkövetés alkalmával.

Mistral

SADRAL: A szintén tengerészeti alkalmazásra fejlesztett SADRAL hat légvédelmi rakéta indítását teszi lehetővé - teljes távirányítással.

Mistral

TETRAL: A legújabb fejlesztésü haditengerészeti indítóállvány szintén a már bevált távirányítás elvét alkalmazza, de már az újabb MISTRAL 2 rakétákkal (Létezik már az ettől még korszerübb MISTRAL 3 is - a szerkesztő kiegészítése) üzemel. Négy légvédelmi rakéta indítását teszi lehetővé, viszont a kisebb súly és méret alkalmassá tette a rendszert a könnyü naszádokra történő felszerelésre is.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  NÉPSZERŰ HÍREK