2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Sosna közel a gyártáshoz

Art of WAR  |  2014. 10. 02., 10:25

Ez év végéig hajtják végre a Sosna (Cocнa; magyarul: Fenyő) mobil, kis hatótávolságú légvédelmi rakétarendszer éles lövészeti tesztjeit, hogy már 2015-ben megindulhasson a gyártás India számára, állítja Dr. Vladimir Slobodchikov, az oroszországi Nudelman Precision Engineering Design Bureau (KBtochmash) ügyvezető igazgatója.

”Októberben kerül sor a rendszer végső tesztelésére” - nyilatkozta a cégvezető az AAD (Africa Aerospace and Defence) expón, melyet a Dél-Afrikai Pretoriában rendeztek szeptember 17. és 21. között.

Sosna közel a gyártáshoz

Slobodchikov a repülőeszközök, precíziós fegyverek, és könnyü páncélozott földi célpontok elleni "utolsó védelmi vonalnak" nevezte a Sosna rendszert, mely ugyanazt a Sosna–R kétfokozatú rakétát használja, mint a cég másik légvédelmi rendszere a hajófedélzeten alkalmazott Palma, ez utóbbi rendszer az orosz és a vietnami haditengerészetnél áll szolgáltban.

Sosna közel a gyártáshoz

A rakéta hatótávolsága 1 km-től 10 km-ig terjed, a harci-rész két robbanófejjel került kialakításra, ezek összsúlya 7kg. Az első repesz robbanófej közelségi gyújtóval lép müködésbe, míg a második robbanófej (szintén repeszhatással) közvetlen találat estén pusztítja a célokat. A rakéta vezérlését az indítási-gyorsítás fázisában rádióparancsok adják, amit a repülés következő szakaszában egy lézersugár rávezető rendszer vesz át. Az optikai tüzirányító rendszer teszi a Sosna-t nagy túlélő-képességü és nehézen zavarható légvédelmi rendszerré a KBtochmash szerint.

Minden Sosna önjáró szállító-indítóállvány 12 darab tüz-kész rakétával rendelkezik, és 12 perc alatt lehet újratölteni. Egy parancsnoki jármü – mely felderítést és célelosztást végez – több szállító-indítójármüvel képes együttmüködni.

Sosna közel a gyártáshoz

Az önjáró szállító-indítóállvány a televiziós- és hőkamera segítségével vízszintesen 60°-ban, függőlegesen 20°-ban képes kutatni a kijelölt felelőségi szektorában. Továbbá az eszközök rendelkeznek egy passzív optikai detektálási képességgel, amely vízszintesen 360°-os (azaz körkörös), helyszögben pedig -5° és +60° közötti lefedettséget biztosít.

Slobodchikov nem árult el részleteket a rendszer felderítési távolságáról. Annyi azonban bizonyos, hogy a rendszer megfelelő távolságon deríti fel és veszi követésbe a célokat ahhoz, hogy a rakétaindítás időben történjen a 10 km-en lévő célmegsemmisítés érdekében. A Sosna autonóm optikai érzékelő rendszer képes egyszerre 50 célt követni, és egy célra rakétát rávezetni mozgás közben.

Sosna közel a gyártáshoz

Az AAD Shown kiállított Sosna modell egy MT-LB típusú többcélú páncélozott szállító jármüre szerelt változat, de Slobodchikov szerint akármelyik hasonló méretü jármü alkalmas lehet a rendszer számára. Az indiai hadsereg által használatos Sosna-t hordozó jármü egyenlőre nem ismert.

Fordította/Összeállította: Kézy Balázs őrnagy

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  NÉPSZERŰ HÍREK