2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Erősödik az Egyesült Királyság légvédelme

Art of WAR  |  2015. 02. 05., 10:09

A „korosodó” és a napjaink kihívásainak egyre korlátozottabban megfelelni képes Rapier rendszer kiváltására az brit hadsereg új földi telepítésű légvédelmi rakétarendszer beszerzését tervezi, amelynek kifejlesztésére és gyártására vonatkozó megállapodást a védelmi minisztérium és az MBDA a múlt hónapban írta alá.

Az újgenerációs lokális légvédelmi rendszerre (Future Local Area Air Defence System – FLAADS) vonatkozó szerződést hivatalosan még nem jelentették be, de a védelmi minisztériumi szóvivője megerősítette a hírt, miszerint egy 228 millió font (343 millió USD) értékü szerződést írtak alá Európa vezető rakétagyártójával még karácsony előtt. A szóvivő asszony elmondta, hogy – a védelmi minisztérium terveinek megfelelően – a légvédelmi rakétarendszer (FLAADS) rendszerbeállítása várhatóan az évtized végére (2020-ig) megvalósul. A teherautóra épített rakétarendszer egyik feladata az brit légvédelmi rendszer megerősítése lehet a Falkland-szigeteken.

A védelmi minisztérium terve szerint a FLAADS a szigetek új földi telepítésü légvédelmi rendszerének alapját fogja képezni. A légvédelmi rakétarendszer beszerzésére vonatkozó szerződés annak ellenére megköttetett, hogy az MBDA-nak csupán 12 hónap áll rendelkezésre az egyébként 18 hónapot igénybe vevő elbírálási szakasz elvégzésére.

A védelmi minisztérium nem reagált arra a kérdésre, hogy azért került-e sor a gyártás megrendelésének előrehozására, hogy elkerüljék annak a közelgő májusi választások következtében történő esetleges elodázását, valamint az azt követő stratégiai védelmi felülvizsgálat és a várható súlyos költségvetési szigorítások hatásait. 

Egy védelmi ipari bennfentes nyilatkozatában az előzőekhez hasonló érveket hozott fel a szerződés elbírálása felgyorsításának lehetséges okaiként, továbbá rámutatott egy váratlan (3.5 milliárd fontos) páncélozott felderítő jármü beszerzésére irányuló, a General Dynamics UK-val szeptemberben megkötött megállapodásra, mint egy másik előrehozott kulcsfontosságú beszerzési programra a választások előtt.

Erősödik az Egyesült Királyság légvédelme

A FLAADS (L) légvédelmi rakétarendszer ugyanazzal az3 általános az MBDA által gyártott repülők elleni moduláris rakétával van felszerelve, mint a királyi haditengerészet által már megrendelt Sea Ceptor rendszer, amellyel először a 23-as osztályú fregattok felszerelését tervezik.

A fejlesztés folyamatban lévő értékelési szakaszában vizsgálják FLAADS (L) elemeinek a szárazföldi alkalmazási környezet követelményeknek való megfelelését, úgymint a vezetés és irányítás, a hordozó gépjármü típusa és egyéb eszközök vonatkozásában. A gyártó cég egy alap változaton bemutatta a függőleges indítású rakéta rendszert MAN teherautóra szerelve.

Erősödik az Egyesült Királyság légvédelme

Mivel a cikk írója nem részletezte a teljes megértéshez szükséges háttér-információkat ezért az alábbi kiegészítések helyénvalóak:

-    Argentína a jelek szerint továbbra is vitatja a Falkland-szigetek hovatartozását, mely elnökük Cristina Kirchener diplomáciai megnyilvánulásaiban és az ország harci repülők beszerzésére tett kísérleteiben egyaránt megmutatkozik (médiainformációk szerint használt MIRAGE 2000, Gripen és Szu–24 típusú harci repülőgépek beszerzése iránt érdeklődnek elsősorban, bár Buenos Aires hivatalosan tagadja az utóbbi típusra vonatkozó beszerzési törekvéseit).

-    Az argentin légierő képességeinek növekedése és hatékonyabbá válása a térség erőegyensúlyát jelentősen befolyásolhatná.

Az brit beszerzés tehát csupán a megfelelő reagáló képesség megteremtése a potenciális veszély elhárítására.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  NÉPSZERŰ HÍREK