2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A lengyel NAREW-ben reménykedik a Lockheed Martin

Art of WAR  |  2015. 02. 11., 10:02

Mivel a NAREW program kevesebb igényt támaszt, mint amit a MEADS (Medium Extended Air Defense System) tud nyújtani, a MEADS tisztviselői biztosak benne, hogy az általuk fejlesztett fegyverrendszer képes biztosítani a lengyel rövid és közepes hatótávolságú légvédelmi rendszerek követelményeit.

A három nemzeti MEADS program visszatér a lengyel légvédelem színterére, mint potenciális jelölt, amely a lengyel rövid hatótávolságú légvédelmi (Short Range Air Defense – SHORAD) követelményeknek eleget tud tenni. A közeljövőben a légvédelmi rendszer három európai programban is bizonyíthat: Németországban, Olaszországban és Lengyelországban.

A MEADS alkalmazásának és rendszeresítésének lehetőségeit jelenleg is értékelik a német új generációs légvédelmi rakétarendszer programban (Taktisches Luftverteidigungssystem – TLVS), amely megköveteli az erős hálózati képességeken alapuló rugalmas architektúrát. A MEADS lehet az alapja Olaszország nemzeti (honi) légvédelmi rendszerének is. A légvédelmi rakétarendszer rendszerbeállítására vonatkozóan pozitív döntés várható Németországban és Olaszországban is 2015 elején.

A lengyel NAREW-ben reménykedik a Lockheed Martin

A MEADS program menedzsment irodájának (NAMEADSMA) elemzése szerint, a MEADS a meglévő Patriot rendszereknél akár nyolcszor nagyobb területen biztosítja a lefedettséget sokkal alacsonyabb költségek mellett, jelentősen csökkentve a szükséges személyzet és felszerelés nagyságát. A rendszer további előnye, hogy megbízhatósága magas szintü és kevesebb kezelő személyzettel müködtethető, valamint a szállíthatóság szempontjából is előrelépést jelent a Patriot rendszerhez képest.

Lengyelország számításba veszi a multinacionális amerikai-európai MEADS-t a közepes hatótávolságú légvédelmi rendszer programjában is (más néven WISLA), de amíg a MEADS fejlesztési fázisa nem zárul le, addig a lengyelek érdeklődése csak a rendszermüködési tesztekre irányul. A MEADS több teszten is sikeresen bizonyított, amelynek eredményeként a MEADS International meghívást kapott, hogy részt vegyen a várhatóan 2015 első negyedévében megrendezésre kerülő technikai megbeszéléseken.

"Megépítettük és teszteltük az új generációs, hálózatba kötött lég- és rakétavédelmi radarokat, indítóállványokat és harcvezető központokat." mondta Volker Weidemann, a MEADS International ügyvezető alelnöke. "MEADS készen áll a folytatásra Németországban és Olaszországban, valamint a lengyel NAREW programban."

A lengyel NAREW-ben reménykedik a Lockheed Martin

"A nemzetek felismerik, hogy szükség van egy sokoldalú képességekkel rendelkező lég- és rakétavédelmi rendszerre. MEADS-t úgy tervezték, hogy rugalmas, gyors és halálos választ adjon a felmerülő fenyegetésekre." nyilatkozta Gregory Kee, a NAMEADSMA (NATO Medium Extended Air Defense System Management Agency) vezérigazgatója.

Az Amerikai Egyesült Államok Hadseregének Repülés és Rakéta Kutató, Fejlesztő és Müszaki Parancsnoksága (US Army Aviation and Missile Research, Development and Engineering Command) közelmúltban felülvizsgálta a programot, hogy megválaszolja a Védelmi Hivatal MEADS technológiát érintő kérdéseit. MEADS 4 milliárd USD értékü technológiát képvisel, amely biztosítékot jelent a következő generációs lég- és rakétavédelmi rendszerek kifejlesztésé.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  NÉPSZERŰ HÍREK