2024. 04. 22. hétfő
Csilla, Noémi
: 395 Ft   : 371 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Páncélos-reneszánsz?

Art of WAR  |  2015. 03. 23., 10:02

A közel-keleti és az ukrajnai háborúnak köszönhetően újra a figyelem középpontjába kerültek a harckocsik. A páncélosok ismét főszerepet játszanak a harcok során.

Donyecki szeparatisták modernizált harckocsijai: vajon honnan vannak?

Attól függően, hogy milyen müveletről, milyen területről, melyik haderőről vagy fegyveres csoportról beszélünk, érdemes legalább két nagy csoportra bontani a 21. század harckocsijaival kapcsolatos elvárásokat, valamint az ezekből adódó haditechnikai, alkalmazási szempontokat. 

Ha a modern hadseregek igényeit nézzük, akkor a trend egyértelmü. A fejlesztők kiemelt figyelmet fordítanak a védelemre: modulrendszerü, reaktív pótpáncélzatot, lézeres besugárzásjelzőt, aktív védelmi rendszereket, továbbfejlesztett üreges és/vagy szendvicsszerkezetü páncélzatot, aknák és improvizált robbanótestek elleni, javított páncéltest-védelmet alkalmaznak. Fontos szempont a mozgékonyság: ezt nagy teljesítményü turbodízel hajtómüvekkel, megerősített hajtáslánccal, továbbfejlesztett lánctalpakkal érik el. A nagyobb pontosságot a hosszabb lövegcső, a továbbfejlesztett felderítő és tüzvezető nappali-éjjeli kamerarendszerek, az infravörös kamerák, a lézeres célpontmegjelölés, míg a hatékonyságot a programozható repesz-romboló lőszerek, a továbbfejlesztett, leváló köpenyes páncéltörő lőszerek, a lövegcsőből indítható, irányított páncéltörő rakéták segítik. S mindezek tetejébe ott vannak a digitális adatkommunikációs rendszerek, a saját és ellenséges erőket megkülönböztető eszközök, a távolról irányított felderítőgépek kameraképeinek fogadására és feldolgozására alkalmas berendezések. 

Leopard 2A7+, a legmodernebb német harckocsi.

A már meglévő harckocsikat is fokozatosan modernizálják. Kiváló példa erre Lengyelország, ahol hamarosan megkezdődhet a német hadseregnél feleslegessé vált Leopard 2A4-esek és 2A5-ösök továbbfejlesztése a helyi 2PL változatra, vagy éppen az orosz hadsereg T–72-eseinek (T–72B3+) átépítése. 

Falura jó lesz…

Ehhez képest egy teljesen másik világot képviselnek Afrika vagy a Közel-Kelet hadszínterei. Az itt felbukkanó harckocsik java része a szovjet időkből származó T–55-ösök, T–62-esek, jobb esetben T–72-esek, s ezek ritkán kapnak a 21. század elvárásainak megfelelő komolyabb felújítást vagy modernizálást, a digitális tüzvezető rendszerről nem is beszélve. Igaz, itt az elmúlt évekig nem volt jellemző az elavult harckocsikra halálos veszélyt jelentő irányított páncéltörő rakétarendszerek tömeges alkalmazása: ma már azonban ez nem így van. Szudánban például a fényképek szerint orosz eredetü 9M133 Kornet rakétarendszereket zsákmányolt a Szudáni Népi Felszabadító Hadsereg-Nasir (SPLAN) gerillacsoport a hadseregtől. 

A városi harc még pótpáncélzattal is végzetes lehet.

Elmondható, hogy a szegényebb afrikai államok hadseregei és az ellenük harcoló szervezetek, csoportok jellemzően addig használják a harckocsikat, amíg müködnek vagy meg nem semmisítik azokat. Érdemes megjegyezni, hogy bár az Iszlám Állam számos, Iraknak átadott amerikai M1A1 Abrams nehéz harckocsit is zsákmányolt, bevetésükről egyelőre nem érkezett hír. A jelek szerint a modern harckocsik üzemeltetése és használata meghaladja az egyszerübb orosz haditechnikához és a platóra felszerelt gépágyúval ellátott Toyota terepjárókhoz szokott terroristák képességeit. 

Harckocsik szempontjából kifejezetten érdekes terület a polgárháborús Szíria, ahol egészen egzotikus modernizálásokat lehet találni. Az immár öt esztendeje folyó polgárháborúban a Bassár el-Aszad szír elnökhöz hü erők egyik fő fegyvere a városi harcokban a gyalogságot támogató harckocsi. Az átalakításánál a túlélőképesség, a kézi páncéltörő fegyverek elleni védelem fokozása kapja a főszerepet. Ez a lehető legváltozatosabb formában jelenik meg: a T–55A-kra aggatott homokzsákoktól kezdve az Ukrajnában modernizált T–55MV-k „téglás” reaktív pótpáncélzatáig. Külön érdemes megemlíteni a T–72M1 és T–72AV harckocsik európai szemmel nézve hihetetlenül komplex pótpáncélzatát. A harckocsikat szinte teljesen körbeöleli a felhegesztett rácsozat, illetve a rácsok aljáról lógó – az izraeli Merkavákról ismert –, vasgolyó végződésü láncok sokasága. Az ezekbe ütköző páncéltörő rakéta vagy RPG-töltet gyakran müködésbe lép, így a kialakuló kumulatív sugár veszít az erejéből, mire a harckocsi testéhez ér.

A rácsos pótpáncélzat nem szíriai találmány.

Kísérleti terep 

A jelenlegi harckocsi-fejlesztési és -modernizálási folyamatokat alapvetően befolyásolja az elmúlt egy évtized hadszíntéri, hadviselési tapasztalata. Emlékszünk még arra a tézisre, ami szerint a harckocsi elavult és sérülékeny, így a jövő a gumikerekes harcjármüveké? Nos, hogy ez mennyire nem így van, arról a kanadai hadsereg tudna sokat mesélni, melynek illetékesei a 105 milliméter ürméretü löveggel felszerelt M1128 mobil ágyúrendszert (Mobile Gun System) tervezték rendszeresíteni a Leopard C1/C2-esek helyett. A hadszíntéren szerzett tapasztalatok alapján azután (a tervezett kivonás helyett) 2006-ban Leopard C2-eseket küldtek Afganisztánba, majd ezt követte az újabb Leopardok – előbb a 2A4+, majd a modernebb 2A6M változat – megrendelése.

Német Lepoard 2A4, immár a lengyel haderő szolgálatában.

A harckocsik kedvelői számára valóságos aranybányát jelentenek a kelet-ukrajnai hadszíntérről érkező információk, fényképek, videofelvételek. Mindkét oldalon a volt szovjet, illetve az orosz harckocsik továbbfejlesztett változatai tünnek fel, hol felségjelzéssel (ukrán oldal), hol jelzések nélkül vagy ottfelejtett, orosz eredetre utaló címkékkel, feliratokkal (szeparatista oldal). Ukrajna bevetette például a kongói megrendelésre készült, modernizált T–64B1M harckocsikat, amelyeket Nozs moduláris reaktív páncélzattal szereltek fel. A szeparatistáknál pedig feltüntek a Kontakt-5 pótpáncélzattal felszerelt T–72B harckocsik, amelyek sosem álltak hadrendben az ukrán hadseregnél, így orosz eredetüket nehéz lenne tagadni. 

T–64B1M harckocsik Ukrajnában.

Új nagymacskák

A német védelmi ipar egyik ikonikus terméke a Leopard nehézharckocsi-család. A Leopard 2 a mai napig élet- és exportképes harckocsi, amelynek legújabb, Leopard 2A7+ változatát éppen az afganisztáni tapasztalatok alapján alakították ki, de felhasználták az amerikai M1 Abrams-ek iraki bevetésein összegyült információkat is. A német hadsereg 2014 decemberében vehette át az első, új gyártású, városi és nem konvencionális hadviselésre szánt A7+ harckocsikat. 

A fejlesztés iránya e modellnél is a lakott területen folytatott hadviselés fontosságát jelzi. Ennek megfelelően eltünt a kibúvónyílás elé rögzített MG3-as közepes géppuska, helyére a belülről, biztonságból irányítható FLW 200 fegyverrendszer került. A harckocsi elejére – a szokásos aknamentesítő készlet mellett – tolólap is elhelyezhető, amely szintén a városokban jöhet jól. 

A T–72-es jó fejlesztési alap.

Orosz részről az ígéretek szerint májusban, a győzelmi felvonuláson mutatkozik be a 195-ös objektum, azaz a T–14 Armata jármüplatformra épülő nehéz harckocsi. A harckocsiról eddig nagyon kevés információ szivárgott ki. Egy-két fénykép és a szakértők véleménye szerint a harckocsi tornya lapos lesz az alacsonyabb súlypont és a stabilitás érdekében, illetve azért, hogy minél nehezebben lehessen felderíteni, kilőni. A jármü természetesen megkapja a reaktív pótpáncélzatot, az aktív rakétavédelmi rendszert, a rétegelt páncélzatot és a legmodernebb tüzvezető rendszert. A jármü sorozatgyártás előtti tesztelését 2017-ig kívánják befejezni. Éppen a csúcstechnika lehet az új harckocsi gyenge pontja. Több forrás is arra emlékeztet, hogy az Armata úgy járhat, mint a T–80-as család: túl drága lesz ahhoz, hogy az orosz hadsereg alapvető harckocsi-típusává váljon. Inkább az látszik valószínübbnek, hogy a T–72B3+ és ennek későbbi továbbfejlesztései töltik be ezt a szerepkört, míg az Armadát egyes kiemelt alakulatoknál, kisebb számban rendszeresítik majd. Kérdés, hogy az orosz költségvetés mekkora forrást tud majd az Armaták sorozatgyártására fordítani.

Orosz T–90MS Kalina digitális tüzvezető rendszerrel.

S ha már fejlesztés, akkor meg kell említeni minden idők leghosszabbra nyúló harckocsi-programját is; az indiai Arjun-ok fejlesztése még 1972-ben kezdődött meg. A sorozatos költség- és időtúllépések után a típus Mark II-es változatát végre elfogadta az indiai hadsereg, így elméletileg megkezdődhet a sorozatgyártás. Egyébként az átmeneti megoldásnak tekintett Mark I-esekből 124 példányt hadrendbe állítottak, de a gyanú szerint csak azért, hogy megmaradjon a fejlesztés folytatásához szükséges politikai és költségvetési támogatás. 

A 120 milliméteres ágyúval felszerelt Mark II-es harckocsi az izraeli LAHAT páncéltörő rakétát is használhatja, többféle páncéltörő és repesz-romboló lőszer mellett. A második változatot közel száz ponton kellett továbbfejleszteni az elődjéhez képest, elsősorban a mozgékonyság és a tüzvezető rendszer volt problémás. A Mark II-es így már a modern harckocsik minden elemét magáénak tudhatja, de még így sem biztos, hogy sikerül lecserélni a nagy mennyiségben vásárolt orosz T–90S-eket és T–90M-eket a hazai Arjunra. 

India büszkesége, az Arjun Mk II.

Fotó: Internet

Forrás: Magyar Honvéd 2015 március

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 18., 13:56
Az Oroszország és Ukrajna közötti háborúban mindkét fél, de elsősorban az ukránok több ízben bevettettek különböző típusú és méretű (pl. Sea Baby, Magura, stb.), robbanóanyaggal megrakott drónhajókat, hogy ezekkel mérjenek csapást az ellenfél tengeri és kikötői célpontjaira.
2024. 03. 11., 11:50
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
2024-04-04 12:53:29
„Európa legmodernebb tüzérségi lövedékeket gyártó fegyvergyártóműve épül Várpalota keleti városrészén – húzta alá prof. dr. Palkovics László, az N7 Holding Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt. vezérigazgatója a Várpalotai Védelmiipari Komplexum 155 milliméteres tüzérségi lőszereket gyártó épületének alapkőletételén, április 3-án, szerdán.
2024-03-25 13:49:47
„Az ejtőernyős állomány képességének fenntartása kihívás, felkészítésük nehéz, ám az alkalmazásuk pillanatában rendkívül fontos, nélkülözhetetlen szerepet kapnak” – nyitotta meg kötetlen hangnemben a 2024-es ejtőernyős napot Sánta Gábor dandártábornok, az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár parancsnoka.
2024-03-18 15:07:54
2024-ben az EUFOR parancsnoki teendőit ellátó nemzet, így magyar csoport biztosítja a misszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét. Beszélgetés a misszióra való felkészülés részleteiről és a külföldi szolgálat körülményeiről Dajka Attila alezredessel, az EUFOR Helikopter Alegység parancsnokával és dr. Forgács Levente hadnaggyal, az alegység egyik orvosával.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 19., 10:08
A NATO a világ legnagyobb, legsikeresebb és valóban működő katonai védelmi szövetsége, de nincs NATO a nemzeti haderők nélkül – jelentette ki a honvédelmi miniszter április 18-án, csütörtökön Nyíregyházán.
2024. 04. 17., 13:42
Fodor László számtalan alkalommal és szerepkörben bizonyította, hogy a hazai lövészet központi alakja, hiszen többek között lövészetvezető, bíró, edző, fegyvermester és szerszámkészítő. Nem mellesleg, közelgő nyugdíjba vonulása előtt több, mint négy évtizeden át vezette a szentendrei laktanya lőterét.
2024. 04. 16., 12:25
Ma már alig emlékszik valaki Tankó Béla grafikusművészre, aki az ötvenes évektől kezdődően a nyolcvanas évek elejéig alkotott.
2024. 04. 16., 10:37
Tizennyolc nemzet hallgatóinak részvételével kezdődött a 44. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam április 8-án, az MH Béketámogató Kiképző Központban.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.