2024. 03. 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
: 396 Ft   : 367 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Német-lengyel-francia együttműködés

Art of WAR  |  2015. 05. 28., 14:53

Németország két közös harcjármű-fejlesztési programot is indít NATO-szövetséges szomszédaival összefogva. A lépés nehezen lenne elválasztható az orosz hadsereg egyre látványosabb fejlesztésével és a feszült kelet-európai biztonságpolitikai helyzettel.

Bár néhány éve még népszerü volt az az elképzelés, hogy a harckocsik korszakának vége, a valóság erre látványosan rácáfolt. Németország és Franciaország a legsikeresebb európai harckocsi, a Leopard-család harmadik generációs tagjának közös fejlesztéséről tárgyal. Az 1979 óta hadrendben álló, számos országban rendszeresített Leopard 2 a folyamatos továbbfejlesztések ellenére váltótípusra vár. Bár a legújabb, 2010-ben bemutatott Leopard 2A7+ a világ harckocsijainak élvonalába emeli a német hadiipar büszkeségét, de az orosz T-14 Armata látványos felbukkanása csak megerősítette a politikai vezetés szándékát: új német harckocsi szükséges.

A hidegháború idején, az 1980-as évek első felében több mint 2000 német Leopard 2-es várta még a Varsói Szerződés haderejének támadását. Mára ez a mennyiség 240 harckocsira apadt, köszönhetően a Bundeswehr 1990 utáni, folyamatos leépítésének. A még hadrendben álló, modernizált A6-sok is elérik tervezett élettartamuk végét 2030-ra, így a csere elodázhatatlan. Még úgy is, hogy nemrég bejelentették: 103 darab, korábban a hadrendből kivont és letárolt Leopard 2A4-et aktiválnak és 2017-től modernizálva ismét használni fognak. Az új cél a 328 aktív állományban lévő, a Krauss-Maffei Wegmann segítségével egységesre modernizált Leopard 2-es. Kérdés, ez az A6-os, az újabb A7-es vagy egy még frissebb változatot jelent majd. A német védelmi minisztérium május 22-én nyilvánosságra került tervei szerint Lepoard 3 fejlesztési munkálatainak első lépcsője 2018ig tart, melynek során az elképzelések és a technológiai lehetőségek kidolgozása történik meg, a német vállalatok bevonásával.

A Leopard 2 gyártója, a Krauss-Maffei Wegmann hamarosan összeolvad a francia Nexter Systems hadiipari óriással. A két, nagy tapasztalatokkal rendelkező cég pedig nagy esélyekkel indul a Leopard 3-as fejlesztési és gyártási tenderén, főleg úgy, hogy komoly vetélytársa Európán belül nem akad. Lengyelország pedig egy 6x6-os kerékképletü, gumikerekes, úszóképes páncélozott csapatszállító jármü fejlesztésén dolgozhat együtt majd Németországgal. A lengyel Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ) és az OBRUM a német Rheinmetall-Man Military Vehicles vállalattal írt alá szerződést az új, közös program elindításáról. A szerződés a tervezési, fejlesztési munkálatok mellett a prototípusok megépítéséről is szól. A leendő jármü tömege kisebb lesz 20 tonnánál, és legalább 3500 kilogrammnyi hasznos terhelést kell tudnia magával cipelnie.

A jármü tervezésénél felhasználják a 2001 óta az aszimmetrikus hadviselés területén összegyült lengyel és német tapasztalatokat, így a bent ülők védelmének maximalizálása lesz a tervezők legfontosabb feladata. A lengyelek szeme előtt a mára már teljesen elavult szovjet BRDM-2 váltótípusa lebeg, mely a hazai LOTR-program (Lekki Opancerzony Transporter Rozpoznania – Könnyü, felderítésre is alkalmas páncélozott szállítójármü) célja is. Lengyel részről a Rosomak, míg német oldalról a Boxer tapasztalataira támaszkodhatnak majd a mérnökök. A leendő gumikerekes csapatszállítót és felderítő jármüvet Lengyelországon belül gyártják majd. A tervek szerint a jármü bázisán számos feladatra alkalmas (parancsnoki, müszaki, sebesültmentő, aknavető-hordozó, páncéltörő stb.) változatot is kialakítanak. A jármü exportjogával mind a PGZ, mind a Rheinmetall rendelkezik majd.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 22., 13:32
Az Olasz Légierő a közelmúltban búcsúzott a HH-212A helikoptertől, amely több mint 40 év intenzív olaszországi és külföldi szolgálat után vonult nyugdíjba. A HH-212A típus hadrendbe állítása óta több mint 180 000 órát repült, és több száz életet mentett meg.
2024. 03. 11., 11:50
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
2024. 03. 18., 15:07
2024-ben az EUFOR parancsnoki teendőit ellátó nemzet, így magyar csoport biztosítja a misszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét. Beszélgetés a misszióra való felkészülés részleteiről és a külföldi szolgálat körülményeiről Dajka Attila alezredessel, az EUFOR Helikopter Alegység parancsnokával és dr. Forgács Levente hadnaggyal, az alegység egyik orvosával.
2024. 03. 07., 11:04
Semmi, mert egy hasonló méretű, ARV vontatókocsi siet segítségére, hogy biztonságos helyre szállítsa. A pótolhatatlan eszköz kezelését öthetes kiképzés alatt sajátították el a hódmezővásárhelyi és tatai honvédek, tudásukról pedig a március első hetében rendezett táborfalvai vizsganapokon adtak számot.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 03. 27., 10:10
„Több évtized után indul újra a fegyvertervező és -gyártó mérnökképzés hazánkban” – többek közt erről állapodott meg dr. Czermann János a Neumann János Egyetem képviselőivel.
2024. 03. 19., 12:55
Március elején több magas szintű delegáció látogatott a nápolyi Szövetséges Összhaderőnemi Parancsnokságra. A látogatások célja az volt, hogy megtárgyalják és kidolgozzák a NATO déli szomszédságával (Közel-Kelet, Észak-Afrika és a Száhel régiók) kapcsolatos partnerségi terveket.
2024. 03. 11., 10:30
A hatvanas években három komolyabb, halálos áldozatokat követelő tűzeset történt az amerikai haditengerészet repülőgép-hordozóin.
2024. 03. 07., 11:37
A római katolikus temetőben a csata emlékére állított obeliszknél a város és a honvédség képviselői koszorúztak.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Dánia - az F-35-ösök érkezésével - folyamatosan vonja ki a hadrendből F-16-os vadászbombázóit, melyek értékesítését már korábban meghirdették. A lehetséges vásárló kilétét a napokban hozták nyilvánosságra.