2023. 03. 29. szerda
Auguszta
: 381 Ft   : 351 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A brit légtér oltalmazója - Sky Sabre

A brit légtér oltalmazója - Sky Sabre
Art of WAR  |  2018. 03. 01., 14:52
A brit légtér oltalmazója - Sky Sabre

A Brit Hadsereg „lerántotta a leplet” a Sky Sabre névre hallgató újgenerációs, közepes hatótávolságú földi telepítésű légvédelmi rendszeréről, a 16. Királyi Tüzérezrednek otthont adó Thorney Island-en.

A Sky Sabre, korábbi nevén Land Ceptor, a jelenleg is rendszerben lévő, rövid hatótávolságú Rapier légvédelmi rakétarendszert hivatott leváltani, tervezetten 2020-ban. Az új típusú, integrált légvédelmi rendszerrel mind a brit szárazföldi haderőt, mind pedig a királyi légierőt felszerelik.

A rendszer különböző modulokból épül fel, úgymint a CAMM (Common Anti-Air Modular Missile – általános, moduláris légvédelmi rakéta) típusú rakéta indítására alkalmas indítóállvány (MBDA fejlesztés), a Giraffe típusú szenzor (Saab fejlesztés) és természetesen a nélkülözhetetlen vezetési pont. Vezetési pontként az izraeli Rafael cég által kifejlesztett, moduláris, integrált lég- és rakétavédelmi vezetési pont (MIC4AMD – Modular, Integrated Battle Management Command, Control, Communications, Computers, Air & Missile Defense System) funkcionál.

 

Egy rendkívül kompakt és mobil rendszerről van szó, amely egy vezetési ponttal, indítóállványokkal, valamint egy öszkerékmeghajtásos Rheinmetal MAN HX típusú teherautóra szerelt Saab Giraffe lokátorral rendelkezik.

Az MBDA által tervezett és megépített CAMM típusú rakéta – amelynek fejlesztését a szintén MBDA által gyártott ASRAAM légiharc (levegő-levegő) rakétára alapozták –, 360 fokos lefedettséget biztosít szárazföldi és tengeri alkalmazás esetén egyaránt. 

A háromszoros hangsebességgel rendelkező CAMM rakéták hatékony védelmet nyújtanak a különböző típusú légicélok (cirkáló rakétáktól a „szofisztikált”, modern harcirepülőkig) ellen. A CAMM típusú rakéták kiváló zavarvédettségű, aktív radarfrekvenciás keresővel kerültek felszerelésre, amely biztosítja a rakéta számára az időjárástól független alkalmazhatóságot. A 99 kg össztömegű rakéta hatótávolsága meghaladja a 25 km-t.

Távlati tervek alapján a brit királyi haditengerészet Sea Ceptor névvel fogja rendszerbe állítani a légvédelmi rendszert a Type 23 és majdani Type 26 hadihajóin.

 

Forrás: http://raketaezred.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 02. 23., 15:10
Szerbiának erős hadseregre van szüksége, ellenkező esetben az ország három napon belül megsemmisülhetne, ezért a katonaság és a fegyveripar fejlesztésébe az év végéig további 700 millió eurót fektet Belgrád − közölte Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök az Abu-Dzabiban rendezett nemzetközi fegyverkiállítás apropóján.
2023. 02. 15., 09:21
Nem csak az új technológia fejlesztésére kell összpontosítanunk, hanem arra is, hogy a már meglévő technológiákat innovatív, újszerű módon alkalmazza a haderő a védelmi és támadó funkciókra.
2023. 02. 14., 09:11
A Duna vízén háromnapos kiképzés keretében tesztelte az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár harctámogató osztagának állománya február nyolcadikától a különleges műveleti képességfejlesztés keretében átépített, újonnan navigációs műszerekkel felszerelt Zodiac Pro 850 típusú hajókat.
2023. 02. 09., 10:25
Banglades ugyan a világ egyik legszegényebb országa, de a haditengerészet védelmi erőinek egyik legfontosabb része, mivel a nagy kiterjedésű Bengáli-öböl, az itt található fontos nemzetközi kikötők, haditengerészeti támaszpontok, valamint a területhez kapcsolódó gazdasági övezet védelméért is felelős.
2023-02-28 13:31:33
2023 februárjában megalakult a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Nonprofit Zrt.-t (VIKI). Koncepciója szerint a VIKI a kettős hasznosítású, azaz polgári és katonai célra egyaránt alkalmazható technológiák feltérképezésére és annak védelmi célú hasznosításának támogatására hivatott.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 29., 09:41
Az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred hadihajós katonái március 27-én végrehajtották a Mosoni-Duna felderítését egy aknamentesítő hadihajóval és egy tűzszerész járőrhajóval.
2023. 03. 27., 14:26
Az Európai Unió Védelmi Alap (EDF) Űrkutatás témakörében rendeztek szakmai workshopot március 24-én, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campuson.
2023. 03. 24., 10:45
Megalakult az első állandó amerikai helyőrség Lengyelországban március 21-én. A 13 katonából és 140 civil munkatársból álló egység az Egyesült Államok Lengyelországba telepített erőinek logisztikai és infrastrukturális támogatását fogja biztosítani.
2023. 03. 23., 12:52
„High-tech hadsereg, átalakítások, fejlesztések a Magyar Honvédségben” címmel tartott előadást felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke Veszprémben, a Pannon Egyetemen, március 22-én, szerdán.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Svédország a Grob G 120TP típust választotta az alapfokú kiképző repülőgép kategóriára, felváltva idővel a kiöregedő SK 60-as flottát.