2018. 03. 20. kedd
Klaudia
: 311 Ft   : 253 Ft Benzin: 366 Ft/l   Dízel: 376 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A brit légtér oltalmazója - Sky Sabre

Art of WAR  |  2018. 03. 01., 14:52

A Brit Hadsereg „lerántotta a leplet” a Sky Sabre névre hallgató újgenerációs, közepes hatótávolságú földi telepítésű légvédelmi rendszeréről, a 16. Királyi Tüzérezrednek otthont adó Thorney Island-en.

A Sky Sabre, korábbi nevén Land Ceptor, a jelenleg is rendszerben lévő, rövid hatótávolságú Rapier légvédelmi rakétarendszert hivatott leváltani, tervezetten 2020-ban. Az új típusú, integrált légvédelmi rendszerrel mind a brit szárazföldi haderőt, mind pedig a királyi légierőt felszerelik.

A rendszer különböző modulokból épül fel, úgymint a CAMM (Common Anti-Air Modular Missile – általános, moduláris légvédelmi rakéta) típusú rakéta indítására alkalmas indítóállvány (MBDA fejlesztés), a Giraffe típusú szenzor (Saab fejlesztés) és természetesen a nélkülözhetetlen vezetési pont. Vezetési pontként az izraeli Rafael cég által kifejlesztett, moduláris, integrált lég- és rakétavédelmi vezetési pont (MIC4AMD – Modular, Integrated Battle Management Command, Control, Communications, Computers, Air & Missile Defense System) funkcionál.

 

Egy rendkívül kompakt és mobil rendszerről van szó, amely egy vezetési ponttal, indítóállványokkal, valamint egy öszkerékmeghajtásos Rheinmetal MAN HX típusú teherautóra szerelt Saab Giraffe lokátorral rendelkezik.

Az MBDA által tervezett és megépített CAMM típusú rakéta – amelynek fejlesztését a szintén MBDA által gyártott ASRAAM légiharc (levegő-levegő) rakétára alapozták –, 360 fokos lefedettséget biztosít szárazföldi és tengeri alkalmazás esetén egyaránt. 

A háromszoros hangsebességgel rendelkező CAMM rakéták hatékony védelmet nyújtanak a különböző típusú légicélok (cirkáló rakétáktól a „szofisztikált”, modern harcirepülőkig) ellen. A CAMM típusú rakéták kiváló zavarvédettségű, aktív radarfrekvenciás keresővel kerültek felszerelésre, amely biztosítja a rakéta számára az időjárástól független alkalmazhatóságot. A 99 kg össztömegű rakéta hatótávolsága meghaladja a 25 km-t.

Távlati tervek alapján a brit királyi haditengerészet Sea Ceptor névvel fogja rendszerbe állítani a légvédelmi rendszert a Type 23 és majdani Type 26 hadihajóin.

 

Forrás: http://raketaezred.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 03. 09., 11:45
A jelek szerint leállt az iraki hadsereg M1A1 Abrams nehézharckocsijainak karbantartása. A feladattal megbízott amerikai cég munkatársainak jelentős részét ugyanis hazahívta.
2018-03-01 14:52:29
A Brit Hadsereg „lerántotta a leplet” a Sky Sabre névre hallgató újgenerációs, közepes hatótávolságú földi telepítésű légvédelmi rendszeréről, a 16. Királyi Tüzérezrednek otthont adó Thorney Island-en.
2018-02-27 09:54:31
1944. július 17-én késő este, két nagy teherhajó várakozott a kaliforniai Port Chicago tengerészeti lőszerraktár mólója mellett, hogy miután megtöltötték tágas raktereiket, azonnal elindulhassanak a csendes-óceáni hadszíntérre, ahol már várták veszedelmes rakományukat a Mariana-szigeteknél harcoló csapatok. A két hajó azonban már sohasem hagyta el Port Chicagot. Néhány másodperc alatt semmivé váltak, 320 emberrel együtt.
   MÁSOK ÍRTÁK
2018. 03. 13., 14:37
02-es vagy 20-as pálya, többször többféle leszállási engedély. Hogy került a gép a torony és a forgalmi előtér fölé? Katmandu kockázatai.
2018. 03. 12., 10:17
Szentesen, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezrednél a napokban megkezdődött a a PTSZ-M típusú közepes, lánctalpas úszó gépkocsik nehézgépkezelői tanfolyamának gyakorlati része.
2018. 03. 09., 10:42
Kétségtelen, hogy a technika- és tudománytörténet legnépszerűbb lapjai közé tartoznak a különféle teljesítmény-rekordokat számon tartó listák.
2018. 03. 08., 10:17
Magyarország és Horvátország Európa legbiztonságosabb országai közé tartoznak, ami a magyar és horvát katonák együttműködésének, a közös katonai gyakorlatoknak is köszönhető.

  JETfly Magazin

2022-ig kell elvégeznie a MiG repülőgépgyárnak Bulgária MiG-29-esein a nagyjavítást. A munkálatokban 15 darab, még a szovjet időkből származó vadászrepülőgép érintett.