2023. 11. 29. szerda
Taksony
: 378 Ft   : 345 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A brit légtér oltalmazója - Sky Sabre

A brit légtér oltalmazója - Sky Sabre
Art of WAR  |  2018. 03. 01., 14:52
A brit légtér oltalmazója - Sky Sabre

A Brit Hadsereg „lerántotta a leplet” a Sky Sabre névre hallgató újgenerációs, közepes hatótávolságú földi telepítésű légvédelmi rendszeréről, a 16. Királyi Tüzérezrednek otthont adó Thorney Island-en.

A Sky Sabre, korábbi nevén Land Ceptor, a jelenleg is rendszerben lévő, rövid hatótávolságú Rapier légvédelmi rakétarendszert hivatott leváltani, tervezetten 2020-ban. Az új típusú, integrált légvédelmi rendszerrel mind a brit szárazföldi haderőt, mind pedig a királyi légierőt felszerelik.

A rendszer különböző modulokból épül fel, úgymint a CAMM (Common Anti-Air Modular Missile – általános, moduláris légvédelmi rakéta) típusú rakéta indítására alkalmas indítóállvány (MBDA fejlesztés), a Giraffe típusú szenzor (Saab fejlesztés) és természetesen a nélkülözhetetlen vezetési pont. Vezetési pontként az izraeli Rafael cég által kifejlesztett, moduláris, integrált lég- és rakétavédelmi vezetési pont (MIC4AMD – Modular, Integrated Battle Management Command, Control, Communications, Computers, Air & Missile Defense System) funkcionál.

 

Egy rendkívül kompakt és mobil rendszerről van szó, amely egy vezetési ponttal, indítóállványokkal, valamint egy öszkerékmeghajtásos Rheinmetal MAN HX típusú teherautóra szerelt Saab Giraffe lokátorral rendelkezik.

Az MBDA által tervezett és megépített CAMM típusú rakéta – amelynek fejlesztését a szintén MBDA által gyártott ASRAAM légiharc (levegő-levegő) rakétára alapozták –, 360 fokos lefedettséget biztosít szárazföldi és tengeri alkalmazás esetén egyaránt. 

A háromszoros hangsebességgel rendelkező CAMM rakéták hatékony védelmet nyújtanak a különböző típusú légicélok (cirkáló rakétáktól a „szofisztikált”, modern harcirepülőkig) ellen. A CAMM típusú rakéták kiváló zavarvédettségű, aktív radarfrekvenciás keresővel kerültek felszerelésre, amely biztosítja a rakéta számára az időjárástól független alkalmazhatóságot. A 99 kg össztömegű rakéta hatótávolsága meghaladja a 25 km-t.

Távlati tervek alapján a brit királyi haditengerészet Sea Ceptor névvel fogja rendszerbe állítani a légvédelmi rendszert a Type 23 és majdani Type 26 hadihajóin.

 

Forrás: http://raketaezred.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 11. 20., 14:42
Folytatódik az idén meghirdetett Embert a vasra! toborzókampány, amelynek második fázisában a megújuló tüzérséget jelentő PzH 2000 önjáró tüzérségi eszközök leendő kezelőit szólítja meg a Honvédelmi Minisztérium. Erről Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke beszélt november 16-án, Bakonykútiban.
2023. 10. 31., 14:21
1943. november 5-én az amerikai Sculpin tengeralattjáró kilencedik csendes-óceáni őrjáratára indult Pearl Harborból. Feladata az volt, hogy három társával a Spearfish - sel, a Searavennel és az Apogonnal a félelmetes erőddé kiépített Truk Atoll közelében álljon lesbe és a németektől átvett farkasfalka taktikát alkalmazva lecsapjon a japán hajókra.
2023-11-10 11:24:53
Az elmúlt harminc év legnagyobb hazai gyakorlatán az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái is megmutatták, hogy jó gazdái a PzH 2000 önjáró lövegeknek. Az alakulat katonái a Bakonyban rengették meg a földet az 55 tonnás vasaikkal.
2023-10-27 11:26:24
„Nincs nemzeti szuverenitás, nincs biztonság és nincs honvédelem jól működő, földi telepítésű légvédelmi rendszerek nélkül” – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NASAMS légvédelmi rakétarendszer ünnepélyes átadóünnepségén, Győrben, az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezrednél, október 26-án.
2023-10-25 15:50:04
A csádi elnök meghívására katonai misszió indulna az afrikai országba, ennek keretében 2024 tavaszától maximum 200 katona teljesítene ott szolgálatot - mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az Országgyűlés október 25-ei ülésén, a honvédség csádi katonai szerepvállalásáról szóló határozati javaslat általános vitájában.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 11. 29., 16:38
Megérkezett az új kedvenc a JETfly Webáruházba! Kiváló minőségű softshell dzseki military zöld színben! A termék megrendelhető női és férfi változatban, önmagában vagy felvarrókhoz tépőzárakkal előkészítve!
2023. 11. 29., 13:32
Az Iraki Kiképzés-Biztosító Kontingens 17. váltása közös lövészeten vett részt észt partnereivel november 24-én az Erbil melletti „Satur Areal Gunnery” lőtéren. A közös lövészeten arra is lehetőség volt, hogy a magyar és észt katonák kölcsönösen megismerjék és kipróbálják a két nemzet haderejében rendszeresített lőfegyvereket.
2023. 11. 28., 10:50
Akkreditációs látogatás keretén belül fogadta Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese az új olasz véderő, valamint az új görög véderő-, katonai és légügyi attasét.
2023. 11. 24., 10:45
Delegáció élén Párizsba látogatott dr. Sticz László vezérőrnagy, az Európai Unió EUFOR ALTHEA műveletének következő parancsnoka november 20-án. A látogatás célja a bosznia-hercegovinai francia szerepvállalás és a francia-bosnyák kapcsolatok részleteiben történő megismerése volt.

  JETfly Magazin

A korábban bejelentett 95 darab új Boeing és 15 darab új Airbus repülőgép beszerzésével az Emirates légiflottája 310 szélestörzsű repülőgéppel bővül az elkövetkező években. A flotta kiszolgálására új, hipermodern műszaki bázist is épít a légitársaság.