2024. 06. 23.
Zoltán
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Locked Shields 2024: kimagasló magyar eredmény

Locked Shields 2024: kimagasló magyar eredmény
honvedelem.hu  |  2024. 05. 21., 16:29
Locked Shields 2024: kimagasló magyar eredmény

A NATO Kooperatív Kibervédelmi Kiválósági Központ 2010 óta szervezi meg éves Locked Shields gyakorlatát. Magyarország az idén is sikeresen képviseltette magát a nemzetközi megmérettetésen, mely ezúttal négy napon át, 40 ország 18 csapatának, közel négyezer szakértőjének részvételével zajlott. A magyar csapat az előkelő negyedik helyen zárt.

A világ legnagyobb valós idejű kibervédelmi gyakorlatán a résztvevő csapatoknak a NATO Kooperatív Kibervédelmi Kiválósági Központ (NATO Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence – CCDCOE) által virtuális környezetben kialakított, több mint hatezer virtualizált eszközből álló infrastruktúra üzemeltetését, rendelkezésre állását és használhatóságát kellett biztosítaniuk. A klasszikus irodai rendszereken túl a védendők között szerepeltek felhő alapú szolgáltatások, 5G hálózat, energetikai és ipari rendszerek, katonai és ezen belül például légvédelmi és vezetésirányítási rendszerek is.

Minden csapat feladatul kapta az infrastruktúrában kialakított informatikai hálózatok és létfontosságú infrastruktúrák védelmét, valamint az esetlegesen az infrastruktúrában okozott káros tevékenységekhez kapcsolódó stratégiai döntéshozatali, jogi és stratégiai kommunikációs teendők ellátását. A gyakorlat során a védekező csapatok az infrastruktúra elleni támadások, a rendszerben feltárt káros tevékenységek megakadályozásáért pontot kaptak, illetve pontlevonással járt, ha a szervezők által összeállított támadó „alakulat” sikeresen hajtotta végre az infrastruktúra elleni offenzívákat.

Hazánk, közös csapatban együttműködve Szlovákiával, idén szoros versenyben a dobogós helyezésért, a 4. helyen végzett, ami az eddigi legjobb elért eredmény. Az első helyezettől mintegy 600 ponttal, a dobogóról mindössze 160 ponttal lemaradva, az ötödik helyezettel szemben 2500 pont előnnyel zárt Magyarország kiber szakemberei. A magyar-szlovák csapat hatékony együttműködését igazolja, hogy a média, a forensics, a sérülékenység és fenyegetést (CTI) jelentő és a kliensoldali védekező formációk saját kategóriájukban dobogós helyen végeztek.

Az LS24 gyakorlat alaphelyzete egy Red Team (támadó) – Blue Team (védekező) szembenállás, ahol az utóbbiak a CCDCOE tagországokból kiegészülve partner nemzetekkel álltak össze, kollektív defenzív pozíciót képviselve. A hangsúly a valósághű forgatókönyveken, a legmodernebb technológiákon és egy hatalmas fiktív országot célzó kiberincidens teljes komplexitásának szimulálásán volt, beleértve a korábban is jelölt stratégiai döntéshozatali, jogi és kommunikációs szempontokat.

A Locked Shields célja, hogy a szakemberek a mindennapi feladataikban szerzett tudásukat ellenőrizzék, a mesterséges körülmények között teszteljék, illetve nemzetközi környezetben is (csapatban vagy szövetséges erő részeként) felkészültek legyenek egy esetleges kibertámadás hatékony kezelésére, elhárítására. További fontos gyakorlandó feladatok a (kritikus) infrastruktúra rendelkezésre állásának fenntartása, az illetéktelen hozzáférés megakadályozása, az adathalászat megelőzése, valamint az infokommunikációs folyamatokban az adatok biztonságos felhasználásának megvalósítása.

A sikerhez aktívan hozzájárult a gyakorlatot megelőző időszakban végrehajtott felkészítő foglalkozások sora, ami azt bizonyította, hogy a kihívásokkal teli információs térben és környezetben mennyire kiemelten kell kezelni a közreműködők és a felkészítők közös gondolkozását. A Locked Shields 2024 hazai technikai megvalósításában a honvédelmi ágazat-, kormányzati szervezetek, állami és civil szervezetek informatikai üzemeltető és kiberbiztonsági szakállománya, illetve a stratégiai döntéshozatalban és kommunikációban a kiberincidensekhez kapcsolódó jogi ismeretekkel rendelkező honvédelmi ágazat állománya vett részt.

„A siker közös, a csapatmunkában rejlik!” – nyilatkozták egybehangzóan a gyakorlatba bekapcsolódó magyar szakemberek, akiket a szervezésért és a végrehajtásért egyaránt dicséret illet.

Forrás: https://honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 10., 14:42
Lynx harcjárművel hajtott végre éleslövészetet az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár Tatárszentgyörgyön. A szcenárió keretében nemcsak lőttek az ellenségre, hanem a visszavonulást segítő köddel is zavarták őket.
2024. 06. 07., 14:52
Olaszországban és Svédországban bizonyítottak a Magyar Honvédség különleges műveleti katonái NATO gyakorlat keretében, ahol tömeges ejtőernyős ugrás, a logisztikai utánpótlás megszervezése, rajtaütés és beépített területen vívott harc szerepelt a feladataik között, de éleslövészeten is megmutatták felkészültségüket.
2024. 05. 28., 13:25
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024-05-24 10:15:38
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
2024-05-22 12:52:38
A Japán Birodalmi Haditengerészet repülőgép-hordozói a 2. világháború kezdetén legyőzhetetlenek voltak, a fedélzetükről felszálló harci gépek uralták a Csendes-óceán égboltját.
2024-05-21 16:29:52
A NATO Kooperatív Kibervédelmi Kiválósági Központ 2010 óta szervezi meg éves Locked Shields gyakorlatát. Magyarország az idén is sikeresen képviseltette magát a nemzetközi megmérettetésen, mely ezúttal négy napon át, 40 ország 18 csapatának, közel négyezer szakértőjének részvételével zajlott. A magyar csapat az előkelő negyedik helyen zárt.
2024-05-14 15:51:53
Az Airbus Helicopters friss bejelentése értelmében, új rendelés érkezett a H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyasra: Brunei hat példányt rendelt a hazánk által is hadrendbe állított helikopterből.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 20., 10:17
Carl Gustaf M4-es típusú páncéltörő fegyverrel tartottak éleslövészetet az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár 1. Gránátos Zászlóalj katonái a táborfalvai lőtéren.
2024. 06. 18., 11:47
A Bálna Honvédelmi Központ mellett a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum, a börgöndi repülőtér és a Pintér Művek Haditechnikai Park is várja a haditechnika iránt érdeklődőket június 22-én, a Múzeumok éjszakáján.
2024. 06. 14., 14:19
A hajdúszoboszlói Hőgyes Endre Gimnázium is bekapcsolódott a Honvéd Kadét Programba.
2024. 06. 11., 13:54
Magas szintű szerb delegáció látogatása Magyarországon.

  JETfly Magazin

Rendkívüli intézkedésekkel készül az olimpia miatt megnövekedett utas- és csomagforgalomra az Air France. A légitársaság több ezer fővel növelte dolgozói létszámát, minden üzemképes repülőgépét menetrendbe állítja és megerősíti poggyászkezelő részlegét.