2023. 03. 29. szerda
Auguszta
: 381 Ft   : 351 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Amerikai rakéták vigyázzák Izrael légterét

Amerikai rakéták vigyázzák Izrael légterét
Art of WAR  |  2019. 03. 13., 10:53
Amerikai rakéták vigyázzák Izrael légterét

Az Amerikai Egyesült Államok napjaink egyik legkorszerűbb rakétavédelmi rendszerét telepítette Izraelbe, amely jelentős mértékben hozzájárul a zsidó állam amúgy is meglehetősen szofisztikált légvédelmének hatékonyságához.

A THAAD (THAAD – Terminal High Altitude Area Defense) néven ismert lég- és rakétavédelmi rendszer Izraelbe történő telepítésére vonatkozó döntést a Pentagon által lefektetett új stratégiai irányelvekkel összhangban hozták meg. Az új stratégia azon képességeket helyezi előtérbe, amelyek biztosítják az Amerikai Haderő egyes elemeinek gyorsabb és más (nem baráti) nemzetek által kiszámíthatatlanabb, globális áttelepítésének lehetőségét.

„Az Amerikai Haderő ilyetén való alkalmazása kiszámíthatatlanná teszi tevékenységünket az ellenfeleink számára, miközben a szövetségeseink és partnereink számára stratégiai kiszámíthatóságot biztosít.” – áll a németországi Stuttgartban települt Amerikai Hadsereg Európai Parancsnoksága (US European Command – US EUCOM) által kiadott nyilatkozatban.

Habár EUCOM által közzétett nyilatkozat nem említ meg semmilyen specifikus fenyegetést, Izrael egyre fokozódó aggodalommal követi az Irán által támogatott katonai és félkatonai szervezetek tevékenységét a szomszédos Szíriában, ahol az izraeli légierő már több alkalommal hajtott végre légicsapásokat is.

A katonai erő dinamikus telepíthetőségére, illetve alkalmazására vonatkozó stratégiai irányelvek bevezetése a korábbi védelmi miniszter, Jim Mattis nevéhez fűződik és az Egyesült Államok haditengerészeténél már megkezdődött azok implementálása is, melynek megfelelően a haditengerészeti erők alkalmazása a korábbi hathónapos ciklusok helyett rugalmasabban és magasfokú reagálóképességet biztosítva került betervezésre. A magasfokú flexibilitást és a szembenálló fél számára a katonai erő alkalmazásának/(át-)telepítésének kiszámíthatatlanságát megcélzó változások teljesen összhangban vannak az Amerikai Egyesült Államok előző évben megjelent nemzetbiztonsági stratégiájával és a haditengerészet mellet a szárazföldi haderő is ennek megfelelően tervezi és hajtja végre a feladatrendszerét. A szárazföldi haderőnem már előző évben – Pat Shanahan védelmi miniszter utasítására – áttelepítette a Fort Bliss-ben állomásozó 13. légvédelmi tüzérdandárt és a 32. lég- és rakétavédelmi parancsnokságot Izraelbe. Az EUCOM szerint az amerikai erők Izrael területére történő áttelepítése ékes példája az Egyesült Államok Izrael biztonsága iránti elkötelezettségének.

„A THAAD a legfejlettebb integrált lég- és rakétavédelmi rendszer a világon és a rendszer Izraelbe történő telepítése demonstrálta, hogy az Amerikai Haderő gyorsan, proaktívan és hatékonyan tud reagálni bármilyen fenyegetésre, bárhol és bármikor. Az amerikai katonák izraeli társaikkal egy olyan misszióban teljesítenek szolgálatot, amely magában foglalja és együttesen alkalmazza az amerikai és az izraeli fegyverrendszereket, azok összeadódó képességei pedig hatékonyabbá teszik a realizálható védelmet. A bilaterális együttműködés során kiemelt hangsúlyt fektetnek a különböző műveleti eljárások, eljárásrendek harmonizálására és egységesítésére is.” – áll a nyilatkozatban.

 

Forrás: http://www.raketaezred.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 02. 23., 15:10
Szerbiának erős hadseregre van szüksége, ellenkező esetben az ország három napon belül megsemmisülhetne, ezért a katonaság és a fegyveripar fejlesztésébe az év végéig további 700 millió eurót fektet Belgrád − közölte Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök az Abu-Dzabiban rendezett nemzetközi fegyverkiállítás apropóján.
2023. 02. 15., 09:21
Nem csak az új technológia fejlesztésére kell összpontosítanunk, hanem arra is, hogy a már meglévő technológiákat innovatív, újszerű módon alkalmazza a haderő a védelmi és támadó funkciókra.
2023. 02. 14., 09:11
A Duna vízén háromnapos kiképzés keretében tesztelte az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár harctámogató osztagának állománya február nyolcadikától a különleges műveleti képességfejlesztés keretében átépített, újonnan navigációs műszerekkel felszerelt Zodiac Pro 850 típusú hajókat.
2023. 02. 09., 10:25
Banglades ugyan a világ egyik legszegényebb országa, de a haditengerészet védelmi erőinek egyik legfontosabb része, mivel a nagy kiterjedésű Bengáli-öböl, az itt található fontos nemzetközi kikötők, haditengerészeti támaszpontok, valamint a területhez kapcsolódó gazdasági övezet védelméért is felelős.
2023-02-28 13:31:33
2023 februárjában megalakult a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Nonprofit Zrt.-t (VIKI). Koncepciója szerint a VIKI a kettős hasznosítású, azaz polgári és katonai célra egyaránt alkalmazható technológiák feltérképezésére és annak védelmi célú hasznosításának támogatására hivatott.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 29., 09:41
Az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred hadihajós katonái március 27-én végrehajtották a Mosoni-Duna felderítését egy aknamentesítő hadihajóval és egy tűzszerész járőrhajóval.
2023. 03. 27., 14:26
Az Európai Unió Védelmi Alap (EDF) Űrkutatás témakörében rendeztek szakmai workshopot március 24-én, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campuson.
2023. 03. 24., 10:45
Megalakult az első állandó amerikai helyőrség Lengyelországban március 21-én. A 13 katonából és 140 civil munkatársból álló egység az Egyesült Államok Lengyelországba telepített erőinek logisztikai és infrastrukturális támogatását fogja biztosítani.
2023. 03. 23., 12:52
„High-tech hadsereg, átalakítások, fejlesztések a Magyar Honvédségben” címmel tartott előadást felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke Veszprémben, a Pannon Egyetemen, március 22-én, szerdán.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Svédország a Grob G 120TP típust választotta az alapfokú kiképző repülőgép kategóriára, felváltva idővel a kiöregedő SK 60-as flottát.