2023. 10. 04. szerda
Ferenc
: 388 Ft   : 370 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Amerikai rakéták vigyázzák Izrael légterét

Amerikai rakéták vigyázzák Izrael légterét
Art of WAR  |  2019. 03. 13., 10:53
Amerikai rakéták vigyázzák Izrael légterét

Az Amerikai Egyesült Államok napjaink egyik legkorszerűbb rakétavédelmi rendszerét telepítette Izraelbe, amely jelentős mértékben hozzájárul a zsidó állam amúgy is meglehetősen szofisztikált légvédelmének hatékonyságához.

A THAAD (THAAD – Terminal High Altitude Area Defense) néven ismert lég- és rakétavédelmi rendszer Izraelbe történő telepítésére vonatkozó döntést a Pentagon által lefektetett új stratégiai irányelvekkel összhangban hozták meg. Az új stratégia azon képességeket helyezi előtérbe, amelyek biztosítják az Amerikai Haderő egyes elemeinek gyorsabb és más (nem baráti) nemzetek által kiszámíthatatlanabb, globális áttelepítésének lehetőségét.

„Az Amerikai Haderő ilyetén való alkalmazása kiszámíthatatlanná teszi tevékenységünket az ellenfeleink számára, miközben a szövetségeseink és partnereink számára stratégiai kiszámíthatóságot biztosít.” – áll a németországi Stuttgartban települt Amerikai Hadsereg Európai Parancsnoksága (US European Command – US EUCOM) által kiadott nyilatkozatban.

Habár EUCOM által közzétett nyilatkozat nem említ meg semmilyen specifikus fenyegetést, Izrael egyre fokozódó aggodalommal követi az Irán által támogatott katonai és félkatonai szervezetek tevékenységét a szomszédos Szíriában, ahol az izraeli légierő már több alkalommal hajtott végre légicsapásokat is.

A katonai erő dinamikus telepíthetőségére, illetve alkalmazására vonatkozó stratégiai irányelvek bevezetése a korábbi védelmi miniszter, Jim Mattis nevéhez fűződik és az Egyesült Államok haditengerészeténél már megkezdődött azok implementálása is, melynek megfelelően a haditengerészeti erők alkalmazása a korábbi hathónapos ciklusok helyett rugalmasabban és magasfokú reagálóképességet biztosítva került betervezésre. A magasfokú flexibilitást és a szembenálló fél számára a katonai erő alkalmazásának/(át-)telepítésének kiszámíthatatlanságát megcélzó változások teljesen összhangban vannak az Amerikai Egyesült Államok előző évben megjelent nemzetbiztonsági stratégiájával és a haditengerészet mellet a szárazföldi haderő is ennek megfelelően tervezi és hajtja végre a feladatrendszerét. A szárazföldi haderőnem már előző évben – Pat Shanahan védelmi miniszter utasítására – áttelepítette a Fort Bliss-ben állomásozó 13. légvédelmi tüzérdandárt és a 32. lég- és rakétavédelmi parancsnokságot Izraelbe. Az EUCOM szerint az amerikai erők Izrael területére történő áttelepítése ékes példája az Egyesült Államok Izrael biztonsága iránti elkötelezettségének.

„A THAAD a legfejlettebb integrált lég- és rakétavédelmi rendszer a világon és a rendszer Izraelbe történő telepítése demonstrálta, hogy az Amerikai Haderő gyorsan, proaktívan és hatékonyan tud reagálni bármilyen fenyegetésre, bárhol és bármikor. Az amerikai katonák izraeli társaikkal egy olyan misszióban teljesítenek szolgálatot, amely magában foglalja és együttesen alkalmazza az amerikai és az izraeli fegyverrendszereket, azok összeadódó képességei pedig hatékonyabbá teszik a realizálható védelmet. A bilaterális együttműködés során kiemelt hangsúlyt fektetnek a különböző műveleti eljárások, eljárásrendek harmonizálására és egységesítésére is.” – áll a nyilatkozatban.

 

Forrás: http://www.raketaezred.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 08., 11:28
Az USS United States repülőgép-hordozót arra tervezték, hogy atomfegyverekkel megrakott bombázógépeket indítson fedélzetéről és ezzel megszűnjön a frissen önállóvá vált amerikai légierő nukleáris csapásmérési monopóliuma. Az USS United States azonban sohasem hagyta el a hajógyárat, mert közbeszólt a politika.
2023. 09. 05., 12:06
A szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon (SPIEF) a közelmúltban mutatták be a Szevasztopoli Állami Egyetem és a MoreAgroBioTech kutatási oktatási központ fiatal mérnökei által kifejlesztett tengeri drón, a Sargan prototípusát, amely nevét egy hosszú testű, hegyes orrú ragadozó hal után kapta.
2023-09-07 15:38:52
Ha érdekel a katonák élete és még nincs programod szombatra, akkor két helyen is tárt karokkal vár a Magyar Honvédség. Az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred és az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) is nyílt napot, illetve családi napot tart szeptember 9-én.
2023-08-15 14:36:28
Azok a fiatalok, akik kifejezetten a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművek kezelői, toronylövészei, vagy ezekkel a harcjárművekkel harcba szállított lövészkatonák szeretnének lenni, bruttó 737 ezer forintos illetményt kapnak. Ezt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter jelentette be augusztus 11-én, Szentesen.
2023-08-08 11:33:57
A Magyar Honvédség két H145M helikoptere kirepült Szlovéniába, hogy az elmúlt időszak egyik legnagyobb természeti katasztrófája utáni mentési munkálatokat segítse - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) augusztus 7-én, hétfőn az MTI-vel.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 10. 03., 16:33
A napokban Budapestre szállított Leopard 2A4HU harckocsinak köszönhetően gyakorlativá vált a harckocsizó szakcsoportban tanuló honvéd tisztjelöltek képzése a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Honvédtisztképző és Hadtudományi Karán.
2023. 09. 20., 11:09
Magyar fejlesztésű és magyar gyártású felszereléssel kívánjuk ellátni a Magyar Honvédséget – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NATO DIANA Innovációs Héten.
2023. 09. 19., 14:16
Interjú dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével.
2023. 09. 18., 10:06
A legenda szerint, amikor egy hadifogságba esett német tiszt közelebbről is megnézhetett egy Sherman harckocsi-csoportosítást, azt mondta: „Egy Tigrisünk tíz ilyen harckocsival felér, csak az a baj, hogy Önöknek mindig van egy tizenegyedik.”

  JETfly Magazin

2023. október 2-án, hétfőn a Francia Légierő Mont-de-Marsan légibázisán zajlott le az a hivatalos ceremónia, melynek keretein belül átadták az első Rafale-t Horvátország részére.