2024. 05. 30. csütörtök
Janka, Zsanett
: 388 Ft   : 359 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Amerikai rakéták vigyázzák Izrael légterét

Amerikai rakéták vigyázzák Izrael légterét
Art of WAR  |  2019. 03. 13., 10:53
Amerikai rakéták vigyázzák Izrael légterét

Az Amerikai Egyesült Államok napjaink egyik legkorszerűbb rakétavédelmi rendszerét telepítette Izraelbe, amely jelentős mértékben hozzájárul a zsidó állam amúgy is meglehetősen szofisztikált légvédelmének hatékonyságához.

A THAAD (THAAD – Terminal High Altitude Area Defense) néven ismert lég- és rakétavédelmi rendszer Izraelbe történő telepítésére vonatkozó döntést a Pentagon által lefektetett új stratégiai irányelvekkel összhangban hozták meg. Az új stratégia azon képességeket helyezi előtérbe, amelyek biztosítják az Amerikai Haderő egyes elemeinek gyorsabb és más (nem baráti) nemzetek által kiszámíthatatlanabb, globális áttelepítésének lehetőségét.

„Az Amerikai Haderő ilyetén való alkalmazása kiszámíthatatlanná teszi tevékenységünket az ellenfeleink számára, miközben a szövetségeseink és partnereink számára stratégiai kiszámíthatóságot biztosít.” – áll a németországi Stuttgartban települt Amerikai Hadsereg Európai Parancsnoksága (US European Command – US EUCOM) által kiadott nyilatkozatban.

Habár EUCOM által közzétett nyilatkozat nem említ meg semmilyen specifikus fenyegetést, Izrael egyre fokozódó aggodalommal követi az Irán által támogatott katonai és félkatonai szervezetek tevékenységét a szomszédos Szíriában, ahol az izraeli légierő már több alkalommal hajtott végre légicsapásokat is.

A katonai erő dinamikus telepíthetőségére, illetve alkalmazására vonatkozó stratégiai irányelvek bevezetése a korábbi védelmi miniszter, Jim Mattis nevéhez fűződik és az Egyesült Államok haditengerészeténél már megkezdődött azok implementálása is, melynek megfelelően a haditengerészeti erők alkalmazása a korábbi hathónapos ciklusok helyett rugalmasabban és magasfokú reagálóképességet biztosítva került betervezésre. A magasfokú flexibilitást és a szembenálló fél számára a katonai erő alkalmazásának/(át-)telepítésének kiszámíthatatlanságát megcélzó változások teljesen összhangban vannak az Amerikai Egyesült Államok előző évben megjelent nemzetbiztonsági stratégiájával és a haditengerészet mellet a szárazföldi haderő is ennek megfelelően tervezi és hajtja végre a feladatrendszerét. A szárazföldi haderőnem már előző évben – Pat Shanahan védelmi miniszter utasítására – áttelepítette a Fort Bliss-ben állomásozó 13. légvédelmi tüzérdandárt és a 32. lég- és rakétavédelmi parancsnokságot Izraelbe. Az EUCOM szerint az amerikai erők Izrael területére történő áttelepítése ékes példája az Egyesült Államok Izrael biztonsága iránti elkötelezettségének.

„A THAAD a legfejlettebb integrált lég- és rakétavédelmi rendszer a világon és a rendszer Izraelbe történő telepítése demonstrálta, hogy az Amerikai Haderő gyorsan, proaktívan és hatékonyan tud reagálni bármilyen fenyegetésre, bárhol és bármikor. Az amerikai katonák izraeli társaikkal egy olyan misszióban teljesítenek szolgálatot, amely magában foglalja és együttesen alkalmazza az amerikai és az izraeli fegyverrendszereket, azok összeadódó képességei pedig hatékonyabbá teszik a realizálható védelmet. A bilaterális együttműködés során kiemelt hangsúlyt fektetnek a különböző műveleti eljárások, eljárásrendek harmonizálására és egységesítésére is.” – áll a nyilatkozatban.

 

Forrás: http://www.raketaezred.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 14., 15:51
Az Airbus Helicopters friss bejelentése értelmében, új rendelés érkezett a H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyasra: Brunei hat példányt rendelt a hazánk által is hadrendbe állított helikopterből.
2024. 05. 09., 15:29
Létrejött a közös munka konkrét lépéseinek menetrendjét is tartalmazó együttműködési nyilatkozat a Honvédelmi Minisztérium felügyelete alá tartozó Védelmi Innovációs Kutatóintézet NZrt. (VIKI) és a SAAB svéd vállalatcsoport között – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024. 05. 21., 16:29
A NATO Kooperatív Kibervédelmi Kiválósági Központ 2010 óta szervezi meg éves Locked Shields gyakorlatát. Magyarország az idén is sikeresen képviseltette magát a nemzetközi megmérettetésen, mely ezúttal négy napon át, 40 ország 18 csapatának, közel négyezer szakértőjének részvételével zajlott. A magyar csapat az előkelő negyedik helyen zárt.
2024. 04. 29., 15:46
A NASAMS és Mistral légvédelmi fegyverrendszerek is szerepet kapnak az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred, áprilisban, Újmajorban megrendezett, négyhetes gyakorlatán. A kitelepüléssel az alakulat a Ramstein Legacy 2024-re, a NATO többnemzeti, integrált lég- és rakétavédelmi gyakorlatára készül.
2024-04-30 13:06:45
A magyar kormány és a magyar emberek a békében érdekeltek. A Magyar Honvédség képes megteremteni és megvédeni a békét – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter április 29-én, a Veszprém vármegyei Hajmáskéren, a Nullponti Lő- és Gyakorlótéren, egy páncéltörő-képesség hatásbemutató gyakorlat előtt.
2024-04-23 11:46:14
Nehéz szívvel kezdtem bele ennek a cikknek a megírásához, mivel a V-22 Osprey a legelső, róla megpillantott kép óta nagyon is közel áll a szívemhez. Nem egyszerű feladat, ha az embernek egy kedvencéről kell kevéssé biztató híreket írnia.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 28., 13:51
Az MH Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Parancsnokság nyílt napján a nullponti lő- és gyakorlóteret, a legújabb haditechnikákat, valamint az épülő NATO-bázist mutatták be a környékbeli lakosoknak, május 24-én.
2024. 05. 24., 11:37
A hasonló kihívások, a közös geopolitikai helyzet miatt – főleg veszély esetén – létfontosságú a hatékony és baráti együttműködés. Többek között ennek jegyében tartottak szlovén-magyar határmenti vezérkarfőnöki találkozót a Rheinmetall-gyárban, Zalaegerszegen, május 23-án.
2024. 05. 22., 10:22
Láttál már testközelből Gidránt? Szívesen hallanál a katonák mindennapjairól? Megismerkednél a Magyar Honvédség modern, high-tech haditechnikai eszközeivel két napon keresztül? Akkor ne hagyd ki a honvédelmi családi napot! Látogass el május 25-26-án, szombaton és vasárnap a Bálna Honvédelmi Központba és a Nehru-parkba!
2024. 05. 17., 11:24
Rendőrségi bejelentés érkezett a Magyar Honvédség tűzszerész ügyeletére, mely szerint feltételezett robbanóeszközre bukkantak a balassagyarmati Kóvári utcában, egy autóalkatrész-kereskedés hátsó udvarában, árokásás során.

  JETfly Magazin

„Köszönöm az elmúlt öt-hat esztendőben végzett munkáját mindazoknak, akik lehetővé tették, hogy ezt az emlékművet itt a bekötőút elején felállíthattuk” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, május 29-én, a 8-as számú főút és a szentkirályszabadjai repülőtérre vezető út találkozásánál felállított Mi-24 harci helikopter-emlékmű avatóünnepségén.