2024. 04. 22. hétfő
Csilla, Noémi
: 395 Ft   : 371 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Az amerikai hadsereg új SHORAD rendszere

Az amerikai hadsereg új SHORAD rendszere
Art of WAR  |  2018. 08. 09., 13:56
Az amerikai hadsereg új SHORAD rendszere

Az amerikai hadsereg átmeneti közeli hatótávolságú légvédelmi rendszere körvonalazódni látszik. Ez lesz a sietve meghozott válasz az európai hadszíntéren néhány éve feltárt amerikai képességbéli hiányosságra a légvédelem területén.

A hadsereg azt már korábban eldöntötte, hogy az új rendszer a meglévő Stryker járműcsaládra fog épülni. A légvédelmi rendszer a Leonardo DRS vállalat fejlesztése, amely tartalmazza a Stinger rakéta járműről indítható változatát - nyilatkozta Chuck Worshim ezredes, az amerikai hadsereg rakéta- és űrprogramokért felelős hivatalának programirányítója, a Defense News egyik júniusi interjújában. A General Dynamics Land Systems vállalat, a Stryker gyártója, végzi el a szükséges fejlesztéseket a SHORAD-platform járműre telepítésével kapcsolatban.

A kiválasztási folyamatban több vállalatot is megbíztak prototípusok fejlesztésével. Az egyik esélyesnek sokáig a Boeing GDLS tűnt, hiszen a maguk „SHORAD csomagját” mindenki mást megelőzve már 2017 augusztusában bemutatták. A megoldásuk a Strykerre telepített Avenger rendszer, amellyel – figyelembe véve, hogy már eleve a hadsereg rendelkezésére áll – egyszerűen létre tudnák hozni az új SHORAD járművet.

Egy múlt szeptemberi SHORAD bemutató a White Sands rakétalőtéren újabb lehetőségeket vetett fel – többek között az izraeli Rafael vállalat Iron Dome és a dél-koreai Hanwa cég Flying Tiger rendszerét is. Eközben egy újabb befutó tűnt fel a hadsereg egyik szimpóziumán ez év márciusában. A Leonardo DRS itt mutatta be a kisméretű makettjét a partnerével közös Átalakítható Integrált Fegyveres Platformot. A platform többféle irányzék, optikai eszköz, rakéta és hagyományos fegyver alkalmazását is lehetővé teszi. A rendszer képes akár a Stinger, akár a Longbow Hellfire rakéta alkalmazására, a felhasználói igényeknek megfelelően. Mindezeken túl akár az M230-as gépágyúval és egy 7,62 mm-es párhuzamosított géppuskával is fel lehet szerelni, a nem kinetikus energiájú védelmi berendezések és a Rada vállalat többfunkciós fedélzeti radarja mellett. Ezek alapján a Boeing mellett a Leonardo DRS is megbízást kapott egy prototípus létrehozására.

A hadsereg döntésében az is szerepet játszhat, hogy a Leonardo DRS ajánlata tűnt a leginkább rugalmasnak, a későbbiekben esetlegesen megjelenő újabb fenyegetésekre és kihívásokra ez a rendszer tud a leghatékonyabban választ adni, könnyű átalakíthatósága és továbbfejleszthetősége miatt. Emellett ennek integrálása igényli a legkisebb átalakítást a már meglévő Stryker járművekben, illetve a fegyverrendszer kezelése és újratöltése is a járműből történik, páncélvédelem alatt.

Annak ellenére, hogy az Avenger-megoldás is elfogadhatónak tűnik, és szinte minden szempontból megfelelt a támasztott követelményeknek, a hadseregben aggodalmat kelt, hogy a Strykerrel történő házasítás túl nagy átalakításokat igényelne az eredeti járművön.

A hadsereg célja, hogy 2022-re már 144 új SHORAD rendszere álljon szolgálatban, ami négy zászlóaljnyi erőt jelentene. A Leonardo DLS 2019-re fejezi be az első integrált rendszert már az új, digitális Stinger rakétaindítóval, míg a Boeing GDLS áprilisban lesz kész a prototípussal. Ezek átadása csapatpróbára 2020 első negyedévében várható, bár 2020 végére már az első zászlóaljat fel szeretnék szerelni az új eszközökkel, ami gyors teszteket vetít előre. Már a kiválasztás is villámgyorsan történt, hiszen a követelmények februári megfogalmazása óta, az eltelt négy hónapban már a két lehetséges pályázó is kiválasztásra került.

A remények szerint ez a kiválasztási módszer modellként szolgál majd a hadseregnek, és a jövőben hasonlóképpen felgyorsulnak a fejlesztési és rendszeresítési folyamatok.

 

Forrás: raketaezred.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 18., 13:56
Az Oroszország és Ukrajna közötti háborúban mindkét fél, de elsősorban az ukránok több ízben bevettettek különböző típusú és méretű (pl. Sea Baby, Magura, stb.), robbanóanyaggal megrakott drónhajókat, hogy ezekkel mérjenek csapást az ellenfél tengeri és kikötői célpontjaira.
2024. 03. 11., 11:50
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
2024-04-04 12:53:29
„Európa legmodernebb tüzérségi lövedékeket gyártó fegyvergyártóműve épül Várpalota keleti városrészén – húzta alá prof. dr. Palkovics László, az N7 Holding Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt. vezérigazgatója a Várpalotai Védelmiipari Komplexum 155 milliméteres tüzérségi lőszereket gyártó épületének alapkőletételén, április 3-án, szerdán.
2024-03-25 13:49:47
„Az ejtőernyős állomány képességének fenntartása kihívás, felkészítésük nehéz, ám az alkalmazásuk pillanatában rendkívül fontos, nélkülözhetetlen szerepet kapnak” – nyitotta meg kötetlen hangnemben a 2024-es ejtőernyős napot Sánta Gábor dandártábornok, az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár parancsnoka.
2024-03-18 15:07:54
2024-ben az EUFOR parancsnoki teendőit ellátó nemzet, így magyar csoport biztosítja a misszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét. Beszélgetés a misszióra való felkészülés részleteiről és a külföldi szolgálat körülményeiről Dajka Attila alezredessel, az EUFOR Helikopter Alegység parancsnokával és dr. Forgács Levente hadnaggyal, az alegység egyik orvosával.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 19., 10:08
A NATO a világ legnagyobb, legsikeresebb és valóban működő katonai védelmi szövetsége, de nincs NATO a nemzeti haderők nélkül – jelentette ki a honvédelmi miniszter április 18-án, csütörtökön Nyíregyházán.
2024. 04. 17., 13:42
Fodor László számtalan alkalommal és szerepkörben bizonyította, hogy a hazai lövészet központi alakja, hiszen többek között lövészetvezető, bíró, edző, fegyvermester és szerszámkészítő. Nem mellesleg, közelgő nyugdíjba vonulása előtt több, mint négy évtizeden át vezette a szentendrei laktanya lőterét.
2024. 04. 16., 12:25
Ma már alig emlékszik valaki Tankó Béla grafikusművészre, aki az ötvenes évektől kezdődően a nyolcvanas évek elejéig alkotott.
2024. 04. 16., 10:37
Tizennyolc nemzet hallgatóinak részvételével kezdődött a 44. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam április 8-án, az MH Béketámogató Kiképző Központban.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.