2023. 03. 26.
Emánuel
: 388 Ft   : 362 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Az amerikai hadsereg új SHORAD rendszere

Az amerikai hadsereg új SHORAD rendszere
Art of WAR  |  2018. 08. 09., 13:56
Az amerikai hadsereg új SHORAD rendszere

Az amerikai hadsereg átmeneti közeli hatótávolságú légvédelmi rendszere körvonalazódni látszik. Ez lesz a sietve meghozott válasz az európai hadszíntéren néhány éve feltárt amerikai képességbéli hiányosságra a légvédelem területén.

A hadsereg azt már korábban eldöntötte, hogy az új rendszer a meglévő Stryker járműcsaládra fog épülni. A légvédelmi rendszer a Leonardo DRS vállalat fejlesztése, amely tartalmazza a Stinger rakéta járműről indítható változatát - nyilatkozta Chuck Worshim ezredes, az amerikai hadsereg rakéta- és űrprogramokért felelős hivatalának programirányítója, a Defense News egyik júniusi interjújában. A General Dynamics Land Systems vállalat, a Stryker gyártója, végzi el a szükséges fejlesztéseket a SHORAD-platform járműre telepítésével kapcsolatban.

A kiválasztási folyamatban több vállalatot is megbíztak prototípusok fejlesztésével. Az egyik esélyesnek sokáig a Boeing GDLS tűnt, hiszen a maguk „SHORAD csomagját” mindenki mást megelőzve már 2017 augusztusában bemutatták. A megoldásuk a Strykerre telepített Avenger rendszer, amellyel – figyelembe véve, hogy már eleve a hadsereg rendelkezésére áll – egyszerűen létre tudnák hozni az új SHORAD járművet.

Egy múlt szeptemberi SHORAD bemutató a White Sands rakétalőtéren újabb lehetőségeket vetett fel – többek között az izraeli Rafael vállalat Iron Dome és a dél-koreai Hanwa cég Flying Tiger rendszerét is. Eközben egy újabb befutó tűnt fel a hadsereg egyik szimpóziumán ez év márciusában. A Leonardo DRS itt mutatta be a kisméretű makettjét a partnerével közös Átalakítható Integrált Fegyveres Platformot. A platform többféle irányzék, optikai eszköz, rakéta és hagyományos fegyver alkalmazását is lehetővé teszi. A rendszer képes akár a Stinger, akár a Longbow Hellfire rakéta alkalmazására, a felhasználói igényeknek megfelelően. Mindezeken túl akár az M230-as gépágyúval és egy 7,62 mm-es párhuzamosított géppuskával is fel lehet szerelni, a nem kinetikus energiájú védelmi berendezések és a Rada vállalat többfunkciós fedélzeti radarja mellett. Ezek alapján a Boeing mellett a Leonardo DRS is megbízást kapott egy prototípus létrehozására.

A hadsereg döntésében az is szerepet játszhat, hogy a Leonardo DRS ajánlata tűnt a leginkább rugalmasnak, a későbbiekben esetlegesen megjelenő újabb fenyegetésekre és kihívásokra ez a rendszer tud a leghatékonyabban választ adni, könnyű átalakíthatósága és továbbfejleszthetősége miatt. Emellett ennek integrálása igényli a legkisebb átalakítást a már meglévő Stryker járművekben, illetve a fegyverrendszer kezelése és újratöltése is a járműből történik, páncélvédelem alatt.

Annak ellenére, hogy az Avenger-megoldás is elfogadhatónak tűnik, és szinte minden szempontból megfelelt a támasztott követelményeknek, a hadseregben aggodalmat kelt, hogy a Strykerrel történő házasítás túl nagy átalakításokat igényelne az eredeti járművön.

A hadsereg célja, hogy 2022-re már 144 új SHORAD rendszere álljon szolgálatban, ami négy zászlóaljnyi erőt jelentene. A Leonardo DLS 2019-re fejezi be az első integrált rendszert már az új, digitális Stinger rakétaindítóval, míg a Boeing GDLS áprilisban lesz kész a prototípussal. Ezek átadása csapatpróbára 2020 első negyedévében várható, bár 2020 végére már az első zászlóaljat fel szeretnék szerelni az új eszközökkel, ami gyors teszteket vetít előre. Már a kiválasztás is villámgyorsan történt, hiszen a követelmények februári megfogalmazása óta, az eltelt négy hónapban már a két lehetséges pályázó is kiválasztásra került.

A remények szerint ez a kiválasztási módszer modellként szolgál majd a hadseregnek, és a jövőben hasonlóképpen felgyorsulnak a fejlesztési és rendszeresítési folyamatok.

 

Forrás: raketaezred.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 02. 23., 15:10
Szerbiának erős hadseregre van szüksége, ellenkező esetben az ország három napon belül megsemmisülhetne, ezért a katonaság és a fegyveripar fejlesztésébe az év végéig további 700 millió eurót fektet Belgrád − közölte Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök az Abu-Dzabiban rendezett nemzetközi fegyverkiállítás apropóján.
2023. 02. 15., 09:21
Nem csak az új technológia fejlesztésére kell összpontosítanunk, hanem arra is, hogy a már meglévő technológiákat innovatív, újszerű módon alkalmazza a haderő a védelmi és támadó funkciókra.
2023. 02. 14., 09:11
A Duna vízén háromnapos kiképzés keretében tesztelte az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár harctámogató osztagának állománya február nyolcadikától a különleges műveleti képességfejlesztés keretében átépített, újonnan navigációs műszerekkel felszerelt Zodiac Pro 850 típusú hajókat.
2023. 02. 09., 10:25
Banglades ugyan a világ egyik legszegényebb országa, de a haditengerészet védelmi erőinek egyik legfontosabb része, mivel a nagy kiterjedésű Bengáli-öböl, az itt található fontos nemzetközi kikötők, haditengerészeti támaszpontok, valamint a területhez kapcsolódó gazdasági övezet védelméért is felelős.
2023-02-28 13:31:33
2023 februárjában megalakult a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Nonprofit Zrt.-t (VIKI). Koncepciója szerint a VIKI a kettős hasznosítású, azaz polgári és katonai célra egyaránt alkalmazható technológiák feltérképezésére és annak védelmi célú hasznosításának támogatására hivatott.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 24., 10:45
Megalakult az első állandó amerikai helyőrség Lengyelországban március 21-én. A 13 katonából és 140 civil munkatársból álló egység az Egyesült Államok Lengyelországba telepített erőinek logisztikai és infrastrukturális támogatását fogja biztosítani.
2023. 03. 23., 12:52
„High-tech hadsereg, átalakítások, fejlesztések a Magyar Honvédségben” címmel tartott előadást felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke Veszprémben, a Pannon Egyetemen, március 22-én, szerdán.
2023. 03. 20., 13:40
Az MH II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred képességei fenntartásához és növeléséhez nélkülözhetetlenek azok a technikai eszközök, amelyek a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretén belül folyamatosan érkeznek az ezredhez.
2023. 03. 20., 13:15
Az Airbus érkezése várostörténeti jelentőséggel bír, a város gazdasága új szintre lépett.

  JETfly Magazin

Újabb friss hír az L-39NG kapcsán, hiszen az Aero Vodochody repülőgépgyár új gyártósort indított az új kiképző repülőgép számára. Az összeszerelő soron a repülőgép törzsét szerelik össze, a termelési kapacitása a tervek szerint évente legfeljebb 24 darab lesz és több mint 100 embert fog foglalkoztatni.