2023. 09. 30. szombat
Jeromos
: 391 Ft   : 369 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Az amerikai hadsereg új SHORAD rendszere

Az amerikai hadsereg új SHORAD rendszere
Art of WAR  |  2018. 08. 09., 13:56
Az amerikai hadsereg új SHORAD rendszere

Az amerikai hadsereg átmeneti közeli hatótávolságú légvédelmi rendszere körvonalazódni látszik. Ez lesz a sietve meghozott válasz az európai hadszíntéren néhány éve feltárt amerikai képességbéli hiányosságra a légvédelem területén.

A hadsereg azt már korábban eldöntötte, hogy az új rendszer a meglévő Stryker járműcsaládra fog épülni. A légvédelmi rendszer a Leonardo DRS vállalat fejlesztése, amely tartalmazza a Stinger rakéta járműről indítható változatát - nyilatkozta Chuck Worshim ezredes, az amerikai hadsereg rakéta- és űrprogramokért felelős hivatalának programirányítója, a Defense News egyik júniusi interjújában. A General Dynamics Land Systems vállalat, a Stryker gyártója, végzi el a szükséges fejlesztéseket a SHORAD-platform járműre telepítésével kapcsolatban.

A kiválasztási folyamatban több vállalatot is megbíztak prototípusok fejlesztésével. Az egyik esélyesnek sokáig a Boeing GDLS tűnt, hiszen a maguk „SHORAD csomagját” mindenki mást megelőzve már 2017 augusztusában bemutatták. A megoldásuk a Strykerre telepített Avenger rendszer, amellyel – figyelembe véve, hogy már eleve a hadsereg rendelkezésére áll – egyszerűen létre tudnák hozni az új SHORAD járművet.

Egy múlt szeptemberi SHORAD bemutató a White Sands rakétalőtéren újabb lehetőségeket vetett fel – többek között az izraeli Rafael vállalat Iron Dome és a dél-koreai Hanwa cég Flying Tiger rendszerét is. Eközben egy újabb befutó tűnt fel a hadsereg egyik szimpóziumán ez év márciusában. A Leonardo DRS itt mutatta be a kisméretű makettjét a partnerével közös Átalakítható Integrált Fegyveres Platformot. A platform többféle irányzék, optikai eszköz, rakéta és hagyományos fegyver alkalmazását is lehetővé teszi. A rendszer képes akár a Stinger, akár a Longbow Hellfire rakéta alkalmazására, a felhasználói igényeknek megfelelően. Mindezeken túl akár az M230-as gépágyúval és egy 7,62 mm-es párhuzamosított géppuskával is fel lehet szerelni, a nem kinetikus energiájú védelmi berendezések és a Rada vállalat többfunkciós fedélzeti radarja mellett. Ezek alapján a Boeing mellett a Leonardo DRS is megbízást kapott egy prototípus létrehozására.

A hadsereg döntésében az is szerepet játszhat, hogy a Leonardo DRS ajánlata tűnt a leginkább rugalmasnak, a későbbiekben esetlegesen megjelenő újabb fenyegetésekre és kihívásokra ez a rendszer tud a leghatékonyabban választ adni, könnyű átalakíthatósága és továbbfejleszthetősége miatt. Emellett ennek integrálása igényli a legkisebb átalakítást a már meglévő Stryker járművekben, illetve a fegyverrendszer kezelése és újratöltése is a járműből történik, páncélvédelem alatt.

Annak ellenére, hogy az Avenger-megoldás is elfogadhatónak tűnik, és szinte minden szempontból megfelelt a támasztott követelményeknek, a hadseregben aggodalmat kelt, hogy a Strykerrel történő házasítás túl nagy átalakításokat igényelne az eredeti járművön.

A hadsereg célja, hogy 2022-re már 144 új SHORAD rendszere álljon szolgálatban, ami négy zászlóaljnyi erőt jelentene. A Leonardo DLS 2019-re fejezi be az első integrált rendszert már az új, digitális Stinger rakétaindítóval, míg a Boeing GDLS áprilisban lesz kész a prototípussal. Ezek átadása csapatpróbára 2020 első negyedévében várható, bár 2020 végére már az első zászlóaljat fel szeretnék szerelni az új eszközökkel, ami gyors teszteket vetít előre. Már a kiválasztás is villámgyorsan történt, hiszen a követelmények februári megfogalmazása óta, az eltelt négy hónapban már a két lehetséges pályázó is kiválasztásra került.

A remények szerint ez a kiválasztási módszer modellként szolgál majd a hadseregnek, és a jövőben hasonlóképpen felgyorsulnak a fejlesztési és rendszeresítési folyamatok.

 

Forrás: raketaezred.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 08. 15., 14:36
Azok a fiatalok, akik kifejezetten a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművek kezelői, toronylövészei, vagy ezekkel a harcjárművekkel harcba szállított lövészkatonák szeretnének lenni, bruttó 737 ezer forintos illetményt kapnak. Ezt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter jelentette be augusztus 11-én, Szentesen.
2023-09-07 15:38:52
Ha érdekel a katonák élete és még nincs programod szombatra, akkor két helyen is tárt karokkal vár a Magyar Honvédség. Az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred és az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) is nyílt napot, illetve családi napot tart szeptember 9-én.
2023-08-08 11:33:57
A Magyar Honvédség két H145M helikoptere kirepült Szlovéniába, hogy az elmúlt időszak egyik legnagyobb természeti katasztrófája utáni mentési munkálatokat segítse - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) augusztus 7-én, hétfőn az MTI-vel.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 09. 20., 11:09
Magyar fejlesztésű és magyar gyártású felszereléssel kívánjuk ellátni a Magyar Honvédséget – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NATO DIANA Innovációs Héten.
2023. 09. 19., 14:16
Interjú dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével.
2023. 09. 18., 10:06
A legenda szerint, amikor egy hadifogságba esett német tiszt közelebbről is megnézhetett egy Sherman harckocsi-csoportosítást, azt mondta: „Egy Tigrisünk tíz ilyen harckocsival felér, csak az a baj, hogy Önöknek mindig van egy tizenegyedik.”
2023. 09. 15., 11:14
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár újonnan megnyílt toborzópontján várják azok jelentkezését, akik érdeklődnek a katonai pálya iránt és szívesen csatlakoznak az alakulathoz hivatásos vagy szerződéses katonaként, illetve polgári alkalmazottként.

  JETfly Magazin

2023. szeptember 27-én jelentették be, hogy a cseh kormány jóváhagyta 24 db, ötödik generációs F-35A típusú harci repülőgép megvásárlását, mellyel leváltják 14 gépes JAS 39C/D Gripen flottájukat.

  NÉPSZERŰ HÍREK