2023. 10. 04. szerda
Ferenc
: 388 Ft   : 370 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Először vizsgáztak Leopard harckocsikon a hallgatók

Először vizsgáztak Leopard harckocsikon a hallgatók
honvedelem.hu  |  2023. 06. 30., 13:24
Először vizsgáztak Leopard harckocsikon a hallgatók

Feltéve, ha sikeresen leteszik az elméleti és gyakorlati vizsgát azok a hallgatók, akik az MH Altiszti Akadémia Acélkocka altiszt szakmai képzés keretén belül a harckocsizó szakirányt választották.

A technika új, a módszer a régi: a gyakorlati vizsga előtt a jelöltek annak rendje és módja szerint tételt húznak, majd miután kidolgozták a harcparancsot, megkezdődik a gyakorlati végrehajtás – első alkalommal modern Leopard harckocsikon. Az eszközök üzemeltetése teljesen más mentalitást és felkészültséget követel meg a vizsgázóktól, mint annak idején a T-72-es modell és ha sikerrel veszik az akadályt, akkor is kiképzés kiképzést követ majd, mert a professzionális szintet csak így lehet majd elérni. Nem is beszélve majd a tatai gyakorlótéren most látott 2A4-es típus helyett érkező 2A7-esekről, ami megint csak szinte generációs ugrást jelent majd a fekete barettsapkások részére.

Most azonban a vizsgabizottság (soraikban az MH Klapka György 1. Páncélosdandár, az MH Altiszti Akadémia és az MH Szárazföldi Parancsnokság szakértőivel) egyelőre még a jelen történéseit tartja szemmel. Az értékelés során arra is kíváncsiak például, hogy miként reagálnak a jelöltek egészen váratlan (már a menet során változtatott) szituációkra, illetve konkrétan az imitált ellenséges tüzérségi tűzre, ami arra készteti a két harcjárművet, hogy módosítson eredetileg kijelölt útvonalán.

Érdekesség, hogy nem csak egyik oldalon látni új technikát, hanem úgymond a másik részen is: a vizsgabizottság ugyanis először alkalmazta a vizsgán a MILES-rendszerhez hasonló, de annál fejlettebb SAAB BT46 kiképző-támogató rendszert. A modern technikai eszköz – amellett, hogy valós képet közvetít a harcjárművek és a képzeletbeli ellenség helyzetéről – képes virtuális akadályokat telepíteni a vizsgáztatók elé, illetve akár egy az egy elleni harckocsi harcban, vagy alegységek – alegységek elleni harcban is nagyban segíti a felkészülést, mivel képes a valósághű körülményeket szimulálni. Molnár Béla őrnagy, az MH Altiszti Akadémia alosztályvezetője elmondta: amellett, hogy a rendszer könnyen telepíthető, az utólagos elemzéssel akár új harceljárásrendet is ki lehet alakítani. Véleménye szerint a haderő modernizációjának sebességét figyelembe véve, ha ezek az eszközök esetleg kisebb alegységek szintjén is elterjednek, jelentősen növelhetik a kiképzés hatékonyságát, ezáltal pedig az egységek harcértékét is.

További fotók a linkre kattintva érhetőek el!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 08., 11:28
Az USS United States repülőgép-hordozót arra tervezték, hogy atomfegyverekkel megrakott bombázógépeket indítson fedélzetéről és ezzel megszűnjön a frissen önállóvá vált amerikai légierő nukleáris csapásmérési monopóliuma. Az USS United States azonban sohasem hagyta el a hajógyárat, mert közbeszólt a politika.
2023. 09. 05., 12:06
A szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon (SPIEF) a közelmúltban mutatták be a Szevasztopoli Állami Egyetem és a MoreAgroBioTech kutatási oktatási központ fiatal mérnökei által kifejlesztett tengeri drón, a Sargan prototípusát, amely nevét egy hosszú testű, hegyes orrú ragadozó hal után kapta.
2023-09-07 15:38:52
Ha érdekel a katonák élete és még nincs programod szombatra, akkor két helyen is tárt karokkal vár a Magyar Honvédség. Az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred és az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) is nyílt napot, illetve családi napot tart szeptember 9-én.
2023-08-15 14:36:28
Azok a fiatalok, akik kifejezetten a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművek kezelői, toronylövészei, vagy ezekkel a harcjárművekkel harcba szállított lövészkatonák szeretnének lenni, bruttó 737 ezer forintos illetményt kapnak. Ezt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter jelentette be augusztus 11-én, Szentesen.
2023-08-08 11:33:57
A Magyar Honvédség két H145M helikoptere kirepült Szlovéniába, hogy az elmúlt időszak egyik legnagyobb természeti katasztrófája utáni mentési munkálatokat segítse - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) augusztus 7-én, hétfőn az MTI-vel.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 10. 03., 16:33
A napokban Budapestre szállított Leopard 2A4HU harckocsinak köszönhetően gyakorlativá vált a harckocsizó szakcsoportban tanuló honvéd tisztjelöltek képzése a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Honvédtisztképző és Hadtudományi Karán.
2023. 09. 20., 11:09
Magyar fejlesztésű és magyar gyártású felszereléssel kívánjuk ellátni a Magyar Honvédséget – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NATO DIANA Innovációs Héten.
2023. 09. 19., 14:16
Interjú dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével.
2023. 09. 18., 10:06
A legenda szerint, amikor egy hadifogságba esett német tiszt közelebbről is megnézhetett egy Sherman harckocsi-csoportosítást, azt mondta: „Egy Tigrisünk tíz ilyen harckocsival felér, csak az a baj, hogy Önöknek mindig van egy tizenegyedik.”

  JETfly Magazin

Újabb mérföldkövet jelentő esemény a Szlovák Légierő F-16-os beszerzési programjában: 2023. szeptember 29-én repült az első, szlovák részre készült F-16V.