2024. 05. 28. kedd
Csanád, Emil
: 385 Ft   : 354 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Először vizsgáztak Leopard harckocsikon a hallgatók

Először vizsgáztak Leopard harckocsikon a hallgatók
honvedelem.hu  |  2023. 06. 30., 13:24
Először vizsgáztak Leopard harckocsikon a hallgatók

Feltéve, ha sikeresen leteszik az elméleti és gyakorlati vizsgát azok a hallgatók, akik az MH Altiszti Akadémia Acélkocka altiszt szakmai képzés keretén belül a harckocsizó szakirányt választották.

A technika új, a módszer a régi: a gyakorlati vizsga előtt a jelöltek annak rendje és módja szerint tételt húznak, majd miután kidolgozták a harcparancsot, megkezdődik a gyakorlati végrehajtás – első alkalommal modern Leopard harckocsikon. Az eszközök üzemeltetése teljesen más mentalitást és felkészültséget követel meg a vizsgázóktól, mint annak idején a T-72-es modell és ha sikerrel veszik az akadályt, akkor is kiképzés kiképzést követ majd, mert a professzionális szintet csak így lehet majd elérni. Nem is beszélve majd a tatai gyakorlótéren most látott 2A4-es típus helyett érkező 2A7-esekről, ami megint csak szinte generációs ugrást jelent majd a fekete barettsapkások részére.

Most azonban a vizsgabizottság (soraikban az MH Klapka György 1. Páncélosdandár, az MH Altiszti Akadémia és az MH Szárazföldi Parancsnokság szakértőivel) egyelőre még a jelen történéseit tartja szemmel. Az értékelés során arra is kíváncsiak például, hogy miként reagálnak a jelöltek egészen váratlan (már a menet során változtatott) szituációkra, illetve konkrétan az imitált ellenséges tüzérségi tűzre, ami arra készteti a két harcjárművet, hogy módosítson eredetileg kijelölt útvonalán.

Érdekesség, hogy nem csak egyik oldalon látni új technikát, hanem úgymond a másik részen is: a vizsgabizottság ugyanis először alkalmazta a vizsgán a MILES-rendszerhez hasonló, de annál fejlettebb SAAB BT46 kiképző-támogató rendszert. A modern technikai eszköz – amellett, hogy valós képet közvetít a harcjárművek és a képzeletbeli ellenség helyzetéről – képes virtuális akadályokat telepíteni a vizsgáztatók elé, illetve akár egy az egy elleni harckocsi harcban, vagy alegységek – alegységek elleni harcban is nagyban segíti a felkészülést, mivel képes a valósághű körülményeket szimulálni. Molnár Béla őrnagy, az MH Altiszti Akadémia alosztályvezetője elmondta: amellett, hogy a rendszer könnyen telepíthető, az utólagos elemzéssel akár új harceljárásrendet is ki lehet alakítani. Véleménye szerint a haderő modernizációjának sebességét figyelembe véve, ha ezek az eszközök esetleg kisebb alegységek szintjén is elterjednek, jelentősen növelhetik a kiképzés hatékonyságát, ezáltal pedig az egységek harcértékét is.

További fotók a linkre kattintva érhetőek el!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 14., 15:51
Az Airbus Helicopters friss bejelentése értelmében, új rendelés érkezett a H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyasra: Brunei hat példányt rendelt a hazánk által is hadrendbe állított helikopterből.
2024. 05. 09., 15:29
Létrejött a közös munka konkrét lépéseinek menetrendjét is tartalmazó együttműködési nyilatkozat a Honvédelmi Minisztérium felügyelete alá tartozó Védelmi Innovációs Kutatóintézet NZrt. (VIKI) és a SAAB svéd vállalatcsoport között – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024. 04. 29., 15:46
A NASAMS és Mistral légvédelmi fegyverrendszerek is szerepet kapnak az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred, áprilisban, Újmajorban megrendezett, négyhetes gyakorlatán. A kitelepüléssel az alakulat a Ramstein Legacy 2024-re, a NATO többnemzeti, integrált lég- és rakétavédelmi gyakorlatára készül.
2024. 04. 23., 11:46
Nehéz szívvel kezdtem bele ennek a cikknek a megírásához, mivel a V-22 Osprey a legelső, róla megpillantott kép óta nagyon is közel áll a szívemhez. Nem egyszerű feladat, ha az embernek egy kedvencéről kell kevéssé biztató híreket írnia.
2024-04-30 13:06:45
A magyar kormány és a magyar emberek a békében érdekeltek. A Magyar Honvédség képes megteremteni és megvédeni a békét – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter április 29-én, a Veszprém vármegyei Hajmáskéren, a Nullponti Lő- és Gyakorlótéren, egy páncéltörő-képesség hatásbemutató gyakorlat előtt.
2024-04-11 10:21:28
2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 24., 11:37
A hasonló kihívások, a közös geopolitikai helyzet miatt – főleg veszély esetén – létfontosságú a hatékony és baráti együttműködés. Többek között ennek jegyében tartottak szlovén-magyar határmenti vezérkarfőnöki találkozót a Rheinmetall-gyárban, Zalaegerszegen, május 23-án.
2024. 05. 22., 10:22
Láttál már testközelből Gidránt? Szívesen hallanál a katonák mindennapjairól? Megismerkednél a Magyar Honvédség modern, high-tech haditechnikai eszközeivel két napon keresztül? Akkor ne hagyd ki a honvédelmi családi napot! Látogass el május 25-26-án, szombaton és vasárnap a Bálna Honvédelmi Központba és a Nehru-parkba!
2024. 05. 17., 11:24
Rendőrségi bejelentés érkezett a Magyar Honvédség tűzszerész ügyeletére, mely szerint feltételezett robbanóeszközre bukkantak a balassagyarmati Kóvári utcában, egy autóalkatrész-kereskedés hátsó udvarában, árokásás során.
2024. 05. 16., 10:13
Interjú Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterrel és dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével.

  JETfly Magazin

2018 után újra hazánk ad otthont a Nemzetközi Katonai Sporttanács által szervezett 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokságnak – jelentette be dr. Bali Tamás ezredes, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár dandárparancsnoka a Szolnok-Szandaszőlős Sportrepülőtéren tartott sajtótájékoztatón, május 24-én, pénteken.