2023. 12. 07. csütörtök
Ambrus
: 381 Ft   : 353 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Friss hírek az új magyar fegyvercsaládról

Friss hírek az új magyar fegyvercsaládról
honvedelem.hu  |  2023. 03. 21., 15:21
Friss hírek az új magyar fegyvercsaládról

Egy igazán sűrű, de eredményes 2022-es évet tudhat maga mögött a Gestamen Kutatás Fejlesztés Zrt. Az új magyar fegyvercsalád – a Magyar Honvédség szakembereivel történő – közös fejlesztésével ugyanis korántsem értek véget a feladatok és kihívások. A tavalyi év eredményeiről és az idei várakozásairól Bozó Gáborral, a vállalat igazgatójával beszélgettek.

Egy tavaly, hasonló idő tájt készült interjúban a 2022-es év céljai között említette 50 darab pisztoly legyártását csapatpróbára, illetve a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség közös igénytámasztásaként megjelent a golyószóró fejlesztésének prioritása is. Az egy évvel ezelőtti célkitűzésekhez képest hogyan alakult a 2022-es esztendő a Gestamen Zrt. életében?

Elég feszített év volt. Feladatul kaptuk 50 darab pisztoly legyártását, ami bár nem kifejezetten egyezik a mi kapacitásainkkal és képességeinkkel, de elvállaltuk, mert saját elemi érdekünk, hogy az általunk megalkotott pisztoly rendszerbe kerüljön. A biztos teljesítés érdekében – dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornaggyal, a Honvéd Vezérkar főnökével egyeztetve – alvállalkozókat vontunk be a projektbe. Ez önmagában egy érdekes tesztidőszaknak mutatkozott, hiszen előtte nem volt ilyen kapcsolatunk, nem tudtuk, hogy melyik alvállalkozó lesz alkalmas a mi minőségi elvárásaink teljesítésére az adott kritériumok mellett. Tíz jelentkezőből végül egy-kettővel tudtunk együttműködni. Volt, aki már a tervrajzok megküldésekor visszakozott, volt, aki vállalta volna, de mi nem láttuk biztosítottnak a szükséges mérnöki és műszaki képességeket. Végül azonban letisztult a környezet és teljesítettük a feladatot, a pisztolyok azóta csapatpróbán vannak.

Fontosnak tartom elmondani, hogy mind a Honvédelmi Minisztérium, mind a Magyar Honvédség, illetve az MH Modernizációs Intézet is végig maximálisan támogatta a törekvéseinket az 50 darab pisztoly előállítása során. Mindezek ellenére ez a projekt igencsak lefoglalta a kapacitásainkat, emiatt minimálisan tudtunk foglalkozni további fejlesztésekkel.

E projekt után feladatul kaptuk a golyószóró fejlesztését, tökéletesítését, amiből már a tavaly bemutatott egyes változaton kívül létezik egy kettes verzió is. Tulajdonképpen olyan módosításokat eszközöltünk, amik szükségesek voltak annak érdekében, hogy a kor elvárásainak megfelelő legyen. De itt korántsem ért véget a feladatok sora, hiszen idén neki kell állnunk a géppuska fejlesztésének is.

Visszatérve a tavalyi évre, a pisztolyok legyártása kapcsán elmondható, hogy a különböző cégekkel, és nem utolsó sorban a Neumann János Egyetemmel való közreműködések közepette, egyre inkább elindultunk a sorozatgyártásra való alkalmassá tétel irányába. Ez azonban mind-mind időt és energiát használt fel.

Azt is elmondhatom, hogy a különböző munkafolyamatokhoz szükséges gépek terén is fejlődtünk. Érkeztek és még érkeznek új eszközök, amik többek között javítják a forgácsoló képességeinket is. Folyamatosan fejlesztjük egyébként a tervezői és technikai hátterünket olyan programokkal és számítógépes berendezésekkel, amelyek a mérnököket segítik, támogatják a munkájukat. Érkeztek új, fiatal kollégák, akik már tanulják a tervezést és kimondottan a fegyveralkatrészek tervezését. Itt napi szinten vannak konzultációk. Az a fontos, hogy az iskolákból, az egyetemről, illetve a Dianából felnövekvő új generáció lehetőséget kapjon arra, hogy a pályakezdő fiatalok kiélhessék magukat, engedve a fantáziájuknak, szárnyalhassanak.

A tavalyi interjúban azt is megemlítette, hogy a Gestamen Zrt. elindulásának egyik kulcsfeltétele volt a szükséges szakembergárdát összeállítani, akár külföldről hazacsábítani. Mára megoldottnak nevezhető e szaktudás jelenléte a vállalatnál, különösképpen az említett utánpótlás nevelés mellett?

Azt gondolom, hogy amikor már külföldön prosperáló és tapasztalatokat szerző magyar szakembereket csalogattunk haza, már megalapozza azt, hogy a külföldi, nyugat-európai tapasztalatokat át tudjuk adni a fiataloknak, vagy még inkább be tudjuk építeni az oktatási rendszerünkben. A Nemzeti Fegyvergyártási Oktatási Központ létrehozása és ott egy olyan digitális adatbázis, oktatási kultúra kialakítása lehetőséget ad arra, hogy az itt szerzett tapasztalatokat rögzítsük, digitalizáljuk, és már beépítsük az oktatásba. Illetve ezek által vonzóvá tudjuk tenni a fiatalok számára a hazai elhelyezkedést. Az is fontos szempont, hogy minden itt, Csongrádon és környékén összpontosul. A csongrádi oktatási intézményeken túl a kiskunfélegyházi fegyvergyár is itt van egy kavicshajításnyira, de itt van a Neumann János Egyetem is, nagyon közel. Magyarán már a tanulmányaik legelején álló fiatalokat is tudjuk támogatni, motiválni. Nem utolsó sorban gyakorlatban is láthatják azt a szakmát, amit maguknak választottak.

Még mindig 2022-t érintve: a február 24-én kirobbant orosz-ukrán háború, illetve a szempillantás alatt megváltozott biztonsági környezet kihatott-e a Gestamenre? Esetleg áthelyeződtek a hangsúlyok, gyorsítani kellett az előállítási folyamatokon?

Ami viszont nagyon észrevehetővé vált, hogy a világ egyszerre gyorsított az előállítási folyamatokon, ezért például Európa jól ismert, nagymúltú fegyvergyárai is elérték a kapacitásaik határát, a szállítási idők megnyúltak. Sok esetben már nem is hónapokra, hanem évekre ígérnek előre, de van, ahol már nem is vállalnak új megrendeléseket.
A háború kétségkívül hatással volt a mi munkánkra is. Párhuzamosítottuk a golyószóró és a géppuska fejlesztését, tervezését, hogy mindkét típussal haladjunk.

A magyar brand fejlesztése mellett feladatunk, hogy a magyar állam érdekében csökkentsük hazánk védelemipari, nemzetbiztonsági és nemzetgazdasági kitettségét, hogy ne függjünk más nemzetek iparától, gyártási képességeitől, kiszolgálási prioritásaitól stb.

Mik az idei célkitűzések?

Röviden mondhatnám azt is, hogy ugyanaz, mint tavaly. Csak most másképp hívjuk a terméket. Idén – a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség megbízásából - a golyószóró fejlesztés a prioritás.

Nem túlzás talán azt állítani, hogy az új felkérés egyben elismerése a tavalyi eredményeknek is…

És ez rendkívül fontos számunkra. Egy ilyen képességet, mint amit fel tudunk mutatni, úgy lehet életben tartani és fejleszteni, ha érezzük a bizalmat. Bizalom, újabb megrendelések és kihívások nélkül minek is fejlesztenénk? Tehát igen, ez a fajta elismerés és bizalom, amit az újabb és újabb megbízatásokkal kapunk, nagyon fontos megerősítés. Ennek a másik oldalán pedig persze továbbra is bizonyítanunk kell.

Szintén kerülve a túlzásokat, kijelenthető, hogy tulajdonképpen a történelem íródik, történelmet írnak a Gestamennel, hiszen több évtized után újra van hazai fegyverfejlesztés és gyártás. Milyen érzés ez az önök számára, akik kezében a toll?

Épp ez volt az egyik hívómondat, amivel haza tudtuk csalni a külföldön dolgozó kollégákat. Amikor leültem velük és az egyikőjük Ausztriában, a másik Németországban, a harmadik Szlovákiában, a negyedik Franciaországban dolgozott és tette a dolgát, akkor az egyik hívószó az volt, hogy magyarok vagyunk, és hogy mi most történelmet írhatunk. Ez köszönhető egyébként a kormány törekvéseinek, valamint a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programnak is. Most olyan szakembergárdával büszkélkedhetünk, akikkel a jövőben is nagyon-nagyon jó dolgok születhetnek, tehát olyan új fejlesztések kerülhetnek napvilágra, megvalósításra, illetve a nemzetközi piacra, amik letehetik Magyarország védjegyét ezen a területen ismét. Mondhatnám úgyis, hogy a kollégáknak jó pár olyan terv van még a fiókjában, amit nem húztak elő.

Tehát akár még új családtagokkal is bővülhet is a magyar fegyvercsalád?

Igen. Először 2019 elején az volt a cél, hogy legyen meg az a magyar fegyvercsalád, ami a kézi lőfegyvereket nagyjából lefedi: pisztoly, géppisztoly, géppisztoly, gépkarabély, golyószóró géppuska, gránátvető, támogatófegyver, puska, esetleg még mesterlövész puska. Mindezen túl azonban fejlődhet tovább, akár az autonóm rendszerek, nehéz fegyverzet és önjáró eszközök irányába is. Ötleteink vannak, de továbbra is azon területek fejlesztését helyezzük középpontba, amit tőlünk elvárnak. Fontos, hogy egy jó kémia alakuljon ki a megrendelő és a tervező között, hogy mi azokat az igényeket tudjuk kielégíteni évről évre, amire éppen szüksége van.

Naivan azt gondolom, hogy mára technológiailag mindent kitaláltak, pontosan megvannak azok a tulajdonságok, alkatrészek, amik egy fegyvert fegyverré tesznek. Mégis számtalan ország gyárában készülnek újabbnál újabb megoldások. Mennyire bonyolult ma újat, egyedit alkotni, olyat, amire a nemzetközi piacon is elismerően bólintanak?

Ez egy nagyon érdekes kérdés. Mindig rá lehet találni valamilyen irányra, amerre érdemes fejleszteni. A kollégáim is már egy olyan géppisztoly előállításán dolgoznak, aminek például az összsúlya másfél kilogramm lesz. A legfontosabb szempont a felhasználó, vagyis a katona. Számára az egyik legfontosabb szempont, hogy a sokrétű és nagy tömegű felszerelése mellett a fegyver a lehető legkönnyebb legyen. Más nemzeteknél ismert 8,5 kilogrammos golyószóró. A miénk most hat alatt van. Ez tehát egy olyan fejlesztési irány, ahol lehet újat alkotni, például az anyagkutatás terén is, hogy olyan anyagot alkalmazzunk, ami mellett megmarad a strapabírás, az összsúly mégis csökken. A fejlesztések világában épp ez a nagyszerű, hogy végtelen a lehetőségek tárháza.

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 11. 23., 11:17
Az összecsukható konténereket fejlesztő és gyártó, magyar tulajdonban lévő Continest Technologies Zrt. kanadai leányvállalata, valamint a vízkezeléssel foglalkozó kanadai Innocorps által vezetett Circular City konzorcium nyerte el a Kanadai Védelmi Minisztérium (DND) Védelmi és Biztonsági Innovációs Programja (IDEaS) által kiírt Pop-Up City verseny kétmillió dolláros fődíját – közölte a Continest az MTI-vel.
2023. 11. 20., 14:42
Folytatódik az idén meghirdetett Embert a vasra! toborzókampány, amelynek második fázisában a megújuló tüzérséget jelentő PzH 2000 önjáró tüzérségi eszközök leendő kezelőit szólítja meg a Honvédelmi Minisztérium. Erről Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke beszélt november 16-án, Bakonykútiban.
2023. 11. 16., 13:09
„Bemutattuk, hogy a Magyar Honvédség felkészült, képes angol nyelven műveletet vezetni és olyan új típusú, új gondolkodásmódot igénylő eszközt is rendszerbe tud állítani, mint amilyen a PzH 2000-es” – mondta dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke Bakonykútiban, november 15-én, szerdán.
2023. 11. 16., 10:02
Észak-Korea 2023. szeptember 6-án bocsátott vízre egy erősen módosított Romeo-osztályú tengeralattjárót a sinpói Pongdae Tengeralattjáró Gyárban. A Hero Kim-Gun-ok jellegzetessége, hogy alaposan megnagyobbított tornyába tíz rakétaindító csövet telepítettek, amelyekből legalább két különböző típusú fegyver bocsátható fel.
2023-11-10 11:24:53
Az elmúlt harminc év legnagyobb hazai gyakorlatán az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái is megmutatták, hogy jó gazdái a PzH 2000 önjáró lövegeknek. Az alakulat katonái a Bakonyban rengették meg a földet az 55 tonnás vasaikkal.
2023-10-27 11:26:24
„Nincs nemzeti szuverenitás, nincs biztonság és nincs honvédelem jól működő, földi telepítésű légvédelmi rendszerek nélkül” – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NASAMS légvédelmi rakétarendszer ünnepélyes átadóünnepségén, Győrben, az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezrednél, október 26-án.
2023-10-25 15:50:04
A csádi elnök meghívására katonai misszió indulna az afrikai országba, ennek keretében 2024 tavaszától maximum 200 katona teljesítene ott szolgálatot - mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az Országgyűlés október 25-ei ülésén, a honvédség csádi katonai szerepvállalásáról szóló határozati javaslat általános vitájában.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 12. 06., 10:20
A vezérezredes tájékoztatása szerint a rendszerváltás óta nem volt arra példa, hogy az alakulatoknak önállóan, akár váratlan helyzeteket is megoldva kellett gyakorolniuk az országvédelmi feladatokat együttműködve a közigazgatással és a NATO-erőkkel.
2023. 12. 05., 15:36
A szakkiképzés területén szolgálók számára megtartott állománygyűlésen Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének arról beszélt, hogy jelentősen változik a Magyar Honvédség kiképzési programja, annak metódusa.
2023. 12. 04., 09:56
Fegyvernemi ünnepéhez közeledve – az MH Légierő Parancsnoksággal közösen – szakmai konferenciát rendezett az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred december 1-jén.
2023. 11. 30., 10:06
A helyszín ismét Hollandia, Maastrich közvetlen és kicsit távolabbi környéke, ahol a tiszta, rendezett kisvárosok közterein a háborús relikviák is helyet kaptak és a városkép szerves részei lettek.

  JETfly Magazin

"Nehéz szerénynek maradni!", állítja a Tiger Meet-ek jelmondata. A fotókat nézve, van benne igazság! Sehol máshol nem láthatunk ennyi, látványosan megfestett katonai repülőgépet - de a csodaszép merev- és forgószárnyasok nem kiállításra jöttek. Dolgoztak, kőkeményen, s velük együtt a hajózók és a műszakiak is.