2024. 06. 24. hétfő
Iván
: 395 Ft   : 369 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Izrael első ízben használta a ´´Dávid Parittyáját´´

Izrael első ízben használta a ´´Dávid Parittyáját´´
Art of WAR  |  2018. 08. 15., 12:03
Izrael első ízben használta a ´´Dávid Parittyáját´´

2018. július 23-án az Izraeli Védelmi Erők (IDF) először alkalmazták a „Dávid Parittyája” (David's Sling) elnevezésű légvédelmi rakétarendszerüket, kettő Szíria felől érkező ballisztikus rakéta ellen.

A helyi sajtó értesülései alapján két szíriai OTR–21 Tocska (NATO-kód: SS–21 Scarab), rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát „fogtak el” a rendszerrel.

Az IDF jelentése alapján az érkező fenyegetés elhárítására kettő, a David’s Sling rendszer részét képező elfogórakétát indítottak. Későbbi jelentések szerint az SS–21-eseket nem izraeli célpontokra indították, hanem a dél-szíriai összecsapások során kerültek alkalmazásra. A rakéták megsemmisítéséről akkor született döntés, amikor azok becsült röppályája arra engedett következtetni, hogy izraeli területen, Kinnerettől nem messze csapódhatnak be.

Izrael először vetette be az alapvetően regionális védelemre tervezett David’s Sling rakétavédelmi rendszerét műveleti körülmények között. "A döntés nyomán két rakéta indítására került sor, hiszen félő volt, hogy a csapás Izraelt érheti. A szír rakéták végül szíriai területen csapódtak be. Károkról, sérülésről nincs hír."- áll az izraeli hadsereg által kiadott közleményben. A France 24 hírügynökség izraeli forrása megerősítette, hogy az elfogórakétákat akkor indították, amikor az előrejelző rendszer úgy értékelte, hogy az SS–21 ballisztikus rakéták a Golán-fennsík izraeli oldalán fognak becsapódni. Amikor az izraeli szenzorok megállapították, hogy azok a fennsík szíriai oldala felé tartanak, felfüggesztették a műveletet, az indított rakétákat pedig még a levegőben megsemmisítették.

A fenti forrás az anonimitását kérte, hiszen az IDF még a hivatalos vizsgálat eredményére vár. Arra a kérdésre, hogy vajon az Amerikai Egyesült Államokat értesítették-e az incidensről, a forrás azt válaszolta, hogy "biztos vagyok, hogy ez meg fog történni, hiszen ehhez közös érdekek fűződnek". Érdemes megemlíteni, hogy a David's Sling az izraeli hadiipari beszállító Rafael Advanced Defense Systems és az amerikai Raytheon közös fejlesztése, melynek célja az ellenséges repülőeszközök, drónok, kis-, közepes-, és nagy hatótávolságú ballisztikus rakéták, és robotrepülőgépek elfogása 40-től 300 kilométerig, és 7,5 mach-os repülősebességig.

A David’s Sling fegyverrendszer rakétájaként a Stunner elfogórakétát a közeli hatótávolságú ballisztikus rakéták, a nagy hatótávolságú (levegő-föld) rakéták, a cirkálórakéták és más, akár hagyományos támadó légijármű ellen fejlesztették. Eredetileg a Rafael levegő-levegő rakétái számára kifejlesztett technológia képessé teszi a Stunner-t a hangsebesség feletti manőverezésre. A különleges, delfinfej kialakítású rakétacsúccsal rendelkező Stunner további jellemzője, hogy nem rendelkezik közelségi gyújtóval.

A szintén izraeli Iron Dome "Tamir" rakétájának robbanó harci részével ellentétben a Stunner gyors irányváltásra képes, továbbá a kétlépcsős, "hit-to-kill" rakéta a célba való becsapódás puszta erejével semmisíti meg a már korábban felsorolt célokat. A Stunner rakéta egyedülálló módon képes a jelenleg hadrendben álló összes kis hatótávolságú ballisztikus rakéta megsemmisítésére, ami a világ ballisztikus rakétakészletének 92%-át jelenti.

A Stunner rakétát úgy alkották meg, hogy alkalmas legyen a harcászati ballisztikus rakéták új generációjának az elfogására akár alacsony magasságon is, azaz az orosz Iszkander, valamint a kínai DF–15 ellen is alkalmazható. Azon felül, hogy a célokat az Elta EL/M-2084 többcélú lokátor veszi követés alá, a rakéta fedélzetén található kétcsatornás infravörös érzékelő képes különbséget tenni a hamis célok és az ellenséges rakéták harci része között.

Forrás: raketaezred.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 10., 14:42
Lynx harcjárművel hajtott végre éleslövészetet az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár Tatárszentgyörgyön. A szcenárió keretében nemcsak lőttek az ellenségre, hanem a visszavonulást segítő köddel is zavarták őket.
2024. 06. 07., 14:52
Olaszországban és Svédországban bizonyítottak a Magyar Honvédség különleges műveleti katonái NATO gyakorlat keretében, ahol tömeges ejtőernyős ugrás, a logisztikai utánpótlás megszervezése, rajtaütés és beépített területen vívott harc szerepelt a feladataik között, de éleslövészeten is megmutatták felkészültségüket.
2024. 05. 28., 13:25
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024-06-05 13:05:43
Átalakulás kiképzés által, avagy transformation through training – ez a NATO Összhaderőnemi Kiképző Központ (NATO JFTC) mottója, amely többek között a védelmi szervezeten belüli közös és nemzeti kiképzéssel, a koncepciófejlesztéssel, illetve az interoperabilitás elősegítésével foglalkozik.
2024-05-27 12:25:53
Megvan a következő magyar űrhajós! Kapu Tibor lehet az a magyar, aki a világűrbe mehet - jelentette be közösségi oldalán Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter. A Magyar Honvédség nagy szerepet vállalt az űrhajósok felkészítésében.
2024-05-21 16:29:52
A NATO Kooperatív Kibervédelmi Kiválósági Központ 2010 óta szervezi meg éves Locked Shields gyakorlatát. Magyarország az idén is sikeresen képviseltette magát a nemzetközi megmérettetésen, mely ezúttal négy napon át, 40 ország 18 csapatának, közel négyezer szakértőjének részvételével zajlott. A magyar csapat az előkelő negyedik helyen zárt.
2024-05-09 15:29:15
Létrejött a közös munka konkrét lépéseinek menetrendjét is tartalmazó együttműködési nyilatkozat a Honvédelmi Minisztérium felügyelete alá tartozó Védelmi Innovációs Kutatóintézet NZrt. (VIKI) és a SAAB svéd vállalatcsoport között – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024-04-30 13:06:45
A magyar kormány és a magyar emberek a békében érdekeltek. A Magyar Honvédség képes megteremteni és megvédeni a békét – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter április 29-én, a Veszprém vármegyei Hajmáskéren, a Nullponti Lő- és Gyakorlótéren, egy páncéltörő-képesség hatásbemutató gyakorlat előtt.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 24., 14:56
A NATO Előretolt Szárazföldi Többnemzeti Harccsoport gyakorlatozott a nullponti, az újmajori, illetve a Kőrös-hegyi lőterén. A Black Raven 2024 gyakorlat zárómozzanatát és a többnemzeti harccsoport tevékenységét megtekintette dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke is.
2024. 06. 20., 10:17
Carl Gustaf M4-es típusú páncéltörő fegyverrel tartottak éleslövészetet az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár 1. Gránátos Zászlóalj katonái a táborfalvai lőtéren.
2024. 06. 18., 11:47
A Bálna Honvédelmi Központ mellett a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum, a börgöndi repülőtér és a Pintér Művek Haditechnikai Park is várja a haditechnika iránt érdeklődőket június 22-én, a Múzeumok éjszakáján.
2024. 06. 14., 14:19
A hajdúszoboszlói Hőgyes Endre Gimnázium is bekapcsolódott a Honvéd Kadét Programba.

  JETfly Magazin

„A sikerhez kevés csupán az eszköz és a technika, kell hozzá motivált, tenni akaró állomány elszánt, odaadó parancsnokkal az élén” – fogalmazott köszöntő beszédében Könczöl Ferenc ezredes, az MH Légierő Parancsnokság megbízott parancsnoka az MH 47. Bázisrepülőtér parancsnoki beosztás átadás-átvétele alkalmából rendezett ünnepségen, június 21-én.